050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Reistips
Bomen planten via Trees for All+
Reizen is belastend voor het milieu, of u nu een vliegreis boekt, een busreis of een treinreis. Om deze ecologische voetafdruk van door ons georganiseerde reizen te compenseren heeft SRC Reizen er in 2022 voor gekozen om in te zetten op het planten van bomen. Daarom zijn wij bedrijfsbospartner geworden van Trees for All. Lees meer over de samenwerking met Trees for All.
Reis plasticvrij+
In oktober 2019 heeft SRC Reizen het ‘International Tourism Plastic Pledge’ ondertekend. Samen met meer dan 150 bedrijven uit de toeristische sector is het ons voornaamste doel om plasticvervuiling op vakantiebestemmingen te verminderen. Want in veel vakantielanden worden de natuurparken, historische sites en drukke wereldsteden vervuild door plastic dat veelal door toeristen is gebruikt of meegebracht. Vooral wegwerpplastic, zoals rietjes, flessen en tasjes blijven in grote hoeveelheden in de natuur achter. Er zijn al verschillende landen waar het verboden is om wegwerpplastic mee het land of een natuurpark in te nemen. Costa Rica en Namibië zijn voorloper en gelukkig volgen steeds meer reisbestemmingen!

Ook u kunt dankzij simpele duurzame tips op vakantie een bijdrage leveren aan ons gezamenlijke doel. Zo wordt het eenvoudiger om plasticvrij te reizen.

1. Neem uw eigen waterfles mee
Neem een herbruikbare drinkwaterfles mee als u op reis gaat. Daarmee voorkomt u dat u plastic flesjes moet kopen en zo onnodig wegwerpplastic verbruikt. Op energievergelijk.nl kunt u controleren of u op uw vakantiebestemming water uit de kraan kunt drinken. Is water uit de kraan niet drinkbaar in uw vakantieland? Neem ook dan uw eigen waterfles mee en koop aan het begin van uw vakantie een grote verpakking water waarmee u het flesje bij kunt vullen.

2. Neem een eigen boodschappentasje mee
Neem uw eigen (stoffen) herbruikbare boodschappentasje(s) mee en weiger de dunne plastic tasjes die op zoveel plekken bij boodschappen of souvenirs ongevraagd worden meegegeven.

3. Geen onnodig plastic
Zeg ‘nee’ tegen onnodig wegwerpplastic als plastic rietjes, plastic roerstaafjes en plastic bekertjes. Er zijn vaak alternatieven beschikbaar.

4. Neem eigen toiletartikelen mee
Neem vanaf huis uw eigen shampoo, douchegel en bodylotion mee, dan hoeft u geen gebruik te maken van de gratis (single use) toiletartikelen op uw hotelkamer, die zo weer de prullenbak in verdwijnen.

5. Toch plastic? Doe aan afvalscheiding
In steeds meer Europese landen wordt net als in Nederland het plasticafval gescheiden. Krijgt u toch wegwerpplastic in handen, zorg er dan in ieder geval voor dat het in de juiste afvalbak terecht komt.
Ga zuinig om met water en energie+
Schoon (drink)water is lang niet in elk land zo gewoon als in Nederland. Wees daarom zuinig met uw watergebruik op reis: douche niet te lang en laat de kraan niet onnodig lopen tijdens het tandenpoetsen. Gebruik handdoeken ook vaker dan één keer. Wanneer u uw hotelkamer verlaat, vergeet dan niet de airconditioning en de lichten uit te zetten aangezien dit het grootste energieverbruik van een hotel veroorzaakt.
Laat niets achter +
Hoewel dit eigenlijk de normaalste zaak van de wereld zou moeten zijn, moet het toch gezegd worden: neem uw afval altijd mee en laat geen troep achter op de plek waar u bent geweest. Breng afval daar waar het hoort: in een afvalbak zodat het eventueel gerecycled kan worden, maar laat het absoluut niet op straat of in de natuur achter.
Eet lokaal+
Steun de lokale economie door te eten in restaurants van de plaatselijke bevolking. Vaak bereiden zij ook hun gerechten met producten uit de regio. Behalve dat u de lokale economie steunt, betekent dit ook dat de afstand die de ingrediënten hebben afgelegd vrij kort is. En dat is weer goed voor het milieu of in ieder geval een stuk beter dan producten die de halve wereld hebben afgelegd voordat ze op uw bord zijn beland. Daarnaast is het eten van lokale gerechten ook zoveel leuker: via nieuwe smaken leert u een land pas écht kennen.
Koop lokaal gemaakte souvenirs +
De meeste souvenirwinkeltjes verkopen allemaal dezelfde goedkope spullen, die meestal “made in China” zijn. Dat steunt niet echt de plaatselijke economie en zorgt voor nog meer belasting van het milieu. Koop daarom iets direct van de maker, dat is en origineler en zorgt ervoor dat het geld goed terechtkomt.