050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
U reist in goed gezelschap
Veel tevreden reizigers

In het voetspoor van William Shakespeare, Charles Dickens en Jane Austen

Reisleidster Astrid:
‘De Engelse literatuur heeft ons dankzij beroemde auteurs als William Shakespeare, Charles Dickens, Jane Austen en Lewis Carroll vele prachtige meesterwerken nagelaten, die tot op de dag van vandaag een inspiratiebron zijn voor films, toneelstukken en andere bewerkingen. Wie kent niet beroemde hoofrolspelers als Macbeth, Oliver Twist, Mister Darcy en Alice Liddell of bekende frases als to be or not to be….

Deze themareis is een heerlijke kennismaking met de bekendste Engelse schrijvers en hun werken. Uiteraard bezoekt u het charmante Stratford-upon-Avon, waar de grootste Engelse schrijver aller tijden, William Shakespeare is geboren. U ziet zijn geboortehuis en graf en wandelt net als de jonge William naar de schilderachtige cottage van Anne Hathaway. Ook in Londen ontmoet u Shakespeare, wanneer u het beroemde ronde Globe Theatre bezoekt en in de British Library Shakespeare’s First Folio bewondert. In de Engelse hoofdstad maakt u tevens kennis met Charles Dickens, in het aan hem gewijde museum dat gevestigd is in zijn enige overgebleven Londense woonhuis.

In de glooiende groene heuvels van Zuid-Engeland wandelt u in de voetsporen van een van Engelands intelligentste en grappigste auteurs. U ontdekt de inspiratiebronnen voor Jane Austen’s eindeloos boeiende, humoristische romans in bijvoorbeeld Steventon, Southampton en Winchester, waar zij met haar familie woonde. In de elegante badplaats Bath wordt het leven van de Engelse upperclass in de Regency-tijd, die Austen zo haarscherp beschreef, bijna voelbaar. Natuurlijk gaat u ook naar de beroemde universiteitsstad Oxford en ziet u het wondermooie landschap van de Cotswolds dat Tolkien inspireerde voor het land van de Hobbits. Deze reis is een fantastische onderdompeling in de Engelse literatuur!’

Pluspunten
vervoer in comfort class-touringcar
goede middenklassehotels
centrale hotels in Londen en Winchester
7x ontbijt en 5x diner
rondleiding en entree The Globe Theatre
bezoek en entree Oxford College
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
bijdrage aan SRC-bos via Trees for All
overige entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Londen, Bath en Oxford
Stratford-upon-Avon en Winchester
The Cotswolds en Hampshire
Winchester Cathedral
British Library in Londen
Charles Dickens Museum in Londen
The Globe Theatre in Londen
Hampton Court Palace
Jane Austen Centre in Bath
Jane Austen’s House Museum
Anne Hathaway’s Cottage
SRC-reisleidster Astrid
SRC-reisleidster sinds 1996
De rondleiding in The Globe Theatre in Londen maakt deze literatuureis compleet!
Ontmoet onze beste reisleiders in Groot-Brittannië
SRC-reisleider Antoon
Reisleider sinds 2002
Reisleidster Astrid
Reisleidster sinds 1996
SRC-reisleidster Domitilla
Reisleidster sinds 2013
Reisleider Johan
Reisleider sinds 2013

De reis in het kort

Via Calais en Dover naar ons hotel in het centrum van Londen
Literair Londen met British Library, Charles Dickens Museum en Hampton Court
Rondleiding in The Globe Theatre en naar Winchester
Jane Austen in Hampshire: Steventon en Chawton
Jane Austen in Bath en via de Cotswolds naar Stratford-upon-Avon
Shakespeare in Stratford-upon-Avon en bezoek Anne Hathaway’s Cottage
Kennismaking met Oxford, overnachting in Basildon
Terug naar Nederland

Reisbeschrijving

dag 1: Naar Londen

Vanuit Amersfoort rijden we via Breda naar Calais voor de oversteek met DFDS ferries. In 90 minuten bereiken we het Verenigd Koninkrijk en rijden we door naar Londen. Ons eerste hotel van deze reis staat in het centrum van de Engelse hoofdstad nabij de London Bridge. We dineren vanavond in het hotel. (ca. 520 km)

dag 2: Literair Londen

Onze literaire kennismaking met Londen start als we met de metro naar The British Library rijden. In de vermaarde bibliotheek bezoeken we de ‘Treasures of the British Library’. We genieten van enkele van de beroemdste, mooiste en belangrijkste boeken, kaarten en manuscripten uit de wereldbefaamde collectie. We bewonderen handgeschreven manuscripten van de Brontë-sisters, Virgina Woolf en Charles Dickens, bekijken het bureautje waaraan Jane Austen haar meesterwerken schreef en vergapen ons aan aantekeningen van Leonardo da Vinci en de beroemde Magna Carta. Meer Dickens zien we in het aan hem gewijde museum, gevestigd in het enige overgebleven Londense woonhuis van deze grootse Victoriaanse schrijver. Later op de middag reizen we per trein naar Hampton Court Palace, lieflijk gelegen aan de rivier de Theems. Dit paleis was ooit een van de residenties van de Engelse koninklijke familie en werd door Hendrik VIII verbouwd naar de smaak van zijn tweede echtgenote Anna Boleyn. Op een podium in de Great Hall werden toneelstukken van Shakespeare opgevoerd, naar alle waarschijnlijkheid onder toeziend oog van de grote schrijver zelf. Tijdens ons bezoek duiken we in de rijke geschiedenis van het paleis. Vanavond kunt u op eigen gelegenheid dineren in Londen, bijvoorbeeld in een traditionele Londense pub. (ca. 20 km)

dag 3: Shakespeare in The Globe

Vandaag is een Shakespeare-dag, te beginnen met een wandeling we naar het beroemde Globe Theatre. Onderweg brengen we een bezoek aan de prachtige Southwark Cathedral, waar de broer van William begraven ligt en enkele glas-in-loodramen gewijd zijn aan het toneelstuk Hamlet. Tijdens een rondleiding door The Globe, dat volledig is gereconstrueerd naar de stijl van weleer, wanen we ons terug in de tijd van de beroemdste Engelse schrijver. In het oorspronkelijke theater, dat werd gebouwd ten tijde van koningin Elisabeth I, werden verschillende stukken van Shakespeare voor het eerst opgevoerd door de ‘Lord Chamberlain’s Men’. Na dit bijzondere bezoek rijden we naar Winchester, de stad waar Jane Austen in 1817 stierf en in de machtige kathedraal begraven ligt. De gezellige middeleeuwse straatjes nodigen uit voor een korte wandeling. We slapen hier de komende twee nachten; het diner is op deze avond inbegrepen. (ca. 110 km)

dag 4: Jane Austen in Hampshire

Vandaag dompelen we ons in het glooiende graafschap Hampshire onder in het leven van een van de intelligentste en grappigste Engelse auteurs: Jane Austen. We starten in het dorpje Steventon, waar Jane de eerste vijfentwintig jaar van haar leven doorbracht en de eerste drie van haar zes romans schreef. Haar geboortehuis staat er niet meer, maar in de schaduw van de Saint Nicholas Church krijgen we een idee van het fantasierijke meisje en de sprankelende jonge vrouw die gelukkig opgroeit tussen haar zes broers en zussen. We vervolgen onze weg naar Chawton, het dorp waar Jane de laatste acht jaar van haar leven woonde en waar ze een aantal van haar beroemde romans schreef, waaronder 'Emma'. Tijdens ons bezoek aan het Jane Austen's House Museum, haar vroegere woonhuis, krijgen we een nog beter beeld van het leven van de schrijfster. Onderweg passeren we The Wheatsheaf Inn, de herberg waar Jane naartoe wandelde om haar brieven te posten. We dineren vanavond in ons hotel in Winchester. (ca. 80 km)

dag 5: Bath en de Cotswolds

We laten het graafschap Hampshire achter ons en trekken net als Jane en haar familie in 1801 naar het noorden, naar het elegante Bath. Jane woonde hier vijf jaar en genoot van het drukke sociale leven in deze bruisende badplaats voor de gegoede burgerij. Tijdens een stadswandeling door het charmante centrum komen we langs allerlei plaatsen die met Jane Austen te maken hebben. Zo zien we onder andere het huis aan Gay Street, waar Jane enkele maanden verbleef, komen we langs Pulteney Bridge en de Assembly Rooms. Hierna kunt u op eigen gelegenheid het Jane Austen Centre bezoeken, waar u een idee krijgt hoe het zou zijn om in de Regency-tijd te leven – de mode, het eten, de samenleving – alles wat Jane Austen voor haar tijdloze romans heeft geïnspireerd. In de middag rijden we door de Cotswolds, een gebied waar schrijver J.R.R. Tolkien zijn inspiratie vond voor de creatie van The Shire, het land van Hobbits uit zijn wereldberoemde trilogie ‘The Lord of the Rings’ naar Stratford-upon-Avon. We verblijven hier twee nachten. We dineren vanavond in het hotel. (ca. 225 km)

dag 6: William Shakespeare in Stratford-upon-Avon

Van het theater tot de 16e-eeuwse gebouwen: Stratford-upon-Avon is ondergedompeld in de historie van zijn beroemdste inwoner, William Shakespeare. Vandaag volgen wij zijn voetsporen in dit charmante stadje, idyllisch gelegen in het landelijk Warwickshire aan de rivier de Avon. We bezoeken zijn geboortehuis, dat nu een klein museum is en zien zijn graf in de kerk van de Heilige Drie-eenheid. Ook wandelen we via Shottery Field naar Anne Hathaway’s Cottage, een kleine twee kilometer buiten Stratford-upon-Avon gelegen. Het schilderachtige huis van Anne Hathaway, de echtgenote van de beroemde schrijver, is nu ingericht als museum. In het familiehuis van de Hathaways, waar een jonge Shakespeare zijn Anne het hof maakte, zien we nog het originele meubilair van de familie. De middag is vrij te besteden in Stratford.

dag 7: Literair Oxford

We rijden naar de beroemde universiteitsstad Oxford, de ‘city of dreaming spires’, waar we een uitgebreide stadswandeling door het historische centrum maken. Natuurlijk brengen we ook een bezoek aan een van de befaamde colleges als Magdalen waar Oscar Wilde studeerde, of Exeter met alumni als Tolkien en Martin Amis. In de middag heeft u tijd om het gezellige Oxford verder te verkennen. Bezoekt u de wonderlijke Alice’s Shop uit het verhaal ‘Through the Looking Glass’ van Lewis Carroll, gaat u naar het Museum of Oxford, waar Alice Liddell door middel van de tentoongestelde memorabilia verder tot leven komt, of dwaalt u langs de boekenkasten van The Bodleian Library? Voor het beste uitzicht over de wereldberoemde universiteitsstad gaat u naar de top van de 12e-eeuwse Carfax Tower. In de loop van de middag rijden we naar ons hotel in Basildon. (ca. 240 km)

dag 8: Terug naar Nederland

Als het verkeer het toelaat, brengen we nog een kort bezoek aan Canterbury Cathedral voor we met de ferry Dover - Calais terugkeren naar het vasteland, op weg naar onze opstapplaatsen in Nederland. (ca. 550 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. In de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt echter dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. Het kan dan zijn dat u de kosten voor de excursie direct na uw (online) reservering via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen dient te betalen. In andere gevallen betaalt u ter plaatse aan de reisleider. Per excursie staat vermeld welke werkwijze gevolgd wordt.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Royal Shakespeare Theatre in Stratford-upon-Avon, Engeland
The Royal Shakespeare Theatre
Genieten van een avondje theater
Duur: 2 tot 3 uur
Prijs vanaf £ 16,-
In het centrum van Stratford-upon-Avon staat aan de rivier het in 2010 heropende Royal Shakespeare Theatre. Het theater is eigendom van The Royal Shakespeare Company dat zich richt op de werken van dichter en toneelschrijver William Shakespeare. Elke avond kunt u in het theater genieten van een prachtige voorstelling, zowel werk van Shakespeare in een eigentijds jasje als meer commerciëlere voorstellingen. Mocht u geïnteresseerd zijn om een voorstelling in het Royal Shakespeare Theatre bij te wonen, dan raden wij u aan van tevoren een reservering te maken via de officiële website van het Royal Shakespeare Theatre. Kijk hier ook voor het actuele programma.

Let op, wij adviseren u dringend om de voorstelling pas te boeken wanneer de vertrekdatum waarvoor u boekt vertrekgarantie heeft. U vindt deze informatie onder het tabblad 'data en prijzen'. Zo kunnen teleurstellingen en kosten voorkomen worden wanneer u een voorstelling geboekt heeft en de reis niet doorgaat. SRC Reizen is in dit geval niet aansprakelijk voor de kosten van tickets.

Opstapplaatsen / uitstapplaatsen

De opstapplaatsen en -tijden voor deze reis zijn:
Amersfoort | vertrek 08.30 uur Station NS
Tourbushalte, hoek B.Wuytierslaan/Stationsplein
Breda | vertrek 10.00 uur Station NS Breda-Prinsenbeek
Parkeerterrein Hoge Mosten

Aankomsttijd in Nederland
Wij streven ernaar om aan het einde van de middag/begin van de avond bij de uitstapplaatsen aan te komen zodat u nog in de gelegenheid bent om met het openbaar vervoer naar huis te reizen. Wij kunnen op voorhand hier echter geen tijdstip voor geven, aangezien dit afhankelijk is van het verkeer onderweg.

Extra overnachting
U kunt op eigen gelegenheid (met de auto of het openbaar vervoer) naar uw opstapplaats reizen. Als extra service bieden wij u de mogelijkheid om een extra overnachting voor en/of na uw vakantie te reserveren in NH Hotel Amersfoort of in Bastion Hotel Breda.

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotels

Hieronder vindt u informatie over de hotels, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in andere, gelijkwaardige hotels. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

London Bridge Hotel
Hotel London Bridge - Londen
Dit sfeervolle en elegante hotel is bij uitstek geschikt om Londen te verkennen. Het London Bridge treinstation ligt nabij het hotel en binnen 10 minuten bereikt u de versmarkt 'Bourough Market'. In het restaurant kunt u genieten van de moderne Britse keuken. In het hotel is gratis wifi en een lift aanwezig. De modern ingerichte kamers zijn voorzien van airconditioning, een flatscreen-tv, een minibar en een badkamer met een bad en/of een douche en een toilet.

Bekijk de website van
Winchester Royal Hotel in Winchester, Groot-Brittannië
Hotel Winchester Royal - Winchester
Dit hotel is gevestigd in het hart van de historische stad Winchester, op slechts 5 minuten lopen van de kathedraal en op 10 minuten lopen van het treinstation van Winchester. Het hotel is voorzien van een restaurant, een bar en een tuin. Er is geen lift aanwezig in het hotel. U kunt gratis gebruikmaken van wifi. De hotelkamers beschikken over een zithoek, een tv, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad en/of een douche en een toilet.

Bekijk de website van Winchester Royal Hotel
Mercure Shakespeare
Hotel Mercure Shakespeare - Stratford-upon-Avon
In het hart van Stratford ligt het Mercure Shakespeare hotel. Het exterieur van het hotel, in tudorstijl, doet niet vermoeden dat het gebouw een comfortabel 4-sterrenhotel huisvest. Mercure Shakespeare ligt op steenworp afstand van het geboortehuis van Shakespeare. Verschillende winkels, restaurants, pubs en de bekende High Street liggen op loopafstand van het hotel. Het hotel beschikt over een 24-uursreceptie, een lift en gratis wifi. Direct naast het hotel ligt een bar/restaurant, waar u terecht kunt voor lunch, diner, een lekkere pint of een afternoon tea. De kamers zijn allemaal verschillend qua inrichting en onder andere voorzien van een kluisje, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad, een douche, een toilet en een föhn.

Bekijk de website van Mercure Shakespeare Hotel
Hotel Holiday Inn Brentwood
Hotel Holiday Inn Brentwood - Brentwood
Hotel Holiday Inn Brentwood ligt op 2,4 kilometer van het centrum van Brentwood. Het hotel beschikt over een bar, een wellnesscentrum, een binnenzwembad, een fitnessruimte, gratis wifi en een lift. Alle kamers zijn voorzien van een zithoek, thee- en koffiefaciliteiten, een tv, airconditioning en een badkamer met een toilet, een bad en/of een douche en een föhn.

Bekijk de website van Hotel Holiday Inn Brentwood

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

NH Hotel Amersfoort
Hotel NH Amersfoort - Amersfoort
NH Hotel Amersfoort ligt op 5 minuten loopafstand van het stadscentrum en het station. Het hotel beschikt over een restaurant, een bar, een terras, een 24-uursreceptie, een lift, gratis wifi, een wekservice en parkeergelegenheid (tegen betaling). De kamers zijn voorzien van een tv, airconditioning, een kluis, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad en/of een douche, een toilet en een föhn. Het ontbijt wordt van maandag t/m vrijdag geserveerd van 7.00 - 10.00 uur, op zaterdag van 8.00 - 11.00 uur en op zon- en feestdagen van 8.00 - 12.00 uur. Indien u voor de start van het ontbijt vertrekt kan het hotel een ontbijtpakket verzorgen.

Bekijk de website van NH Hotel Amersfoort
Bastion Hotel Breda
Hotel Bastion Breda - Breda
Bastion Hotel Breda ligt naast de A16/afslag 17 en op enkele minuten loopafstand van het station Prinsenbeek. Het centrum is met het openbaar vervoer binnen 10 minuten te bereiken. Het hotel beschikt over een sfeervol restaurant, een bar, een terras, een 24-uursreceptie, een lift, gratis wifi, wekservice en gratis parkeergelegenheid. De comfort kamers zijn voorzien van een tv, airconditioning, een kluis, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad en/of een douche en een toilet.

Bekijk de website van Bastion Hotel Breda

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

En zeer afwisselende en interessante reis waarin niet alleen de Engelse literatuur aan bod komt maar ook geschiedenis, architectuur en kunst. Je komt in de sfeer van Shakespeare, Jane Austen en andere schrijvers, en wij hadden nog een extraatje, de Bloomsbury Group. Een aanzet om je er verder in te verdiepen en thuis verder over te gaan lezen. Echt een SRC-waardige reis!
Beoordeling reisleider: 10
Beoordeling reis: 10Reisverhalen van reizigers
Wilt u meer weten over uw vakantiebestemming? Lees dan de prachtige reisverhalen van onze reizigers. Zij schrijven over hun ervaringen en belevenissen tijdens een SRC-reis.
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek)
Maximaal 29 deelnemers.

Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.