Het land van de donderende draak

Reisleidster Marianne Vennix:
‘Bhutan was tot ver in de 20e eeuw een nog praktisch onbekend land. Nog steeds is “het land van de donderende draak” eigenlijk een onontdekt paradijs. Als u zich afvraagt wat er allemaal te zien is, dan is het antwoord heel simpel: veel, heel veel! In het prachtige landschap liggen imponerende dzongs, een soort versterkte kloosterburchten die vaak schitterend liggen, bijvoorbeeld tegen een berghelling of op de ontmoetingsplaats van twee rivieren.

In Thimphu, de hoofdstad, zou ik dagen kunnen kijken naar het spectaculaire boogschieten. Ook de hartelijke bevolking, die overdag verplicht traditionele kleding draagt, heeft grote indruk op mij gemaakt. Het belang dat de koning hecht aan het “bruto nationaal geluk” is uniek.

Maar wat mij het meeste in Bhutan aantrekt, zijn de prachtige en authentieke religieuze festivals. Deze festivals worden meestal op de binnenplaatsen van de dzongs gehouden. Er wordt gedanst op het ritme van lokale muziekinstrumenten en de dansers dragen opzienbarende maskers die godheden, demonen en dieren uitbeelden. Elke uitgevoerde dans heeft zijn eigen religieuze betekenis. Tijdens deze reis beleeft u twee religieuze festivals, zodat u de ziel van het prachtige Bhutan ervaart! U bezoekt de zeer spectaculaire festivals van Prakhar Duchhoed en Jambay Lakhang. Bhutan heeft mijn hart veroverd. Laat u zich ook verleiden?'

Pluspunten
vluchten KLM
goede toeristenklassehotels
18x ontbijt, 17x lunch, 17x diner
entreegelden zijn inclusief
de beste SRC-reisleider
Bezienswaardigheden
Rinpung-dzong
Taktsang, het ‘nest van de tijger’
Cheri Dorji Dhenklooster
festival Prakhar Duchhoed
festival Jambay Lhakhang
Khamsum Yuley-chorten
Punakha-kloosterburcht
Gangtey Gompa-klooster
Phobjikha-vallei
Dochu La-pas en Punakha
Paro en Thimphu
Trashiyangtse
Samdrup Jongkhar
Reisleidster Marianne Vennix
SRC-reisleidster sinds 2004
Favoriete plek: Het nest van de tijger
Wat mij het meeste in Bhutan aantrekt? De prachtige en authentieke religieuze festivals. De dansers dragen opzienbarende maskers die godheden, demonen en dieren uitbeelden: erg bijzonder!
Ontmoet onze beste reisleiders in Bhutan
Reisleidster Marianne Vennix
Reisleidster sinds 2004
Reisleidster Claudia Vosman
Reisleidster sinds 2001
Reisleider Bart van Mierlo
Reisleider sinds 2006
Reisleider Frits van Norden
Reisleider sinds 2006

De reis in het kort

Van Amsterdam naar Bhutan via Delhi
Aankomst in Paro en bezoek aan Rinpung-dzong
Uitgebreide kennismaking Paro
Taktsang, ‘nest van de tijger’
Thimphu, hoofdstad van Bhutan
Wandeling naar Cheri Dorji Dhenklooster
Bezoek aan de Chimi Lhakhang-tempel en naar Punakha
Het Khamsum Yuley Chorten en de imposante kloosterburcht van Punakha
Naar de Phobjikha-vallei en wandeling door natuurreservaat
Naar Trongsa en bezoek aan de Trongsa-dzong en het museum
Naar Jakar met onderweg bezoek Domkhar Tashichioling-klooster en Yathra-weefcentrum
Bezoek aan het Prakhar Duchhoed festival
Bezoek aan het Jambay Lhakhang Drup festival
Van Bumthang naar Mongar
Excursie naar Lhuntse en dorp Khoma
Van Mongar naar Trashigang
Excursie naar Trashiyangtse
Naar Samdrup Jongkhar
Naar Guwahati voor vlucht naar Delhi en door naar Amsterdam
Aankomst op Schiphol

Reisbeschrijving

dag 1: Naar Bhutan

We vliegen naar Bhutan via Delhi. Bij de luchthaven in Delhi worden we naar het hotel op de luchthaven gebracht voor een overnachting.

dag 2: Aankomst Paro

Vanuit Delhi vliegen we door naar Paro, waar we op de luchthaven worden verwelkomd door onze lokale gids. Tijdens de rit naar de Paro Rinphung-dzong, een van de indrukwekkendste en beroemdste kloosterburchten van Bhutan en schitterend gelegen aan de Paro-rivier, is al meteen de rust en orde van dit unieke land voelbaar. Na het bezoek aan de dzong rijden we naar ons hotel, waar we drie nachten verblijven. (ca. 10 km)

dag 3: Paro

We maken uitgebreid kennis met het stadje Paro. We bezoeken het fascinerende nationaal museum van de stad, dat sinds de laatste aardbeving achter de oude uitkijktoren en prachtig boven de reusachtige kloosterburcht van Paro ligt. Vervolgens bezoeken we de Dumtse Lhakhang, waarin enkele van de mooiste muurschilderingen van heel Bhutan te zien zijn. Hierna gaan we naar de op een rots gelegen Dzongdrakha Gompa en rijden tot het einde van de vallei om de ruïnes van de antieke Drukgyel-dzong te bekijken. Dit klooster heeft een strategische ligging op de weg naar Tibet. Bij helder weer kunnen we hier de berg Jumolhari bewonderen. Op de terugweg naar het hotel bezoeken we tenslotte een van de oudste tempels van het land: de Kichu Lhakhang. (ca. 40 km)

dag 4: Taktsang, ‘het nest van de tijger’

Het Taktshang Pelphung-klooster wordt vaak ‘het nest van de tijger’ genoemd. Het is een van de meest vereerde en beroemde kloosters van Bhutan. Het klooster is gebouwd op een loodrechte rotswand die boven de Paro-vallei uitsteekt. Met de touringcar rijden we vanuit Paro naar de voet van de rotswand. Vervolgens wandelen we naar het klooster. Tijdens deze intensieve en schitterende wandeling, waarbij we een hoogteverschil van circa 700 meter overwinnen, genieten we van prachtige vergezichten op de bergen. Ook zien we een chorten (stoepa) en een fraaie kleine waterval. Op onze weg naar het klooster stoppen we voor een korte pauze bij een koffiehuis op 2.940 meter hoogte. Tot dit punt kunt u een (muil)ezel huren (kosten niet inbegrepen), maar hierna is het ‘tijgernest’ alleen nog te voet bereikbaar. Na het bezoek aan het indrukwekkende klooster gaan we terug naar het koffiehuis voor de lunch. Hierna dalen we verder af naar het beginpunt van de wandeling. De weg naar beneden kan alleen te voet worden gedaan. Na de afdaling keren we met de bus terug naar ons hotel in Paro. (ca. 30 km)

dag 5: Thimphu, de hoofdstad van Bhutan

We gaan naar Thimphu, de hoofdstad van Bhutan. Dit is de enige hoofdstad ter wereld zonder stoplichten. Deze relatief kleine stad met brede, met bomen omzoomde lanen heeft vele interessante bezienswaardigheden. We bezoeken onder andere een werkplaats waar al eeuwenlang met de hand papier wordt gemaakt van de barst van de daphneboom. Ook wandelen we door het Motithang Takin-reservaat en zien we de zeldzame takin, een rundergems die alleen in Bhutan voorkomt. Hierna bezoeken we het Drubtob-nonnenklooster, de indrukwekkende Memorial-chorten, die is gebouwd ter nagedachtenis aan de laatste koning van Bhutan, en de Zangtopelri-tempel. Ook bekijken we het Changlimithang-stadion: hier beoefenen mannen het boogschieten, de nationale sport van Bhutan. Als hun pijl over een afstand van maar liefst 150 meter het doelwit treft, maken ze enthousiaste danspassen en grappen: een onvergetelijke ervaring! Ons hotel voor de komende twee nachten staat in Thimphu. (ca. 55 km)

dag 6: Wandeling naar het Cheri Dorji Dhen-klooster

Na een aangename wandeling bergopwaarts (hoogteverschil circa 300 meter) door een bosrijke streek komen we aan in het klooster Cheri Dorji Dhen. Dit klooster werd in 1620 opgericht door Shabdrung, die als de stichter van Bhutan wordt beschouwd. Hier vestigde zich ook de eerste door hem opgerichte monnikenorde. Hierna dalen we af tot aan de voet van de heuvel, waarna we terugrijden naar Thimphu. (ca. 50 km)

dag 7: De Chimi Lhakhang-tempel en naar Punakha

Op onze route naar Punakha stoppen we op de Dochu La-pas, vanwaar we bij helder weer een adembenemend uitzicht hebben op de Bhutaanse Himalaya. Voordat we in Punakha aankomen, maken we een aangename wandeling door rijstvelden en langs boerderijen naar de Chimi Lhakhang-tempel, gewijd aan Drukpa Kuenlye (1455-1529), de populairste heilige van Bhutan. Hij kreeg de bijnaam ‘dolle god’, omdat hij de boeddhistische leer verheerlijkte met liederen en schokkende seksuele humor. Hierna rijden we verder naar Punakha, dat op een hoogte ligt van ongeveer 1.400 meter. Door deze lagere ligging is het hier wat warmer dan in de andere Bhutaanse steden en vinden we er subtropische vegetatie met cactussen, en bananen- en sinaasappelbomen. (ca. 85 km)

dag 8: Het Khamsum Yuley Chorten en de kloosterburcht van Punakha

We maken een prachtige wandeling door de rijstvelden en een bosrijk gebied naar het Punakha Yuley Chorten, gebouwd ter ere van de huidige vijfde koning van Bhutan, Jigme Khesar Namgyel Wangchuck. ’s Middags bezoeken we de kloosterburcht van Punakha, tot 1958 de winterhoofdstad van Bhutan, waar tot op de dag van vandaag de hoofdabt en de hele monastieke organisatie tijdens de wintermaanden verblijven. (ca. 20 km)

dag 9: Naar de Phobjikha-vallei en een wandeling

Deze dag vertrekken we vroeg in de ochtend en rijden we verder bergopwaarts tot vlak voor de Pele La-pas. Hier splitst de weg zich en nemen we een prachtige route naar de Phobjikha-vallei, waar het verbluffend mooie klooster van Gangtey Gompa op de top van een kegelvormige berg ligt. Afhankelijk van de ligging van ons hotel maken we van hieruit een schitterende wandeling door het ongerepte natuurreservaat van de Phobjikha-vallei. We kunnen hier mogelijk ook de zwartnekkraanvogel spotten, die hier overwintert. We overnachten in een eenvoudig hotel in de vallei. (ca. 56 km)

dag 10: Naar Trongsa en museum van Trongsa

Na het ontbijt rijden we naar Trongsa. Hier bezichtigen we de indrukwekkende en historische Trongsa-dzong en de daarboven liggende uitkijktoren, waarin zich het Trongsa museum bevindt.

dag 11: Trongsa, Domkhar Tashicholing-klooster en Yathra-weefcentrum

’s Ochtends vertrekken we naar Jakar, waar we drie nachten verblijven. Via de Yotong La (3.425 meter) rijden we naar Gaytsa. Hier bekijken we het Domkhar Tashicholing-klooster. Vervolgens rijden we verder naar de Chumey-vallei. We bezoeken het weefcentrum in Yathra, waar kleurrijke wol wordt geweven. (ca. 135 km)

dag 12: Prakhar Duchhoed festival

Deze dag staat in het teken van het Prakhar Duchhoed festival, waarbij ter ere van verschillende goden spectaculaire dansen worden uitgevoerd. Net als gisteren zien we heel duidelijk dat in Bhutan religie en cultuur innig met elkaar verweven zijn: de dansen symboliseren zowel de boeddhistische leer als oude mythen en legendes. De kleurrijke kostuums van de dansers en de opzienbarende maskers die godheden, demonen en dieren uitbeelden, zijn uniek!

dag 13: Jambay Lhakhang Drup

Het Bumthang-district is een van de heiligste valleien in Bhutan: er zijn ontelbare legendes aan verbonden en de vallei is ook de geboortegrond van de heilige Pema Lingpa, een smid uit de stad Jakar. Van hem stamt de huidige koninklijke familie af. We bezoeken het Jambay Lhakhang Drup festival. De sociale betekenis van het festival is belangrijk: vanuit de wijde omgeving komt de lokale bevolking in de mooiste kleding samen om familie en vrienden te ontmoeten. Afhankelijk van het festivalprogramma maken we eventueel nog een wandeling naar de Kurjey en de Tamshing-tempels.

dag 14: Van Bumthang naar Mongar

We maken een lange en schitterende rit naar Mongar, waar we twee nachten verblijven. De weg voert ons over de Sherlang La-pas (3.573 meter) en de Thrumshing La-pas (3.800 meter). Mede daardoor is dit een van de spectaculairste en indrukwekkendste tochten van deze reis! We rijden door uitgestrekte graslanden en weides naar de vallei van Ura (3.000 meter). Vlak voor de Thrumshing La-pas hebben we bij helder weer een magnifiek uitzicht op de hoogste berg van Bhutan, de Gangkar Puensum (7.540 meter). In de middag komen we aan in Mongar, een stad op een berghelling. Als er voldoende tijd is, maken we een wandeling door het kleine stadscentrum van Mongar. (ca. 200 km)

dag 15: Excursie naar Lhuntse en Khoma

Lhuntse is een van de meest landelijke en geïsoleerde districten van Bhutan. Het landschap is spectaculair: steile hellingen en bergkloven, prachtige coniferen, dennenwouden en afgelegen dorpjes met rijst-, gierst- en maïsvelden. Het gewest Kurtoe in Lhuntse is de voorouderlijke geboorteplaats van de koninklijke familie. We rijden naar het dorp Khoma, dat bekend is om de beste weverijen van Bhutan. Hier wordt nog steeds met eeuwenoude technieken gewerkt. De mate van verfijning van deze stoffen kent geen gelijke in de wereld! Voordat we terugrijden naar Mongar genieten we in het schitterende landschap van een picknicklunch. (ca. 150 km)

dag 16: Van Mongar naar Trashigang

We beginnen de dag met een bezoek aan de Mongar-dzong, die is gebouwd in 1953. Vervolgens maken we een mooie tocht via de Kori La-pas (2.400 meter) naar Trashigang, waar we laat in de middag aankomen. Hier verblijven we twee nachten. Tegen de avond bezoeken we de 17e-eeuwse Trashigang-dzong en het stadscentrum. (ca. 100 km)

dag 17: Excursie naar Trashiyangtse

In Trashiyangtse bezoeken we de Kora-chorten, die is gebouwd in de typische Nepalese bouwstijl. Een legende verhaalt over een achtjarige maagd, een prinses uit India die in de 18e eeuw haar leven heeft opgeofferd door zich in de stoepa te laten inmetselen. Dit feit wordt elk jaar in maart herdacht. Vervolgens gaan we naar de Iron Chain Link Bridge uit de 15e eeuw, de laatste overgebleven brug die door Thongtong Gyalpo is gebouwd. Na een picknick rijden we terug naar Trashigang. Onderweg bezichtigen we in Gomkora de schilderachtige tempel. Hier zou Guru Rinpoche een afdruk van zijn lichaam hebben achtergelaten. (ca. 130 km)

dag 18: Naar Samdrup Jongkhar

We maken een lange en mooie rit naar Samdrup Jongkhar, waar we overnachten. Onderweg stoppen we regelmatig om van het uitzicht op de overweldigende bergen te genieten en lieflijke dorpjes te bezichtigen. Tegen de avond komen we aan in Samdrup Jongkhar, de grootste stad in het oosten van Bhutan, op de grens met India. (ca. 185 km)

dag 19: Naar Guwahati en transfer naar de vluchthaven

Vanuit Samdrup Jongkhar rijden we naar Guwahati in India. Van hier vliegen we via Delhi terug naar Nederland. (ca. 70 km)

dag 20: Aankomst in Nederland

We komen in de ochtend aan op Schiphol.

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. in de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangegeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. In dat geval betaalt u, na uw (online) reservering, de toeslag voor deze extra's via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Vluchtschema KLM

Amsterdam – Delhi

12.45 – 01.00 uur

Delhi – Amsterdam

03.15 – 07.15 uur

Let op: dit is het standaard vluchtschema dat geldt voor de meeste vertrekdata. Het is mogelijk dat het vluchtschema voor uw specifieke vertrekdatum afwijkt van het bovenstaande schema. In de kassabon en op de reserveringsbevestiging ziet u het vluchtschema van de door u gekozen vertrekdatum dat op dat moment bekend is. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrek vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotels

U verblijft in eenvoudige toeristenklassehotels. In Mongar overnacht u in een sfeervol maar eenvoudig guesthouse. Alle kamers zijn voorzien van een badkamer met bad of douche en toilet. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens voor uw reis.

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Schipholhotel A4
Hotel Van der Valk Schiphol A4 - Hoofddorp
Begin uitgerust aan uw vakantie en reserveer een overnachting voor en/of na uw vakantie, voor een aantrekkelijke prijs! Hotel Schiphol A4 is een comfortabel 4-sterrenhotel met uitstekende kamers. Het hotel ligt op slechts 10 kilometer van Schiphol. Tussen 6.00 uur en 23.40 uur gaat er een shuttlebus van en naar de luchthaven. Als u buiten deze tijden reist, kunt u gebruikmaken van de nachtshuttleservice. U kunt uw auto gratis maximaal 31 dagen parkeren bij het hotel.
NB Ter plaatse dient u 6% aan toeristenbelasting te voldoen.

Bekijk de website van Schiphol Hotel A4

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers hebben het afgelopen jaar via enquêtes, mail, Facebook en brieven hun ervaringen over deze reis gegeven. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, mail, Facebook en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.


Leren van uw ervaring
We zijn zeer gesteld op uw mening. Die kunt u bij ons achterlaten of via een onafhankelijke partij als Reisgraag.nl. Deel uw ervaringen over uw reis of onze organisatie. Kijk op Reisgraag.nl
Groepsgrootte
Minimaal 7 deelnemers (57 dagen voor vertrek).
Maximaal 20 deelnemers.