050 - 3 123 123
U bent hier: Home | Bart

SRC-Reisleider Bart

De landen in het oosten van Europa hebben me altijd gefascineerd. Mijn vriendjes gingen met hun ouders op vakantie naar Italië of Frankrijk, maar ik wilde naar Rusland, Bulgarije, Roemenië of Hongarije.

Waar die fascinatie precies vandaan kwam is me nog steeds een raadsel, maar ik had visioenen van woeste landschappen waar helden met namen als Skanderbeg, Christo Botev en Lajos Kossuth rondzwierven. Nu, jaren later, heb ik die landen allemaal uitgebreid mogen bereizen en ik durf het hier nu wel te bekennen: die voorliefde voor het oosten is nooit meer ‘goed’ gekomen.

Bestemmingen: Rusland, de Baltische staten, Roemenië, Moldavië, Duitsland, Oostenrijk, Kroatië, Montenegro, Myanmar, Japan

Bart
Reisleider sinds 2006

Dit zijn de reizen die ik ga begeleiden. Gaat u mee?

Naam reis
Vertrek
Reisduur
Vervoer
Prijs p.p.
De historische Hanzeroute
Zaterdag 08 juni 2019
19 dagen
2719,-Boek
Van Oostzee tot Zwarte Zee
Zondag 08 september 2019
15 dagen
2498,-Boek
Wijzingen in de reisplanning zijn voorbehouden.

Reisverhalen van Bart

Old habits die hard
Door reisleider Bart | 24-05-2019
We lijken in een tijd te leven waarin Europa uit elkaar groeit. De Britten willen weg, of toch niet, of toch wel, of toch weer niet helemaal, maar dan anders... De Catalanen worden zwaar gestraft voor een volksstemming over onafhankelijkheid. Nexit en Grexit… Is Europa op weg te versnipperen?
Sjostakovitsj in Rusland
Door reisleider Bart | 12-09-2018
Het ging de Russische componist en pianist Dimitri Sjostakovitsj voor de wind. De repetities voor zijn vierde symfonie liepen gesmeerd. Zijn opera ‘Een lady MacBeth van het district Mtsensk’ was een groot succes in Leningrad. Baanbrekende werken, waarmee Sjostakovitsj nieuwe wegen zou openen.
Mathildenhöhe in Duitsland
Door reisleider Bart | 14-08-2018
Als je aan mensen vraagt welke inspiratiebronnen de drijfveer zijn geweest voor de grootste kunstwerken, dan krijg je vaak dezelfde dingen te horen: liefde, plezier, intelligentie. Zelden of nooit wordt verdriet in dit rijtje genoemd. En toch heeft deze heftige emotie enkele van de mooiste kunstwerken voortgebracht. Sjah Jahan bouwde de Taj Mahal omdat de liefde van zijn leven hem ontvallen was. Bach schreef zijn beroemde Toccata en Fuga vlak na de dood van zijn moeder. En ook in Darmstadt staat een prachtig monument dat indirect het resultaat is van intens verdriet.
Ainola in Finland
Door reisleider Bart | 10-08-2018
Het is u vast ook wel eens gebeurd. Je loopt door zo’n prachtig, maar enorm paleis als Schönbrunn, Versailles of Tsarskoje Selo, en ondanks alle pracht en praal denk je bij jezelf: ‘Het moet een hel zijn geweest om hier te moeten wonen’. Het omgekeerde bestaat ook. In sommige huizen denk je: ‘Als ik de kans krijg hier te komen wonen, pak ik vandaag nog m’n boeltje bij elkaar’. De Villa van Buuren in Brussel is een mooi voorbeeld. Of het prachtige Ainola, in Finland.
Kleine landen als Estland
Door reisleider Bart | 18-07-2018
Ik heb altijd een voorkeur gehad voor kleine landen. Kleine landen dringen zich niet op aan hun gasten. Ze scheppen niet op over hoe groots hun heden of verleden is. Ze claimen niet dat hun keuken of taal de beste of mooiste van de wereld is. Daar hebben de bewoners geen behoefte aan.
Ode aan Riga
Door reisleider Bart | 29-06-2018
Als ik vertel dat ik van Oost-Europa houd, is de reactie er vaak een van ongeloof. ‘Oost-Europa? Die grijze boel? Waar mensen, gehuld in juten zakken zich chagrijnig een weg banen door metersdikke pakken sneeuw, zelfs als het juli is?’ Als ik dan ook nog vertel dat Riga een van m’n lievelingssteden is, beginnen sommigen serieus aan mijn geestelijke vermogens te twijfelen. ‘Riga? Waar is dat in hemelsnaam? En wat kan daar nou aan zijn?’ De clichés zijn hardnekkig in Nederland.
Het beroemdste Ierse woord
Door reisleider Bart | 27-06-2018
De Grieken zullen iedereen er altijd aan herinneren dat ons woord ‘democratie’ van het Griekse woord 'demos' (volk) afstamt. Het is altijd plezierig een Fransman eraan te herinneren dat hun ‘boulevards’ afstammen van het Nederlandse woord 'bolwerk'. Maar de Ieren hoor je zelden, terwijl een van de beroemdste internationaal gebruikte woorden toch in hun land ontstaan is.
De verloren zoon van Rembrandt
Door reisleider Bart | 01-02-2018
Konden mensen er beter tegen? Gewoonweg omdat het zo normaal was? Of waren ze net zo aangeslagen als onze tijdgenoten als het ergste lot van allemaal ze trof: het verlies van een kind? De cijfers lijken te spreken voor de eerste verklaring. Eén op de vier kinderen stierf al voor het eerste levensjaar voorbij was. Meer dan de helft stierf voor het bereiken van de volwassen leeftijd. Toch hangt wat mij betreft het bewijs voor de tweede verklaring in de roemrijke Hermitage in Sint Petersburg.
Peter, Pieter en de Russische trots
Door reisleider Bart | 04-10-2017
Hoewel ik er nog nooit was geweest, wist ik het al heel lang: Sint Petersburg is mijn stad. Zolang ik me kan heugen ben ik gefascineerd door de stad aan de Neva, en zijn stichter: Peter de Grote. Later, toen ik eenmaal Oost-Europese geschiedenis studeerde, las ik alles wat ik kon bemachtigen over Pieter, zoals de inwoners hun stad liefkozend noemen, en Peter, zijn stichter.
De zingende revolutie in Estland
Door reisleider Bart | 08-08-2017
Welke hoort in het rijtje niet thuis? De Franse Revolutie. De Agrarische Revolutie. De Zingende Revolutie. De Russische, de Industriële, de Amerikaanse. Grote kans dat u 'Zingende Revolutie' zult raden. En toch hoort die wel degelijk in dit historische rijtje van gedenkwaardige gebeurtenissen thuis. Het is het onwaarschijnlijke verhaal over hoe een klein volk zich al zingend een weg naar de vrijheid zong.
Hoe maak je een Birmese monnik aan het lachen?
Door reisleider Bart | 16-04-2017
In de vorige eeuw maakte ik mijn eerste trip naar Birma, het huidige Myanmar. Een land dat al zo lang als ik mij kon heugen tot mijn verbeelding sprak. Het reizen met het 'openbaar vervoer' was al avontuurlijk (en de reden voor mijn kritiekloze dankbaarheid jegens de NS), maar de trip die het meest tot de verbeelding sprak was de vierdaagse hike door de bergen. We overnachtten in kloosters die op de route lagen.
In vino veritas in Moldavië
Door reisleider Bart | 13-03-2017
Als Moldaviërs over hun wijnen praten, worden ze bijna emotioneel. Ja, ook voordat het proeven begonnen is. Ik ken maar weinig landen waarvan de nationale identiteit zo sterk met dit edele sap verbonden is. En met recht!
Een touringcar vol Chinese toeristen
Door reisleider Bart | 17-08-2016
Met een knaap van zeven op het zadel op de stang en een knaap van acht op de bagagedrager, begaf ik me naar het voetbalveld. Even buiten onze poort heb je een 'grachtje', zo'n kunstmatig geval zonder naam waarvan iedere nieuwe wijk in Nederland er minimaal een paar moet hebben. Wat struikjes, wat bloemetjes en wat ganzen, eenden en zwanen.
Het Huis zonder Wenkbrauwen in Wenen
Door reisleider Bart | 30-06-2016
Het moet tegenwoordig wel heel raar lopen wil een gebouw zoveel commotie veroorzaken dat de publieke opinie eist dat het afgebroken wordt. Hoe anders was dat begin vorige eeuw. In die tijd zei je smaak veel over je politieke voorkeur. Een discussie over muziek of architectuur kon al snel het karakter krijgen van een politieke ruzie. En nergens meer dan in Wenen.
Napoleon en zijn Waterloo
Door reisleider Bart | 05-06-2016
Clio, de muze van de geschiedenis, werd (en wordt) helaas maar al te vaak voor een nationaal karretje gespannen. Gedreven door nationale trots worden zaken overdreven, of afgezwakt. De eigen rol wordt overdreven of kleiner gemaakt, al naar gelang het uitkomt. De slag van Waterloo is hiervan een mooi voorbeeld…
Wenen, koffie en croissants
Door reisleider Bart | 15-03-2015
Mocht u, op een mooie ochtend, knibbelend aan uw croissantje en nippend van uw koffie, denken: 'Vive la France', dan zou deze blog wel eens roet in het eten kunnen gooien... We schrijven 1683. Al vanaf juli werd Wenen belegerd door de Ottomanen. Europa keek angstig toe.
Gastvrijheid in India
Door reisleider Bart | 20-12-2013
Het was op weg van Ranakpur naar Udaipur. Het gesis begon verraderlijk zachtjes, maar nam gestaag in volume toe, totdat de chauffeur de bus aan de kant van de weg zette. Dat waren voorlopig de laatste meters van die bus geweest. Ik was al heel wat keren in India geweest, maar dit was pas de eerste keer dat ik met motorpech geconfronteerd werd: auto’s, bussen en wegen in India zijn over het algemeen prima in orde.