050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Zimbabwe
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
namibië_botswana_zimbabwe.jpg

Praktische informatie Zimbabwe

Algemene informatie Zimbabwe

HoofdstadHarare
StaatsvormRepubliek
Oppervlakte390.757 km²
Aantal inwonersca. 14.546.314
Bevolkingsdichtheid ca. 37,2 per km²
Officiële taalEngels
ReligiesSyncretisch 50%, christelijk 25%, inheems 24%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Zimbabwe verblijft u meestal in toeristenklassehotels of middenklassehotels. Deze hotels kunnen per land en onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten.

In Zimbabwe overnachten gasten soms ook in (tented) lodges, bungalows, resorts of in zogenaamde ‘bushhotels’. Deze accommodaties liggen vaak midden in de natuur, bijvoorbeeld in nationale parken. Hierdoor kan het voorkomen dat klein ongedierte (hagedisjes of duizendpoten) uw kamer bezoekt, dat er tijdelijk geen elektriciteit of (warm) water is of dat uw mobiele telefoon geen bereik heeft. Ook wifi of een 4G-netwerk zijn in deze natuurrijke accommodaties slechts bij uitzondering beschikbaar. Al deze kleine ongemakken worden ruimschoots gecompenseerd door de bijzondere ervaring.

Bij elke Zimbabwe-reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één stuk bagage per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij. Voor de eventuele binnenlandse vluchten kunnen weer afwijkende regels gelden. Kofferservice is in de accommodaties vaak aanwezig.

In Zimbabwe reist u veel over onverharde zand- en gravelwegen. Hierdoor is er een grote kans dat uw koffer beschadigt of vol komt te zitten met stof. Daarom is het aan te raden om voor uw reis naar Zimbabwe een oude koffer of een zachte weekendtas mee te nemen die tegen stof en een stootje bestand is.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Zimbabwe is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Zimbabwe

De netspanning in Zimbabwe bedraagt 240 volt. U heeft geen wereldstekker nodig op uw reis naar Zimbabwe en u kunt in hotels en lodges zonder problemen uw apparatuur opladen.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. De entreegelden voor nationale parken is soms wel al in de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over.

Eten en drinken in Zimbabwe

Het ontbijt wordt geserveerd tussen 06.00 uur en 10.00 uur en bestaat vaak uit een klein buffet. Het kan per hotel verschillen hoe uitgebreid dit buffet is. De lunch wordt gegeten tussen 12.00 uur en 14.00 uur, maar is vaak niet inbegrepen bij u reis. Het diner wordt geserveerd tussen 19.00 uur en 22.00 uur en bestaat vaak uit een buffet. U kunt ook een restaurantje opzoeken in de stad. Bij toeristische plaatsen is het belangrijk om van tevoren te reserveren.

De keuken in Zimbabwe is er een met typisch Afrikaanse gerechten zoals 'biltong', gedroogde reepjes gezouten of gekruid vlees, en 'kuku ne dovi', een stoofschotel van kip met aardnoten. In Zimbabwe wordt veel wild gegeten zoals struisvogel, krokodil en impala. Erg populair is de 'braai', een barbecue van diverse vleesgerechten. Een bekend biermerk is Chibuku.

Het prijspeil van Zimbabwe ligt iets lager dan dat van Nederland. Voor een kop koffie moet u bijvoorbeeld rekenen op 1 tot 2 euro, voor een glas wijn betaalt u 2 tot 4 euro. Een lunch kost tussen de 5 en 8 euro en voor een 3-ganger diner moet u rekenen op 15 tot 22 euro per persoon. De prijzen in de hotels zijn vaak iets hoger, en het prijspeil in de afgelegen lodges in natuurparken kunnen ook iets hoger zijn.

Feestdagen in Zimbabwe

Naast de christelijke feestdagen kent Zimbabwe de volgende feestdagen:

• 1 januari: nieuwjaar
• 2 januari: tweede nieuwjaarsdag
• 18 april: Onafhankelijkheidsdag
• 1 mei: dag van de arbeid
• 14 augustus: dag van de helden
• 15 augustus: dag van de strijdkrachten
• 22 december: dag van de eenheid
• 26 december: familiedag

Winkels en de meerderheid van de restaurants zijn op 25 december gesloten.

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In Zimbabwe wordt altijd een fooi van 10% verwacht voor de bediening in restaurants. In sommige gevallen, vooral als u met een groep eet, wordt de fooi al opgeteld bij de rekening. Kijk daarom altijd goed op de rekening om te voorkomen dat u een dubbele fooi geeft. Daarnaast is het gebruikelijk om een fooi te geven aan kamermeisjes, chauffeurs, gidsen en bagagekruiers. Om het geven van fooien geen terugkerend dilemma te laten worden, werken reisleiders in Zimbabwe vaak met een centrale fooienpot. Met vragen over de fooienpot kunt u terecht bij uw reisleider die u ook altijd inzicht kan geven in de uitgegeven bedragen.

Fotograferen

Fotograferen in Zimbabwe is door de aanwezigheid van de prachtige flora en fauna een feest. Wel moet u er rekening mee houden dat niet alle mensen het op prijs stellen om gefotografeerd te worden. Een verzoek in woord of gebaar voordat u iemand fotografeert wordt zeer op prijs gesteld. Daarnaast dient u rekening te houden met andere reacties als u foto’s maakt van verboden objecten als luchthavens, politieagenten, vliegtuigen en militaire locaties. Doordat het juridisch systeem afwijkend is, kan dit zeer kwalijke gevolgen met zich meebrengen. Houdt u er ook rekening mee dat in Zimbabwe (vervangings)materialen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s beperkt verkrijgbaar zijn.

Geldzaken / valuta in Zimbabwe

De munteenheid van Zimbabwe is de Zimbabwaanse dollar. De ervaring is echter dat in Victoria Falls de Amerikaanse dollar nog steeds de leidende valuta is, gezien het gebrek aan Zimbabwaanse dollars. U kunt in Zimbabwe zowel betalen met de Zimbabwaanse dollar als met de Zuid-Afrikaanse rand (ZAR). De waarde van de Zimbabwaanse dollar loopt 1:1 gelijk met de Zuid-Afrikaanse rand. In Zimbabwe kunt u met uw pinpas met VISA en Mastercard-logo bij pinautomaten geld pinnen en zelfs in winkels te betalen. Pinpassen met het Maestro-logo worden niet overal in Afrika geaccepteerd. Houd er ook rekening mee dat op veel verre bestemmingen pinautomaten alleen in de grote steden te vinden zijn. Voor bestemmingen buiten Europa geldt dat sommige bankpassen geblokkeerd zijn. Controleer bij uw bank of u uw kaart voor gebruik in Zimbabwe moet activeren. Daarnaast worden diverse creditcards in hotels, restaurant en winkels geaccepteerd, en kunt u vaak ook tegen betaling met een creditcard pinnen.

Bij het pinnen van geld moet u nooit hulp accepteren van andere personen. Als een persoon u wil helpen, annuleer dan uw transactie en neem uw pinpas terug. U kunt het beste melden bij uw reisleider dat u wilt pinnen. Pinnen in een groep is over het algemeen de veiligste optie.

U kunt ook geld wisselen bij banken en in sommige hotels. De wisselkoersen in hotels zijn over het algemeen ongunstig. Bij het wisselen van geld is het nodig om uw paspoort te laten zien. We adviseren u om voor enkele dagen geld in kleine hoeveelheden te pinnen en om daarnaast, voor ‘noodgevallen’, euro’s of Amerikaanse dollars in contanten mee te nemen. Zorg dat u uw Zimbabwaanse dollars op maakt voor u het land verlaat: banken en wisselbureaus accepteren dit geld niet graag.

Kledingadvies voor Zimbabwe

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. In Afrika is het de gouden regel om kleding bij de hand te houden voor alle vier de verschillende seizoenen. De dagen kunnen soms fris beginnen, zeker wanneer u rond zonsopkomst een game drive maakt. En ook ’s avonds koelt het snel af. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal en ook in Zimbabwe regent het wel eens.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Zimbabwe en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Zimbabwe. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen in Zimbabwe

U wordt ter plaatste door uw reisleider geïnformeerd over de omgangsvormen die gelden in Zimbabwe.

Openingstijden

Winkels:
Winkel zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 08.00 uur of 09.00 uur tot 17.00 uur en op zaterdag van 08.00 uur of 09.00 tot 13.00 uur. Winkelcentra zijn vaak elke dag geopend van 08.00 uur tot 20.00 uur of 22.00 uur.

Banken:
Banken zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 09.00 uur tot 15.30 en op zaterdag van 09.00 uur tot 11.00 uur.

Openbare gebouwen:
Andere openbare gebouwen zijn geopend van maandag tot en met zaterdag van 08.00 uur of 09.00 tot 17.00 uur.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Zimbabwe heeft u geldige grensdocumenten en een visum nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken. Denkt u hierbij ook aan eventuele doorreislanden (Zuid-afrika en Botswana)!

Visum
Voor een bezoek aan Zimbabwe heeft u een visum nodigt. Dit visum kost circa US$ 30,-, en kunt u aanschaffen bij de grensovergang of bij aankomst op de luchthaven in Zimbabwe. De visumkosten voldoet u in Amerikaanse dollars.

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele reizen worden begeleid door een privéchauffeur en soms door één of meerdere lokale gidsen. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

In Zimbabwe is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. Ook binnen 20 meter van een ingang van een openbaar gebouw is het verboden om te roken. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Sanitair

Toiletstoppen zijn in Zimbabwe door de grote afstanden, de reistijd en de kwaliteit van de wegen soms lastig in te plannen. Daarom moet u soms gebruik maken van de natuur als openbaar toilet. Toiletten zijn in het algemeen vrij modern en schoon. Het gebruik van openbare toiletten is vaak gratis, maar op sommige plekken verwacht men wel een kleine fooi. Het is altijd handig om wat toiletpapier bij u te hebben in uw handbagage.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

De voertaal van Zimbabwe is Engels.

Telefoon, internet en post

Telefoneren van Zimbabwe naar Nederland is erg duur. Er is een beperkt aantal telefooncellen te vinden in de grote steden en de kosten voor bellen vanuit het hotel kunnen flink oplopen. U kunt voor uw mobiel overal een Telecel kaart en mobiele data kopen.

Er is niet overal de mogelijkheid om contact te maken met wifi. Wanneer dat wel lukt dan is de verbinding vaak erg slecht en duurt het laden lang.

U kunt bij de meeste toeristische winkel postzegels aanschaffen. Een kaart doet er een week tot een maand over om in Nederland aan te komen. U kunt uw post het best afgeven bij een postkantoor in een van de steden.

Tijdverschil

Tijdens de Nederlandse wintertijd is het in Zimbabwe een uur later.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Zimbabwe is er een verhoogd risico op malaria en daarom worden er voorzorgsmaatregelen aanbevolen. Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of de plaatselijke GGD. Wilt u een compleet overzicht van de gebieden en beschermende maatregelen? Kijk dan op gezondopreisl.nl of lcr.nl.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Zimbabwe hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. In sommige landen kunnen deze vervoersmiddelen, naar Nederlandse maatstaven, eenvoudig zijn. U moet dan met minder voorzieningen genoegen nemen.

De infrastructuur in Zimbabwe laat soms te wensen over. Wegen zijn vaak slecht en bijna allemaal onverhard, waardoor kleine afstanden meerdere uren in beslag nemen. In bergachtige gebieden waarin veel vermogen van de motor wordt gevraagd, functioneert de airconditioning soms niet optimaal. Ook de verkeersregels worden in veel landen losser geïnterpreteerd dan in Nederland. Voor koffiepauzes en sanitaire stops moet soms worden geïmproviseerd.

Water (drinkwater)

Het drinkwater in Zimbabwe is van goede kwaliteit, maar toch wordt aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen. Op afgelegen plaatsen komt het water uit een bron of rivier en bevat het daardoor veel zouten, kalk en mineralen. Flessen mineraalwater kunt u overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.