050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Bhutan
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
Reisboek Bhutan

Praktische informatie Bhutan

Algemene informatie Bhutan

HoofdstadThimphu
StaatsvormConstitutionele monarchie met een parlementair systeem en een meerpartijenstelsel
Oppervlakte38.394 km²
Aantal inwonersca. 782.318
Bevolkingsdichtheidca. 20,4 per km²
Officiële taalDzongka
Religiesboeddhisme 66%, hindoeïsme 33%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Bhutan verblijft u voornamelijk in eenvoudige toeristenklassehotels. Gezien het groeiende aantal toeristen en de voortdurende ontwikkeling van het land, worden de accommodaties steeds beter, maar kunnen in bepaalde gedeelten van het land nog zeer eenvoudig zijn. Bij elke reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens uw vakantie meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Bagage

Voor al onze vliegreizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij. Tijdens de vlucht van Guwahati naar New Delhi is meestal slechts 15 kilo ruimbagage toegestaan. Voor de eventuele (binnenlands) vluchten gelden dus afwijkende regels en deze moeten per luchtvaartmaatschappij gecontroleerd worden.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Bhutan is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Bhutan

In Bhutan komt een netspanning 220 en 240 volt voor. Voor slechts enkele stopcontacten heeft u een wereldstekker nodig, maar in de meeste hotels kunt u uw Nederlandse stekker gebruiken.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen naar Bhutan zijn de entreegelden bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over.

Eten en drinken in Bhutan

Bij de reizen naar Bhutan zijn meestal alle maaltijden inbegrepen bij de reissom. De maaltijden zijn in buffetvorm. Bij de lunch en het diner kunt u kiezen uit verschillende soorten groenten, aardappelen (vaak met een kaassaus), vlees, paddenstoelen en soms ‘momo’: een gerecht uit de Tibetaanse keuken. Er is ook altijd een keuze uit verschillende soorten rijst. Rijst wordt door de plaatselijke bevolking drie keer per dag gegeten. De Bhutanezen zelf eten zeer pikant: in bijna alle gerechten zitten rode en groene pepers, maar voor de toeristen worden de gerechten klaargemaakt zonder deze pikante pepers. Alle maaltijden zijn inbegrepen, maar u moet wel uw drankjes betalen. Drankjes kosten over het algemeen wat minder dan in Nederland. De meest populaire drank van Bhutan is thee. Er zijn twee soorten thee zoals ‘nadja’: thee met melk en suiker en ‘sudja’: ofwel boterthee gemaakt met zout en boter. Er wordt ook veel ‘ara’ gedronken, een alcoholische drank, voornamelijk gedistilleerd uit rijst.

Feestdagen in Bhutan

De belangrijkste feestdagen in Bhutan zijn de religieuze festivals die gehouden worden in of bij de plaatselijke ‘dzong’, de versterkte kloosterburcht. De data van deze festivals verschillen van jaar tot jaar en zijn op het internet te vinden. De meeste van deze data staan nationaal vast, maar de minder grote (en minder toeristische) festivals zijn vaak afhankelijk van de stand van de sterren en de welgesteldheid van de goden. Bij onze groepsreizen naar Bhutan zorgen wij ervoor dat u een of meerdere festivals kunt bezoeken. Bezoekt u Bhutan individueel tijdens een privéreis dan raden we u aan om bij boeking te informeren welke festivals u kunt bezoeken tijdens uw reisperiode.

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het gaat om het geven van fooien. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In sommige landen, zoals in Bhutan, heerst echter een uitgesproken fooiencultuur. Het is een blijk van dankbaarheid een fooi te geven om te tonen dat u hun waardevolle medewerking op prijs heeft gesteld. Ook worden kleine fooitjes aan het personeel van de hotels gegeven. Om het geven van fooien geen terugkerend dilemma te laten worden, werken reisleiders in deze landen vaak met een centrale fooienpot. Uw reisleider zal u aan het begin van de reis alle nodige informatie hierover geven en zal u tijdens en op het einde van de reis inzicht geven in de uitgegeven bedragen.

Fotograferen

Niet iedereen in Bhutan stelt het op prijs gefotografeerd te worden. Het maken van foto's van luchthavens, militaire installaties, grensovergangen en andere veiligheidsgevoelige objecten is ten strengste verboden. In Bhutan mag er absoluut niet gefotografeerd worden in de (boeddhistische) tempels. U mag wel fotograferen tijdens de religieuze festivals en in de dzongs. Onderdelen voor digitale camera's, zoals accu’s, oplaadapparatuur, geheugenkaartjes et cetera zijn in Bhutan niet algemeen verkrijgbaar.

Geldzaken / valuta in Bhutan

De munteenheid in Bhutan is de Ngultrum (Nu), die dezelfde waarde heeft als de Indiaanse Rupia. De Ngultrum is onderverdeeld in 100 Chetrum. U kunt in heel Bhutan ook met Rupia’s, dollars en euro's betalen.

In Bhutan zijn alleen in de grotere steden pinautomaten aanwezig. In de meer afgelegen gebieden is deze mogelijkheid beperkt. We raden u daarom aan om voldoende cash mee te nemen. Voor bestemmingen buiten Europa geldt tevens dat sommige bankpassen geblokkeerd zijn. Controleer bij uw bank of u uw kaart voor gebruik buiten Europa moet activeren. Creditcards worden in Bhutan alleen geaccepteerd in de grotere souvenirwinkels. U kunt ook geld wisselen bij banken en soms in hotels. De wisselkoersen in hotels zijn over het algemeen ongunstig. We adviseren u om voor enkele dagen geld in kleine hoeveelheden te pinnen en om daarnaast, voor ‘noodgevallen’, euro’s of dollars in contanten mee te nemen. Let op: uw drankjes bij de maaltijden moet u altijd contant betalen.

Hoogteverschil

In Bhutan vertoeft u tijdens een groot deel van de reis op een hoogte tussen de 2.000 en de 3.000 meter. Ook gaat u enkele passen over die boven de 3.000 meter liggen. Hier zou u last van kunnen ondervinden. Als u ademhalingsproblemen of hartaandoeningen heeft, raden wij u aan uw huisarts te raadplegen voordat u een reis naar Bhutan boekt.

Kledingadvies voor Bhutan

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. In Bhutan moet u er rekening mee houden dat het 's avonds en 's nachts flink af kan koelen en dat de dagen fris kunnen beginnen. Ook op de hooggelegen passen ligt de temperatuur aanzienlijk lager en zijn een extra jas, vest en sjaal aan te raden. Een aanrader is om (berg)wandelstokken mee te nemen voor de verschillende wandelingen die er tijdens de reis gedaan worden.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Bhutan en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Bhutan. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen in Bhutan

In Bhutan gelden dezelfde regels als in andere Boeddhistische landen wanneer u in een pagode of tempel betreedt. Dat betekent dat u nooit met de voeten in de richting van Boeddha mag gaan zitten. U mag ook niet met uw wijsvinger naar de goden wijzen. U gebruikt hiervoor uw open rechterhand met de handpalm naar boven. U moet uw schoenen uitdoen en uw hoofddeksel afzetten wanneer u een tempel betreedt. Het is bovendien de gewoonte in Bhutan om alles met de rechterhand aan te geven en aan te pakken. Verpak kritische opmerkingen altijd met een glimlach.

Openingstijden

Winkels
De winkels in Bhutan zijn open van maandag tot en met zaterdag van 9.00 uur tot ongeveer 20.00 uur. Veel winkels in Thimphu zijn ook op zondag open.

Banken
De banken in Thimphu, Paro en andere grotere steden zijn op werkdagen geopend van 9.00 uur tot 15.00 uur en op zaterdag tot 12.00 uur.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Bhutan heeft u geldige grensdocumenten nodig en een visum nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken. Denkt u hierbij ook aan eventuele doorreislanden (India)!

Visum
Voor Bhutan heeft u een visum nodig. SRC Reizen kan dit visum in samenwerking met het lokale agentschap voor u regelen. Na uw boeking ontvangt u informatie over het aanvragen van dit visum. U reist zeer waarschijnlijk via India naar Bhutan. In dat geval heeft u ook voor India een visum nodig. Hiervoor is een ander soort visum nodig en dit mag GEEN e-visum zijn. Het visum komt in uw paspoort te staan. Wij raden u aan om het visum te laten verzorgen door VisumPro. De kosten voor dit visum zijn niet bij de reissom inbegrepen.

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele reizen worden soms begeleid door één of meerdere lokale gidsen en een privéchauffeur. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

Bhutan is het enige land ter wereld waar (eigenlijk) helemaal niet gerookt mag worden. U kunt daarom ook geen sigaretten kopen in Bhutan. U mag wel maximaal 200 sigaretten invoeren, maar deze moet u declareren en ook belasting over betalen. Voor de invoer wordt 200% invoerrechten en belasting van de waarde van de sigaretten gerekend.

Sanitair

In alle restaurants en hotels zijn Europese toiletten aanwezig. Tijdens de reis kan het voorkomen dat verschillende (warme buffet) picknicklunches in de prachtige natuur aangeboden krijgt. U kunt in die gevallen alleen maar gebruik maken van een natuurlijke toilet.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

De officiële taal van Bhutan is het Dzongkha, maar er worden nog ongeveer twintig dialecten in het land gesproken. In het zuiden spreekt men Nepali. De taal van het onderwijs is Engels. Op de scholen wordt wel Dzongkha onderwezen, maar veel schoolboeken zijn alleen beschikbaar in het Engels. Elke Bhutanees die met toeristen in aanraking komt, spreekt redelijk goed Engels.

Tijdverschil

In Bhutan is het tijdsverschil vijf uur in de winter en vier uur gedurende onze zomertijd.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Bhutan is er een verhoogd risico op (sub)tropische ziekte(s), en daarom worden er inentingen en voorzorgsmaatregelen aanbevolen. Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of de plaatselijke GGD. Wilt u een compleet overzicht van de gebieden en beschermende maatregelen? Kijk dan op gezondopreisl.nl of lcr.nl.

Vervoer / wegen

Bhutan is een Himalayaland en bestaat dus grotendeels uit bergen. De infrastructuur laat soms te wensen over. De bergwegen zijn vaak smal en soms ronduit slecht. Er wordt voortdurend aan het wegdek gewerkt en dat betekent dat u rekening moet houden met wegonderbrekingen. Kleine afstanden nemen meerdere uren in beslag. Om deze redenen bestaan er in Bhutan geen grote, comfortabele touringcars, maar kleine, eenvoudige en soms ongemakkelijke minibusjes. Bij grotere groepen kan het zijn dat er twee minibusjes worden ingezet. Voor koffiepauzes en sanitaire stops moeten soms worden geïmproviseerd. U moet dus met minder voorzieningen genoegen nemen.

Water (drinkwater)

Het wordt afgeraden water uit de kraan te drinken. Tijdens uw reis in Bhutan krijgt u dagelijks een flesje drinkwater aangeboden. In de hotels staan bijna altijd gratis flesjes water in de kamers. U hoeft slecht in enkele gevallen zelf water te kopen. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.