050 - 3 123 123

Paasprocessies in het passievolle zuiden van Spanje

Reisleider Luis Sanchez Pellon:
‘Semana Santa betekent Goede Week en wordt in Spanje in de week voor Pasen gevierd. Zowel jong als oud, religieus en niet-religieus, neemt deel aan dit grootse evenement, dat in het teken staat van de boetedoening. Het is een religieuze gebeurtenis, maar tegelijkertijd een groot feest dat buiten op straat wordt gevierd. Het ruikt er dan naar wierook, kaarsen en sinaasappelbloesem.

Katholieke broederschappen, hermandades, dragen grote constructies met heiligenbeelden door de vaak smalle en volgepakte straten. Elke broederschap heeft zijn eigen processie, waarbij ze hun eigen heilige eren. De beelden zijn veelal eeuwenoude kunstwerken, onder andere gemaakt door de grootste 17e-eeuwse Spaanse kunstenaars. De baren wegen honderden kilo’s en worden urenlang door de broeders op hun nek gedragen. Hun kleding bestaat uit mantels, hoge puntmutsen, zogenaamde capirotes, speciale sandalen, maar soms lopen ze ook blootsvoets. Ze dragen duizenden grote kaarsen met zich mee en het geheel wordt muzikaal opgeluisterd door blaas- en slaginstrumenten. De beelden zijn prachtig uitgedost en dansen vaak op de maat van de muziek. De meeste paasprocessies beginnen aan het einde van de middag en duren tot 2 of 3 uur ’s nachts, en soms zelfs later.

De Maria- en Christusbeelden die tijdens de processies worden meegedragen, staan overdag in de kerken tentoongesteld. In Sevilla bezoeken we onder andere de Macarenakerk, dat het thuis is van de meest bekende broederschap, de Hermandad de la Esperanza Macarena. Naast de kerken en de tientallen processies die we door de straten zien trekken, bezoeken we ook de belangrijkste bezienswaardigheden van Andalusië, zoals Real Alcázar in Sevilla, het Alhambra in Granada en de Mezquita in Córdoba. Kortom, een bijzondere reis om mee te maken! Gaat u met mij mee?’

Pluspunten
rechtstreekse vluchten Transavia
middenklassehotels in Mijas, Sevilla en Granada
7x ontbijt en 3x diner
entreegeld Alhambra
audiosysteem
lokale gids in Alhambra
de beste SRC-reisleider
inclusief 100% CO₂-compensatie
overige entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
diverse paasprocessies
trommelaars van Baena
Sevilla, Córdoba en Granada
Alhama de Granada en Ronda
Alhambra in Granada
Mezquita in Córdoba
Real Alcázar in Sevilla
kathedraal van Sevilla
grafkapel Katholieke Koningen
kathedraal van Granada
museum schone kunsten in Sevilla
Reisleider Luis Sánchez Péllon
SRC-reisleider sinds 1994
De processies van de Goede Week zijn elke keer weer indrukwekkend: beelden zijn prachtig uitgedost en ‘dansen’ vaak op de maat van de muziek...
Ontmoet onze beste reisleiders in Spanje
Reisleider Luis Sánchez Péllon
Reisleider sinds 1994
Reisleidster Marlies Korthof
Reisleidster sinds 2000
Reisleidster Qurina Dijkstra
Reisleidster sinds 2011
SRC-reisleider Ronald van der Werff
Reisleider sinds 2000

De reis in het kort

Vlucht Amsterdam – Málaga, overnachting in Mijas
Pittoresk Andalusisch stadje Ronda en genieten van de eerste paasprocessies in Sevilla
Wandeling in Sevilla met bezoek aan paleis Real Alcázar, Barrio de Santa Cruz en kathedraal, ’s avonds bijwonen paasprocessies
Bezoek Macarena-basiliek, park María Luisa en museum voor schone kunsten, ’s avonds bijwonen paasprocessies
Bezoek aan de Mezquita in Córdoba, via de Trommelaars van Baena naar Moors Granada
Bezoek Alhambra en de wijk Albaicín, ’s avonds bijwonen paasprocessies
Het Moorse plaatsje Alhama de Granada en vrije middag in Granada
Verkenning Málaga en terugvlucht Málaga – Amsterdam
Aankomst op Schiphol

Reisbeschrijving

dag 1: Amsterdam – Málaga

We vliegen naar Málaga in Andalusië. Na aankomst op de luchthaven rijden we naar het hotel in het charmante Mijas. (ca. 30 km)

dag 2: Ronda

Door een ruig bergachtig gebied rijden we naar het hooggelegen Ronda. In dit pittoreske Andalusisch stadje zien we de indrukwekkende Puente Nuevo. Met zijn drie ronde bogen lijkt deze 98 meter hoge brug op een aquaduct. In de ruimte boven het middelste tongewelf was ooit een kleine gevangenis. Niemand kon daaruit ontsnappen boven het ravijn. Daarna gaan we naar Sevilla, de grootste en belangrijkste stad van Andalusië, waar we drie nachten verblijven. ’s Avonds wandelen we vanuit ons hotel naar de kathedraal om te genieten van de eerste paasprocessies. (ca. 270 km)

dag 3: Real Alcázar, middeleeuws centrum met kathedraal en paasprocessies

Vanuit ons hotel wandelen we naar het prachtige koninklijke mudéjarpaleis Real Alcázar, dat we bezoeken. Vervolgens verkennen we het oude middeleeuwse centrum, de Barrio de Santa Cruz. Hier waant u zich in een romantisch doolhof van straatjes en steegjes met witgekalkte huizen. We wandelen naar de kathedraal, waar Columbus ligt begraven. We bezoeken dit godshuis en zien de bijbehorende klokkentoren: de Giralda. Dit bezoek sluit naadloos aan bij de paasprocessies die we deze dag én avond in Sevilla meemaken. Want ook deze avond zijn er weer tal van processies te bewonderen die tot diep in de nacht doorgaan!

dag 4: Macarena-basiliek, park María Luisa en museum voor schone kunsten

Omdat het gisteravond wellicht laat is geworden, beginnen we deze ochtend iets later. In veel kerken staan de Maria- en Christusbeelden tentoongesteld die ’s avonds tijdens de processies worden meegedragen. We bezoeken enkele van deze kerken, waaronder de Macarena-basiliek, dat het thuis is van de Hermandad de la Esperanza Macarena. Deze broederschap is in 1595 gesticht en haar leden zijn inmiddels over de hele wereld verspreid. We bezoeken het Parque María Luisa en het Plaza de España, een van de mooiste pleinen van Sevilla. Ook zien we de oude tabaksfabriek die het decor vormde voor de opera Carmen. Tot slot gaan we naar het museum voor schone kunsten, dat is gevestigd in een schitterend oud klooster. Hier zien we een prachtige collectie schilderijen uit de Spaanse gouden eeuw die zijn gemaakt door meesters als Zurbarán en Murillo. ’s Avonds kunt u wederom genieten van de processies in de stad.

dag 5: De Mezquita van Córdoba en de Trommelaars van Baena

Córdoba was eens een belangrijk centrum van de Moorse en joodse cultuur. We wandelen door de schilderachtige, oude joodse wijk Judería en bezichtigen de Mezquita. Al in de 8e eeuw begonnen de Omajjaden met de bouw van deze schitterende moskee, waarvan het interieur uit een woud van ranke, deels Romeinse zuilen bestaat. In de 16e eeuw werd midden in de moskee een kathedraal gebouwd! U kunt deze dag in Córdoba ook op eigen gelegenheid doorbrengen. Ons hotel voor de komende drie nachten staat in het centrum van Granada. Op weg naar deze stad bezoeken we Baena. De Semana Santa is hier heel bekend vanwege de trommelaars die, gekleed in traditionele kleding, door de straten van Baena lopen. We horen het geluid dat ze produceren al van verre! (ca. 360 km)

dag 6: Het Alhambra en paasprocessies in Granada

Het Alhambra is een paleizencomplex met een rijke geschiedenis. In de 14e eeuw bouwden de Nasriden al grote delen van dit prachtig versierde paleis met fraaie binnentuinen en spiegelende watervlakken. Twee eeuwen later voegde Karel V er een imposant massief renaissancepaleis aan toe. In het centrum van Granada bekijken we de oude Moorse wijk Albaicín, de grafkapel van de Katholieke Koningen en de monumentale kathedraal. Ook in Granada zijn de straten en steegjes gevuld met de imposante processies. En op donderdag vindt de madrugá plaats, de traditionele nachtprocessie! (ca. 20 km)

dag 7: Moors Alhama en vrije tijd

We bezoeken het van oorsprong Moorse plaatsje Alhama de Granada. Dit typisch Andalusische stadje is door toeristen nog nauwelijks ontdekt en heeft zijn authentieke en ontspannen sfeer goed behouden. We rijden door een prachtig landschap, waarbij we amandelboomgaarden en ruïnes van oude boerenwoningen zien. We stoppen bij een stuwmeer. Hier wandelen we over de dam, zodat we optimaal kunnen genieten van het uitzicht over het meer en de kloof. Alles ademt hier rust en ruimte uit! In de middag zijn we terug in Granada en heeft u vrije tijd. Gaat u naar het gezellige centrum waar veel Granadinos flaneren of maakt u een ontspannen wandeling langs het kleine riviertje de Darro? ’s Avonds kunt u ook een traditionele flamencoshow bijwonen (kosten niet inbegrepen). De keuze is aan u! (ca. 190 km)

dag 8: Málaga – Amsterdam

We bezoeken het gezellige Málaga als het vluchtschema het toelaat. Na de stadswandeling kunt u heerlijk neerstrijken op een van de gezellige terrasjes in het centrum of aan de boulevard bij de haven. Houdt u van vis? Málaga is dé stad om een gefrituurde mix van vissoorten te eten, de fritura malagueña. Ook kunt u het in 2015 geopende Centre Pompidou Málaga bezoeken, de eerste buitenlandse dependance van het bekende museum uit Frankrijk. De moderne kunst bevindt zich in een karakteristieke gekleurde glazen kubus. Of bezoekt u het Museo de Málaga, een museum dat recent is geopend en onder andere kunst van Murillo, Picasso en Sorolla in zijn collectie heeft? Er is voor elk wat wils voordat we naar de luchthaven van Málaga worden gebracht voor de terugvlucht naar Nederland. (ca. 155 km)

dag 9: Aankomst op Schiphol


NB
Bij regen gaat een processie niet door. De baren en de beelden zijn dan in de kerken te bewonderen.


(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. in de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangegeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. In dat geval betaalt u, na uw (online) reservering, de toeslag voor deze extra's via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Flamenco in Granada
Flamenco in Granada
Voel de passie van Andalusië
Duur: circa 1½ uur
Minimaal 10 deelnemers
Prijs: circa € 25,- per persoon, inclusief de bustransfer
In Granada kunt u een flamenco-optreden bijwonen. Flamenco is niet gewoon een dans, maar een krachtige artistieke uitdrukking van levensvreugde en -verdriet. Het is een puur Andalusische kunstvorm, die oorspronkelijk door zigeuners werd uitgevoerd. Er bestaan vele stijlen ‘cante’, liederen, in verschillende delen van Andalusië. De choreografie ligt niet vast. De dansers improviseren op basispassen en volgen het ritme van de gitaar en hun gevoel.

Vluchtschema
transavia.png

Amsterdam - Malaga05:00 - 08:00 uur
Malaga - Amsterdam22:30 - 01:35 uur

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrek vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotels

U verblijft in middenklassehotels die alle over een lift, een bar en een zwembad beschikken. Afhankelijk van het weer zijn de zwembaden niet het gehele jaar gevuld en toegankelijk. In alle hotels is gratis wifi beschikbaar in de openbare ruimtes, en in hotel TRH Mijas en hotel NH Plaza de Armas ook in de kamers. De kamers zijn voorzien van een tv en een kluisje en een badkamer met een bad en/of een douche en een toilet.

In hotel Los Angeles in Granada verblijft u in een kamer zonder balkon. U kunt tegen betaling van een toeslag van € 25,- per persoon een kamer met balkon bijboeken. Heeft u interesse neem dan telefonisch contact met ons op.

Als u alleen reist, dan verblijft u een 2-persoonskamer voor alleengebruik. Hieronder vindt u meer informatie over de hotels die meestal op deze reis worden gebruikt. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens voor uw reis.

Hotel Mijas
Hotel TRH Mijas - Mijas
Dit charmante hotel is in de Andalusische stijl gebouwd. Vanuit het hotel loopt u zo het gezellige centrum van Mijas in. Vanaf de ligstoelen op het terras bij het zwembad kijkt u uit op de Middellandse Zee. U kunt ook heerlijk ontspannen in de sauna of tijdens een massage.

Bekijk de website van TRH Mijas
NH Hotel Plaza de Armas
Hotel NH Plaza de Armas - Sevilla
Dit moderne hotel, dat in de binnenstad ligt, is een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan Sevilla. Het museum voor schone kunsten ligt op slechts 300 meter van het hotel, en u loopt in 10 minuten naar de kathedraal en de giralda. Vanuit het zwembad op het dak heeft u een prachtig uitzicht over de stad.

Bekijk de website van NH Plaza de Armas
Hotel Los Angeles
Hotel Los Angeles - Granada
Dit sfeervolle hotel ligt in het centrum van Granada, op slechts 15 minuten wandelen van het Alhambra. Het hotel heeft een buitenzwembad en spafaciliteiten.

Bekijk de website van Hotel Los Angeles

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Schipholhotel A4
Hotel Van der Valk Schiphol A4 - Hoofddorp
Begin uitgerust aan uw vakantie en reserveer een overnachting voor en/of na uw vakantie, voor een aantrekkelijke prijs! Hotel Schiphol A4 is een comfortabel 4-sterrenhotel met uitstekende kamers. Het hotel ligt op slechts 10 kilometer van Schiphol. Tussen 6.00 uur en 23.40 uur gaat er een shuttlebus van en naar de luchthaven. Als u buiten deze tijden reist, kunt u gebruikmaken van de nachtshuttleservice. U kunt uw auto gratis maximaal 31 dagen parkeren bij het hotel.
NB Ter plaatse dient u 6% aan toeristenbelasting te voldoen.

Bekijk de website van Schiphol Hotel A4

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers hebben het afgelopen jaar via enquêtes, mail, Facebook en brieven hun ervaringen over deze reis gegeven. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, mail, Facebook en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Interessante reis. Zeer goede reisleiding en gids voor het bezoek aan Alhambra in Granada.
Beoordeling reis: 8
Beoordeling reisleider: 9
Drs. P.C. Laven RA
Extra compliment voor reisleider Toine, zeer breed georiënteerd! Fijn dat de hotels in de nabijheid van het centrum lagen. Wel jammer dat door de paasfeestelijkheden veel winkels dicht waren.
Beoordeling reis: 8
Beoordeling reisleider: 9
Goed verzorgde en mooie reis! De semana santa voegde veel positiefs toe! Denk dat ik hiermee ook het gevoel van mijn medereizigers vertolk.
Beoordeling reis: 9
Beoordeling reisleider: 9
J. van de Winkel
Ik kwam voor de processies en die heb ik in ruime mate kunnen zien. Wel jammer dat voor het nevenprogramma, zoals de Alhambra, nu wat minder tijd is. Er was nu geen tijd om te dwalen…
Beoordeling reis: 8
Beoordeling reisleider: 9
M. Bartels
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (57 dagen voor vertrek).
Maximaal 34 deelnemers.
Direct na boeking ontvangt u van ons een mail met de bevestiging en uw factuur. U kunt tijdens uw boeking de (aan)betaling via Ideal voldoen of achteraf via de instructies die u bij de factuur ontvangt.
ANVRSGRCalamiteitenfondsiDeal
Boek uw reis bij SRC Reizen
Veilig boeken via onze beveiligde verbinding
De beste reisleiders die u méér laten zien
De CO₂-uitstoot van uw reis wordt door SRC Reizen 100% gecompenseerd
U profiteert van de SRC-prijsgarantie: als u geboekt heeft, gaat uw reissom niet meer omhoog!

Verlengingsmogelijkheden

U kunt deze reis met 4 nachten verlengen in Málaga. Tijdens de verlenging is er geen reisleider aanwezig. De verlenging is op basis van logies en ontbijt. Het is mogelijk om het diner bij te boeken. De (taxi)transfers zijn inbegrepen.

Málaga
Er is veel te doen in het prachtige Málaga! Met zijn ligging aan de Middellandse Zee is het een heerlijk vakantieparadijs om culturele uitstapjes af te wisselen met een dagje aan het strand. Ook in Málaga ziet u de erfenis van de Moren. De stad heeft een groot aantal monumenten, musea en gebouwen.

Hotel Maestranza
Hotel Maestranza - Malaga
Reisduur: 4 nachten
v.a. € 210 p.p.
Dit prettige middenklassehotel (4-sterren) ligt in het centrum van Málaga, op een perfecte locatie. Op 100 meter afstand van het hotel ligt het strand van Malagueta met haar brede wandel- en fietsboulevard. Het historische centrum van de stad en het Picassomuseum liggen op slechts 10 minuten wandelen. Schuin tegenover het hotel bevindt zich de geheel vernieuwde haven van Málaga met een gezellige boulevard, restaurants, winkels én Centre Pompidou – de eerste buitenlandse dependance van het bekende museum uit Frankrijk. Het hotel beschikt over een 24-uurs receptie, een restaurant, een bar/lounge en een spa met een sauna, een hot tub en een Turks stoombad. Wifi is gratis beschikbaar in de gemeenschappelijke ruimtes. De kamers zijn stijlvol en warm ingericht in de stijl van Pablo Picasso, de beroemde schilder uit Málaga. De kamers zijn voorzien van een minibar, een tv, een kluisje en een badkamer met een föhn.

Wellicht zijn deze reizen ook interessant voor u?