050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Kerstfeest in Italië

Kerstfeest in Italië

Door reisleidster Marjorie | 27-10-2021

Guirlandes vol sinaasappelen hangen aan de muren van stadpaleizen, de geur van nougat – de Italiaanse kerstlekkernij – waait uit de bakkerijen, en waar je ook kijkt, in elke kerk, elke kapel en op elke staarthoek van iedere willekeurige stad: kerststalletjes. Met een loszittend kindje Jezus, welteverstaan!

Hoewel het noorden sterk is beïnvloed door landen als Duitsland en Oostenrijk, blijft Italië toch vooral een traditioneel land als het op het vieren van kerst aankomt. De voorpret begint op 8 december, wanneer in de wat minder traditionele gedeelten van Italië de uit het noorden overgewaaide kerstboom in huis mag worden gehaald. In vooral het midden en zuiden van Italië zet men juist het kerststalletje klaar.

Plankje voor plankje

Dit stalletje is uiteraard nog zonder het kindje Jezus, die wordt voorlopig in de gang- of linnenkast verstopt. Elke dag dat kerst dichterbij komt, mogen de kinderen het Kindeke een plankje lager leggen, waarna Jezus uiteindelijk op 24 december in de kribbe wordt gelegd. Het is dan leuk om te zien hoe creatief de Italianen zijn in het maken van kerststalletjes. Er zijn uiteraard de bekende levensgrote stallen uit Napels, die het hele jaar door gemaakt en gekocht kunnen worden. Maar het is ook interessant om te zien dat men in de kleinere Toscaanse steden inventief omgaat met het Bijbelse verhaal. Hoe vaak kom je een kerststalletje met kindje Jezus tegen, volledig samengesteld uit ruwe onbehandelde stukken brandhout? Of slechts een kribbe, gevuld en omringd door groene appels?

Piazza San Marco in Venetië, Italië tijdens kerst
Een stralende kerstboom naast het Dogepaleis
Kerststal in Italië
Waar u ook kijkt, in elke kerk, elke kapel en op elke staarthoek: kerststalletjes
De kerststal volgens Giotto in de beneden-basiliek van Sint Fransiscus in Assisi, Italië
De kerststal volgens Giotto in de Basilica di San Francesco in Assisi

Mangiare!

Kerst, of Natale zoals de Italianen zeggen, is toch bovenal een familiefeest waarbij men veel en lekker eet. Drie dagen lang. De Italianen hebben geen officiële tweede kerstdag, maar op 26 december valt de religieuze naamdag Santo Stefano, dus de meeste Italianen feesten drie dagen. Maar vergis je niet; kerken, musea en restaurants zijn vaak wel op deze dag geopend en het is de moeite waard om op zo’n feestdag eens door de middeleeuwse straten van Siena, Florence of Rome te struinen. Overal hangen de vlaggen uit, overal wordt gelachen, gewandeld en samen gegeten. Op kerstavond vis, en de dagen daarna vooral zelfgemaakte tortellini gevolgd door vlees, veel vlees. Als toetje is er uiteraard de panettone, de ronde tulbandcake die oorspronkelijk in Milaan werd gemaakt. Hij bestaat uit ietwat droge cake, met gedroogde rozijnen en gekonfijte vruchtjes. Een bijzonder smakelijk dessert, zeker als er ook wat zoete wijn bij wordt geserveerd…

Panettone, kerstspecialiteit in Italië
De ronde tulbandcake die oorspronkelijk in Milaan werd gemaakt
Typische kerstkoekjes cavallucci in Siena, Italië
Dit rijke Italiaanse kerstgebak is bereid met anijs, walnoten, gekonfijt fruit en koriander
Traditionele Italiaanse kerst-lekkernijen in een bakkerij in Venetië, Italië
Traditionele Italiaanse kerst-lekkernijen

Kool met uien

Het kerstfeest eindigt op 6 januari: het feest van Driekoningen, maar bovenal van la Beffana, de lelijke heks die door de schoorsteen komt. Al in december hangen overal in de winkels poppen van de heks met haar haakneus, vodden aan het lijf en gezeten op een bezemsteel. Kinderen mogen op de avond voor Driekoningen iets lekkers voor haar op tafel achterlaten, zoals wijn en biscuitjes. Brave kinderen krijgen ’s ochtends cadeautjes, maar soms ook een sok gevuld met snoep. Voor de wat minder brave kindertjes laat Beffana een stuk kool met uien achter, of een bord vol zwarte roet.

Ontdek de Italiaanse kerst!

Wilt u ook de Italiaanse kersttradities ontdekken? Boek een kerstreis naar Italië!

Bekijk alle kerstreizen naar Italië

Meer reisverhalen

Reisleidster Marjorie
Kerst, of Natale zoals de Italianen zeggen, is toch bovenal een familiefeest waarbij men veel en lekker eet. Drie dagen lang!