050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Turkije
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
turkije.jpg

Praktische informatie Turkije

Algemene informatie Turkije

HoofdstadAnkara
StaatsvormConstitutionele republiek
Oppervlakte783.562 km²
Aantal inwonersca. 82.017.514
Bevolkingsdichtheidca. 104,7 per km²
Officiële taalTurks
ReligiesIslamitisch 99,8% (voornamelijk soennitisch), overig 0,2%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Turkije verblijft u meestal in toeristenklassehotels of middenklassehotels. De kwaliteit van de hotels in Turkije is vergelijkbaar met de westerse standaard. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Bij elke Turkije-reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Audiosysteem

Op onze groepsreizen in Turkije wordt meestal het audiosysteem gebruikt. Bij dit systeem heeft elke reiziger een koptelefoon en een klein zenderkastje, en de reisleider en/of gids een microfoontje. Daardoor kunt u de reisleider tijdens stadswandelingen en rondleidingen uitstekend horen, ook bij geluidsoverlast door bijvoorbeeld passerend verkeer en in het openbaar vervoer. Ook heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken. Kortom: het audiosysteem biedt u comfort en persoonlijke vrijheid.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij. Voor de eventuele binnenlandse vluchten kunnen weer afwijkende regels gelden.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Turkije is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de Turkije-reizen veel gewandeld worden over soms ongelijke ondergronden (opgravingsterreinen). Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Turkije

De netspanning in Turkije is 220 Volt. Omdat er soms afwijkende stopcontacten in gebruik zijn is het handig om een wereldstekker mee op reis te nemen.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen in Turkije zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over.

Eten en drinken in Turkije

De Turkse keuken is één van de beste ter wereld! In Turkije wordt tijdens de lunch en het diner warm gegeten. Het ontbijt is uitgebreid met allerlei soorten kaas, honing, worst, ei, olijven, jam en boter. Typisch zijn de vele voorgerechten (‘mezeler’) zoals gevulde druivenbladeren, met hartig gevulde deegwaar (‘börek’) en yoghurt-salade met knoflook (‘cacik’). Het hoofdgerecht bestaat meestal uit gegrilde vis of lamsvlees, of een van de vele soorten kebab. Het meest populaire toetje is natuurlijk de baklava, laagjes deeg overgoten met honing of siroop met daartussen nootjes. Knapperig geroosterd vlees, lekkere dikke yoghurt, geroosterde groenten en sappige tomaten worden ook veel gegeten in Turkije. En dan zijn er de heerlijke Gözleme: pannenkoekjes die vrouwen op warme bakplaten onder uw neus bakken. Pas alleen op met raki, want deze sterke anijsdrank wordt niet voor niets leeuwenmelk genoemd!

Turkije is terecht beroemd om haar gastvrije bevolking. Overal waar u komt krijgt u een kopje thee aangeboden en even snel iets kopen is er niet bij: afdingen, kletsen, familiefoto’s bekijken zijn bijna standaard onderdelen van een aankoop doen.

Omgerekend zijn de kosten voor een kop koffie gemiddeld € 2,-, voor thee € 1,- voor frisdrank € 1,50. Alcholische dranken zijn iets duurder, een glas wijn is € 4,- en een biertje € 3,-. De prijzen van een lunch of een diner zijn afhankelijk van de plaats waar u gaat eten. In een lokanta (een eenvoudig restaurant waar u uw gerechten aanwijst bij een groot buffet, geen alcohol) kost een maaltijd gemiddeld € 5,-. In een toeristisch restaurant kan de prijs van een maaltijd overeenkomen met de prijzen die gehanteerd worden in Nederlands restaurants.

Feestdagen in Turkije

• 1 januari: nieuwjaar
• 23 april: kinderfeest
• 1 mei: dag van de arbeid
• 19 mei: nationaal jeugd- en sportfeest
• 30 augustus: dag van de overwinning
• 29 oktober: dag van de republiek

De Ramadan (de vastenmaand), het Offerfeest (Kurban Bayrami) en het Suikerfeest (Seker Bayrami) zijn heel belangrijke islamitische feestdagen. De feesten vallen ieder jaar op wisselende data. De Ramadanperiode wordt vastgesteld aan de hand van maanstanden. De Ramadan wordt afgesloten door het Suikerfeest en het Offerfeest valt zeventig dagen na het eind van de Ramadan.

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In restaurants in Turkije is het gebruikelijk om ongeveer 10% van het bedrag dat op de rekening staat als fooi achter te laten. Om het geven van fooien geen terugkerend dilemma te laten worden, werken reisleiders vaak met een centrale fooienpot. Met vragen over de fooienpot kunt u terecht bij uw reisleider die u ook altijd inzicht kan geven in de uitgegeven bedragen.

Fotograferen

Fotograferen in andere landen kan soms voor verrassingen zorgen. Zo stellen niet alle Turken het op prijs gefotografeerd te worden. Een verzoek in woord of gebaar als u iemand wilt fotograferen wordt zeer op prijs gesteld. Daarnaast dient u rekening te houden met andere reacties als u foto’s maakt van verboden objecten als luchthavens, vliegtuigen en militaire locaties. Doordat het juridisch systeem in Turkije afwijkend is, kan dit zeer kwalijke gevolgen met zich meebrengen. In de meeste toeristische gebieden in Turkije zijn (vervangings-)materialen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s verkrijgbaar.

Geldzaken / valuta in Turkije

De munteenheid van Turkije is de lira. In de toeristische gebieden van het land ontvangt men liever euro’s dan lira’s, maar in Oost-Turkije is dat bijvoorbeeld niet het geval. Pinnen kunt u bij de ATM’s van vrijwel alle banken, in winkels, restaurants en bezienswaardigheden. Ook creditcards worden alom geaccepteerd. Geld kunt u bij wisselkantoren wisselen, in de meeste gevallen betaalt u geen commissie met uitzondering van de luchthavens. U kunt ook geld wisselen bij banken en in sommige hotels. De wisselkoersen in hotels zijn over het algemeen ongunstig. Controleer bij uw bank of u uw bankpas voor gebruik buiten Europa moet activeren (Turkije valt in dit geval binnen Europa). Denk eraan dat u altijd een creditcard moet gebruiken als u een auto wilt huren.

Kledingadvies voor Turkije

Het is raadzaam om praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal en ook in Turkije regent het wel eens.
Bij een bezoek aan een moskee wordt u verzocht armen en schouders bedekt te houden en een hoofddoek om te doen. In het algemeen geldt dat het in de kleinere plaatsen en dorpen in het binnenland wordt gewaardeerd als u een lange broek of rok draagt. Bedenk hierbij dat het respecteren van de normen en waarden van uw vakantieland bijdraagt aan de beleving van de cultuur ervan.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Turkije en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Turkije. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen in Turkije

In Turkije is het gebruikelijk dat u een kopje thee wordt aangeboden als u in een winkel komt of als u zaken wilt doen. Alvorens men tot zaken komt wordt er eerst uitgebreid besproken hoe het met u gaat, waar u vandaan komt en hoe het met u familie gaat. Pas daarna gaat men over tot het serieuze gedeelte.

Het is gebruikelijk in Turkije om af te dingen wanneer u iets koopt. Hier is geen standaardadvies voor. U kunt eerst bij andere winkels kijken wat een vraagprijs is. Vervolgens beslist u zelf wat u voor uw aankoop wilt uitgeven en dan pas gaat u over tot afdingen. Het zal u duidelijk zijn wanneer u echt te laag heeft geboden omdat de winkelier dan geen interesse meer in u zal tonen.

Openingstijden

Winkels
Winkels zijn over het algemeen dagelijks open van 10.00 uur tot 22.00 uur. In Turkije wordt geen siësta gehouden.

Banken en postkantoren
Postkantoor en banken zijn op doordeweekse dagen geopend van 9.00 uur tot 17.00 uur (gesloten tussen de middag van 12.30 tot 13.30 uur).

Reisdocumenten

Voor een reis naar Turkije heeft u grensdocumenten en ook een visum nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken.

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele reizen worden soms begeleid door één of meerdere lokale gidsen. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

In Turkije is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Sanitair

In Turkije zijn twee soorten toiletten: de westerse en de hurktoiletten. U wordt verzocht geen toiletpapier in de toiletpot te gooien omdat de rioleringsbuizen daar niet op gemaakt zijn. In de toiletruimte staat altijd een afvalemmer, waar u het toiletpapier in kunt gooien.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

In Turkije wordt de Turks gesproken. In toeristische centra kunt u goed terecht met Engels en Duits.

Telefoon, internet en post

In vrijwel geheel Turkije is er een goede internetverbinding. In veel hotels, restaurants en openbare plaatsen is er wifi. Telefooncellen zijn moeilijk te vinden. U kunt uw eigen mobiele telefoon gebruiken of vanuit hotels bellen, dit laatste kan echter flink oplopen qua prijs. Vraagt u voordat u gaat bellen wat de prijs van een telefoongesprek per minuut is.
Postzegels zijn verkrijgbaar bij kiosken en het postkantoor. Een ansichtkaart doet er 7 tot 10 dagen over voordat hij in Nederland aankomt.

Tijdverschil

Tijdverschil met Nederland is in de zomer +1 uur, in de winter +2 uur.

Vaccinaties / inentingen

Voor Turkije worden diverse inentingen en/of voorzorgsmaatregelen aanbevolen. Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of de plaatselijke GGD. Wilt u een compleet overzicht van de gebieden en beschermende maatregelen? Kijk dan op gezondopreisl.nl of lcr.nl.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Turkije hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. In Turkije zijn de touringcars over het algemeen van goede kwaliteit. De infrastructuur in Turkije is behoorlijk goed. In bergachtige gebieden waarin veel vermogen van de motor wordt gevraagd, functioneert de airconditioning soms niet optimaal. De verkeersregels worden in veel gevallen losser geïnterpreteerd dan in Nederland. Er zijn goede mogelijkheden onderweg voor koffiepauzes en sanitaire stops.

Water (drinkwater)

Het kraanwater in Turkije is van slechte kwaliteit, daarom wordt aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen. U kunt deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken. Wel kunt u uw tanden poetsen met kraanwater.