050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Reistips
Welke afmeting mag mijn handbagage hebben?+
De IATA, de brancheorganisatie voor luchtvaartmaatschappijen, heeft in samenwerking met de grootste vliegtuigbouwers een standaard opgesteld voor de maten van handbagage (zowel koffers als reistassen), die het meest geschikt is voor de handbagagevakken in vliegtuigen. Vastgesteld is dat een afmeting van 55x35x20 centimeter (hxbxd) de ideale afmetingen zijn voor handbagage. Handbagage met deze maten is geschikt voor alle bekende airlines. Echter, per luchtvaartmaatschappij kan de afmeting dat u mee mag nemen aan handbagage verschillen. Wilt u op de luchthaven niet voor verrassingen komen te staan? Controleer dan voor vertrek op de website van de luchtvaartmaatschappij waar u mee vliegt welke richtlijnen zij stellen.
Welk gewicht mag mijn handbagage hebben?+
De IATA heeft ook een standaard opgesteld voor het maximale gewicht van de koffer of reistas die u meeneemt als handbagage in het vliegtuig. 10 kilo is het maximum, maar ook hierbij geldt dat dit per luchvaartmaatschappij kan verschillen. Dus controleer voor vertrek bij de airline die uw vlucht uitvoert wat het toegestane gewicht is.
Wat mag mee in de handbagage?+
Best veel! Zolang het gewicht van uw handbagage het maximumgewicht maar niet overschrijdt, en u een aantal voorwerpen op de juiste wijze verpakt.
Inpaktips handbagage+
Wat is handig om mee te nemen in uw handbagage of tas? Of u nu een vliegreis of een busreis gaat maken, het is altijd verstandig om uw belangrijkste spullen bij u te houden. Zorg daarom altijd dat u de volgende dingen meeneemt in uw handbagage of tas:

• reisbescheiden
• grensdocumenten
• medicijnen en medicijnpaspoort
• reisverzekeringspapieren en ziektekostenverzekeringspasje
• oplader voor mobiele telefoon
• eventueel een extra setje kleding
Vloeistoffen in de handbagage+
U mag nog steeds vloeistoffen meenemen in uw handbagage, zolang deze vloeistoffen, gels, crèmes en pasta’s per stuk niet meer inhoud bevatten dan 100 milliliter met een totale inhoud van 1 liter. U kunt dus per persoon maximaal 10 verschillende flesjes van ieder 100 milliliter meenemen. Deze moeten samen verpakt zijn in een transparant hersluitbaar plastic zakje. De flesjes zelf hoeven niet doorzichtig te zijn! Uitzondering op deze regel zijn vloeistoffen die u aantoonbaar nodig heeft tijdens uw vlucht, zoals medicijnen en babyvoeding. Wilt u een flesje water meenemen voor tijdens de vliegreis? Zorg dat uw navulbare fles leeg is voordat u bij de security check bent. Na deze controle kunt u de fles weer vullen.
Poeders in de handbagage+
Sinds 30 juni is de regel rondom vervoer van poeders in de handbagage aangescherpt voor vluchten naar de Verenigde Staten. Op Schiphol wordt er bij de centrale securitycheck niet gecontroleerd op poeders, maar het kan zijn dat de luchtvaartmaatschappijen die vliegen op de Verenigde Staten zelf een check uitvoeren. Babyvoeding en as van een overledene zijn uitzonderingen op deze regel.
Elektronische apparatuur in de handbagage+
Wilt u uw camera, laptop, e-reader of tablet in uw handbagage meenemen? Dat mag. Tijdens de controle wordt u wel gevraagd deze apart door de scanapparatuur te laten gaan. Voor sommige landen zoals Amerika geldt dat een elektronisch apparaat geen sporen van reparatie mag vertonen die te zien zijn als het apparaat geopend is. Als dit wel het geval is, dan volgt inbeslagname. Let daar dus op! Wilt u een powerbank mee? Dat mag, maar dan alleen een powerbank met een maximaal vermogen van 100Wh. Bovendien laat niet elke luchtvaartmaatschappij een powerbank toe. Check dit voordat u op vakantie gaat!
Etenswaren in de handbagage+
Neemt u voor de eerste dag ook een lunchpakketje mee? Geen probleem! In principe mag u alles meenemen, ook een rolletje pepermunt, zolang u de regels voor vloeistoffen maar in acht houdt. Chocopasta, jam en pindakaas worden bijvoorbeeld gezien als vloeistoffen, ook hier geldt dus de 100 milliliter regel. Wanneer u een broodje belegt met deze producten, dan zit u uiteraard ver onder de toegestane hoeveelheid. Zuivel, vlees en vis mogen niet in alle landen buiten de EU ingevoerd worden, dit soort producten kunt u dus beter thuis laten.
Scherpe voorwerpen in de handbagage+
U mag ook kleine, scherpe voorwerpen als een schaartje, nagelknippertje, een nagelvijl of een pincet meenemen, zolang het scherpe gedeelte maar niet langer is dan 6 centimeter. Bedenk bij deze voorwerpen wel of u deze echt nodig heeft tijdens uw vlucht, of dat het ook gewoon in de ruimbagage kan. Een beveiligingsmedewerker mag dit soort voorwerpen namelijk altijd in beslag nemen als hij ze toch niet geschikt acht als handbagage.
Wat mag er niet mee in de handbagage?+
Uit bovenstaande is duidelijk dat vloeistoffen die in een verpakking groter dan 100 milliliter zitten niet mee mogen. Ook wanneer u meer dan 1 liter aan vloeistoffen meeneemt, wordt u verzocht ter plekke vloeistoffen weg te gooien. Wat er nog meer niet mee mag? Voorwerpen met een scherpe punt of rand waarmee ernstig letsel kan worden toegebracht, slagvoorwerpen, explosieven en brandgevaarlijke producten, vuurwapens of sterk gelijkend… Hoewel we onze gasten kennen, en we ons niet kunnen voorstellen dat u het zou overwegen dergelijke zaken überhaupt in uw handbagage mee te nemen, kunnen we het toch niet onvermeld laten!
Als laatste+
Het kan voorkomen dat wat u volgens de regels wel mag meenemen in uw handbagage, door een beveiligingsmedewerker om veiligheidsredenen toch geweigerd wordt, dit is toegestaan. Voor een actueel en accuraat overzicht van wat wel en niet mee mag in uw handbagage, kunt u de website van Schiphol raadplegen.