050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Een eiland om te beminnen!

Reisleider Arjiris:
‘Het Griekse Kreta is een eiland om van te houden. Hier valt zo veel meer te ontdekken dan de prachtige zandstranden en bruisende stadjes waar dit vakantieparadijs om bekendstaat! De koning van de Griekse eilanden kent namelijk een boeiende geschiedenis, die teruggaat tot ongeveer 6.500 voor Christus. Van de Minoërs tot de Doriërs en van de Romeinen tot de Venetianen en de Osmanen: allemaal hebben zij een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van dit eiland en de prachtige cultuur.

Op Kreta maakt u figuurlijk een reis door de tijd en bewondert u de rijke erfenis van de verschillende volkeren, die het eiland bewoond hebben. Overblijfselen van Minoïsche paleizen, blootgelegde restanten van Romeinse steden, gehavende kloosters en Venetiaanse forten zijn de stille getuigen uit Kreta’s roerige geschiedenis. Door de bezoeken aan verschillende musea komt dit verleden nog meer tot leven. Maar Kreta is meer! Beeldschone bergdorpjes, afwisselende landschappen, sfeervolle kustplaatsjes en een verrukkelijke keuken maken uw bezoek aan dit eiland alleen maar aantrekkelijker. En tijdens de rondleiding door een bijzondere kruidentuin en het bezoek aan een pottenbakkerij in Margarites ontmoet u ook de gastvrije bevolking van het eiland.

Met al deze schatten is het dan ook niet vreemd dat het eiland in de zomermaanden graag bezocht wordt door vele toeristen. Juist daarom is het aantrekkelijk om het prachtige Kreta in het vroege voorjaar, het najaar en de winter te bezoeken, in de maanden dat toeristen zeldzamer zijn, de temperaturen aangenaam en de Kretenzers gastvrij als altijd! Mag ik u verwelkomen op het betoverende Kreta?’

Pluspunten
rechtstreekse vluchten Transavia
middenklassehotels
7x ontbijt, 2x lunch en 2x diner
wijnproeverij in klooster
bezoek pottenbakkerij
proeverij Griekse gerechten
rondleiding kruidentuin
boottocht rondom Spinalonga
audiosysteem
eventuele lokale gidsen
de beste SRC-reisleider
bijdrage aan SRC-bos via Trees for All
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Rethymnon, Chania en Heraklion
Knossos en Gortys
Arkadi-klooster
Agios Nikolaos
archeologisch museum Heraklion
MAE-museum van Elefterna
Margarites en Kritsa
Agia Triada-klooster op Akrotiri
grotwoningen Matala
Reisleider Arjiris
SRC-reisleider sinds 2000
Bijzonder! In de wijnkelder van het Agia Triada-klooster proeven we de lekkerste wijnen…
Ontmoet onze beste reisleiders in Griekenland
Reisleider Arjiris
Reisleider sinds 2000
Reisleidster Astrid
Reisleidster sinds 1996
SRC-reisleidster Helma
Reisleidster sinds 1997
Reisleidster Karen
Reisleidster sinds 2019

De reis in het kort

Vlucht Amsterdam – Heraklion en naar Chersonissos
Knossos, archeologisch museum en Heraklion
Panagia Kera, Kritsa, Spinalonga en Agios Nikolaos
Vrije dag
Bezoek antiek Gortys, Matala en een kruidentuin in Spili
Het klooster van Arkadi, het museum van Elefterna, Margarites en Rethymnon
Agia Triada, wijnproeverij en Chania
Terugvlucht Heraklion – Amsterdam

Reisbeschrijving

dag 1: Amsterdam – Heraklion

We vliegen naar Kreta. Na aankomst op de luchthaven van Heraklion worden we naar ons hotel in Chersonissos gebracht. We verblijven hier vier nachten. (ca. 25 km)

dag 2: In het spoor van koning Minos

In Knossos, het hoogtepunt uit de Minoïsche tijd, bezoeken we de ruïnes van het 4.000 jaar oude paleis van koning Minos. Volgens de Griekse mythologie is het paleis, ontworpen door de beroemde architect Daedalus, zo complex opgezet, dat een ieder die zich in het paleis bevond de uitgang niet meer kon vinden. Na dit indrukwekkende bezoek gaan we terug naar Heraklion, de hoofdstad en het handelscentrum van het eiland, waar de Venetiaanse en Turkse invloeden nog altijd zichtbaar zijn. Op de dagelijkse markt bruist het en de terrasjes rondom de Morosini-fontein en op het Vrijheidsplein zijn altijd gezellig! Tijdens onze gezamenlijke lunch in een lokale taverne proeven we diverse Griekse gerechten. Natuurlijk gaan we ook naar het archeologisch museum, een van de belangrijkste van Griekenland. Met name de collectie Minoïsche kunstvoorwerpen spreekt tot de verbeelding. (ca. 70 km)

dag 3: Het wonderschone oosten van Kreta

We reizen via de imponerende Sint Jorgos-kloof naar het bergdorpje Kritsa, dat een van de mooiste dorpjes van het eiland is. Met haar witgekalkte huisjes, felgekleurde bloemen en sfeervolle straatjes is Kritsa bijzonder fotogeniek! Nabij het dorp bezichtigen we de fresco’s van de Byzantijnse Kera-kerk. Tijdens onze wandeling door Kritsa genieten we in een lokaal cafeetje van een raki. Yamas! Vervolgens voert een schitterende rit ons langs de azuurblauwe Golf van Mirabello naar het vissersplaatsje Elounda. Vanuit de haven varen we naar Spinalonga, een oude Venetiaanse vesting die vooral door de enerverende geschiedenis als leprozeneiland bekendheid geniet. In de wintermaanden is het niet mogelijk het eiland daadwerkelijk te bezoeken en maken we een boottocht om het eiland heen. In april en oktober is dit wél mogelijk en gaan we er van boord. Op de terugweg stoppen we in het schilderachtige stadje Agios Nikolaos, dat aan het prachtige binnenmeer Voulismeni ligt. De haven en het meer zijn omringd met terrasjes en leuke winkeltjes: een heerlijke plek. (ca. 150 km)

dag 4: Vrije dag

De dag is ter vrije besteding. Chersonissos is in de wintermaanden een fijne plek om te vertoeven. De feestende vakantiegangers zijn vertrokken en wat overblijft is een rustige badplaats met eetgelegenheden, ijssalons en terrasjes. Bij mooi weer kunt u er een heerlijke wandeling over de boulevard maken of naar het strand gaan! Of neemt u liever de bus naar Heraklion? In ongeveer een half uur reist u naar de stad. Ga dan zeker naar de Venetiaanse haven! Het oude fort Koules uit de 16e eeuw is fraai, net als de Venetiaanse muren. Of bezoekt u het historisch museum? Vergeet in ieder geval niet in een van de vele tavernes de smaakvolle Griekse mezze te proeven. Of neem plaats op een van de vele terrasjes voor een verfrissende Griekse ijskoffie.

NB Op 25 maart 1821 verklaarde Griekenland zich onafhankelijk van het Osmaanse Rijk. Het begin van de opstand tegen de Turken, die het land meer dan 400 jaar in hun greep hielden, wordt ieder jaar groots gevierd. Op Onafhankelijkheidsdag (25 maart) wordt traditiegetrouw uitgepakt met militaire parades. Tijdens de reis met vertrek op 22 maart 2025 valt de vrije dag op 25 maart. In Heraklion is dan een militaire parade, waar ook schoolklassen aan deelnemen, een muziekkorps et cetera. In de stad is het gezellig druk. Musea, opgravingen en winkels zijn gesloten. Toch is er voldoende te beleven! U kunt de parade bekijken, een wandeling maken door de stad, net als de Grieken in een taverne gaan eten, flaneren over de pier in de haven, de Agios Titus-kerk en de Agios Minas-kathedraal bezoeken of een wandeling maken over de stadsmuur rondom de stad.

dag 5: Antiek Gortys, Matala en Spili

Nadat we hebben uitgecheckt bij het hotel in Chersonisoss reizen we door het afwisselende binnenland met zicht op de hoge bergen in zuidelijke richting. Op de Messara-hoogvlakte bezoeken we Gortys, ooit een van de belangrijkste antieke stadstaten van het eiland met een geschiedenis die 6.000 jaar teruggaat. De stad, die ook wel de Romeinse hoofdstad van Kreta wordt genoemd, is vooral bekend om haar vooruitstrevende wetteksten uit de 5e eeuw voor Christus, die in het Odeion gevonden werden. Naast de resten uit de antieke tijd kunnen we hier ook de Sint Titus-basiliek bewonderen. Deze eerste christelijke kerk op Kreta is genoemd naar de metgezel van apostel Paulus. We vervolgen onze weg en bezoeken Matala. In dit kustplaatsje, dat in de jaren ‘60 van de vorige eeuw zeer geliefd was bij hippies, zien we de oude grotwoningen. De grotten werden in de Romeinse periode waarschijnlijk gebruikt als graven. Bij Spili bezoeken we een kruidentuin, waar we uitleg krijgen over de medicinale werking van diverse kruiden. Uiteraard proeven we de heerlijke kruidenthee! Ons hotel voor de komende drie nachten staat in Rethymnon. Deze pittoreske stad op centraal Kreta wordt gekenmerkt door prachtige middeleeuwse architectuur. (ca. 190 km)

dag 6: In het heuvelachtige binnenland…

We bezoeken het bekendste klooster van Kreta: het Arkadi-klooster. Dit Byzantijnse klooster heeft een belangrijke rol gespeeld in de 19e-eeuwse onafhankelijkheidsstrijd van de Kretenzers tegen de Turken en staat symbool voor moed en onverzettelijkheid. We horen het verhaal van de grote opoffering die vele Kretenzers, waaronder vrouwen en kinderen, gemaakt hebben voor de vrijheid van het eiland. In het glooiende achterland zien we charmante kleine dorpjes verscholen in de ongerepte natuur. In het recent geopende MAE-museum van Elefterna bewonderen we archeologische vondsten, zoals gebruiksvoorwerpen, keramiek, maar ook prachtige sieraden. Aansluitend bezoeken we in het dorp Margarites een pottenbakker, die ons meer vertelt over zijn ambacht. Tenslotte reizen we terug naar Rethymnon, waar we een stadswandeling maken door de uitstekend bewaard gebleven stadskern met haar wirwar van smalle straatjes. De panden en gevels uit de tijd van de Venetiaanse en Turkse overheersing springen in het oog, net als de kleurrijke haven. (ca. 70 km)

dag 7: Het westen van het eiland

Met uitzicht op de Egeïsche Zee rijden we richting het westen. Op het schiereiland Akrotiri, dat ook wel de heilige berg genoemd wordt vanwege zijn vele kerken en kloosters die zich hier bevinden, bezoeken we het Agia Triada-klooster. Het in Venetiaanse stijl gebouwde klooster lijkt op een fort. Hier zien we de bloemenrijke binnenplaats en de mooie kerk. In de wijnkelder leren we meer over het proces van wijnmaken. Natuurlijk genieten we ook van een wijnproeverij. Hierna gaan we naar Chania, de vroegere hoofdstad van het eiland. Chania heeft samen met zijn omgeving een belangrijke plaats in de geschiedenis van de Minoïsche beschaving. We verkennen de fotogenieke oude stad met zijn labyrint van straatjes, waar historische gebouwen omgetoverd zijn tot knusse restaurantjes en winkeltjes. In de Venetiaanse haven proeven we de bruisende Griekse sfeer en lunchen we in een taverne. Aan het eind van de middag keren we terug naar ons hotel. (ca. 150 km)

dag 8: Heraklion – Amsterdam

Er is een einde gekomen aan onze heerlijke week op Kreta. We worden naar de luchthaven gebracht voor de terugvlucht naar Amsterdam. (ca. 90 km)

NB Tijdens de reis met vertrek op 12 april 2023 worden de programma's van dag 2 en 3 omgedraaid.

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. In de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt echter dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. Het kan dan zijn dat u de kosten voor de excursie direct na uw (online) reservering via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen dient te betalen. In andere gevallen betaalt u ter plaatse aan de reisleider. Per excursie staat vermeld welke werkwijze gevolgd wordt.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Vluchtschema
Transavia

Amsterdam - Heraklion16:55 - 21:25 uur
Heraklion - Amsterdam20:10 - 23:00 uur

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotels

Hieronder vindt u informatie over de hotels, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in andere, gelijkwaardige hotels. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Olala Sea Breeze hotel in Chersonissos, Griekenland
Hotel Sea Breeze - Chersonissos
Olala Sea Breeze hotel ligt in Chersonissos Bay. Het kleinschalige hotel bestaat uit 17 kamers en suites met een vleugje Cycladische architectuur. NIet alleen vanuit het hotel maar ook vanuit uw kamer, en vanaf het dakterras van de accommodatie heeft u een prachtig uitzicht op zee. Alle kamers zijn voorzien van airconditioning, een tv, een kluisje en een badkamer met een douche en een toilet.

Bekijk de website van Olala Sea Breeze hotel
Achillion Palace, Rethymnon Kreta
Hotel Achillion Palace - Rethymnon
Dit prettige hotel ligt in een van de leukste wijken van de levendige stad Rethymnon, vlak bij zee en de ingang tot het oude stadshart. Het hotel beschikt over een lift, een ruime lounge, een gezellige binnenplaats met tuin en een dakterras met een klein zwembad (open van april t/m oktober) met ligstoelen. De warm ingerichte kamers zijn voorzien van een balkon, wifi, airconditioning, een koelkastje en een badkamer met een bad en/of een douche, een toilet en een föhn.

Bekijk de website van hotel Achillion Palace

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Schipholhotel A4
Hotel Van der Valk Schiphol A4 - Hoofddorp
Begin uitgerust aan uw vakantie en reserveer een overnachting voor en/of na uw vakantie, voor een aantrekkelijke prijs! Hotel Schiphol A4 is een comfortabel 4-sterrenhotel met uitstekende kamers. Het hotel ligt op slechts 10 kilometer van Schiphol. Tussen 6.00 uur en 23.40 uur gaat er een shuttlebus van en naar de luchthaven. Als u buiten deze tijden reist, kunt u gebruikmaken van de nachtshuttleservice (tegen betaling). U kunt uw auto maximaal 31 dagen parkeren bij het hotel. Mocht u de prijs willen weten voor een overnachting zonder parkeren, neemt u dan contact met ons op. Ter plaatse dient u de city tax te betalen.

Bekijk de website van Schiphol Hotel A4

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Mooie reis met veel afwisseling van cultuur en natuur. Argiris Angelou, onze gids, was in alle opzichten perfect. Hij beschikte over academische kennis en wist iedereen te boeien. Hij deed alles op een heel relaxte wijze.
Beoordeling reisleider: 9
Beoordeling reis: 8
Het was een geweldige reis, zoals we van SRC gewend zijn!
Beoordeling reisleider: 10
Beoordeling reis: 9
Mooie reis, divers, goede dekking van de verschillende aspecten van Kreta. Kundige gids heeft absoluut meerwaarde. November is op zich een goede maand; het is wel rustiger dus niet alles open, maar minder drukte heeft ook voordelen (minder wachten etc).
Beoordeling reisleider: 9
Beoordeling reis: 9
Een zeer leuke reis voor een onderbreking van de wintermaanden in Nederland.
Beoordeling reisleider: 8
Beoordeling reis: 8
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek)
Maximaal 34 deelnemers.

Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.
Direct na boeking ontvangt u van ons een e-mail met de bevestiging en het boekingsnummer. Vervolgens ontvangt u binnen een werkdag de factuur. U kunt tijdens uw boeking de (aan)betaling via Ideal voldoen of achteraf via de instructies die u bij de factuur ontvangt.
ANVRSGRCalamiteitenfondsiDealTrees for All
Boek uw reis bij SRC Reizen
Veilig boeken via onze beveiligde verbinding
Veilig uw (aan)betaling voldoen via Ideal
Veel tevreden reizigers gingen u voor
De mooiste reisprogramma's
De beste reisleiders laten u méér zien

Verlengingsmogelijkheden

Deze reis kunt u individueel verlengen met 4 nachten in het laatste hotel van de rondreis. De verlenging is op basis van logies en ontbijt en de toeristenbelasting en de transfer zijn inbegrepen. Tijdens de verlenging is er geen reisleider aanwezig.

Chersonissos
Chersonissos is in de wintermaanden een slaperige, maar toch gezellige badplaats. De feestvierende vakantiegangers zijn vertrokken, dus er kan in alle rust genoten worden van het strand, de boulevard en de sfeervolle tavernes. Het bruisende Heraklion bereikt u in ongeveer 30 minuten met de plaatselijke bus. Binnen het ommuurde gedeelte van de stad vindt u trendy winkels, gezellige terrasjes en de interessantste hotspots. Net buiten de stadsmuren kunt u het Venetiaanse fort bezoeken. U heeft volop keuze uit restaurants, tavernes en barretjes en hoewel Heraklion de grootste stad van het eiland is, liggen de prijzen er zo goed als gelijk aan de prijzen in de kleinere plaatsen van het eiland.

Hotel Marin Dream, Heraklion, Kreta
Hotel Marin Dream - Heraklion
Reisduur: 2 nachten
v.a. € 90 p.p.
Dit comfortabele hotel ligt midden in de stad, op een rustige plek en toch dicht bij het historische centrum. Hotel Marin Dream kijkt uit op de haven en het Venetiaanse fort Koules. Vooral vanaf het hoger gelegen restaurant is het uitzicht geweldig! In het café proeft u onder het genot van een kopje koffie lokale lekkernijen! Verder heeft het hotel een lift. De kamers beschikken over wifi, airconditioning, een balkon, een minibar, een koelkastje en een badkamer met een bad en/of een douche en een toilet.

Bekijk de website van hotel Marin Dream