050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Amerika

Bezienwaardigheden Amerika

Zicht op New York, Amerika
New York
New York is een van de meest bijzondere steden ter wereld! Deze ‘Big Apple’, ‘the City that Never Sleeps’, ‘the Melting Pot’ en ‘City of Superlatives’ is op alle vlakken bijzonder: grootse wolkenkrabbers en gebouwen, indrukwekkende musea, fraaie winkelgebieden, impostante stadsparken… Meer dan genoeg vertier voor een leuke stedentrip, dus! Een paar tips voor uw verblijf? Ontdek New York op een bijzondere ‘Hollandse’ manier: met een fiets toeren langs alle bekende en onbekende plekken van Central Park. Of maak een cruise over de Hudson River en bewonder de bekende landmarks als het Vrijheidsbeeld en de Brookline Bridge. Hierna kunt u beamen dat de skyline van Manhattan echt overweldigend is!
Detail van Chrysler Building New York
Chrysler Building in New York
Tussen 1900 en 1934 veranderde midtown Manhattan van een onbebouwde vlakte in de bekendste skyline ter wereld. Overal op dit eiland van 80 km² verrezen wolkenkrabbers. Op het hoogtepunt van de woelige jaren ’20 verrees het Chrysler Building, een begeerd statussymbool voor autofabrikant Walther P. Chrysler. Voor de vormgeving koos hij een nieuwe stijl, in 1925 in Parijs geïntroduceerd als Art Deco. De spits, hét kenmerk van dit gebouw, toont duidelijk welk bedrijf in dit gebouw gehuisvest was. Ook de terugsprongen met gevleugelde radiatorkappen en gestileerde wielen zijn geïnspireerd op de auto. Overigens bracht deze spits een verrassingselement in de race om het hoogste gebouw. Chrysler Building leek deze strijd te verliezen, maar op het laatste moment kwam uit het gebouw de spits te voorschijn, die de hoogte op 319 meter bracht.
Central Park in New York
Central Park in New York
De gedeelde ‘voortuin’ van de New Yorkers is twee keer groter dan Monaco. In een immens netwerk van zeven kleine tot grote meren, 100 hectare aan gazons, 55 hectare bos en zo’n 26.000 bomen leven onder andere wasberen, eekhoorns en zo’n 275 soorten vogels. En meer dan 100 andere soorten dieren in de ‘zoo’. Hoewel het lijkt of de natuur haar werk heeft gedaan, is alles door mensenhanden gemaakt. Halverwege de 19e eeuw kwamen steeds meer mensen naar de stad. New York werd verder volgebouwd. De behoefte aan open ruimtes die ontstond, betekende de geboorte van dit 150 jaar oude park. Natuur met een metropool binnen handbereik: een oase van rust in een nooit slapende stad.
Vrijheidsbeeld op Liberty Island in New York, Amerika
Vrijheidsbeeld in New York
Het Vrijheidsbeeld (Statue of Liberty) is een van de meest kenmerkende monumenten van New York, het beeld, dat inclusief sokkel 93 meter hoog is, staat symbool voor de vrijheid, en geldt als een verwelkoming van iedereen die in de Verenigde Staten aankomt. Het beeld is gebaseerd op een ontwerp van de Franse kunstenaar Frédéric Bartholdi en door Gustav Eiffel met een interne staalconstructie versterkt. Het Vrijheidsbeeld is in 1886 als cadeau van Frankrijk aan Amerika geschonken ter ere van de honderdste verjaardag van de onafhankelijkheidsverklaring.
Niagarawatervallen
Niagarawatervallen
Op de grens tussen de Verenigde Staten en Canada liggen de grootste en bekendste watervallen ter wereld: de Niagarawatervallen. Deze watervallen bestaan eigenlijk uit drie delen: de Horseshoe Falls (vernoemd naar de vorm van een hoefijzer), de American Falls (zo genoemd vanwege de ligging) en de Bridal Veil Falls. Het waterverval is hier niet groot, gemiddeld 60 meter totaal, maar de breedte en de hoeveelheid water die passeert, maken ze tot een spektakel. De Horseshoe Falls, ook bekend als Canadian Falls, is het bekendste deel. Ongeveer 90% van het water van de Niagara-rivier stroomt over de Horseshoe Falls. Het groen-witte water dat hier met bulderend natuurgeweld 53 meter naar beneden stormt, is grotendeels ‘fossiel’: een erfenis van de laatste ijstijd van 18.000 jaar geleden. Het onophoudelijke oergebrul van het water, de verfrissende mist, de rotsen en groene omgeving zijn een onvergetelijk decor.
Californië
Californië
In meerdere Amerikaanse staten wordt wijn gemaakt. Maar als we het in Nederland over Amerikaanse wijn hebben, dan gaat het over wijn uit Californië. De beste wijnen komen uit een gebied ten noorden van San Francisco. De wijnen uit Sanoma Valley, bijvoorbeeld, kunnen zich meten met de beste grand crus uit de Médoc. Deze prachtige streek, een glooiende lappendeken van wijngaarden en schilderachtige boerderijen, doet bijna Italiaans aan. In de zomer staan de heuvels vol met weelderige groene wijnraken, in de herfst straalt een zee van goud u tegemoet. Bekijk deze overdaad van schoonheid met een goed glas wijn in uw hand: ‘breathtaking’.
Las Vegas, Amerika
Las Vegas
De naam ‘Las Vegas’ (Spaans voor ‘de weilanden’) staat voor vermaak. De neonverlichte stad in Nevada is een Mekka voor gok- en showliefhebbers. Las Vegas was aan het begin van de 20e eeuw al een amusementsoord voor spoorwegbouwers. Het groeiende entertainmentaanbod raakte vanaf de jaren veertig in een stroomversnelling. Toen rees een scala aan resorts uit de grond, na het succes van het hotel annex casino El Rancho Vegas. Sinds er vanaf 1976 ook in Atlantic City aan de oostkust legaal gegokt mag worden, verzint Las Vegas van alles om ‘The Entertainment Capital of the World’ te blijven: mega-resorts, spotgoedkoop eten, replica’s van beroemde bouwwerken en nog veel meer. Om met de woorden van Elvis te spreken: viva Las Vegas!
Hollywood Boulevard in Los Angeles
Los Angeles
Los Angeles is de entertainmenthoofdstad van Amerika. Dit is de stad waar veel filmsterren wonen en waar het bekende Hollywood te vinden is. Wandelt u over de Walk of Fame, waar u de namen van beroemdheden in sterren in het trottoir ziet? Of rijdt u door Beverly Hills en bekijkt u de indrukwekkende huizen van de welgestelde inwoners van Los Angeles? U kunt ook winkelen op Rodeo Drive en lunchen op Venice Beach. Het begin van de Santa Monica-pier is ook het einde van de bekendste snelweg door de Verenigde Staten, Route 66. Uiteraard kunt u deze dag ook gebruiken voor een bezoek aan ‘the happiest place on earth’: Walt Disney World. Houdt u van films? Dan is een bezoek aan Universal Studios echt iets voor u!

San Francisco, Amerika
San Francisco
San Francisco biedt u veel interessante bezienswaardigheden en activiteiten! Maak zeker een ritje met een historische kabeltram en ga naar Fisherman’s Wharf, de oude zeeliedenbuurt waar nu veel authentieke visrestaurants en trendy cafés zijn. In deze wijk bevindt zich ook pier 39, de beroemde plek waar veel Californische zeeleeuwen zonnebaden. Een andere aanrader is een bezoek aan het fameuze gevangeniseiland Alcatraz, waar u een rondleiding kunt krijgen: de beruchte Amerikaanse gangster Al Capone zat hier gevangen. U kunt ook via de Golden Gate Bridge een uitstapje maken naar het gelijknamige park, waar u op zoek kunt naar de kudde bizons die hier leeft. ’s Avonds is in de verschillende wijken van San Francisco keuze voldoende uit de vele restaurantjes. Van het Italiaanse deel van North Beach tot Chinatown: er is voor elk wat wils!

Death Valley
Death Valley
Het dal Death Valley ligt in het Noord-Amerikaanse Californië. Nergens op het westelijke halfrond schijnt de zon meer dan hier! De temperatuur bereikt er bizarre hoogtes. De vallei is de droogste plek van Noord-Amerika en, op de Afrikaanse Sahel na, de heetste plek op aarde. In juli 1913 werd er in een woestijndorp de hoogste temperatuur ooit gemeten: 56,7 graden! De wolken regenen leeg op verschillende bergruggen tussen de oceaan en deze vallei, waardoor er vrijwel nooit regen valt. Ondanks de droogte leven hier meer dan 1.000 plantensoorten, waaronder de blikvanger ‘Death Valley Sage’. Maar: dit is niet alleen een dor en uitgestrekt woestijnlandschap. Er zijn ook schitterende zoutvlaktes, uitzonderlijke rotsformaties, diepe canyons en kleurige zandduinen. Dit is schoonheid van een minder gangbare soort.
Yosemite National Park
Yosemite National Park
Yosemite National Park maakt deel uit van de Sierra Nevada bergketen, en ligt in het oosten van Californië, ongeveer ter hoogte San Francisco. Met meer dan 3 miljoen bezoekers per jaar is Yosemite een van de drukst bezochte plaatsen in de Verenigde Staten. Als je Yosemite Valley ziet, begrijp je waarom. Deze door een gletsjer gevormde vallei ziet er adembenemend mooi uit, met aan de ene kant Half Dome (een 670 meter hoge rots - de steilste in de VS) en aan de andere kant El Capitan, een 900 meter hoog blok graniet. Via grote watervallen (waaronder twee van de hoogste ter wereld), valt smeltwater tot op de bodem van de vallei, waar het wordt afgevoerd door de Merced River door een gebied met weiden en bossen. In het park tref je honderden soorten vogels en zoogdieren aan, en prachtige alpenbloemen. Er zijn diverse concentraties met sequoia-bomen. Andere hoogtepunten zijn Glacier Point, een uitkijkpunt op bijna 1000 meter hoogte, vanwaar je een spectaculair uitzicht hebt over de vallei, en Tioga Road, de hoogst gelegen weg in de VS.
Pacific Coast Highway 1 in Californië
Pacific Coast Highway
Deze ‘snelweg’ langs de Californische kust, de beroemdste weg na de Route 66, is niet bedoeld voor haasten. De weg is als jonge liefde: romantisch, met duizelingwekkende wendingen en soms spannend. Geen wonder dat veel mensen hier op huwelijksreis gaan. Bij Carmel start het schilderachtigste deel. Bergen duiken in de Stille Oceaan en verder naar het zuiden zijn de heuvels met eiken bezaaid. De kustlijn, de stabiele factor, is grillig, met beukend wit schuim op lege, af en toe ontoegankelijke stranden. Zeeleeuwen zonnebaden op de rotsen en walvissen zwemmen soms langs. Als de kustmist optrekt en er onder het gordijn een prachtig zeeparadijs verschijnt, verandert zelf de grootste realist in een romanticus.
Beale Street in Memphis
Memphis
Memphis is de bakermat van de blues. Onderweg kunt u een bezoek brengen aan Graceland, het landgoed van Elvis Presley. In Memphis zelf kunt u onder andere 'the Birthplace of Rock ’n Roll' in de Sun Studios bezichtigen. Geniet hier van een fascinerende rondleiding en luister naar geluidsfragmenten van de vroegste opnames die hier gemaakt zijn. Ook kunt u de originele studio bekijken. Dit is de ruimte waarin grote namen als Johnny Cash en Elvis hun eerste nummers opnamen. Maakt u ook nog een stadstour met een waterfiets, koets of bus? Of wandelt u over de befaamde Beale Street, waar al meer dan een halve eeuw bluesmuziek klinkt? Deze muziekhoofdstad heeft voor elk wat wils, of u nu naar muziek wilt luisteren of een echte zuidelijke barbecue wilt proeven!
New Orleans
New Orleans
New Orleans, een moderne stad met een oude ziel. De oudste wijk van New Orleans is de French Quarter. Deze wijk werd in 1718 gesticht door de Fransen, maar in de architectuur kunt u zowel Spaanse, Franse, creoolse als Amerikaanse invloeden herkennen. Op elke hoek vindt u bijzondere winkeltjes en fijne restaurants. Probeer zeker een beignet als u in New Orleans bent. Deze lekkernij is typisch voor Louisiana. Het centrum van de Franse wijk is Jackson Square. Tegenover de kathedraal van St.Louis zorgen muzikanten, artiesten, mime-spelers, tarotkaartlezers en entertainers voor een gezellige sfeer. ‘s Avonds kunt u flaneren over Bourbon Street, het kloppende jazzhart van New Orleans. U hoort hier op straat al de jazz, die uit de nachtclubs en bars stroomt.

Livemuziek in Nashville
Nashville
Nashville, ook bekend als ‘The Music City, is het hart van de countrymuziek. Bezoekt u het Country Music Hall of Fame and Museum? De uitgebreide collectie vertelt het verhaal van twee eeuwen countrymuziek. Geniet hier van de historische videoclips en muziekopnames, de wisselende exposities en het eigentijdse design. U kunt ook een kijkje nemen in de RCA Studio B, ‘The Home of 1.000 Hits’. Dit was eens een tweede huis voor muzieklegendes als Elvis Presley, Chet Atkins en Dolly Parton. Er zijn hier meer dan 35.000 songs opgenomen! Wilt u een heel andere kant van Nashville leren kennen? Ga dan naar het Parthenon, de enige reproductie van de beroemde Griekse tempel op ware grootte. Het Parthenon van Nashville staat in Centennial Park en huisvest zowel het stedelijke kunstmuseum als Athena Parthenos, het grootste ‘indoor-standbeeld’ van de westerse wereld.
Everglades
Everglades
Sinds 1979 staat het unieke natuurreservaat in Florida, de Everglades, op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Het park is de grootste subtropische wildernis van Noord-Amerika en is een vrijwel vlak, moerasachtig gebied, met drassige graslanden en mangrovebossen. Er zijn hier verschillende diersoorten te vinden, waarbij de alligator de meest bekende is. Ook komt hier de Floridapanter voor: schattingen van hun aantal variëren van 100 tot 150, waarmee het dier een van de meest bedreigde diersoorten in Amerika is. In 1947 werd een deel van de Everglades als nationaal park aangewezen, waarmee een eerste aanzet werd gegeven het natuurgebied, met zijn unieke ecologische structuur, te beschermen. Inmiddels is het park groter geworden door een aangrenzend gebied eveneens als natuurgebied aan te wijzen, maar nog steeds bedreigt oprukkende bebouwing en landbouw het delicate natuurlijke evenwicht.
Pelican Island in Florida
Indian River Lagoon en Pelican Island
Een van de meest diverse esturia (de plek waar zoet en zout water elkaar ontmoeten) van Noord-Amerika is Indian River Lagoon. Hier zijn 2.100 verschillende plantensoorten te vinden en leven er meer dan 2.200 verschillende diersoorten. Niet alleen is dit het leefgebied van de bedreigde lamantijn (zeekoe), maar ook wordt het strand door zeeschildpadden als broedplaats gebruikt. Ten noorden hiervan ligt het Pelican Island National Wildlife Refuge: een prachtig natuurgebied waar onder andere de bruine pelikaan leeft. Dit park neemt een unieke plaats in de Amerikaanse geschiedenis in: het was president Theodore Roosevelt die het gebied in 1903 aanwees als nationaal park, waarmee Pelican Island het eerste door de nationale overheid beschermde vogelbroedgebied in de Verenigde Staten werd. Inmiddels vinden ruim 500 vogelsoorten hier hun toevluchtsoord, waarmee het succes van het park ruimschoots bewezen is.