050 - 3 123 123
Kosteloos omboeken
Geld retour, géén voucher
Veilig reizen met SRC-coronaprotocol

In het voetspoor van William Shakespeare, Charles Dickens en Jane Austen

Reisleidster Domitilla:
‘De Engelse literatuur heeft ons dankzij beroemde auteurs als William Shakespeare, Charles Dickens, Jane Austen en Lewis Carroll vele prachtige meesterwerken nagelaten, die tot op de dag van vandaag inspiratiebron zijn voor films, toneelstukken en andere bewerkingen. Wie kent niet beroemde hoofrolspelers als Macbeth, Oliver Twist, Mister Darcy en Alice Liddell of bekende frases als to be or not to be….

Deze themareis is een heerlijke kennismaking met de bekendste Engelse schrijvers en hun werken. Uiteraard bezoekt u het charmante Stratford-upon-Avon, waar de grootste Engelse schrijver aller tijden, William Shakespeare is geboren. U ziet zijn geboortehuis en graf en wandelt net als de jonge William naar de schilderachtige cottage van Anne Hathaway. Ook in Londen ontmoet u Shakespeare, wanneer u het beroemde ronde Globe Theatre bezoekt en in de British Library Shakespeare’s First Folio bewondert. In de Engelse hoofdstad maakt u kennis met meer grootheden: u gaat naar het Charles Dickens Museum en ziet in de Poets’ Corner in Westminster Abbey monumenten voor onder meer Geoffrey Chaucer en Lord Byron.

In de glooiende groene heuvels van Zuid-Engeland wandelt u in de voetsporen van een van Engelands intelligentste en grappigste auteurs. U ontdekt de inspiratiebronnen voor Jane Austen’s eindeloos boeiende, humoristische romans in bijvoorbeeld Steventon, Southampton en Winchester, waar zij met haar familie woonde. In de elegante badplaats Bath wordt het leven van de Engelse upperclass in de Regency-tijd, die Austen zo haar scherp beschreef, bijna voelbaar. Natuurlijk gaat u ook naar de beroemde universiteitsstad Oxford, waar u het prachtige Christ Church College bezoekt, en ziet u het wondermooie landschap van de Cotswolds dat Tolkien inspireerde voor het land van de Hobbits. Met de beroemde Canterbury Cathedral als besluit is dit een fantastische onderdompeling in de Engelse literatuur!’

Pluspunten
vervoer in comfort class-touringcar
goede middenklassehotels
7x ontbijt en 5x diner
rondleiding en entree The Globe Theatre
rondleiding en entree Christ Church College
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
inclusief 100% CO₂-compensatie
overige entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Londen, Bath en Oxford
Stratford-upon-Avon en Winchester
Christ Church College in Oxford
The Cotswolds en Hampshire
Winchester Cathedral
Canterbury Cathedral
Westminster Abbey met Poets Corner
British Library in Londen
Charles Dickens Museum in Londen
The Globe Theatre in Londen
Hampton Court Palace
Jane Austen Centre in Bath
Jane Austen’s House Museum
Anne Hathaway’s Cottage
SRC -reisleidster Domitilla
SRC-reisleidster sinds 2013
De rondleidingen in The Globe Theatre in Londen en Christ Church College maken deze literatuureis compleet!
Ontmoet onze beste reisleiders in Groot-Brittannië
SRC -reisleidster Adriënne
Reisleidster sinds 2006
SRC-reisleider Antoon
Reisleider sinds 2002
SRC-reisleidster Domitilla
Reisleidster sinds 2013
SRC-reisleidster Léonie
Reisleidster sinds 2002

De reis in het kort

Via Calais en de Eurotunnel naar ons hotel in het centrum van Londen
Literair Londen met Westminster Abbey, Charles Dickens Museum en British Library
Rondleiding in The Globe Theatre, bezoek Hampton Court en naar Winchester
Jane Austen in Hampshire: Steventon, Chawton, Southampton en Winchester
Jane Austen in Bath en via de Cotswolds naar Stratford-upon-Avon
William Shakespeare in Stratford-upon-Avon en bezoek Ann Hathaway’s Cottage
Kennismaking met Oxford en rondleiding Christ Church College, overnachting in Basildon
Bezoek Canterbury Cathedral en via Eurotunnel terug naar Nederland

Reisbeschrijving

dag 1: Naar Londen

Vanuit Amersfoort rijden we via Breda naar Calais voor de oversteek met de Eurotunnel. In 45 minuten bereiken we het Verenigd Koninkrijk en rijden we door naar Londen. Ons eerste hotel van deze reis staat in het centrum van de Engelse hoofdstad nabij de London Bridge. We dineren vanavond in het hotel. (ca. 520 km)

dag 2: Literair Londen

Onze literaire kennismaking met Londen start op een van de mooiste plekken in de stad: Westminster Abbey. Op weg hiernaar toe genieten we van het zicht op de Houses of Parliament en de Big Ben aan de oevers van de Theems: een iconisch beeld. We bezoeken de gotische Westminster, waar traditioneel de kroningen, huwelijken en begrafenissen van leden van de Britse vorstenhuizen plaatsvinden. Onze aandacht gaat natuurlijk uit naar Poets’ Corner, het deel van de kerk waar beroemde schrijvers als Geoffrey Chaucer, William Shakespeare, Charles Dickens en Lord Byron zijn begraven dan wel met een monument worden geëerd. Via Parliamentsstreet en Trafalgar Square rijden we naar het Charles Dickens Museum. In het enige overgebleven Londense woonhuis van Charles Dickens is nu een museum gevestigd dat geheel aan deze grootse Victoriaanse schrijver is gewijd. Later op de middag bezoeken we de tentoonstelling ‘Treasures of the British Library’. In de vermaarde bibliotheek genieten we van enkele van de beroemdste, mooiste en belangrijkste boeken, kaarten en manuscripten uit de wereldbefaamde collectie. We bewonderen handgeschreven manuscripten van de Brontë-sisters, Virgina Woolf en Charles Dickens, bekijken het bureautje waaraan Jane Austen haar meesterwerken schreef en vergapen ons aan aantekeningen van Leonardo da Vinci en de beroemde Magna Carta. Vanavond kunt u op eigen gelegenheid dineren in Londen, bijvoorbeeld in een traditionele Londense pub. (ca. 20 km)

dag 3: Shakespeare in The Globe en Hampton Court

Op deze ochtend wandelen we naar het beroemde Globe Theatre. Onderweg brengen we een bezoek aan de prachtige Southwark Cathedral, waar de broer van William Shakespeare ligt begraven en enkele glas-in-loodramen zijn gewijd aan Shakespeare’s toneelstuk Hamlet. Tijdens een rondleiding door The Globe, dat volledig is gereconstrueerd naar de stijl van weleer, wanen we ons terug in de tijd van de beroemdste Engelse schrijver: William Shakespeare. In het oorspronkelijke theater, dat werd gebouwd ten tijde van koningin Elisabeth I, werden verschillende stukken van Shakespeare voor het eerst opgevoerd door de ‘Lord Chamberlain’s Men’. Na dit bijzondere bezoek rijden we naar Hampton Court Palace, lieflijk gelegen aan de rivier de Theems. Dit paleis was ooit een van de residenties van de Engelse koninklijke familie en werd door Hendrik VIII verbouwd naar de smaak van zijn tweede echtgenote Anna Boleyn. Op een podium in de Great Hall werden toneelstukken van Shakespeare opgevoerd, naar alle waarschijnlijkheid onder toeziend oog van de grote schrijver zelf. Tijdens ons bezoek duiken we in de rijke geschiedenis van het paleis. Hierna rijden we naar Winchester, waar ons hotel voor de komende twee nachten staat. Het diner is op deze avond inbegrepen. (ca. 110 km)

dag 4: Jane Austen in Hampshire

Vandaag dompelen we ons in het glooiende graafschap Hampshire onder in het leven van een van de intelligentste en grappigste Engelse auteurs. We starten in het dorpje Steventon, waar Jane Austen de eerste vijfentwintig jaar van haar leven doorbracht en de eerste drie van haar zes romans schreef. Haar geboortehuis staat er niet meer, maar in de schaduw van de Saint Nicholas Church krijgen we een idee van het fantasierijke meisje en de sprankelende jonge vrouw die gelukkig opgroeit tussen haar zes broers en zussen. We vervolgen onze weg naar Chawton, het dorp waar Jane de laatste acht jaar van haar leven woonde en waar ze een aantal van haar beroemde romans schreef, waaronder 'Emma'. Tijdens ons bezoek aan het Jane Austen’s House Museum, haar vroegere woonhuis, krijgen we een nog beter beeld van het leven van de schrijfster. Onderweg passeren we The Wheatsheaf Inn, de herberg waar Jane naartoe wandelde om haar brieven te posten. Onze volgende stop is Southampton, waar we een stadswandeling door het oude centrum maken en onder andere het huis zien waar Jane met haar familie woonde. Ook bezichtigen we het beroemde Dolphin Hotel waar Jane af en toe in de balzaal ten dans werd gevraagd. We eindigen de dag in Winchester, de stad waar Jane in 1817 stierf en in de machtige kathedraal begraven ligt. De gezellige middeleeuwse straatjes nodigen uit voor een korte wandeling. We dineren vanavond in het hotel. (ca. 120 km)

dag 5: Bath en de Cotswolds

We laten het graafschap Hampshire achter ons en trekken net als Jane en haar familie in 1801 naar het noorden, naar het elegante Bath. Jane woonde hier vijf jaar en genoot van het drukke sociale leven in deze bruisende badplaats voor de gegoede burgerij. Tijdens een stadswandeling door het charmante centrum komen we langs allerlei plaatsen die met Jane Austen te maken hebben. Zo zien we onder andere het huis aan Gay Street, waar Jane enkele maanden verbleef, komen we langs Pulteney Bridge en de Assembly Rooms. Hierna kunt u op eigen gelegenheid het Jane Austen Centre bezoeken, waar u een idee krijgt hoe het zou zijn om in de Regency-tijd te leven – de mode, het eten, de samenleving – alles wat Jane Austen voor haar tijdloze romans heeft geïnspireerd. In de middag rijden we door de Cotswolds, een gebied waar schrijver J.R.R. Tolkien zijn inspiratie vond voor de creatie van The Shire, het land van Hobbits uit zijn wereldberoemde trilogie ‘The Lord of the Rings’ naar Stratford-upon-Avon. We verblijven hier twee nachten in een sfeervol centrumhotel. We dineren vanavond in het hotel. (ca. 225 km)

dag 6: William Shakespeare in Stratford-upon-Avon

Van het theater tot de 16e-eeuwse gebouwen: Stratford-upon-Avon is ondergedompeld in de historie van haar beroemdste inwoner, William Shakespeare. Vandaag volgen wij zijn voetsporen in dit charmante stadje idyllisch gelegen in het landelijk Warwickshire aan de rivier de Avon. We bezoeken zijn geboortehuis, dat nu een klein museum is en zien zijn graf in de kerk van de Heilige Drie-eenheid. Ook wandelen we via Shottery Field naar Anne Hathaway’s Cottage, een kleine twee kilometer buiten Stratford-upon-Avon gelegen. Het schilderachtige huis van Anne Hathaway, de echtgenote van de beroemde schrijver, is nu ingericht als museum. In het familiehuis van de Hathaway’s, waar een jonge Shakespeare zijn Anne het hof maakte, zien we nog het originele meubilair van de familie. De middag is vrij. Wandelt u op uw gemak terug naar Stratford of neemt u een Engelse bus naar het centrum? Vanavond kunt u op eigen gelegenheid in het sfeervolle Stratford dineren. De liefhebber probeert wellicht een voorstelling bij te wonen in het Royal Shakespeare Theatre.

dag 7: Literair Oxford

We rijden naar de beroemde universiteitsstad Oxford, de ‘city of dreaming spires’, waar we een uitgebreide stadswandeling door het historische centrum maken. Hier zien we onder andere de beroemde pub The Eagle and Child, waar het informele literaire genootschap de Inklings elke dinsdagavond bijeenkwam. Tot deze groep schrijvers, die van literatuur hielden en die het schrijven van fantasy aanmoedigden, behoorden onder andere J.R.R. Tolkien en C.S. Lewis. Natuurlijk brengen we ook een bezoek met een gids aan het befaamde Christ Church College. Vanaf de top van de Carfax Tower hebben we een prachtig uitzicht op de wereldberoemde universiteit. In de middag heeft u tijd om het gezellige Oxford verder te verkennen. Bezoekt u de wonderlijke Alice’s Shop uit het verhaal ‘Through the Looking Glass’ van Lewis Carroll, gaat u naar het Museum of Oxford, waar Alice Liddell door middel van de tentoongestelde memorabilia verder tot leven komt, of dwaalt u langs de boekenkasten van The Bodleian Library? In de loop van de middag rijden we naar ons hotel in Basildon. (ca. 240 km)

dag 8: Via Canterbury Cathedral naar Nederland

Net als de pelgrims uit het 14e-eeuwse meesterwerk ‘Canterbury Tales’ van Geoffrey Chaucer reizen wij naar de beroemdste kathedraal van Engeland. De gotische Canterbury Cathedral werd door de moord in 1170 op aartsbisschop Thomas Becket een belangrijk middeleeuws bedevaartsoord. We bezoeken de rijkversierde kathedraal, waar we natuurlijk het grafmonument voor de heiligverklaarde aartsbisschop bekijken. Met dit bezoek komt er helaas een einde aan deze heerlijke onderdompeling in de Engelse literatuur. We keren via Calais en de Eurotunnel terug naar onze opstapplaatsen in Nederland. (ca. 550 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. In de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangegeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. In dat geval betaalt u, na uw (online) reservering, de toeslag voor deze extra's via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Royal Shakespeare Theatre in Stratford-upon-Avon, Engeland
The Royal Shakespeare Theatre
Genieten van een avondje theater
Duur: 2 tot 3 uur
Prijs vanaf £ 16,-
In het centrum van Stratford-upon-Avon staat aan de rivier het in 2010 heropende Royal Shakespeare Theatre. Het theater is eigendom van The Royal Shakespeare Company dat zich richt op de werken van dichter en toneelschrijver William Shakespeare. Elke avond kunt u in het theater genieten van een prachtige voorstelling, zowel werk van Shakespeare in een eigentijds jasje als meer commerciëlere voorstellingen. Mocht u geïnteresseerd zijn om een voorstelling in het Royal Shakespeare Theatre bij te wonen, dan raden wij u aan van tevoren een reservering te maken via de officiële website van het Royal Shakespeare Theatre. Kijk hier ook voor het actuele programma.

Let op, wij adviseren u dringend om de voorstelling pas te boeken wanneer de vertrekdatum waarvoor u boekt vertrekgarantie heeft. U vindt deze informatie onder het tabblad 'data en prijzen'. Zo kunnen teleurstellingen en kosten voorkomen worden wanneer u een voorstelling geboekt heeft en de reis niet doorgaat. SRC Reizen is in dit geval niet aansprakelijk voor de kosten van tickets.

Opstapplaatsen

De opstapplaatsen voor deze reis zijn:
Amersfoort | vertrek 08.30 uur station NS
Tourbushalte, hoek B.Wuytierslaan/Stationsplein
Breda | vertrek 10.00 uur Station NS Breda-Prinsenbeek
Parkeerterrein Hoge Mosten

U kunt op eigen gelegenheid (met de auto of het openbaar vervoer) naar uw opstapplaats reizen. Als extra service bieden wij u de mogelijkheid om een extra overnachting voor en/of na uw vakantie te reserveren in een hotel nabij de opstapplaats. Hieronder vindt u meer informatie over dit hotel.

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotels

Hieronder vindt u informatie over de hotels, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in andere, gelijkwaardige hotels. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

London Bridge Hotel
Hotel London Bridge - Londen
Dit sfeervolle en elegante hotel is bij uitstek geschikt om Londen te verkennen. Het London Bridge treinstation ligt nabij het hotel en binnen 10 minuten bereikt u de versmarkt 'Bourough Market'. In het restaurant kunt u genieten van de moderne Britse keuken. In het hotel is gratis wifi en een lift aanwezig. De modern ingerichte kamers zijn voorzien van airconditioning, een flatscreen-tv, een minibar en een badkamer met een bad en/of een douche en een toilet.

Bekijk de website van
Hotel Holiday Inn Winchester, Engeland
Hotel Holiday Inn Winchester - Winchester
Dit 4-sterrenhotel ligt op ruim 3 kilometer afstand van het centrum van Winchester. Het luxueuze hotel beschikt over een spa, waar u heerlijk kunt ontspannen. Er is gratis wifi aanwezig en het restaurant serveert internationale gerechten. De kamers zijn elegant en modern ingericht en beschikken over een flatscreen-tv, een minibar en een badkamer met een bad en/of een douche en een toilet. Er is een lift in het hotel aanwezig.

Bekijk de website van Hotel Holiday Inn Winchester
Mercure Shakespeare
Hotel Mercure Shakespeare - Stratford-upon-Avon
In het hart van Stratford ligt het Mercure Shakespeare hotel. Het exterieur van het hotel, in tudorstijl, doet niet vermoeden dat het gebouw een comfortabel 4-sterrenhotel huisvest. Mercure Shakespeare ligt op steenworp afstand van het geboortehuis van Shakespeare. Verschillende winkels, restaurants, pubs en de bekende High Street liggen op loopafstand van het hotel. Het hotel beschikt over een 24-uursreceptie, een lift en gratis wifi. Direct naast het hotel ligt een bar/restaurant, waar u terecht kunt voor lunch, diner, een lekkere pint of een afternoon tea. De kamers zijn allemaal verschillend qua inrichting en onder andere voorzien van een kluisje, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad, een douche, een toilet en een föhn.

Bekijk de website van Mercure Shakespeare Hotel
Holiday Inn Basildon in Basildon, Engeland
Hotel Holiday Inn Basildon - Basildon
Holiday Inn Basildon ligt op 3,2 kilometer van het centrum van Basildon en direct naast het Festival Leisure Park. Hier vindt u ook verschillende restaurants en recreatiemogelijkheden. Het hotel zelf heeft een restaurant, een bar en een tuin gelegen aan het meer. De comfortabele kamers hebben airconditioning, een kluisje, een tv, koffie- en theezetfaciliteiten en een badkamer met een bad of een douche en een toilet. In de kamers is gratis wifi en het hotel heeft een lift.

Bekijk de website van Holiday Inn Basildon

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

NH Hotel Amersfoort
Hotel NH Amersfoort - Amersfoort
NH Hotel Amersfoort ligt op 5 minuten loopafstand van zowel het stadscentrum als het station. Het hotel beschikt over een restaurant, een bar, een terras, een 24-uurs receptie, een lift, wifi in de openbare ruimtes, een kluis, een wekservice en parkeergelegenheid (tegen betaling). De kamers zijn voorzien van een tv, airconditioning, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad of een douche, een toilet en een föhn. Het ontbijt wordt van maandag t/m vrijdag geserveerd van 7.00 - 10.00 uur, op zaterdag van 8.00 - 11.00 uur en op zondag en feestdagen van 8.00 - 12.00 uur. Ter plaatse dient u de city tax te betalen.

Bekijk de website van NH Hotel Amersfoort
Bastion Hotel Breda
Hotel Bastion Breda - Breda
Bastion Hotel Breda ligt naast de A16/afslag 17 en op enkele minuten loopafstand van het station Prinsenbeek. Het centrum is met het openbaar vervoer binnen 10 minuten te bereiken. Het hotel beschikt over een sfeervol restaurant, een bar, een terras, een 24-uurs receptie, een lift, gratis draadloos internet in het gehele hotel, een kluisje, wekservice en gratis parkeergelegenheid. De deluxe kamers zijn voorzien van een tv, airconditioning, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad of een douche en een toilet.

Bekijk de website van Bastion Hotel Breda

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.
Reisverhalen van reizigers
Wilt u meer weten over uw vakantiebestemming? Lees dan de prachtige reisverhalen van onze reizigers. Zij schrijven over hun ervaringen en belevenissen tijdens een SRC-reis.
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek)
Maximaal 34 deelnemers.

Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.