U bent hier: Home | Spanje | Musea in Madrid

Ontdek de gouden kunstdriehoek

Reisleidster Martine Delver:
‘Madrid is niet alleen een culturele metropool, maar ook een levendige en gastvrije hoofdstad. En hoewel dat nog niet heel bekend is bij het grote publiek, is Madrid ook een uitgesproken kunststad, die zich uitstekend leent voor een “reis” door de westerse kunstgeschiedenis. Het bekendste museum is zonder enige twijfel het Prado: per jaar komen zo’n 3 miljoen bezoekers genieten van de kunst van de Spaanse gouden eeuw. Hier bewondert u bijvoorbeeld het werk van grootheden als Jeroen Bosch en Velázquez, en 19e-eeuwse kunst van Goya. In de buurt van dit museum vindt u nog twee toppers: het Reina Sofía, waar het wereldberoemde “Guernica” van Picasso hangt, en het Thyssen-Bornemisza, dat een overzicht geeft van de beste westerse kunst vanaf de 13e eeuw.

Tijdens deze kunst-stedentrip kunt u deze drie musea bezoeken, die samen ook wel de “Triángulo del Arte” (kunstdriehoek) of “Triángulo del Oro” (gouden driehoek) worden genoemd. Alle drie zijn ze meer dan één bezoek waard. Maar er is nog veel meer moois te zien in Madrid! Zo wandelt u met mij door het Madrid van de Habsburgers, die de basis voor de collectie van het Prado hebben gelegd. Ook gaat u naar het Sorolla-museum, dat de kunst van de beste impressionistische kunstenaar van Spanje toont, en bezoekt u de stad van El Greco, Toledo. Ga mee op deze themareis en geniet van de mooiste kunst in Madrid!'

Lezing: Spaanse gouden eeuw
In de 16e en 17e eeuw was Spanje het machtigste land ter wereld. De Spaanse schatkist barstte uit haar voegen door alle rijkdom die uit de Nieuwe Wereld kwam, en in Europa had Spanje, vooral in het tijdperk van Filips II, de touwtjes strak in handen. Het culturele leven bloeide als nooit tevoren. Een groot deel van deze culturele rijkdom is te bewonderen in het Prado, waar maar liefst 6.000 schilderijen hangen. Uit het tijdperk van de Habsburgers zijn onder meer schilderijen van Velázquez, Murillo, Zurbarán, Jeroen Bosch en El Greco te bewonderen. Tijdens een lezing vertelt de reisleider u meer over de Spaanse gouden eeuw. Ook wordt er dan dieper ingegaan op enkele van de belangrijkste doeken die in het Prado hangen.

Pluspunten
rechtstreekse vluchten KLM
toeristen- of middenklassehotel
5x ontbijt en 1x diner
e-book 100 tips voor Madrid
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
inclusief 100% CO₂-compensatie
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
historisch hart Madrid
kunst gouden eeuw in Prado
Thyssen-Bornemisza
moderne kunst Reina Sofía
impressionisme Sorolla
historisch hart Toledo
El Greco in Sto.Tomé Toledo
kathedraal Toledo
lezing Spaanse gouden eeuw
Reisleidster Martine Delver
SRC-reisleidster sinds 1999
Favoriete plek: de musea van de gouden driehoek
In de 16e en 17e eeuw was Spanje het machtigste land ter wereld. Een groot deel van de culturele rijkdom van die tijd vindt u in het Prado: maar liefst 6.000 schilderijen uit de Spaanse gouden eeuw!
Ontmoet onze beste reisleiders in Spanje
Reisleider Paul den Arend
Reisleider sinds 2008
Reisleider Joen Verbeeck
Reisleider sinds 1995
Reisleidster Marlies Korthof
Reisleidster sinds 2000

De reis in het kort

Vlucht Amsterdam – Madrid, stadsrondrit en welkomstdiner
Stadswandeling door ‘Habsburgs’ Madrid, museum Thyssen-Bornemisza en lezing Spaanse gouden eeuw
Prado en vrije middag
UNESCO-stad Toledo
Reina Sofía en Sorolla-museum
Vlucht Madrid – Amsterdam

Reisbeschrijving

dag 1: Amsterdam – Madrid

Na aankomst in Madrid maken we een stadsrondrit. We rijden langs de fonteinen van het Plaza de Colón en het Plaza de Cibeles naar de mooiste stadspoort van Madrid: de Puerta de Alcalá. Ook komen we langs de charmante winkelstraat Gran Vía en zien we de zeer moderne architectuur van het AZCA, het Madrileense zakencentrum. ’s Avonds genieten we van het welkomstdiner in ons centraal gelegen hotel, dat nabij de drie grote musea ligt. (ca. 25 km)

dag 2: Overzicht Europese kunst

We beginnen de dag met een stadswandeling door het Madrid van de Habsburgers, ‘los Austrias’ genoemd. Nadat Filips II Madrid in 1561 tot hoofdstad had uitgeroepen, moest de stad een koninklijk uiterlijk krijgen. Het resultaat daarvan ziet u onder meer op het Plaza Mayor, het kloppende hart van de oude stad, in de verschillende standbeelden van de Habsburgers en bij het Casa de la Villa. De wandeling eindigt bij een van de bekendste musea van Madrid, het Thyssen-Bornemisza, dat u op eigen gelegenheid kunt bezoeken. Het museum heeft een uitgebreide en chronologisch tentoongestelde collectie Europese kunst vanaf de 13e eeuw. U ziet hier de omvangrijke verzameling van Vlaamse primitieven, Italiaanse renaissancisten, Franse impressionisten en verschillende 20e-eeuwse kunststijlen. ’s Avonds verzorgt de reisleider een lezing over de kunst uit de Spaanse gouden eeuw. Niet alleen cultureel, maar ook gastronomisch heeft Madrid haar bezoekers veel bijzonders te bieden. Zo zijn er bijvoorbeeld 12 restaurants die al meer dan 100 jaar bestaan: wellicht een leuk idee om deze plekken op te zoeken!

dag 3: Gouden eeuw en vrije middag

We bezoeken het bekendste museum van Madrid, het Prado. De collectie bestaat onder meer uit Italiaanse, Vlaamse, Hollandse en Franse schilderkunst, maar de Spaanse schilderkunst uit de gouden eeuw neemt de meest prominente plaats in. Ook zijn hier prachtige schilderijen van Francisco Goya te vinden. Het museum is zo groot, dat er voor iedere kunstsmaak wat wils is! De reisleider maakt u wegwijs in het museum, zodat u daarna op eigen gelegenheid uw topstukken kunt gaan bewonderen. De middag is ter vrije besteding. Bent u nog niet uitgekeken in het Prado? Blijf gerust! U kunt ook met de reisleider een wandeling maken door het Madrid van de Bourbons, die de troon overnamen nadat de laatste Habsburgse koning, Karel II, in 1700 kinderloos stierf. We zien dan monumentale gebouwen en het koninklijke paleis, dat nog steeds door de Spaanse koninklijke familie wordt gebruikt bij officiële ceremonies. Dit paleis uit het midden van de 18e eeuw is een van de grootste paleizen van Europa. U kunt dit paleis op eigen gelegenheid bezoeken. Of brengt u liever een bezoek aan een van de verborgen juweeltjes van Madrid, het klooster van de Descalzas Reales? Dit klooster is in de 16e eeuw gesticht in een oud paleis door een dochter van Karel V. Het klooster, dat onderdak bood aan adellijke dames, werd een van de rijkste van Europa. Door schenkingen is het klooster een interessant kunstmuseum geworden.

dag 4: UNESCO-stad Toledo

Het prachtige Toledo, dat is uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed, wordt ook wel ‘de stad der drie culturen’ genoemd. Eeuwenlang leefden Moren, christenen en joden hier in vrede samen. We wandelen door de straatjes en bezoeken in de oude joodse wijk de voormalige synagoge van Sta.María la Blanca. We bekijken enkele van de beroemdste schilderijen van de schilder El Greco (‘De Griek’) in de Sto.Tomékerk en in de kathedraal van Toledo, de op één na grootste kerk van Spanje. El Greco werd in 1541 op Kreta geboren, maar woonde en werkte het grootste deel van zijn leven in Toledo, waar hij op 7 april 1614 stierf. (ca. 180 km)

dag 5: Hedendaagse kunst en Spaans impressionisme

We gaan naar het museum met moderne en hedendaagse kunst, het Reina Sofía. Hier kunt u onder andere het wereldberoemde schilderij ‘Guernica’ van Picasso bewonderen, een aanklacht tegen een oorlogsmisdaad uit de Spaanse Burgeroorlog. Daarnaast heeft het museum een omvangrijke collectie schilderijen van Salvador Dalí en Joan Miró. We sluiten deze reis af in het Sorolla-museum, waar u de impressionistische kunst van de Valenciaanse impressionistische schilder Joaquín Sorolla (1863-1923) ziet. Impressionisten kozen alledaagse thema’s als onderwerp voor hun werk. De kunstenaar probeerde ook de weers- en lichtomstandigheden in het schilderij te vatten. Het impressionisme ging in tegen de heersende academische regels van het realisme. De stijl staat bekend om de snelle verfstreken, die van dichtbij vlekkerig overkomen, maar van een afstand een meer realistische afbeelding lijken. Sorolla wordt gezien als ‘de meester van licht en schaduw’. Hij was gespecialiseerd in de portret- en landschapskunst, en in zijn werk komen veel sociale en historische thema’s aan de orde.

dag 6: Madrid – Amsterdam

Transfer naar de luchthaven van Madrid voor de terugvlucht naar Nederland. (ca. 25 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. in de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangegeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. In dat geval betaalt u, na uw (online) reservering, de toeslag voor deze extra's via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Vluchtschema
klm.png

Amsterdam - Madrid13:30 - 16:05 uur
Madrid - Amsterdam20:10 - 22:45 uur

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrek vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotel

Hieronder vindt u informatie over het toeristenklassehotel, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Bij vertrek op 13 maart verblijft u in het middenklassehotel Catalonia Atocha. Het kan voorkomen dat u verblijft in een ander, gelijkwaardig hotel. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Hotel Victoria 4
Hotel Victoria - Madrid
In het historische hart van Madrid ligt aan de straat Victoria 4 dit gelijknamige toeristenklassehotel. Het grote plein met metrohalte Sol ligt om de hoek en het Prado en Thyssen-Bornemisza liggen beide op nog geen 15 minuten wandelen van dit historische, gerenoveerde, hotel uit 1850. Ontspannen kunt u in het Retiropark en het gezellige Plaza Santa Ana heeft veel leuke bars en restaurants. Hotel Victoria heeft een receptie, een lift, een restaurant en een bar. U kunt gratis gebruikmaken van wifi. De kamers hebben een tv, een telefoon, airconditioning, verwarming, een kluisje, een minibar (tegen betaling) en een badkamer met een bad en/of douche en een toilet. De meeste kamers hebben een Frans balkon.

Bekijk de website van Hotel Victoria
Hotel Catalonia Atocha Madrid
Hotel Catalonia Atocha - Madrid
Op steenworp afstand van het Prado en het Reina Sofia museum, ligt in het hart van Madrid het stijlvolle middenklassehotel Catalonia Atocha. Vanuit dit hotel wandelt u binnen 10 minuten naar de gezellige wijk La Latina, waar tal van tappasbarretjes en het heerlijke Retiro Park te vinden zijn. Vanaf het dakterras van het hotel heeft u een schitterend uitzicht over het bruisende Madrid. Hotel Catalonia Atocha beschikt onder andere over een 24-uursreceptie, een lift, een traditioneel Spaans restaurant en een gezellige bar. Er is gratis wifi in het hotel. De kamers zijn voorzien van onder andere airconditioning, een kluisje, een minibar en een badkamer met een bad en/of een douche en een föhn. Als u alleen reist, dan verblijft u in een 2-persoonskamer voor alleengebruik.

Bekijk de website van Catalonia Atocha

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Schipholhotel A4
Hotel Van der Valk Schiphol A4 - Hoofddorp
Begin uitgerust aan uw vakantie en reserveer een overnachting voor en/of na uw vakantie, voor een aantrekkelijke prijs! Hotel Schiphol A4 is een comfortabel 4-sterrenhotel met uitstekende kamers. Het hotel ligt op slechts 10 kilometer van Schiphol. Tussen 6.00 uur en 23.40 uur gaat er een shuttlebus van en naar de luchthaven. Als u buiten deze tijden reist, kunt u gebruikmaken van de nachtshuttleservice. U kunt uw auto gratis maximaal 31 dagen parkeren bij het hotel.
NB Ter plaatse dient u 6% aan toeristenbelasting te voldoen.

Bekijk de website van Schiphol Hotel A4

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers hebben het afgelopen jaar via enquêtes, mail, Facebook en brieven hun ervaringen over deze reis gegeven. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, mail, Facebook en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

De reis naar de musea van Madrid was door de goede zorg, vriendelijkheid en deskundigheid van Hilde Geelen weer een erg geslaagde vakantie!
Beoordeling reisleider: 10
Beoordeling reis: 9
Mevrouw Sanders uit Spijkenisse
Het was een perfect georganiseerde reis. Met de heerlijke eigen inbreng tijdens stads- en museumbezoek. Deskundige, behulpzame, perfect Spaansprekende reisleidster Martine. Kortom: zeer voldaan!
Beoordeling reisleider: 10
Beoordeling reis: 10
Uitstekende week in Madrid gehad. Goed georganiseerd. Daniël van der Struijs was uitstekend: duidelijk, attent, behulpzaam en met veel kennis.
Beoordeling reisleider: 9
Beoordeling reis: 9
Familie Eggerding
Prima reis, voor herhaling vatbaar! Gaan we zeker veel vaker doen.
Beoordeling reisleider: 10
Beoordeling reis: 9
B. TubbenReisverhalen van reizigers
Wilt u meer weten over uw vakantiebestemming? Lees dan de prachtige reisverhalen van onze reizigers. Zij schrijven over hun ervaringen en belevenissen tijdens een SRC-reis.
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (57 dagen voor vertrek).
Maximaal 34 deelnemers.