050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
U reist in goed gezelschap
Veel tevreden reizigers
U bent hier: Home | Marokko | Kleurrijk Marokko

Kasbahs, medina's en oases

Reisleider Ronald:
‘Marokko is een land van geuren, kleuren en het grote licht, met een bevolking die u recht in het hart zal raken. Marokko is een land dat geen gelijke kent. Of zoals koning Hassan II het verwoordde: “Marokko is als een boom waarvan de wortels diep in Afrika reiken en de bladeren van Europese frisheid genieten”.

Dat maakt Marokko overweldigend, niet alleen vanwege de cultuur, maar juist ook, en dat verwacht u wellicht niet, vanwege het natuurschoon. Hier bewondert u het schitterende Atlasgebergte, de oases en de spectaculaire kloven als die van Todra en Dadès. In de zandduinen van Erg Chebbi maakt u een zonsopkomst mee, werkelijk adembenemend!

Daarnaast vindt u de schoonheid van dit Noord-Afrikaanse land terug in de koningssteden Marrakech, Fès, Mèknes en Rabat, met hun fraai gedecoreerde paleizen, bijzondere Koranscholen en indrukwekkende moskeeën. En wat dacht u van de route van 1.000 kasbahs? Alsof u een filmdecor in wandelt, zo mooi en sprookjesachtig. Marokko is mijn droombestemming: wordt het ook uw droombestemming?’

Inspirerende foto's van deze reis
SRC-reiziger Peter van de Wiel maakte de reis Kleurrijk Marokko en legde de indrukwekkende cultuur en natuur vast op prachtige foto's. Bekijk een verzameling van de mooiste foto's die Peter tijdens de reis maakte, in zijn fotoalbum van Marokko!

Pluspunten
rechtstreekse vluchten Transavia
toeristenklasse- en middenklassehotels
11x ontbijt en 11x diner
woestijnexcursie Erg Chebbi
vrije middag Marrakech
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
bijdrage aan SRC-bos via Trees for All
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Casablanca en Marrakech
Rabat en Mèknes
medina van Fès
kasbah Aït-Ben-Haddou
Hassan II-moskee in Casablanca
Romeinse opgraving Volubilis
het Atlasgebergte
zonsopkomst in woestijn Erg Chebbi
route 1.000 kasbahs
Todrakloof en Dadèskloof
kasbah Taourirt in Ouarzazate
vissersstadje Essaouira
SRC-reisleider Ronald
SRC-reisleider sinds 2000
De zonsopkomst in de zandduinen van Erg Chebbi is werkelijk adembenemend!
Ontmoet onze beste reisleiders in Marokko
SRC-reisleidster Claudia
Reisleidster sinds 2001
SRC-reisleider Frits
Reisleider sinds 2006
SRC-reisleider Ronald
Reisleider sinds 2000

De reis in het kort

Vlucht Amsterdam – Casablanca
Hassan II-moskee in Casablanca en Rabat
Meknès, en de opgravingen van Volubilis en naar Fès
Terug in de tijd in oude koningsstad Fès
Door Midden en Hoge Atlasgebergte naar Erfoud
Zonsopgang boven woestijn, Todrakloof en naar Boumaine
Route 1.000 kasbahs, Dadèskloof en kasbah Taourirt in Ouarzazate
Aït-Ben-Haddou en over de Hoge Atlas naar Marrakech
Het Bahiapaleis en vrije middag in Marrakech
Vissersstadje Essaouira aan de Atlantische kust
Via El-Jadida terug naar Casablanca
Vlucht Casablanca – Amsterdam

Reisbeschrijving

dag 1: Amsterdam – Casablanca

We vliegen naar Marokko. Na aankomst op de luchthaven van Casablanca gaan we naar het hotel in deze stad. (ca. 30 km)

dag 2: Casablanca en Rabat

Tijdens een stadsrondrit zien we de belangrijkste bezienswaardigheden van Casablanca, waaronder de imposante Hassan II-moskee. Deze moskee is de grootste van het land en deels in zee gebouwd en is ook voor niet-moslims toegankelijk. In het bijna 1.000 jaar oude Rabat zien we het prachtige koninklijke paleis. Alleen het 1.200 meter lange paradeplein is toegankelijk, maar de aanblik van de façade is al erg indrukwekkend. Na ons bezoek aan de mystieke necropool Chellah gaan we naar hét symbool van Rabat: de Toren van Hassan. In de kasbah van Oudaïa wandelen we door de kleine Andalusische tuin. We verblijven in Rabat. (ca. 110 km)

dag 3: Meknès en Volubilis

We gaan verder naar de kleinste koningsstad: Meknès, dat ooit als een vesting aangelegd werd, met maar liefst drie dikke stadmuren die de stad tegen vijanden dienden te beschermen. We zien de moskee met het mausoleum van de bloeddorstige sultan Moulay Ismaïl. Hierna rijden we de heuvels van het Rifgebergte in en brengen een bezoek aan het prachtig gelegen Volubilis. De mozaïeken die tussen de opgravingen van deze oude Romeinse stad teruggevonden zijn, zijn prachtig. We verblijven twee nachten in Fès. (ca. 250 km)

dag 4: Oude koningsstad Fès

De medina Fès el-Bali, een wirwar van wel 9.400 straatjes, ademt nog de authentieke Arabische sfeer. Het is heerlijk om door deze levendige oude stad te dwalen tussen de zwaarbeladen ezels door en zo het dagelijks leven te ervaren. Naast de slagers, de groentekraampjes en de schoenmakers ziet u ook de bakkerijen, waar de inwoners van Fès hun zelfgemaakte brood laten bakken. We vinden in de medina ook enkele fraaie voorbeelden van de Arabisch-Andalusische bouwkunst, zoals de enorme Karaouïnemoskee en de Nejjarinefontein. We bezoeken een 14e-eeuwse Koranschool en zien bij het Seffarineplein hoe leerlooiers hun vak uitoefenen. Vlak bij het koninklijk paleis vinden we de joodse wijk, waar we de oude begraafplaats en synagoge zien. (ca. 20 km)

dag 5: Via het Atlasgebergte naar het land van het grote licht

We rijden door de mooie cederwouden van het dunbevolkte Midden Atlasgebergte en steken de Hoge Atlas over. Als we in de Zizvallei de palmbomen zien, hebben we het zuiden van Marokko bereikt, het land van het grote licht. We overnachten in de oasestad Erfoud. (ca. 500 km)

dag 6: Zonsopkomst in zandduinen

Vroeg in de ochtend maken we een excursie naar Merzouga, aan de rand van het woestijnduingebied. In de zandduinen van Erg Chebbi beleven we de zonsopkomst. Na het ontbijt rijden we naar de spectaculaire 15 kilometer lange Todrakloof met loodrechte rotswanden van wel 300 meter hoog. Na ons bezoek aan de kloof maken we een korte wandeling door de groene oase. We overnachten in Boumaine. (ca. 250 km)

dag 7: Route van de 1.000 kasbahs

Via de route van de 1.000 kasbahs, een oude karavaanroute tussen de Atlantische Oceaan en Algerije, rijden we naar de prachtige Dadèskloof, die we bezoeken. Deze oase van rust heeft fascinerende rotsformaties en reusachtige kasbahs. Nadat we in El Kelâa zijn gestopt, reizen we via een totaal verlaten steen- en berglandschap voor de overnachting naar Ouarzazate. In deze stad bewonderen we de kasbah van Taourirt en wandelen we een stukje door de oude stadswijk. (ca. 150 km)

dag 8: Aït-Ben-Haddou en Tizi-n-Tichka-pas

We bezoeken in Aït-Ben-Haddou de best bewaarde kasbah van Marokko, die bescherming van UNESCO geniet. Komt deze kasbah u bekend voor? Dat is goed mogelijk, want Aït-Ben-Haddou en de omgeving zijn namelijk menig maal het decor geweest van grote filmproducties, zoals Lawrence of Arabia, Jesus of Nazareth en The Gladiator. Na ons bezoek rijden we een prachtige route door het Hoge Atlasgebergte naar Marrakech, waar we twee nachten verblijven. Tijdens de rit bereiken we het hoogste punt van deze reis: de 2.260 meter hoge Tizi-n-Tichka-pas. Aan het einde van de middag arriveren we in Marrakech. Na de rust van de woestijn en de bergen is de gezellige, chaotische drukte hier wel wennen. (ca. 205 km)

dag 9: Kleurrijk Marrakech

Marrakech, de rode stad, is volgens velen de interessantste koningsstad van Marokko. We zien hier de graven van de Saadische koningen. Eeuwenlang lag deze graftuin achter muren verborgen, tot de Fransen hem herontdekten. Ook gaan we naar het weelderig gedecoreerde Bahiapaleis. Natuurlijk wandelen we ook hier door de levendige medina. De middag is vrij. Bezoekt u het museum van de Nederlander Bert Flint, die in zijn huis een etnografische collectie bijeen heeft gebracht? Of kiest u voor de Majorelle-tuin van het nabijgelegen modemuseum gewijd aan het werk van de beroemde modeontwerper Yves Saint Laurent? Aan het einde van de dag komt het Djemaa el-Fnaplein, het hart van Marrakech, tot leven. U wandelt hier tussen de heerlijkste hapjes, slangenbezweerders en vele kraampjes. (ca. 20 km)

dag 10: Vissersstadje Essaouira

Onderweg naar het sfeervolle Essaouira zien we de vele Arganbomen. Deze streek is een van de weinige regio’s ter wereld waar de bomen goed gedijen. Arganolie wordt steeds vaker gebruikt. Vanaf de vestingmuren van Essaouira, ooit een beruchte piratenenclave, hebben we een prachtig uitzicht over de Atlantische Oceaan. De medina van dit vissersstadje is een stuk overzichtelijker dan in de grotere steden. U kunt hier na een gezamenlijke wandeling dan ook heerlijk dwalen door de smalle straatjes met wit en blauw gekleurde huizen. Eindig de middag in ieder geval op een van de vele terrasjes. We overnachten in Essaouira. (ca. 175 km)

dag 11: Via El-Jadida naar Casablanca

We rijden via El-Jadida naar Casablanca, waar we overnachten. Wanneer er niet te veel zand ligt, rijden we de fraaie kustroute naar het noorden. (ca. 320 km)

dag 12: Casablanca – Amsterdam

We worden naar de luchthaven van Casablanca gebracht voor de terugvlucht naar Nederland. (ca. 30 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. In de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt echter dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. Het kan dan zijn dat u de kosten voor de excursie direct na uw (online) reservering via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen dient te betalen. In andere gevallen betaalt u ter plaatse aan de reisleider. Per excursie staat vermeld welke werkwijze gevolgd wordt.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Vluchtschema
Transavia

Amsterdam - Casablanca10:15 - 12:55 uur
Casablanca - Amsterdam13:45 - 18:10 uur

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotels

Hieronder vindt u informatie over de hotels, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in andere, gelijkwaardige hotels. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Odyssee Center Hotel in Casablanca, Marokko
Hotel Odyssée Center - Casablanca
Het Odyssee Center hotel ligt in het culturele en economische hart van Casablanca. Het hotel beschikt over een 24-uursreceptie, een restaurant, een bar en een lift. De stijlvolle kamers zijn voorzien van airconditioning, gratis wifi, een tv en een badkamer met een bad en/of een douche en een toilet.

Bekijk de website van Odyssee Center
Hotel Rihab
Hotel Rihab - Rabat
Het hotel ligt in het centrum van Rabat in een niet te drukke wijk, op circa 20 wandelminuten van de medina. Het hotel beschikt over een restaurant, een bar, een terras, gratis wifi en een lift. De kamers zijn voorzien van een tv, een minibar, airconditioning en een badkamer met een toilet, een bad en/of een douche en een föhn.
Hotel Zalegh
Hotel Menzeh Zalagh - Fès
Hotel Menzeh Zalagh ligt in het centrum van de Ville Nouvelle, de nieuwe stad van Fès, nabij de Avenue Hassan II, waar de inwoners van Fès ’s avonds flaneren. Het hotel beschikt over twee restaurants, een bar met uitzicht over de stad en een zwembad. Op de kamers is airconditioning en een tv aanwezig. De badkamer is voorzien van een bad en/of een douche en een toilet.

Bekijk de website van Hotel Menzeh Zalagh
Kasbah Tizimi, Marokko
Hotel Kasbah Tizimi - Erfoud
Het authentieke hotel Tizimi is gebouwd als een historische lemen vesting, een kasbah. Het hotel ligt net buiten Erfoud en heeft een restaurant, een bar en een snackbar bij het zwembad in de binnentuin, waar u heerlijk kunt zitten. In de traditioneel ingerichte kamers is airconditioning, een tv en gratis wifi beschikbaar. De badkamer is voorzien van een bad en/of een douche, een toilet en een föhn.

Bekijk de website van Kasbah Tizimi
Hotel Belere
Hotel Bélère Erfoud - Erfoud
Het hotel ligt centraal in Erfoud, op ongeveer 2,5 kilometer van het oude centrum. Het hotel beschikt over een receptie, een restaurant, een bar en een buitenzwembad. De hotelkamer is voorzien van gratis wifi, een tv, airconditioning en een badkamer met een bad en/of een douche en een toilet.
La Kasbah de Dades
Hotel La Kasbah De Dades - Boumalne
La Kasbah de Dades ligt in de Dadesvallei en vanaf het terras kunt u genieten van een prachtig uitzicht op de omgeving. Het hotel beschikt over een restaurant en een buitenzwembad. De sfeervolle kamers zijn voorzien van een tv, airconditioning, gratis wifi en een badkamer met een toilet en een bad en/of een douche.
Kenzi Azghor, Marokko
Hotel Kenzi Azghor - Ouarzazate
Hotel Kenzi Azghor ligt in het hart van Ouarzazate. Vanaf het terras heeft u prachtig uitzicht over de omgeving. De kamers zijn netjes maar eenvoudig ingericht. Het hotel beschikt over een zwembad, een wellness centrum (tegen betaling), een bar en een lounge.

Bekijk de website van Hotel Kenzi Azghor
Opera Plaza in Marrakech, Marokko
Hotel Opera Plaza - Marrakech
Het moderne hotel ligt in het centrum van Marrakech op zo'n 4 kilometer afstand van het Djema El Fnaplein. Met de petit taxi's bent u snel en goedkoop in het oude centrum. Het hotel beschikt over een receptie, een lobby, drie restaurants, een (wijn)bar, een terras en een buitenzwembad. Hammam en wellnessfaciliteiten zijn tegen betaling aanwezig. De hotelkamers zijn voorzien van gratis wifi, een tv en een badkamer met een bad en/of een douche en een toilet.

Bekijk de website van hotel Opera Plaza
Hotel Jasira, Marokko
Hotel Al Jasira - Essaouira
Hotel Al Jasira ligt in een rustige buitenwijk van Essaouira, zo’n 300 meter vanaf het strand. Langs het strand is het zo’n 1,5 kilometer lopen naar de medina en haven van Essaouira. Het hotel beschikt over gratis wifi, een restaurant en een klein zwembad met een terras. De kamers hebben een tv, een zithoek en een badkamer met een bad en/of een douche en een toilet.

Bekijk de website van Hotel Al Jasira
Suisse, Marokko
Hotel Suisse - Casablanca
Het moderne Hotel Suisse ligt aan de rand van een villawijk van Casablanca, direct aan de boulevard. Vanuit het hotel kunt u makkelijk een stukje langs de Atlantische Oceaan wandelen. Hier kunt uitwaaien en een terrasje opzoeken.

Bekijk de website van Hotel Suisse

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Schipholhotel A4
Hotel Van der Valk Schiphol A4 - Hoofddorp
Begin uitgerust aan uw vakantie en reserveer een overnachting voor en/of na uw vakantie, voor een aantrekkelijke prijs! Hotel Schiphol A4 is een comfortabel 4-sterrenhotel met uitstekende kamers. Het hotel ligt op slechts 10 kilometer van Schiphol. Tussen 6.00 uur en 23.40 uur gaat er een shuttlebus van en naar de luchthaven. Als u buiten deze tijden reist, kunt u gebruikmaken van de nachtshuttleservice (tegen betaling). U kunt uw auto maximaal 31 dagen parkeren bij het hotel. Mocht u de prijs willen weten voor een overnachting zonder parkeren, neemt u dan contact met ons op. Ter plaatse dient u de city tax te betalen.

Bekijk de website van Schiphol Hotel A4

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Marokko: Het was kleurrijk en contrastrijk, het licht was prachtig, we zagen weelderige decoraties en wat was de natuur mooi! Nieuwsgierig? Lees mijn reisverhaal over Marokko!
We hebben ontzettend genoten van de reis! Geweldige reisleider, heel prettig gezelschap. Wij hebben alle facetten van Marokko mogen zien en beleven!
Beoordeling reisleider: 10
Beoordeling reis: 10
Het was een prachtige en exotische reis. Wat me name aan sprak was de afwisseling tussen stad en platteland. De koningssteden en Casablanca tegenover De Hoge Atlas, de kleine stadjes en boerengehuchten, de boerenmarkten, de prachtige natuur en woestijn. Je ziet echt heel veel in een korte tijd terwijl er toch voldoende ruimte overblijft voor koffiepauzes en het doen van persoonlijke ontdekkingen.
Beoordeling reisleider: 8
Beoordeling reis: 8
Een prettige groep. Heb met iedereen contact gehad, heel belangrijk als je alleen reist. De hotels waren goed. We hebben zowel de steden als het platteland bezocht . De marokkaanse gidsen deden erg hun best om in hun niet altijd duidelijk verstaanbaar Engels over het mooie van hun land te vertellen . Kleurrijk is het land en zeker de moeite waard om te bezoeken. Jammer dat de reis maar 12 dagen was. Op sommige plekken had ik een dagje langer willen blijven, dan was het programma rustiger verlopen.
Beoordeling reisleider: 7
Beoordeling reis: 8
Met extra complimenten aan onze reisleider, M’Barek, die zeer bevlogen vertelde over zijn geboorteland. Met veel extra informatie en extra stops, bij zijn vader en een boerenmarkt.
Reis: 9
Reisleider:9
Heel goede reis, veel gezien. Marokko is voor ons gaan leven; wat een verscheidenheid in welvaart, kleur, geur en mensen. Uitstekende chauffeur en reisleider; maar ook een heel aangenaam gezelschap, veel dezelfde interesses en achtergrond!
Reis: 8
Reisleider: 8
Prima reis gehad met leuke mensen en een fijne reisleider! Het enige dat tegenviel was het weer: in februari is het kouder dan ik verwacht had maar 4 tot 22 graden.
Beoordeling reis: 8
Beoordeling reisleider: 9
Het was in één woord een fantastische reis die wij van harte aanbevelen!
Beoordeling reis: 9
Beoordeling reisleider: 9
Fantastische reis! Zéér veel gezien, lekker pittig programma, houden zo! Niets aan veranderen, top!
Beoordeling reis: 10
Beoordeling reisleider: 9
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek).
Maximaal 29 deelnemers.
Direct na boeking ontvangt u van ons een e-mail met de bevestiging en het boekingsnummer. Vervolgens ontvangt u binnen een werkdag de factuur. U kunt tijdens uw boeking de (aan)betaling via Ideal voldoen of achteraf via de instructies die u bij de factuur ontvangt.
ANVRSGRCalamiteitenfondsiDealTrees for All
Boek uw reis bij SRC Reizen
Veilig boeken via onze beveiligde verbinding
Veilig uw (aan)betaling voldoen via Ideal
Veel tevreden reizigers gingen u voor
De mooiste reisprogramma's
De beste reisleiders laten u méér zien