050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Marokko
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
marokko.jpg

Praktische informatie Marokko

Algemene informatie Marokko

HoofdstadRabat
StaatsvormParlementaire monarchie
Oppervlakte446.550 km²
Aantal inwonersca. 37.344.787
Bevolkingsdichtheidca. 83,63 per km²
Officiële taalArabisch
ReligiesIslamitisch 98,7%, christelijk 1,1%, joods 0,2%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Marokko verblijft u meestal in toeristenklassehotels of middenklassehotels. Deze hotels kunnen per stad en streek, en onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. In Marokko verblijft u in twee soorten hotels: westerse hotels die niet onderdoen voor de standaard in Europa en hotels die gebouwd zijn in de stijl van een traditionele kashbah. Een kasbah is een ommuurd gebouw of een dorpje. De kamers zijn op traditionele wijze manier, kleurrijk ingericht met mozaïektegels aan de muren, tapijten op de vloer en oosterse lampen aan het plafond. Bij elke Marokko-reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij. Voor de eventuele binnenlandse vluchten kunnen weer afwijkende regels gelden.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Marokko is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de Marokko-reizen veel gewandeld worden en geregeld zitten er ook hellende, ongelijke ondergronden bij. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Marokko

De netspanning in Marokko is 220 volt. Wij adviseren u om een wereldstekker mee te nemen op reis. Stopcontacten kunnen twee ronde gaten en een naar buiten stekende aardingspin hebben.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. In Marokko geldt geen korting op de entreegelden voor mensen boven de 65 jaar.

Eten en drinken in Marokko

Omdat de Marokkaanse keuken een mengeling is van invloeden uit de Arabische, berberse, Spaanse, Corsicaanse, Portugese, Moorse, mediterrane, Afrikaanse, Turkse en joodse keuken, is deze zeer gevarieerd. Het meest bekende gerecht van Marokko is couscous. Dit wordt traditioneel met de hele familie gegeten na het vrijdagse bezoek aan de moskee. Veel Marokkaanse gerechten worden bereid in een tajine. Een tajine is een aardewerken stoofpot met een conusvormig deksel. Andere veel gegeten gerechten zijn pastilla (hartige taart met kip) en harira (soep). Ook worden er veel verschillende soorten kruiden gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kaneel, komijn, peper, gember, saffraan en kurkuma. De populairste drank van Marokko is groene thee met munt.

Het ontbijt in Marokko komt zeer overeen met het Franse ontbijt met stokbrood, jam, kaas en dergelijke. Een prijs van een maaltijd ligt gemiddeld rond de 10 euro. Een biertje kost tussen de 3 en 5 euro, een fles wijn ongeveer 15 euro en frisdrank 1,50 euro. Verse jus d'orange is overal verkrijgbaar en kost 1 tot 2 euro voor een groot glas.

Feestdagen in Marokko

• 1 januari: nieuwjaarsdag
• 11 januari: Onafhankelijkheidsmanifest
• 1 mei: dag van de arbeid
• 30 juli: Troonfeest
• 20 augustus: dag van de revolutie
• 21 augustus: Geboorte van koning Mohammed VI
• 6 november: Groene Mars
• 18 november: Onafhankelijkheidsdag

De Ramadan (de vastenmaand), het Offerfeest en het Suikerfeest zijn heel belangrijke islamitische feestdagen. De feesten vallen ieder jaar op wisselende data. De Ramadanperiode wordt vastgesteld aan de hand van maanstanden. De Ramadan wordt afgesloten door het Suikerfeest en het Offerfeest valt 70 dagen na het eind van de Ramadan.

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. Marokko is een echt fooienland en door het geven van een fooi kweek je veel goodwill. Iedereen verwacht een fooitje wanneer hij iets voor je doet. Dit kan bijvoorbeeld de meneer zijn die op je schoenen past wanneer je in de moskee bent, maar ook het jongetje dat je op straat de juiste weg wijst om weer uit de medina te komen. Het is ook gebruikelijk om een fooi, ongeveer 10% van de rekening, achter te laten wanneer u iets gegeten of gedronken hebt. Om het geven van fooien geen terugkerend dilemma te laten worden, werken reisleiders in Marokko vaak met een centrale fooienpot. Met vragen over de fooienpot kunt u terecht bij de reisleider die u ook altijd inzicht kan geven in de uitgegeven bedragen.

Fotograferen

Fotograferen in andere culturen kan soms voor verrassingen zorgen. Zo stellen niet alle mensen het op prijs gefotografeerd te worden of kunnen mensen om geld vragen voor de gemaakte foto. Wanneer u foto's van de Marokkaanse bevolking wilt maken is het daarom raadzaam om hen eerst om toestemming te vragen. Daarnaast dient u rekening te houden met andere reacties als u foto’s maakt van verboden objecten als luchthavens, vliegtuigen en militaire locaties. Doordat het juridisch systeem in Marokko afwijkend is, kan dit zeer kwalijke gevolgen met zich meebrengen. Houdt u er ook rekening mee dat in Marokko niet overal (vervangings-)materialen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s verkrijgbaar zijn.

Geldzaken / valuta in Marokko

In Marokko kunt u met uw pinpas met Maestro-logo bij pinautomaten geld pinnen en soms zelfs in winkels betalen. Voor Marokko geldt dat uw pinpas bij uw bank gedeblokkeerd moet worden voor gebruik buiten Europa. Controleer dit bij uw bank. Daarnaast worden diverse creditcards in hotels, restaurants en winkels geaccepteerd, en kunt u vaak ook tegen betaling met een creditcard pinnen. Denk eraan dat u altijd een creditcard moet gebruiken als u een auto wilt huren.
U kunt ook geld wisselen bij wisselkantoren, banken en in sommige hotels. De wisselkoersen in hotels zijn over het algemeen ongunstig. Bij banken kan het lang duren voordat al het papierwerk verricht is dat vereist is om geld te wisselen. Bij een wisselkantoor gaat het geld wisselen snel. We adviseren u om voor enkele dagen geld in kleine hoeveelheden te pinnen en om daarnaast, voor ‘noodgevallen’, euro’s in contanten mee te nemen.

Kledingadvies voor Marokko

Het is raadzaam om comfortabele schoenen waar u goed op kunt lopen en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. In Marokko kan het in het vroege voorjaar en late najaar 's nachts flink afkoelen en de dagen kunnen fris beginnen. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal en ook in Marokko regent het wel eens.
Houdt u er rekening mee dat Marokko een islamitisch land is. Buiten de toeristische centra stelt men, vooral bij vrouwen, shorts, mouwloze shirts en strakke kleding niet op prijs. Wanneer u bij mensen thuis komt of een moskee bezoekt wordt u verzocht uw schoenen uit te doen. Bedenk hierbij dat het respecteren van de normen en waarden van uw vakantieland bijdraagt aan de beleving van de cultuur.

Omgangsvormen in Marokko

In Marokko is het gebruikelijk dat u een glaasje nana (pepermunt thee) wordt aangeboden als u in een winkel komt of als u zaken wilt doen. Alvorens men tot zaken komt wordt er eerst uitgebreid besproken hoe het met u gaat, waar u vandaan komt en hoe het met u familie gaat. Pas daarna gaat men over tot het serieuze gedeelte.
Het is gebruikelijk in Marokko om af te dingen. Hier is geen standaardadvies voor. U kunt eerst bij andere winkels kijken wat een vraagprijs is. Vervolgens zelf beslissen wat u voor uw aankoop wilt uitgeven en dan pas overgaan tot afdingen. Het zal u duidelijk zijn wanneer u echt te laag heeft geboden, omdat de winkelier dan geen interesse meer in u zal tonen.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Marokko en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Marokko. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Openingstijden

Winkels
Winkels zijn zeven dagen per week open en hebben ruime openingstijden. De winkels in de soek zijn over het algemeen gesloten op vrijdagmiddag. In het moderne gedeelte van de steden zijn de meeste winkels op zondag dicht. Tijdens Ramadan openen winkels later en sluiten ze eerder. Tijdens religieuze feestdagen is alles gesloten.

Banken
Openingstijden van banken in Marokko zijn van maandag tot en met donderdag van 8.30 uur tot 16.30 uur met tussen de middag een lunchpauze van ongeveer een uur. Op vrijdag sluit de bank reeds aan het eind van de ochtend in verband met het vrijdaggebed.

Postkantoren
Postkantoren zijn geopend tussen 8.30 uur en 18.00 uur met een lunchpauze tussen de middag.

Musea
Musea zijn dagelijks geopend tussen 9.00 uur en 17.00 uur. Op dinsdag zijn veel musea gesloten. In het weekend en op feestdagen zijn alle bedrijven en kantoren gesloten.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Marokko heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken.

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele reizen worden soms begeleid door een privéchauffeur en soms door één of meerdere lokale gidsen. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

In Marokko is het nog niet verboden om te roken in openbare ruimtes. Het is wel verboden om in onze touringcars te roken.

Sanitair

In Marokko zijn twee soorten toiletten: de westerse en de hurktoiletten. U wordt verzocht geen toiletpapier in de toiletpot te gooien omdat de rioleringsbuizen daar niet op gemaakt zijn. In de toiletruimte staat altijd een afvalemmer waar u het toiletpapier in kunt gooien. Vaak is er een toiletjuffrouw die de toiletten schoon houdt en daar een paar centimes voor vraagt.

Sanitair

Marokko kent verschillende souvenirs zoals zilverwerk van Berbers en Toearegs, vaak versierd met halfedelstenen. Verder koper en bronzen kunstwerken, houtsnijwerk, djellaba's (lange gewaden), gevlochten manden, geknoopte tapijten en specerijen. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

In Marokko wordt Marokkaans-Arabisch gesproken. Frans is de tweede taal. Veelal kunt u ook terecht met de Engelse taal.

Telefoon, internet en post

Mobiel of vanuit uw hotel telefoneren is erg duur. Informeert u voor vertrek of uw provider is aangesloten op het lokale netwerk. Het voordeligst belt u als u ter plekke een 'Jawal' simkaart koopt, die u bij veel kiosken kunt opladen. Het goedkoopst is om te bellen vanuit een telefooncel of internetcafé.

Postzegels koopt u bij kiosken of in het postkantoor. Een ansichtkaart is gemiddeld tien dagen onderweg voordat hij in Nederland aankomt.

Tijdverschil

In Marokko is het tijdens de Nederlandse zomertijd twee uur vroeger en tijdens de wintertijd een uur vroeger.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Marokko hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. In Marokko kunnen deze vervoersmiddelen, naar Nederlandse maatstaven, eenvoudiger zijn. U moet dan met minder voorzieningen genoegen nemen.

De infrastructuur in Marokko laat soms te wensen over. Wegen kunnen slecht zijn, waardoor kleine afstanden meerdere uren in beslag nemen. In bergachtige gebieden waarin veel vermogen van de motor wordt gevraagd, functioneert de airconditioning soms niet optimaal. Ook de verkeersregels worden in Marokko losser geïnterpreteerd dan in Nederland. Voor koffiepauzes en sanitaire stops moet soms worden geïmproviseerd.

Water (drinkwater)

Het kraanwater in Marokko is van slechte kwaliteit, daarom wordt aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen. U kunt deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. U kunt wel uw tanden poetsen met het leidingwater. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.