050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Reistips
Let op de geldigheid van uw paspoort!+
Bekijk een aantal weken voor u op vakantie gaat, wat de geldigheid van uw paspoort of identiteitskaart is. U zou er vlak voor vertrek maar achter komen dat deze niet meer lang genoeg geldig is… Op deze manier heeft u nog voldoende tijd om een nieuwe aan te schaffen. Voor sommige vakantielanden moet uw paspoort of identiteitskaart bijvoorbeeld nog drie maanden geldig zijn op de dag dat u weer naar huis gaat. Om verrassingen te voorkomen, kunt u op de pagina reisdocumenten per land zien wat de eisen zijn voor de geldigheid van uw paspoort of identiteitskaart.
Moet ik een visum aanvragen?+
Voor verschillende vakantielanden heeft u naast een geldig paspoort ook een visum nodig. Geldt dat ook voor uw vakantie? Als u een reis bij ons boekt, dan weet u al van te voren of u een visum nodig heeft en op welke wijze u deze kunt aanvragen. Vaak verzorgen wij het visum voor u voordat u op vakantie gaat. Maar soms kunt u het visum alleen aanschaffen bij binnenkomst in het vakantieland. Op de pagina reisdocumenten vindt u per land informatie over het eventuele visum. Om een visum te kunnen aanvragen, heeft u altijd een geldig paspoort nodig. Bekijk dan direct bij aanvraag wat de geldigheid van uw paspoort is, dat kan een hoop ongemak schelen!

Tip!
Moet u uw paspoortnummer invullen bij het aanvragen van een visum? Bedenk dan dat de letter O in het Nederlandse paspoort niet voorkomt . Het gaat dus altijd om het cijfer nul.
Een kopie van uw paspoort of identiteitskaart+
Sommige hotels vragen voor een correcte inschrijving in de administratie (op verzoek van de lokale autoriteiten) om uw paspoort of identiteitskaart. Maar: officieel mag u dat helemaal niet afgeven. Toch gebeurt dat vaak wel, omdat het nu eenmaal gemakkelijk is. En de gedachte daarbij is ook vaak ‘wat kan er nu helemaal gebeuren’? U mag er uiteraard vanuit gaan dat de hotelier te goeder trouw is. Toch is het handig om een kopie af te geven in plaats van uw identiteitskaart of paspoort, waarbij uw Burgerservicenummer en het nummer van uw identiteitsbewijs is afgeschermd, bijvoorbeeld door dit zwart te maken.
Hoe ziet een veilige kopie eruit?+
Dat is misschien een wat vreemde vraag… Toch is het in het geval van uw identiteitskaart of paspoort handig om daarover na te denken. Want zomaar uw grensdocument onder de kopieermachine leggen is geen goed plan. Zoals in de alinea hierboven staat, is het zeer verstandig uw Burgerservicenummer en het nummer van uw identiteitsbewijs af te schermen. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld eerst uw identiteitsbewijs of paspoort te kopiëren, en dan op de kopie de gegevens doorstrepen. Daarbij kunt u nog op de kopie de datum waarop de kopie is gemaakt zetten, met het woord ‘kopie’ erbij, en dan heeft u een veilige kopie gemaakt. Vindt u dit teveel gedoe? U kunt ook gebruik maken van de ID-cover!
De ID-cover+
Een handig instrument voor het kopiëren van uw identiteitskaart of paspoort, is de ID-cover. Dit is een hoesje dat u bij een groot aantal gemeentes, bij ANWB-winkels en via de webshop van ANWB kunt bestellen. Deze ID-covers zijn overigens document afhankelijk: voor een paspoort heeft u een andere ID-cover nodig dan voor een identiteitsbewijs. Bij het paspoort schermt de ID-cover ook de pasfoto af: sommige hotels vinden een foto in de kopie wel een vereiste, dus het kan zijn dat u dan alsnog een kopie moet laten maken. Ook is het zo dat er een ID-cover is voor documenten vóór en uitgegeven ná 14 maart 2014. Het meest handige is het om er een aan te schaffen die geschikt is voor ná 14 maart 2014, want die is ook voor oudere documenten bruikbaar.
Kopie ID app+
De Rijksoverheid heeft een speciale app gemaakt waarmee u een kopie van uw identiteitspapieren kunt maken. In de app kunt u datgene doorstrepen dat hoteliers niet nodig hebben, zoals uw Burgerservicenummer en het nummer van uw paspoort of identiteitskaart. In de app wordt daarnaast een watermerk in de kopie verwerkt, met daarin het doel en de datum van de kopie. Heeft u de kopie gemaakt? Dan kun u deze gewoon mailen naar de hotelier. De app kunt u gratis downloaden in de Apple App Store, de Google Play Store of Windows Phone.
Meer informatie over veiligheid van uw identiteitspapieren+
Voor meer en de meest recente informatie over het veilig kopiëren van uw paspoort of identiteitskaart verwijzen wij u graag door naar de website van de Rijksoverheid. Daarnaast heeft de Rijksoverheid ook een aantal tips op een rijtje gezet over hoe u fraude met identiteitspapieren kunt voorkomen.