050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

De hoogtepunten van de Camino

Reisleider Joen:
‘Santiago de Compostela is na Rome een van de belangrijkste heilige plaatsen in Europa. De laatste rustplaats van de apostel Jakobus trekt al sinds de vondst van het graf in de vroege middeleeuwen vele duizenden pelgrims uit alle windstreken. Vol devotie leggen de pelgrims de weg naar Compostela af. Sterren wijzen hen, als hemelse broodkruimels, de weg.

De weg volgen is ook kennismaken met het prachtige noorden van Spanje met het afwisselende, groene en agrarische Galicië en de kust en bergen van Cantabrië. In dit landschap liggen, soms verscholen, prachtige romaanse kapellen, bruggen en kerken, maar ook gotische wonderen, zoals de kathedralen van Burgos en León. En als wij onze culturele pelgrimsweg eindigen, stappen we in het Guggenheimmuseum in Bilbao opeens weer de 21e eeuw binnen. Gaat u mee op deze weg?’

Pluspunten
rechtstreekse vluchten KLM
toeristenklassehotels
9x ontbijt en 9x diner
wandeltraject pelgrimsroute
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
bijdrage aan SRC-bos via Trees for All
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Santiago de Compostela
Guggenheimmuseum in Bilbao
Pamplona, León en Burgos
Oviedo, Astorga en Comillas
romaanse San Martín in Frómista
13e-eeuwse kathedraal in Burgos
San Isidorobasiliek in León
Santa Maria de Regla-kathedraal in León
bisschoppelijk paleis in Astorga
Las Rías Bajas
klooster van Samos
Sarria en Portomarín
heilige kruizen in Oviedo
paleis Sobrellano in Comillas
El Capricho in Comillas
SRC-reisleider Joen
SRC-reisleider sinds 1995
Comfortabel legt u de beroemde pelgrimsroute af, waarbij het diner elke avond voor u klaar staat!
Ontmoet onze beste reisleiders in Spanje
SRC-reisleider Joen
Reisleider sinds 1995
SRc-reisleidster Qurina
Reisleidster sinds 2011
SRC-reisleider Ronald
Reisleider sinds 2000
SRC-reisleider Stephan
Reisleider sinds 2017

De reis in het kort

Vlucht Amsterdam – Bilbao en naar Pamplona
Pamplona en Santo Domingo
Burgos en Frómista
León en Astorga
Korte wandeling over de laatste etappe naar Santiago de Compostela
Santiago de Compostela
Las Rías Bajas
Heilige kruizen in Oviedo
Comillas en Guggenheim in Bilbao
Stadswandeling Bilbao en terugvlucht Bilbao – Amsterdam

Reisbeschrijving

dag 1: Amsterdam – Bilbao en naar Pamplona

We vliegen naar Spanje. Na aankomst in Bilbao rijden we naar Pamplona, de hoofdstad van Navarra, waar we de eerste nacht verblijven. Deze stad is vooral bekend om de jaarlijkse feesten van San Fermín, waarbij stieren door een grote menigte door de straten van de stad worden gejaagd. (ca. 170 km)

dag 2: Pamplona en Santo Domingo

In Pamplona bekijken we het gezellige Plaza del Castillo, het barokke stadhuis en de San Saturninokerk, waar de Maagd van de pelgrimsroute wordt vereerd. Via Logrono vervolgen we de pelgrimsroute naar Santo Domingo de Calzada, waar we kennismaken met de kip en haan van de kathedraal. Hierna reizen we door naar Burgos, waar we overnachten. Hier ontstond ooit het machtige Castiliaanse koninkrijk en de stad is een belangrijke halteplaats op El Camino de Santiago. (ca. 200 km)

dag 3: Burgos en Frómista

We bezichtigen in Burgos de overweldigende 13e-eeuwse kathedraal, die lijkt op de dom van Keulen. Ook bekijken we de oude stadspoort van Santa Maria en het Casa del Cordon. We rijden vervolgens door de Castiliaanse graanstreek naar Frómista, een dorp op de pelgrimsroute, en bewonderen de prachtige romaanse kerk van San Martín. Op weg naar León, waar we overnachten, zien we de droge hoogvlakte langzaam overgaan in een groen landschap. (ca. 220 km)

dag 4: León en Astorga

León is vernoemd naar het Romeinse 7e legioen, Legio VII Gemina Felix, dat hier eeuwenlang zijn thuisbasis had. Via het Hostal de San Marcos gaan we naar het oude centrum, waar we de San Isidorobasiliek en de Santa Maria de Regla-kathedraal bezoeken. Ook zien we het Casa Botines van Antoni Gaudí. Hierna gaan we naar Astorga, een plaats die is omgeven door stadswallen die deels uit de Romeinse tijd stammen. We zien de laatgotische kathedraal en bezoeken het indrukwekkende bisschoppelijk paleis, dat is opgetrokken uit grijs graniet en blauwe leisteen en eveneens is ontworpen door Gaudí. We overnachten in Ponferrada. (ca. 115 km)

dag 5: Laatste etappe naar Santiago de Compostela

We leggen de laatste etappe naar Santiago de Compostela af. Via de bergpas van O Cebreiro, een zware beproeving voor de pelgrims, rijden we Galicië binnen. Onderweg zien we het klooster van Samos en passeren we de pelgrimsplaatsen Sarria en Portomarín. Wandelt u in Portomarín een half uurtje mee over de onverharde Camino? We verblijven drie nachten in de omgeving van Santiago de Compostela. (ca. 250 km)

dag 6: Santiago de Compostela

We wandelen door het historische centrum van de stad die in de middeleeuwen de belangrijkste pelgrimsplaats na Jeruzalem en Rome was. Op de plek waar het graf van de apostel Jakobus werd gevonden, staat nu de prachtige kathedraal, die al twaalf eeuwen lang pelgrims uit alle windstreken aantrekt. De goudkleurige barokke façade herbergt een beroemd portaal, de Portico de la Gloria, dat een hoogtepunt van de romaanse beeldhouwkunst is. Ook zien we de Puerta del Perdón aan de Plaza Quintana. Deze deur is altijd gesloten, behalve in een Heilig Jaar. Dat is telkens wanneer 25 juli, de naamdag van de apostel Jakobus (zijn sterfdag en geboorte in de hemel worden dan herdacht) op een zondag valt. Rond de kathedraal staat een aantal prachtige historische gebouwen, waaronder het Hostal de los Reyes Católicos, ‘de Herberg van de Katholieke Koningen’. (ca. 20 km)

dag 7: Las Rías Bajas

We maken een mooie natuurtocht door het imposante landschap van Las Rías Bajas, waar het graniet van enorme kliffen uit de zee oprijst. Las Rías Bajas is ontstaan doordat de zee op de riviermonding beukte. We vinden hier de meest ongerepte Spaanse stranden. Het gebied werd oorspronkelijk bewoond door de Kelten, gevolgd door de Romeinen en Moren. Overblijfselen van Keltische huizen komen we tegen in Castro de Baroña. (ca. 215 km)

dag 8: Heilige kruizen in Oviedo

Voor de pelgrims is Santiago de Compostela de eindbestemming, maar wij hebben nog een prachtige terugreis voor de boeg. Op onze weg naar de Golf van Biskaje maken we een koffiestop in Mondoñedo dat aan de Camino del Norte ligt. Daarna vervolgen we onze route naar Oviedo in Asturië, waar in de Heilige Kamer van de kathedraal het Kruis van de Overwinning en het Kruis van de Engelen worden vereerd. We overnachten in Covadonga, dat in het schilderachtige nationale park Picos de Europa ligt. (ca. 450 km)

dag 9: Comillas en Guggenheim in Bilbao

In Comillas zien we het paleis van Sobrellano, het grootseminarie en El Capricho, een wonderlijk paviljoen dat is ontworpen door Gaudí. Via een prachtige kustroute langs de Cantabrische Zee en de Picos de Europa bereiken we Bilbao. Hier bezoeken we het Guggenheimmuseum, een architectonisch hoogstandje! De collectie omvat werk van de meest prominente kunstenaars van de laatste 40 jaar. We overnachten in Bilbao. (ca. 250 km)

dag 10: Stadswandeling Bilbao en terugvlucht

We beginnen onze ontdekkingstocht in Bilbao in Las Siete Calles. De stad is uit deze zeven beroemde straten ontstaan. We wandelen door de pittoreske straatjes en bezichtigen de Santiago-kathedraal. Vervolgens wandelen we naar het moderne centrum. In de typische barretjes, die zijn verstopt in de steegjes, kunt u heerlijke pintxos eten. Daarna vertrekken we naar de luchthaven van Bilbao voor de terugvlucht naar Nederland. (ca. 15 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. In de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt echter dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. Het kan dan zijn dat u de kosten voor de excursie direct na uw (online) reservering via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen dient te betalen. In andere gevallen betaalt u ter plaatse aan de reisleider. Per excursie staat vermeld welke werkwijze gevolgd wordt.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Vluchtschema
KLM

Amsterdam - Bilbao09:15 - 11:20 uur
Bilbao - Amsterdam17:15 - 19:20 uur

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotels

Hieronder vindt u informatie over de hotels, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in andere, gelijkwaardige hotels. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Hotel Albret
Hotel Albret - Pamplona
U verblijft in dit comfortabele en keurige hotel in Pamplona, een oude Romeinse stad aan de rivier de Arga. Het ligt op circa 20 minuten wandelafstand van het centrum van Pamplona. Het hotel biedt u gratis wifi en er is een lift aanwezig. U kunt gezellig dineren en/of een drankje nemen in het restaurant en de bar van het hotel. De rookvrije hotelkamers zijn voorzien van een houten vloer en beschikken over airconditioning, een tven een badkamer meteen bad en/of een douche en een toilet.

Bekijk de website van Hotel Albret
Hotel Corona de Castilla in Burgos, Spanje
Hotel Corona de Castilla - Burgos
Het Sercotel Hotel Corona de Castilla is een viersterrenhotel in het hart van Burgos, op een steenworp afstand van de kathedraal van de stad en het archeologisch museum. Het hotel beschikt over een restaurant en een bar. Er is een lift aanwezig en u kunt gratis gebruikmaken van wifi. Alle kamers zijn voorzien van airconditioning, een tv en een badkamer met een bad of een douche en een toilet.

Bekijk de website van Hotel Corona de Castilla
Hotel Riosol
Hotel Crisol Riosol - León
Hotel Riosol ligt naast de rivier de Bernesga in het centrum van León. In 10 minuten wandelt u naar de kathedraal en de historische wijk. Wifi is gratis beschikbaar in het gehele hotel en er is een lift aanwezig. In het hotel kunt u genieten van een goed ontbijtbuffet in het restaurant. De kamers zijn ruim en voorzien van een tv, airconditioning en een badkamer met een bad en/of een douche, een toilet en een föhn.

Bekijk de website van Hotel Riosol
Hotel El Castillo
Hotel El Castillo - Ponferrada
Hotel El Castillo ligt aan de pelgrimsroute Camino de Santiago en op slechts 50 meter van het kasteel Templarios in Ponferrada. Het idyllische centrum van Ponferrada vindt u op korte loopafstand. In het restaurant kunt u genieten van typische lokale specialiteiten. Verder is er een lift aanwezig en kunt u gratis gebruik maken van wifi. De rookvrije en geluiddichte kamers hebben openslaande deuren naar een Frans balkon. De kamers beschikken over airconditioning, een kluisje, een tv en een badkamer met een bad en/of een douche, een toilet en een föhn.

Bekijk de website van Hotel El Castillo
Hotel Castro
Hotel Castro - Santiago de Compostela
Hotel Castro ligt op circa 8 kilometer van het centrum van Santiago de Compostela in een rustig, natuurlijke omgeving. Vanuit het hotel wandelt u direct het bos in. Hotel Castro beschikt over een restaurant, een bar, gratis wifi en een lift. De kamers zijn voorzien van airconditioning, een tv en een badkamer met een bad en/of een douche en een toilet.

Bekijk de website van Hotel Castro
Hotel Grand Pelayo, Spanje
Hotel Gran Pelayo - Covadonga
Deze accommodatie ligt in het schilderachtige nationale park Picos de Europa en heeft uitzicht op de kathedraal van Covadonga. Hotel Gran Pelayo staat langs de Covadongas-pelgrimsroute. De omliggende heuvels en valleien zijn ideaal voor wandelen, fietsen en kanoën. Het hotelrestaurant serveert typische Spaanse lekkernijen. Er is een lift aanwezig en u heeft gratis toegang tot wifi. De kamers zijn klassiek en stijlvol ingericht en voorzien van een tv, airconditioning, een kluisje, een minibar en een badkamer met een bad en/of een douche en een toilet.

Bekijk de website van hotel Gran Pelayo
Hotel Barcelo
Hotel Barceló Nervión - Bilbao
Het uitstekende middenklassehotel Barceló Nervión is perfect voor deze trip! Langs de Nervión-rivier wandelt u snel naar de Calatravabrug, een architectonisch hoogstandje op 250 meter van het hotel. Ook bent u binnen 10 minuten bij het Guggenheim museum. De kabelbaan van Artxanda ligt op enkele minuten wandelafstand. Hiermee stijgt u in drie minuten tot grote hoogte, waardoor u een magnifiek uitzicht op de stad heeft! Hotel Barceló Nervión grenst aan het charmante oude centrum van Bilbao, waar u gezellige winkelstraten en pintxo-restaurants kunt vinden. Ook in het hotel zelf kunt u genieten: het restaurant serveert Baskische en internationale gerechten en in de lounge kunt u een hapje en een drankje nuttigen. Uw comfortabele kamer heeft gratis wifi, airconditioning, een tv, een telefoon, een minibar (tegen betaling) en een moderne open badkamer met glazen afscheiding en een bad en/of douche, een toilet en een föhn.

Bekijk de website van Barceló Nervión

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Schipholhotel A4
Hotel Van der Valk Schiphol A4 - Hoofddorp
Begin uitgerust aan uw vakantie en reserveer een overnachting voor en/of na uw vakantie, voor een aantrekkelijke prijs! Hotel Schiphol A4 is een comfortabel 4-sterrenhotel met uitstekende kamers. Het hotel ligt op slechts 10 kilometer van Schiphol. Tussen 6.00 uur en 23.40 uur gaat er een shuttlebus van en naar de luchthaven. Als u buiten deze tijden reist, kunt u gebruikmaken van de nachtshuttleservice (tegen betaling). U kunt uw auto maximaal 31 dagen parkeren bij het hotel. Mocht u de prijs willen weten voor een overnachting zonder parkeren, neemt u dan contact met ons op. Ter plaatse dient u de city tax te betalen.

Bekijk de website van Schiphol Hotel A4

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Wat een bijzondere reis was dit, onder leiding van een meer de deskundige reisleider Stephan Peeters. Graag ga ik weer met SRC op reis
Grandioos hoeveel kerken je te zien krijgt.
Beoordeling reisleider: 9
Beoordeling reis: 8
Een groep van 24 deelnemers vind ik een mooie groep. Niet te groot en niet te klein.
Beoordeling reisleider: 8
Beoordeling reis: 8
De reis ‘Pelgrimsroute Compostela’ is bijzonder interessant. Het programma is zeer cultureel en afwisselend. Danny is een van de beste reisleiders die ik ooit heb meegemaakt. Hij schudt alle historische, culturele en maatschappelijke feiten van Spanje zo uit zijn mouw. Bovendien weet hij het de hele groep naar de zin te maken. Geweldig!
Beoordeling reisleider: 10
Beoordeling reis: 9
Het was een gezellige reis met veel afwisselende bezichtigingsmomenten. Ook voldoende tijd om je eigen plan te trekken.
Beoordeling reisleider: 8
Beoordeling reis: 8
Geweldige reis, ook om iets te ervaren van wat echte pelgrims meemaken.
Beoordeling reisleider: 10
Beoordeling reis: 9
Wat een geweldige reis! Ongeacht met welk doel of met welke verwachting je deze reis maakt het is een prachtige ervaring. Hoewel ik liever iets meer gewandeld had, maar de reis waarin dat was gepland ging niet door, was het toch elke dag genieten!
Beoordeling reisleider: 10
Beoordeling reis: 9
Ik vind dat de slogan "SRC laat je meer zien" helemaal klopt! Heb zeer veel gezien en genoten en voelde me in goede handen! Value for money!
Beoordeling reisleider: 9
Beoordeling reis: 9
Het is heel ontspannen om met reisgenoten onderweg te zijn die dezelfde interesse delen. Zo ontstaat een groep die samen optrekt en begeleidt door een reisleidster met prima kwaliteiten ook het optimale uit de reis kan halen.
Beoordeling reisleider: 10
Beoordeling reis: 9
Deze reis was heel interessant vanwege de bezienswaardigheden op de weg van El Camino. Het was ook heel interessant om de pelgrims uit alle landen te zien en ze mee te maken onderweg. De natuur was schitterend: prachtige bergen en mooie beplanting. En we hebben ontzettend geboft met het weer: geen druppel regen!
Beoordeling reisleider: 10
Beoordeling reis: 9
Een zeer evenwichtig opgebouwde reis. Wij hadden het wel getroffen met de temperatuur en geen regenval. Een prachtig gebied in Spanje met zo veel historie, cultuur en natuur gecombineerd. Onze reisleider gaf zeer veel meerwaarde aan deze reis.
Beoordeling reisleider: 10
Beoordeling reis: 9
De reis "Pelgrimsroute Compostela" is bijzonder interessant. Het programma is zeer cultureel en afwisselend. Danny is een van de beste reisleiders die ik ooit heb meegemaakt. Hij schudt alle historische, culturele en maatschappelijke feiten van Spanje zo uit zijn mouw. Bovendien weet hij het de hele groep naar de zin te maken. Geweldig!
Beoordeling reisleider: 10
Beoordeling reis: 9
Fantastische reis! Met zeer goede gids!
Onvergetelijk!
Beoordeling reisleider: 10
Beoordeling reis: 9
Ontzettend genoten van de goede vlucht, geweldige leiding van Ronald en chauffeur, gezellig gezelschap, goede hotels, prachtige steden en natuur. Het was een superreis.
Beoordeling reisleider: 9,5
Beoordeling reis: 8
Een uitstekende reisleider! Danny is heel plezierig, zeer informatief, relaxt en behulpzaam. De chauffeur reed uitstekend en heel rustig. De reis heeft een hele mooie afwisseling tussen de bezichtiging van de steden en het rijden door een prachtig landschap. Deze reis kan ik zeker aanbevelen!
Beoordeling reisleider: 9
Beoordeling reis: 9
We zijn net terug uit Spanje, de pelgrimsroute naar Compostela. We hadden een geweldige reisleider, Ronald, een gepassioneerde verteller. Veel gezien en lekker gegeten. Ronald heeft ons ‘besmet’ met het eten van pintxos (tapas). Verder veel gezien in Noord-Spanje en Baskenland. Goed gezelschap, ook niet geheel onbelangrijk.
Een prachtige en inspirerende reis, geleid door een zeer ervaren en enthousiaste reisleider. Zeer afwisselend ook. Echt een aanrader.
Beoordeling reisleider: 10
Beoordeling reis: 9
Buschauffeur was goed, we voelden ons veilig bij hem. Reisleider Danny wist alles heel duidelijk aan te geven en te brengen! Petje af voor allebei. De volgende reis is inmiddels al geboekt.
Beoordeling reisleider: 9
Beoordeling reis: 9
Prachtige 'volle' reis met een uitstekende reisleider.
Beoordeling reisleider: 9
Beoordeling reis: 8
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek).
Maximaal 34 deelnemers.

Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.
Direct na boeking ontvangt u van ons een e-mail met de bevestiging en het boekingsnummer. Vervolgens ontvangt u binnen een werkdag de factuur. U kunt tijdens uw boeking de (aan)betaling via Ideal voldoen of achteraf via de instructies die u bij de factuur ontvangt.
ANVRSGRCalamiteitenfondsiDealTrees for All
Boek uw reis bij SRC Reizen
Veilig boeken via onze beveiligde verbinding
Veilig uw (aan)betaling voldoen via Ideal
Veel tevreden reizigers gingen u voor
De mooiste reisprogramma's
De beste reisleiders laten u méér zien