050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
U reist in goed gezelschap
Veel tevreden reizigers

Ontdek het groene cultuurrijke hart van Duitsland

Fraaie kunststeden, charmante middeleeuwse stadjes en romantische kastelen balancerend op bergtoppen omgeven door het indrukwekkende natuurschoon van het Thüringer Wald en de Sächsische Schweiz: Thüringen en Saksen hebben u heel veel te bieden. Decennialang lagen deze twee Duitse deelstaten verborgen achter het IJzeren Gordijn, maar sinds die Wende en de eenwording is deze hoek van Duitsland ontwaakt uit een sprookjesslaap. De historische binnensteden van Leipzig en Dresden zijn in ere hersteld en stralen weer. Nodigen uit om te voet te verkennen. Dwalend door de kleine middeleeuwse steegjes van Erfurt en langs de parken en paleizen van het elegante Weimar komt het rijke verleden tot leven.

Want dit zijn de streken waar Maarten Luther, Johann Sebastian Bach en Wolfgang Goethe overduidelijk hun voetsporen hebben nagelaten. Zo kunt u net als Goethe koffiedrinken in het elegante koffiehuis Residenz Café in Weimar of een pilsje pakken in Auerbachs Keller in Leipzig. In Arnstadt en Dornheim ontdekt u de muzikale erfenis van Duitslands grootste componist Bach en in Eisenach komen de ideeën van kerkhervormer Maarten Luther tot leven. Ook de recente geschiedenis, van de Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog en de DDR-tijd, hebben een plekje in deze afwisselende autovakantie. Zo zal uw bezoek aan het Stasi-museum in Leipzig ongetwijfeld indruk op u maken en is de Frauenkirche in Dresden een tastbare herinnering aan de verwoestende bombardementen uit de Tweede Wereldoorlog. Maar wie denkt deze steden stoffig en saai zijn, komt bedrogen uit. Leipzig is een hippe studentenstad met opvallende moderne architectuur en de realistische schilderkunst van de Leipziger Schule. En in Neustadt in Dresden ontdekt u de mooiste street art creaties en excentrieke galerietjes.

Deze heerlijke steden en stadjes liggen verborgen in een van de mooiste landschappen van Duitsland. Het Thüringer Wald, dat zich uitstrekt van Eisenach tot de Tsjechische grens, wordt ook wel de groene long van Duitsland genoemd. De bergen en heuvels bezaaid met donkere bossen, vennetjes, bergweiden en kabbelende beekjes zijn een paradijs voor wandelaars. Vanuit Frauenwald am Rennsteig kunt u dit onovertroffen natuurschoon te voet of op de e-bike (neemt u uw eigen fiets mee?) verkennen. Ook in het karakteristieke romantische landschap van de Sächische Schweiz kunt u de wandelschoenen aantrekken. Hier geniet u van ruige rotspartijen, grote bossen en imponerende vergezichten: natuur waar u stil van wordt. En tussen dit grootse ‘natuurgeweld’ ligt de lieflijk stromende Elbe omgeven met wijnterrassen. Hier geniet u van heerlijk Saksische wijnen en fraaie vergezichten.

Kortom, ontdek tijdens deze heerlijk autovakantie de mooiste cultuur en verrassend natuurschoon in het voormalige Oost-Duitsland zien. Geniet van ein wunderschöner Urlaub!

Pluspunten
eigen vervoer
sfeervolle middenklassehotels
4 nachten in het Thüringer Wald
2 nachten in Leipzig
3 nachten in Dresden
10x ontbijt
stadsrondrit met Belvedere-express in Weimar
avondtour met de nachtwacht in Leipzig
fietstour met gids in Dresden
diverse wandel- en fietsmogelijkheden
assistentie van een lokale vertegenwoordiger
bijdrage aan SRC-bos via Trees for All
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Weimar, Leipzig en Dresden
Erfurt, Eisenach en Arnstadt
het Thüringer Wald
de Bastei in de Sächsische Schweiz
Kyffhäuserdenkmal en Bad Frankenhaus
Sächsische Weinstrasse en Meißen
Festung Königstein en Pirna
Gedenkstätte Point Alpha
SRC-reisexpert Marit
Marit
SRC-reisexpert sinds 2022
Bijzonder aan deze reis: fietstour met gids door Dresden
U maakt op verrassende wijze kennis met de highlights van Dresden: op de fiets met een enthousiaste gids!

De reis in het kort

Via Gedenkstätte Point Alpha aan de voormalige Oost-Duitse grens naar Eisenach
Eisenach en via Dornheim naar het Thüringer Wald
Hele dag in Weimar: stadsrondrit met historische Belvedere-Express
Wandelen in het Thüringer Wald
Erfurt en Arnstadt
Via Naturpark Kyffhäuser met Kyffhäuserdenkmal en Bad Frankenhaus naar Leipzig
Hele dag Leipzig
Via Meißen en de Sächsische Weinstrasse naar Dresden
Hele dag Dresden, de hoofdstad van de Saksen
De Sächsische Schweiz met de Bastei, Festung Köningstein en Pirna
Dresden – Nederland

Reisbeschrijving

dag 1: Via de Oost-Duitse grens naar Eisenach

Op deze eerste vakantiedag rijdt u over de beroemde Duitse Autobahn via Duisburg en Kassel richting Thüringen. In ongeveer vijf uur bereikt u de grens van het voormalige Oost-Duitsland. In de nacht van 9 op 10 november 1989 viel de Berlijnse muur en kwam er een einde aan de verdeling van Duitsland in Oost en West. Om de sfeer van de Koude Oorlog te ervaren kunt u een bezoek brengen aan de Gedenkstätte Point Alpha. Hier stonden de troepen van de NAVO tegenover de soldaten van het Warschau Pact. De wachttorens, het niemandsland en het kamp van de Amerikanen geven u een beeld van de Duitse-Duitse grens die tot 1990 actief was. Na dit indrukwekkende bezoek rijdt u naar het sfeervolle Eisenach in Thüringen, waar u een nacht verblijft. (reisafstand ca. 525 km)

¡ Tip
Bent u een wandelliefhebber? Rij dan via natuurpark Hainich, dat ten noorden van Eisenach ligt. Bij het bezoekerscentrum Thiemsburg kunt u een wandeling maken over het 530 meter lange boomkroonpad. Vanaf de 40 meter hoge uitkijktoren is het uitzicht over de omgeving verbluffend!

dag 2: Eisenach en naar het Thüringer Wald

Trots torent de Wartburg boven Eisenach uit. Dit 11e-eeuwse kasteel gelegen op een 441 meter hoge heuvel is het enige kasteel in Duitsland met een plekje op de UNESCO Werelderfgoedlijst. En terecht, in dit symbool van Eisenach (het heeft zelfs zijn naam gegeven aan een Oost-Duits automerk), kunt u dwalen door het verleden. Hier vertaalde Luther, nadat hij in de ban was gedaan, het Nieuwe Testament uit het Grieks in het Duits. Zijn kamer, de ridderzaal en de feestzaal zullen zeker indruk op u maken. Vergeet ook niet te genieten van het weidse uitzicht over de stad en de omgeving: schitterend! Ook het stadje zelf ademt een en al historie. Zo kunt u in het geboortehuis van Johann Sebastian Bach verschillende muzikale multimediale opstellingen over de grote componist bekijken. Of bezoekt u de Luther-expositie in het Lutherhaus, het oudste vakwerkhuis van de stad waar de jonge Maarten tijdens zijn schooltijd enkele jaren woonde? In de loop van de middag rijdt u richting het Thüringer Wald. Bent u een Bachfan, dan is het leuk om een korte stop te maken in het landelijke Dornheim. In de dorpskerk trouwde de beroemde componist op 17 oktober 1707 met zijn eerste vrouw. De stoeltjes waar ze geknield hebben tijdens de huwelijksceremonie en het trouwaltaar kunt u nog altijd in dit serene kerkje bewonderen. Aan het einde van de middag bereikt u uw vakantieadres aan de rand van het Thüringer Wald, waar u vier nachten verblijft. (reisafstand ca. 120 km)

dag 3: Klassieke en moderne pracht in Weimar

Weimar is misschien wel de mooiste stad van Thüringen. De culturele pracht is onovertroffen: rijkversierde Schlösser, uitgestrekte groene parken, een overdaad aan historische monumenten, maar ook volop restaurants en gezellige terrasjes. Dit is ook de stad van literaire grootheden als Goethe en Schiller, musici als Bach en Liszt en architecten als Henri van der Velde en Walter Gropius. In deze charmante compacte stad valt heel veel te ontdekken! Voor een eerste goede indruk van Weimar maakt u een rondrit van twee uur met de Belvedere-Express. In deze panoramische cabrio ontdekt u de highlights van de stad en bewondert u ook Schloss Belvedere, de zomerresidentie van de hertog van Saksen-Weimar. Hierna kunt u Weimar op eigen gelegenheid verkennen met de handige, Nederlandstalige multimedia-wandeling van de lokale VVV. Wandel door de sfeervolle straatjes en bewonder het Goethe-Schiller Denkmal op het Theaterplatz, bekijk het Rathaus en het Cranachhuis en bezoek de Stadtkirche Sankt Peter und Paul, waar keurvorsten en hertogen hun laatste rustplaats vonden. Voor Kaffee und Kuchen kunt u stoppen bij het Residenz Café, het oudste koffiehuis van Weimar. Bent u een liefhebber van de Duitse klassieke literatuur dan is een bezoek aan het Goethehaus of aan zijn tuinhuis in het Park an der Ilm een aanrader. Of vergaapt u zich aan de boekencollectie in de indrukwekkende rococozaal van de Hertogin Anna Amalia-bibliotheek? De Bauhaus Universität en het nieuwe Bauhaus Museum zijn voor liefhebbers van moderne architectuur en kunst een must om te bezoeken, terwijl u in het Stadtschloss terecht kunt voor een prachtige collectie Duitse renaissancekunst van Lucas Cranach de Oudere, Albrecht Dürer en hun tijdgenoten. Honger gekregen van alle cultuur? Stop op de Markt voor een echte Thüringer Rostbratwurst, het oudste recept voor deze worst wordt in het archief in Weimar bewaard! (reisafstand ca. 100 km)

¡ Extra
Wilt u Weimar liever onder begeleiding van een stadsgids ontdekken, dan kunt u als optionele excursie een stadswandeling van anderhalf uur met gids bijboeken. De stadsrondrit met de Belvedere-Express komt in dat geval te vervallen.

¡ Tip
Het concentratiekamp Buchenwald, zo’n zes kilometer ten noorden van Weimar, is een droevige herinnering aan het nazitijdperk. Een bezoek aan het voormalige vernietigingskamp stemt tot nadenken. De barakken, de wachttorens, het crematorium, de SS-vertrekken: u wordt er stil van.

dag 4: Wandelen in het Thüringer Wald

Afwisselende landschappen, adembenemende vergezichten en een uitgebreid netwerk van goed aangelegde wandelpaden: het Thüringer Wald is een paradijs voor wandelaars. Dit middelgebergte, dat zich uitstrekt van Eisenach tot aan de Tsjechische grens, heeft toppen die reiken tot bijna 1.000 meter hoogte. Paden door bloeiende bergweiden, langs klaterende beekjes en meren maken elke wandeling tot een belevenis. De bekendste meerdaagse wandelroute is de Rennsteig: een historisch pad van bijna 170 kilometer. Daarnaast zijn er in het gebied ook vele themawandelingen uitgezet in de voetsporen van bijvoorbeeld Luther, Goethe en Schiller. Vandaag gaat u te voet de prachtige natuur van het Thüringer Wald verkennen. Uw startpunt is Frauenwald (am Rennsteig) in het hart van het door UNESCO beschermde biosfeer reservaat. In dit deel van het Thüringer Wald draait het om vier unieke biotopen: woud, bergmoeras, bergweide en water. Hier hebben vele zeldzame vlinders en vogels zoals de hop, het korhoen en de zwarte ooievaar hun plek gevonden. Vanuit Frauenwald starten meerdere rondwandelingen van verschillende lengte en zwaarte, zodat u die wandeling kunt kiezen die het beste bij uw ervaring past. Tijdens uw wandeling geniet u van de wonderschone natuur en de panoramische vergezichten. (reisafstand ca. 120 km)

¡ Tip
U kunt het Thüringer Wald ook op de fiets verkennen. In het gebied zijn verschillende routes uitgezet voor e-bikes en mountainbikes. Heeft u niet uw eigen fiets meegenomen, dan kunt u in Frauenwald ook een e-bike huren.

dag 5: Erfurt en Arnstadt

In het historische centrum van Erfurt keert u terug in de tijd: de middeleeuwse charme van de hoofdstad van Thüringen is onovertroffen! Dwaal door geplaveide steegjes langs de mooiste vakwerkhuizen en pakhuizen en waan u terug in de middeleeuwen. Bijzonder is de Krämerbrücke, een 125 meter lange bebouwde brug over de rivier de Gera. In de smalle vakwerkhuisjes op de brug woonden ooit kooplieden die peper, suiker en saffraan verkochten. Tegenwoordig zijn er verschillende winkeltjes te vinden waar u ambachtelijke kunst en souvenirs kunt kopen. Voor een mooi uitzicht over de stad en over de Krämerbrücke kunt u de toren van de Ägidienkirche beklimmen. Op de Wenigemarkt, aan de voet van de kerk, vindt u gezellige terrasjes voor een koffiestop. Beklim daarna de 70 treden naar het Domplatz, waar de indrukwekkende Erfurter dom en de Severikirche al eeuwen naast elkaar staan. Verstopt in de kleine straatjes vindt u ook de Oude Synagoge, decennialang vergeten en daardoor redelijk ongeschonden de oorlog doorgekomen. In de kelder van de synagoge werd twintig jaar geleden een opzienbarende goud- en zilverschat gevonden die u hier kunt bewonderen. Voor de lunch is een terras op de Fischmarkt met uitzicht op het Rathaus een aanrader. In de middag rijdt u naar het charmante Arnstadt ten zuiden van Erfurt. Dit oudste stadje van Thüringen is vooral bekend doordat Johann Sebastian Bach hier tussen 1703 en 1707 werkte als organist en cantor van de Neue Kirche (nu de Bachkirche). Nog altijd kunt u in deze kerk het orgel bewonderen dat Bach in 1703 als eerste bespeelde. Slenter vervolgens door het kleine centrum en bewonder het opvallende rode Rathaus, de prachtige patriciërshuizen, de restanten van de stadsmuur en de Liebfrauenkirche met de twee opvallende torens. (reisafstand ca. 140 km)

¡ Extra overnachting
Wilt u langer genieten van de prachtige omgeving van het Thüringer Wald zodat u de excursies over meerdere dagen kunt verdelen? Dan kunnen wij een extra overnachting voor u boeken. Vraag bij uw offerte-aanvraag naar de mogelijkheden.

dag 6: Via Naturpark Kyffhäuser naar Leipzig

U verlaat Thüringen en rijdt via het Kyffhäusergebergte, het kleinste middengebergte van Duitsland, naar Leipzig. Onderweg kunt u in het plaatsje Bad Frankenhausen het Panorama Museum op de ‘Slachtberg’ bezoeken. Hier schilderde Werner Tübke, een van de grootste kunstschilders uit de DDR, in de jaren tachtig van de vorige eeuw de 'Bauernkriegspanorama'. Met meer dan 3.000 figuren op het doek is deze weergave van de bloedigste veldslag uit de Boerenoorlog in 1525 zeer indrukwekkend. Vervolgens rijdt u naar het grootse Kyffhäuser Denkmal. In de 12e eeuw werd hier een enorme burcht aangelegd, waar de legendarische keizer Friedrich I Barbarossa ook geweest zou zijn. In de 19e eeuw werd een eeuwenoude legende heel populair: Barbarossa zou zich hier in een berg sinds de 12e eeuw schuilhouden tot hij opnieuw een sterk rijk kon claimen. Toen in 1871 keizer Wilhelm het Duitse rijk wist te herenigen in een keizerrijk, zag men hierin de symbolische terugkeer van keizer Barbarossa. Daarom werd hier een nationaal monument voor keizer Wilhelm geplaatst, dat indrukwekkend boven het landschap uitsteekt. In de loop van de middag bereikt u Leipzig in Saksen, waar u de twee nachten verblijft. Op deze avond start direct uw eerste kennismaking met de gezellige studentenstad. Met nachtwaker Bremme dwaalt u tijdens een anderhalf uur durende tour door mysterieuze steegjes en passages in de oude binnenstad. Met verhalen en anekdotes leidt hij u door afgelegen plaatsen en donkere steegjes langs de mooiste bezienswaardigheden. (reisafstand ca. 275 km)

dag 7: Struinen door Leipzig

Het is tijd om de universiteitsstad Leipzig bij daglicht te verkennen. Wie een grauwe Oost-Duitse stad verwacht komt bedrogen uit: Leipzig is een hippe stad vol (moderne) kunst en met een rijke historie. De stad heeft veel te leiden gehad onder de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog en de DDR-tijd erna, maar inmiddels straalt Leipzig weer in volle glorie. Start uw kennismaking vanaf de 31e etage van de Panoramatoren, een modern gebouw in de vorm van een opengeslagen boek op de Augustusplatz. Hier heeft u een spectaculair uitzicht op de stad aan uw voeten. Aan dit plein liggen nog meer moderne gebouwen zoals het Opernhaus, het Gewandhaus en het karakteristieke Paulinum-universiteitsgebouw van de Nederlandse architect Erick van Egeraat. Hiervandaan wandelt u zo het oude centrum in naar het Marktplatz met het fraaie Altes Rathaus. Een geweldige plek om vanaf een terras de rijke historie van de stad te bewonderen. Slenter vervolgens naar de 12e-eeuwse Thomaskirche, waar Maarten Luther zijn preken hield en Johann Sebastian Bach als dirigent van het jongenskoor de show stal. Vergeet ook de fraaie Nikolaikirche niet! In en rondom deze kerk vonden in de herfst van 1989 vreedzame protestacties plaats, die wezenlijk hebben bijgedragen aan de Duitse hereniging. Breng zeker ook een bezoek aan het herdenkingsmuseum ‘Runde Ecke’, gevestigd in het oude hoofdkwartier van de Oost-Duitse geheime dienst. Hier krijgt u een bijzonder kijkje in de geschiedenis van DDR en de Stasi en wordt u mee terug genomen naar het onderdrukte Oost-Duitsland. Bent u dol op winkelen, dan is de elegante Mädlerpassage een aanrader. Houdt u van moderne kunst, bezoek dan de Spinnerei, een kunstgalerie in een verlaten fabriek waar leden van de Leipziger Schule exposeren. De inwendige mens komt aan zijn trekken in de oudste bruine kroeg van de stad: Auerbachs Keller. Zelfs de beroemde schrijver en filosoof Goethe kwam hier regelmatig een schuimend pilsje drinken!

¡ Extra overnachting
Wilt u langer genieten van de gezellige studentenstad Leipzig? Wij kunnen voor u een extra overnachting in deze stad boeken. Vraag bij uw offerte-aanvraag naar de mogelijkheden.

dag 8: Via de Sächsische Weinstrasse naar Dresden

U verlaat Leipzig en rijdt richting de hoofdstad van Saksen, Dresden. Uw eerste stop is het charmante Meißen, fraai gelegen langs de Elbe. De enorme gotische dom en de Albrechtsburcht domineren al van verre de mooie skyline van deze vroegere Saksische hoofdstad. In een wirwar van oude kronkelende straatjes vol winkeltjes, wijnlokalen en restaurants is het goed toeven. In Meißen gaan porselein en wijn hand in hand. Hier werd in 1708 het eerste Europese witte porselein gemaakt. Hoewel de formule niet lang geheim bleef, geldt porselein uit Meißen met de kenmerkende blauwe gekruiste zwaarden als logo nog steeds als het beste in Europa. Vanuit Meißen loopt de prachtige Sächsische Weinstrasse langs de Elbe richting Dresden: een wandelroute door wijngaarden en langs wijnlandgoederen met de mooiste uitzichten op de Elbevallei. Ten noorden van Coswig kunt u te voet dit prachtige landschap ontdekken. Een wandeling van 10 kilometer (zo’n drie uur) voert u langs wijngaarden, naar fraaie uitzichtpunten door bossen en langs meertjes. Of heeft u uw e-bike meegenomen? In dat geval kunt u vanuit Coswig een heerlijke fietsrondrit door het wijngebied maken van een kleine 30 kilometer, die u in twee uurtjes naar Radebeul en Moritzburg brengt. Beide routes staan garant voor een heerlijk ontspannen middag. Vergeet niet onderweg bij een Winzer een heerlijk glas Saksische wijn te proeven! In de namiddag bereikt u het hotel in Dresden, waar u de komende drie nachten verblijft. (reisafstand ca. 140 km)

dag 9: Dresden, de hoofdstad van de Saksen

Dresden was ooit de mooiste stad van Duitsland. Het droeg zelfs de bijnaam Florence aan de Elbe. De elegante stad stond vol met prachtige renaissance en barokke bouwwerken en bloeide in de 17e en 18e eeuw. Zware bombardementen in de Tweede Wereldoorlog en de DDR-tijd veranderden dat, maar sinds die Wende straalt de stad weer als tevoren. Uw kennismaking met deze onontdekte parel start met een fietstocht door de stad. Samen met een gids verkent u in ongeveer drie uur alle highlights van deze heerlijke stad met de fiets. Het Semper-operahuis, de Hofkirche, de Fürstenzug, de Zwinger en de Frauenkirche: u gaat het allemaal met de enthousiaste lokale gids ontdekken. Daarna heeft u tijd om de stad op eigen gelegenheid verder te verkennen. Brengt u een bezoek aan het beroemdste monument van Dresden, de Zwinger? In dit barokke paleizencomplex vindt u diverse interessante musea en kunt u zich vergapen aan schilderijen van oude meesters, zoals de Sixtijnse Madonna van Rafaël. Of bezoekt u de grootse schatkist in het Residenzschloss? In het Grünes Gewölbe bewondert u een schitterende verzameling koninklijke sieraden en juwelen. Wandel zeker ook de Frauenkirche binnen, die na de oorlog 45 jaar lang een ruïne was. Na de eenwording van Duitsland is de kerk zo veel mogelijk met het oorspronkelijke materiaal opgebouwd. De nieuwe koepel van de Frauenkirche kan nu zelfs beklommen worden, wat de allerbeste panoramaplaatjes van Dresden oplevert. Besluit uw verkenning op het hooggelegen Brühlsche terras, de meest romantische plek in Dresden. Op een mooie dag is dit de ideale plek voor een kleine wandeling langs de rivier met uitzicht op de Elbe-vallei.

¡ Tip
Dol op street art? Steek dan via een van de bruggen de Elbe over naar het excentrieke Neustadt. Het contrast met de majestueuze pracht en praal van de Altstadt kan niet groter zijn! Eigenlijk is het hele district een street art en graffiti hotspot, want op elke hoek van de straat komt u een of meerdere creaties tegen.

¡ Extra
Dresden ligt prachtig langs de Elbe, dus u kunt de stad ook bewonderen vanaf het water. Maak een rondvaart en geniet van de stad en de omgeving.

dag 10: De Sächsische Schweiz

Op de grens van Duitsland en Tsjechië ligt een bijzonder en veelzijdig natuurgebied: de Sächsische Schweiz. Al in de 19e eeuw ontwikkelde zich hier ‘het romantische toerisme’, dat op zoek was naar imponerende, ongerepte en idyllische natuur. En die kan hier zeker worden gevonden! Ruige rotspartijen, grote bossen, imponerende bergen met stoere burchten en een slingerende Elbe domineren het landschap. Een van de meest imponerende plekken van de Sächsische Schweiz is de Bastei. Deze rotsformatie is in de 19e eeuw, onder invloed van romantische gedachten over de schoonheid van de natuur, uitgebouwd tot een prachtig uitzichtpunt. Een brug verbindt hier meerdere rotsen met elkaar. Vanaf het plateau, zo’n 200 meter boven het dal van de Elbe, geniet u van het overweldigende uitzicht. De liefhebber kan zijn wandelschoenen aantrekken en hier te voet de prachtige natuur verkennen. Bezoek vervolgens de legendarische Festung Königstein, een van de mooiste bergvestigingen van Europa. Lange tijd werd deze plaats als de veiligste van heel Saksen beschouwd. Wanneer u een rondwandeling maakt langs de torens en de kantelen wordt u getrakteerd op een betoverend uitzicht over de rivier de Elbe en Saksisch Zwitserland. Besluit de dag met een wandeling in het romantische Pirna. Slenter door de kronkelende straatjes langs trotse herenhuizen, charmante binnenplaatsen en talrijke fonteinen. Pirna werd beroemd door verschillende stadsgezichten van de beroemde Italiaanse schilder Canaletto. Het marktplein met het raadhuis en de prachtige gevels zien er vandaag de dag nog bijna hetzelfde uit als in zijn schilderijen uit 1753. (reisafstand ca. 110 km)

¡ Tip
Ten zuidwesten van Dresden, tegen de grens met Tsjechië aan, vindt u het Ertsgebergte: een prachtig bergachtig en bosrijk natuurgebied. Ook hier, rond Freiberg en Annaberg-Buchholz, kunt u te voet of op de fiets genieten van de prachtige natuur. Als u langer in Dresden blijft is dit echt een aanrader!

¡ Extra overnachting
Wilt u langer genieten van het fraaie Dresden en de prachtige natuur in de omgeving? Wij kunnen voor u een extra overnachting in deze stad boeken. Vraag bij uw offerte-aanvraag naar de mogelijkheden.

dag 11: Terug naar Nederland

Helaas is er een einde gekomen aan uw heerlijke autovakantie door het hart van Duitsland. U verlaat het grootse Dresden en rijdt met prachtige herinneringen en wellicht een flesje Sächsische Wein in uw kofferbak terug naar huis. (reisafstand ca. 715 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

We bieden op de individuele reizen naast het gewone programma ook extra excursies aan. Hieronder vindt u informatie over de excursies en de kosten. U kunt na uw offerteaanvraag aangeven welke extra excursies u wilt maken.

Geen optionele excursies

Bij deze individuele reis worden geen extra optionele excursies standaard aangeboden. Vaak kunt u op locatie via het hotel of de lodge excursies bijboeken. Heeft u zelf ideeën of wensen voor een extra excursie? U kunt altijd navragen of wij u hierbij kunnen assisteren.

Rathaus in Weimar, Duitsland
Stadswandeling Weimar
Ontdek de stad van de klassieken met een gids
Duur: anderhalf uur
Inclusief: Nederlandsprekende gids
Kosten: € 60,- per persoon
In Weimar valt heel veel te ontdekken en de geschiedenis van de stad is complex. Voor een goed beeld van de stad kunt u Weimar onder begeleiding van een stadsgids verkennen. Deze stadswandeling van anderhalf uur komt in plaats van de stadsrondrit met de Belvedere-Express. De kosten van de Belvedere-Express, die inclusief is, zijn verrekend in de prijs van deze excursie.
Zicht op Dresden aan de Elbe, Duitsland
Rondvaart Dresden
Ontdek de stad vanaf de Elbe
Duur: twee tot vijf uur
Kosten: vanaf € 15,- per persoon
Dresden ligt prachtig langs de Elbe, dus u kunt de stad ook bewonderen vanaf het water. Er zijn verschillende rondvaarten mogelijk, overdag maar ook in de avond, kort of langer waarbij u de verschillende kastelen langs de Elbe bewondert. Vraag bij uw offerte-aanvraag naar de mogelijkheden.

* Let op: een vliegtuig wordt ingedeeld in verschillende boekingsklassen en bijbehorende prijscategorieën. Deze administratieve indeling heeft geen enkele invloed op het comfort of de service. De prijs van de reis is gebaseerd op een stoel in de laagste boekingsklasse. Als de laagste boekingsklasse niet meer beschikbaar is, nemen wij contact met u op om de actuele prijs en eventuele alternatieven te bespreken.

Eigen vervoer

Deze autovakantie maakt u met uw eigen vervoermiddel. Indien gewenst kunnen wij u helpen bij het huren van een auto vanuit Nederland. Wilt u liever vliegen dan kan dat ook! Wij kunnen voor u een vlucht en een huurauto op locatie boeken. Vraag bij uw offerte-aanvraag naar de mogelijkheden.

Reistijd/rijafstanden

In het programma vindt u bij elke reisdag de afstand vermeld die u die dag ongeveer moet rijden. Bij de heen- en de terugreis is dit de afstand berekend vanaf Utrecht naar de plaats van bestemming of vice versa. Houd er rekening mee dat op de Duitse binnenwegen kleinere afstanden toch meer tijd in beslag kunnen nemen dan u zou verwachten.

Hotels

Wij hebben voor u een sfeervolle middenklassehotels in of nabij de stadscentra geselecteerd. Hieronder vindt u een overzicht van de accommodaties waar u mogelijk gaat verblijven. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve lijst met accommodaties.

Pentahotel Eisenach in Duitsland
Hotel Penta Eisenach - Eisenach
In het Pentahotel Eisenach geniet u van een prachtig panoramisch uitzicht op het Thüringer Wald op kasteel de Wartburg, dat zich op 8 kilometer van het hotel bevindt. Ook de wandelroute Rennsteig ligt op loopafstand van het hotel. Pentahotel Eisenach beschikt over een restaurant, een bar en een recreatieruimte. Er is een lift aanwezig en wifi is gratis te gebruiken. De kamers zijn voorzien van een tv en een badkamer met een toilet en een regendouche.

Bekijk de website van Pentahotel Eisenach
Panoramahotel & Restaurant am Marienturm
Hotel Am Marienturm - Rudolstadt
Hoog in de Saale-vallei, in het plaatsje Rudolstadt, ligt het Hotel am Marienturm. Dankzij deze mooie ligging heeft u vanuit het hotel een prachtig uitzicht op de vallei, bijvoorbeeld vanaf het zonneterras. Uiteraard kunt u rond het hotel heerlijk wandelen of fietsen door het Thüringer Wald. De oude burcht Heidecksburg ligt op 15 minuten rijden en de historische stad Weimar kan binnen een uur met de auto bereikt worden. Hotel Am Marienturm beschikt over wellnessfaciliteiten en over een restaurant dat traditionele gerechten uit de regio Thüringen serveert. In het gehele hotel kunt u gratis gebruik maken van wifi. Een lift is niet aanwezig. De kamers zijn voorzien van een flatscreen-tv, een minibar en een badkamer met een föhn, een toilet en een douche.

Bekijk de website van hotel am Marienturm
Hotel zur alten Stadtkellerei Leipzig, Duitsland
Hotel Zur alten Stadtkellerei - Leipzig
Dit recent gerenoveerde hotel ligt in een rustige wijk, 2 kilometer buiten het centrum van Leipzig. Op zo'n 300 meter van het hotel vindt u de tramhalte Apelstraße, waarvandaan u gemakkelijk naar het stadscentrum kunt reizen. In het hotel kunt u gratis gebruikmaken van wifi. Een lift is niet aanwezig. De hotelkamers zijn voorzien van een tv, een zithoek en een badkamer met een douche en een toilet.

Bekijk de website van hotel Zur alten Stadtkellerei
Hotel Motel One Desden am Zwinger, Duitsland
Hotel Motel One Dresden am Zwinger - Dresden
Dit designhotel is met zijn ligging in de historische binnenstad van Dresden de perfecte uitvalsbasis voor een wandeling door het barokke centrum van de stad! In een paar minuten wandelt u naar de Saksische Staatsopera en ook de rivier de Elbe ligt op loopafstand van het hotel. Het hotel beschikt over een bar waar u hapjes en drankjes kunt bestellen. Er is een lift beschikbaar en in alle ruimtes kunt u gratis gebruikmaken van wifi. De kamers beschikken over airconditioning, een tv en een badkamer met een douche en een toilet.

Bekijk de website van hotel Motel One Dresden am Zwinger

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Goed samengestelde reis. Eigen invulling was prima te doen. Voorgestelde excursies waren erg leuk.
Beoordeling reis: 8Reisverhalen van reizigers
Wilt u meer weten over uw vakantiebestemming? Lees dan de prachtige reisverhalen van onze reizigers. Zij schrijven over hun ervaringen en belevenissen tijdens een SRC-reis.
Inclusief
Verblijf in sfeervolle middenklassehotels in of nabij de stadscentra van Eisenach, Leipzig en Dresden en in het Thüringer Wald.
Overnachting in 2-persoonskamers voorzien van een bad en/of een douche en een toilet.
Verzorging op basis van logies en ontbijt.
Stadsrondrit met Belvedere-express in Weimar.
Avondtour met de nachtwacht in Leipzig.
Fietstour met gids in Dresden.
Reisbeschrijving met Gedenkstätte Point Alpha, Eisenach, Erfurt, Arnstadt Weimar, Leipzig, Dresden, het Thüringer Wald, de Sächsische Schweiz en de Sächsische Weinstrasse.
Assistentie door een lokale vertegenwoordiger in geval van nood.
Bijdrage aan een groenere wereld via Trees for All door de aanplanting van een SRC-bos. Lees hier meer over Trees for All.
In deze en de volgende stappen vraagt u een offerte aan. Na ontvangst van uw aanvraag nemen wij telefonisch contact met u op om uw reiswensen te bespreken. Binnen vijf werkdagen ontvangt u vervolgens een vrijblijvende offerte. De reissom hierin kan afwijken van de bedragen hierboven. Na ontvangst van de offerte kunt u de reis definitief boeken.
ANVRSGRCalamiteitenfondsiDealTrees for All
Contact
Wij nemen binnen vijf werkdagen contact met u op om uw offerteaanvraag door te nemen.
Heeft u nog aanvullende informatie over uzelf of uw reisgenoten, zoals dieetwensen geef dit dan aan ons door.
Wilt u het programma aanpassen of gebruik maken van een andere luchtvaartmaatschappij laat het ons weten.
Neem contact met ons op via telefoonnummer 050 - 3 663 232 of stuur een email naar reizenopmaat@srctravel.nl.

Verlengingsmogelijkheden

U kunt uw reis verlengen met een of meerdere nachten in de verschillende steden of in het Thüringer Wald. Neem contact met ons op voor meer informatie over de verschillende mogelijkheden.