050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
U reist in goed gezelschap
Veel tevreden reizigers

Tradities tussen UNESCO-werelderfgoed

Reisleidster Claudia:
‘Wilt u alles over Cyprus leren en u écht onderdompelen in de Cypriotische cultuur? Ga dan mee op deze nieuwe en unieke themareis naar het eiland waar ik al meer dan 35 jaar woon. Een week na het katholieke Pasen is het feest op Cyprus en u kunt hier bij zijn! Pasen is in de orthodoxe kerk het belangrijkste religieuze feest van het jaar. Het feit dat Christus is gestorven vinden de orthodoxe gelovigen belangrijker dan dat hij is geboren. Dit wordt dan ook groots gevierd op het hele eiland.

Tijdens het paasfeest wordt de lijdensweg en de kruisiging van Jezus Christus herdacht en zijn opstanding gevierd en herbeleefd. De festiviteiten beginnen al in de week voor Pasen, die Megáli Evdomáda (Grote of Heilige Week) wordt genoemd. Dan worden alle voorbereidingen voor het heilige feest getroffen: de straten in de dorpen worden versierd, de grote schoonmaak wordt gehouden, de flaounes (paasbroodjes) worden gebakken en de paaseieren worden geverfd. U beleeft dit bijzondere feest met al zijn tradities samen met de bevolking. In het Troodosgebergte gaat u paasbroodjes bakken, in Omodos woont u de paasprocessie van Goede Vrijdag bij en op Stille Zaterdag bent u om middernacht aanwezig bij het ontsteken van het Heilig Licht.

Tussen al deze paastradities door, verkennen we het eiland waar Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Venetianen, Turken en Britten hun sporen hebben achtergelaten. U bewondert bijvoorbeeld de imposante antieke schoonheid bij Kourion, dat prachtig aan zee ligt. En in Pafos, dat in z’n geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, ziet u koningsgraven en bijzondere mozaïekvloeren. We bezoeken ook het noordelijke deel van Cyprus en zien zo de diversiteit van het eiland. Of wat dacht u van de Byzantijnse erfenis in het Troodosgebergte? In het schitterende berglandschap ziet u intieme kerkjes met fraaie fresco’s. Een schitterend decor voor deze unieke paasreis! Komt u samen met mij de paasdagen op Cyprus vieren?’

Pluspunten
rechtstreekse vluchten Transavia
middenklassehotel in Limassol
7x ontbijt en 7x diner
welkomstdrankje bij aankomst
traditionele soep na paasnachtmis
souvla-lunch op paaszondag
wijnproeverij in Omodos
demonstratie lokale ambachten
paasbroodjes bakken
audiosysteem
gids in noordelijk deel Lefkosia
de beste SRC-reisleider
bijdrage aan SRC-bos via Trees for All
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Cypriotische paastradities
Goede Vrijdag-processie in Omodos
paasnachtmis op Stille Zaterdag
Pafos en Kourion
Lefkosia en Larnaka
Troodosgebergte
Byzantijnse kerken in Asinou en Galata
Archeologisch Cyprusmuseum
geboorteplaats van Aphrodite
fort van Kyrenia en ruïnes van Salamis
spookstad Famagusta
kerk van Agios Lazaros in Larnaka
SRC-reisleidster Claudia
SRC-reisleidster sinds 2009
Tijdens deze Heilige Week beleven wij het bijzondere paasfeest samen met de bevolking.
Ontmoet onze beste reisleiders in Cyprus
SRC-reisleidster Claudia
Reisleidster sinds 2009

De reis in het kort

Vlucht Amsterdam – Larnaka en naar Limassol
Hoofdstad Lefkosia en fort en haven van Kyrenia in het noorden
Opgraving Kourion, de geboorteplaats van Aphrodite en koningsgraven en mozaïeken in UNESCO-stad Pafos
Vrije ochtend met mogelijkheid tot bijwonen van kerkdienst, paasbroodjes en wijnproeverij, diner en Goede Vrijdag-processie in Omodos
Choirokitia, demonstratie mandenvlechten en halloumi-kaas maken en bijwonen paasdienst ‘Kalos Logos’
Traditionele paaslunch in het Troodosgebergte en bezoek aan de UNESCO-kerken van Asinou en Galata
Spookstad Famagusta, ruïnes van Salamis en Larnaka
Terugvlucht Larnaka – Amsterdam

Reisbeschrijving

dag 1: Amsterdam – Larnaka

We vliegen naar Cyprus. Na onze aankomst op de luchthaven van Larnaka worden we naar ons hotel aan het strand van Limassol gebracht. Dit is de ideale uitvalsbasis voor onze kennismaking met Cyprus tijdens deze paasweek! (ca. 70 km)

dag 2: Lefkosia en Kyrenia

Vanochtend bezoeken we de hoofdstad Lefkosia, ook wel Nicosia genoemd. Hier brengen we een bezoek aan de kerk van Agios Ioannis, die indrukwekkende muurschilderingen uit de eerste helft van de 18e eeuw herbergt. Hierna gaan we naar het Archeologisch Cyprusmuseum, waar we onder meer een verzameling terracottafiguren uit het heiligdom Ayia Irini op Noordwest-Cyprus zien. Vervolgens passeren we de scheidingslijn in het centrum van de stad voor een bijzondere excursie naar het noordelijke deel van Lefkosia. We bezoeken hier de Buyuk Han (de Grote Herberg), gebouwd in het standaard patroon van een Osmaanse herberg. In de herberg bevinden zich tegenwoordig diverse cafés en winkeltjes met Cypriotische producten. Vervolgens wandelen wij naar de Kyrenia-poort, waar de touringcar op ons wacht voor een bezoek aan het fort van Kyrenia. Voor we terug keren genieten we van nog wat vrije tijd bij het haventje. (ca. 240 km)

dag 3: Kourion, Aphrodite en UNESCO-stad Pafos

Net even buiten de stad Lemesos bezoeken wij de opgraving van Kourion dat werkelijk prachtig aan zee ligt. Hier bewonderen we imposante ruïnes uit de Grieks/Romeinse periode zoals het huis van Eustolios met goed bewaard gebleven mozaïeken, het amfitheater en de tempel van Apollo. Onderweg naar de stad Pafos brengen we eerst een bezoek aan de geboorteplaats van de godin Aphrodite. De Griekse godin van de schoonheid en de liefde is volgens de overlevering geboren uit het schuim van de zee en kwam aan land voor de kust van Pafos. Het strand naast de rotsen die uit de azuurblauwe zee oprijzen is een prachtige plek! De hele stad Pafos is door de UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst. We bezichtigen allereerst de koningsgraven. Aansluitend gaan we naar de kleurrijke mozaïeken van Pafos. Pas in 1962 werd het eerste mozaïek ontdekt en de opgravingen gaan nog altijd door. (ca. 150 km)

dag 4: Goede Vrijdag: paasbroodjes bakken in het Troodosgebergte en processie in Omodos

De ochtend is ter vrije besteding. U kunt bijvoorbeeld naar het centrum van Limassol gaan om alvast een mooie ‘Lambada’ (kaars) te gaan kopen voor de nachtmis van zaterdag of een kijkje nemen bij de oude opgravingen uit de Griekse/Romeinse periode van Amathounda. U kunt ook vroeg in de ochtend samen met reisleidster Claudia de kerkdienst van de kruisafneming bijwonen. Tijdens de dienst geeft ze, via het audiosysteem, uitleg over de verschillende handelingen. In de loop van de middag vertrekken we richting het Troodosgebergte om in Ayios Georgios paasbroodjes te bakken. Deze broodjes worden alleen met Pasen gebakken in de traditionele houtovens. In het deeg zit speciale geitenkaas en zijn veel eieren verwerkt. Ook verven de bewoners de eieren rood: dit staat symbool voor het bloed van Christus. Daarna gaan we naar Omodos, een van de mooiste wijndorpen van Cyprus. Hier genieten we van een kleine wijnproeverij. Uiteraard ontbreekt de oudste wijn van Cyprus, de commandaria, niet! Tijdens het diner in een lokale taverne in Omodos genieten we van gerechten die alleen worden gegeten gedurende de vastentijd. Hierna wonen we in de avond de processie van Goede Vrijdag. Deze staat in het teken van de epitafios. De epitafios is een icoon waarop het levenloze lichaam van Christus is afgebeeld. Deze wordt door het dorp gedragen, begeleid door muziek, geestelijken en koorknaapjes die de liturgische vaandels dragen. Langs de hele route gooien de mensen bloemen en aroma's naar de epitafios. (ca. 100 km)

dag 5: Stille Zaterdag: UNESCO’s Choirokitia en paasdienst Kalos Logos

Ook op deze Stille Zaterdag kunnen liefhebbers in de ochtend met Claudia naar de kerk gaan om het eerste gedeelte van de verrijzenis bij te wonen. Later op de ochtend rijden we naar de opgraving van Choirokitia, een nederzetting uit de Neolithische periode. Daarna brengen we een bezoek aan Petros, waar we tijdens een demonstratie uitleg krijgen over het maken van de traditionele manden en halloumi-kaas. De middag is vrij om uit te rusten, want laat in de avond gaan we naar de kerk voor het bijwonen van het Kalos Logos, de mis van de Wederopstanding, de belangrijkste kerkdienst van het paasfeest. Een uur voor middernacht gaan wij net als alle Cyprioten naar de kerk. De kerken zijn druk bezocht en het is niet ongebruikelijk dat velen buiten de kerk wachten met een ongebrande kaars in de hand. Tijdens de mis, worden alle lichten gedoofd en komt de priester van achter het altaar met een kaars die door het Heilige Licht aangestoken is. Het Heilige Licht wordt verspreid door de priester aan alle mensen die in en buiten de kerk staan te wachten. Enkele minuten voor middernacht gaat iedereen samen met de priester naar buiten en precies om middernacht verklaart de priester de Wederopstanding van Christus (Christos Anesti). Direct daarna worden er vuurwerk en rotjes afgestoken en is de donkere nacht gevuld met licht en kleurrijke explosies. Na deze bijzondere paasmis zullen wij net als de rest van de Cypriotische bevolking de traditionele soep ‘avgolemeno’ eten. Deze soep wordt onder andere gemaakt van ei en citroen. (ca. 90 km)

dag 6: Paaslunch in het Troodosgebergte en UNESCO-kerkjes

Aangezien het zaterdagavond laat is geworden, zullen we deze dag wat later vertrekken. We gaan wederom naar het Troodosgebergte, waar de meeste Cypriotische families zullen zijn om het lam op het spies te rijgen voor de traditionele souvla. Ook wij genieten van zo’n traditionele lunch! In het binnenland van Cyprus ontdekken we de verborgen schatten. We bezoeken mooie Byzantijnse UNESCO-kerkjes met fraaie fresco's! Zoals het kerkje van Panagia Forviotissa in Asinou, waar we op een van de muurschilderingen heel duidelijk Judas zullen herkennen. Ook gaan we naar Galata om het kerkje van Panagia Podithou te bekijken. Deze kerk werd in 1502 gebouwd en was ooit het onderdeel van een klooster. (ca. 180 km)

dag 7: Spookstad Famagusta, ruïnes van Salamis en Larnaka

Onze dag begint met een uitstapje naar het noordelijke deel van Cyprus. We passeren de scheidingslijn in de buurt van Famagusta. Gelegen tussen het Midden-Oosten en Europa, was Famagusta gedurende de middeleeuwen een van de belangrijkste handelssteden. Iedere rijke Franse familie liet er dan ook een eigen kerk bouwen. Na 1974 is het nieuwere deelte van de stad afgesloten waardoor dit deel nu doet denken aan een spookstad. Wij bezoeken vandaag beide gedeeltes. We bekijken de graftombe van de heilige Barnabas, die tezamen met de apostel Paulus het christendom op Cyprus verkondigde. Ook bekijken we de ruïnes van Salamis dat ooit een stadskoningsrijk was. Salamis overleefde de opeenvolgende bezettingen van de Assyriërs, Egyptenaren, Perzen en Romeinen, maar leed zwaar onder verschillende aardbevingen. Wat we nu kunnen bekijken zijn de restanten van de Romeinse stad, zoals het theater, het gymnasium en het badhuis. Op de terugweg bezoeken we Larnaka, de stad waar Lazarus voor de tweede keer is begraven. (ca. 230 km)

dag 8: Larnaka – Amsterdam

We worden naar de luchthaven van Larnaka gebracht voor de terugvlucht naar Amsterdam. (ca. 70 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. In de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt echter dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. Het kan dan zijn dat u de kosten voor de excursie direct na uw (online) reservering via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen dient te betalen. In andere gevallen betaalt u ter plaatse aan de reisleider. Per excursie staat vermeld welke werkwijze gevolgd wordt.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Vluchtschema
Transavia

Amsterdam - Larnaca07:45 - 13:00 uur
Larnaca - Amsterdam12:00 - 15:40 uur

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotel

Hieronder vindt u informatie over het hotel, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in een ander, gelijkwaardig hotel. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Poseidonia Beach Hotel
Hotel Poseidonia Beach - Limassol
Het Poseidonia Beach hotel ligt aan het strand van Limassol, vanuit het hotel wandelt u zo het strand op. Op 12 kilometer afstand ligt het centrum van Limassol. U kunt met de bus naar de oude stad gaan, waar gezellige restaurantjes te vinden zijn. Tegenover het hotel is een bushalte. Het hotel heeft een lift, een restaurant, een bar, een tuin, een terras en een zwembad. Er is gratis wifi in het hotel. De kamers zijn voorzien van een tv, een radio, een verwarming, airconditioning, een minibar, een balkon en een badkamer met een douche in het bad en een toilet. Het hotel beschikt over kamers aan de straatzijde en met uitzicht op het binnenland en kamers met uitzicht op zee. Tijdens uw boeking kunt u een kamer met zeezicht reserveren.

Bekijk de website van Poseidonia Beach Hotel

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Schipholhotel A4
Hotel Van der Valk Schiphol A4 - Hoofddorp
Begin uitgerust aan uw vakantie en reserveer een overnachting voor en/of na uw vakantie, voor een aantrekkelijke prijs! Hotel Schiphol A4 is een comfortabel 4-sterrenhotel met uitstekende kamers. Het hotel ligt op slechts 10 kilometer van Schiphol. Tussen 6.00 uur en 23.40 uur gaat er een shuttlebus van en naar de luchthaven. Als u buiten deze tijden reist, kunt u gebruikmaken van de nachtshuttleservice (tegen betaling). U kunt uw auto maximaal 31 dagen parkeren bij het hotel. Mocht u de prijs willen weten voor een overnachting zonder parkeren, neemt u dan contact met ons op. Ter plaatse dient u de city tax te betalen.

Bekijk de website van Schiphol Hotel A4

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Fantastische reis, bijzondere ervaring. Heel eigen sfeer van het Paasfeest.
Beoordeling reis: 10
Beoordeling reisleider: 10
Wij hebben genoten van alle ervaringen rondom orthodox pasen. Hoe het geloof en de paastradities beleefd worden vonden wij erg interessant. Geweldig om met en tussen de inwoners te ervaren hoe zij het geloof beleven. De open houding en respect voor ons als toeristen. Ook de paastradities als broodjes bakken op goede vrijdag en het eten met pasen op een plek waar de Cyprioten ook eten waren waardevolle ervaringen. Al deze ervaringen met een prima hotel en een geweldige chauffeur maakten deze reis tot een feest. Gun je meer mensen een volgend jaar!
Verder een goede indruk van alles wat Cyprus te bieden heeft aan cultuur en met ook oog voor de natuur. Reisleidster, chauffeur en hotel maakten samen de reis tot een feest.
Beoordeling reis: 9
Beoordeling reisleider: 9
Orthodox Pasen op Cyprus is een bijzondere belevenis die we ons altijd zullen blijven herinneren.
Beoordeling reis: 8
Beoordeling reisleider: 8Reisverhalen van reizigers
Wilt u meer weten over uw vakantiebestemming? Lees dan de prachtige reisverhalen van onze reizigers. Zij schrijven over hun ervaringen en belevenissen tijdens een SRC-reis.
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek).
Maximaal 34 deelnemers.

Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.

Verlengingsmogelijkheden

Deze reis kunt u individueel verlengen met een of meerdere nachten in Limasol. Tijdens de verlenging is er geen reisleider aanwezig. Om u een idee te geven van de mogelijkheden ziet u hieronder een of meerdere voorbeelden van hotels waar u kunt verblijven. De verlenging is op basis van logies en ontbijt en de transfers zijn inbegrepen. Neem contact met ons op voor meer informatie over de verschillende mogelijkheden.

Poseidonia Beach Hotel
Hotel Poseidonia Beach - Limassol
Het Poseidonia Beach hotel ligt aan het strand van Limassol, vanuit het hotel wandelt u zo het strand op. Op 12 kilometer afstand ligt het centrum van Limassol. U kunt met de bus naar de oude stad gaan, waar gezellige restaurantjes te vinden zijn. Tegenover het hotel is een bushalte. Het hotel heeft een lift, een restaurant, een bar, een tuin, een terras en een zwembad. Er is gratis wifi in het hotel. De kamers zijn voorzien van een tv, een radio, een verwarming, airconditioning, een minibar, een balkon en een badkamer met een douche in het bad en een toilet. Het hotel beschikt over kamers met uitzicht op de bergen en met uitzicht op zee. Tijdens uw boeking kunt u een kamer met uitzicht op zee reserveren.

Bekijk de website van Poseidonia Beach Hotel

Wellicht zijn deze reizen ook interessant voor u?