050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Reistips
Begin op tijd en maak een vakantie checklist+
Wacht niet tot het laatste moment met uw koffer inpakken. Veel handiger (én rustiger) is het om een paar weken van te voren al een vakantie checklist te maken met wat u mee wilt nemen, ingedeeld naar categorieën als kleding (en dat wellicht ook onderverdeeld), belangrijke documenten, betaalpassen en apparatuur. Bent u bang dat u een geschreven papiertje kwijtraakt? Er zijn tegenwoordig handige gratis Nederlandstalige apps als PackKing en PackPoint die het inpakleven een stuk gemakkelijker maken. Wat u echt niet mag vergeten op reis? We hebben voor u een vakantie checklist gemaakt!
Tips bij het koffer inpakken+
Heeft u wel eens gedacht: ‘dat past nooit in mijn koffer’, en heeft u daarom spullen niet meegenomen? Waarschijnlijk paste het toch wel! Het komt namelijk zelden voor dat er echt ruimtegebrek is in een koffer. Wat is dan de beste manier om uw koffer in te pakken? Rol bijvoorbeeld t-shirts en truien op, want dat zorgt ervoor dat u onbenutte plekken als de zijkanten en bovenkant van de koffer goed gebruikt. Er bestaat overigens een mythe dat opgerolde kleding niet kreukt. Dat klopt niet, kreuken komt altijd wel voor, maar in het geval van opgerolde kleding een stuk minder. Neemt u een colbertje mee? Duw de linkerschouder binnenstebuiten, pak de rechterschouder en duw deze door de linkerschouder, leg dat recht op elkaar en vouw het dubbel. Daarna nog één keer dubbelvouwen, en uw colbert komt vrijwel geheel kreukvrij weer uit uw koffer!

Voor het vervoer van de koffer is het handig om bij het koffer inpakken zware dingen als een toilettas, een paar schoenen (gevuld met sokken of ondergoed!) en boeken onderin te leggen, aan de kant van de wieltjes. Bovendien komen zo lichte dingen niet in de verdrukking als de koffer rechtop staat. Als u laders van uw telefoon, fototoestel of tablet meeneemt, doe deze dan samen in één zakje, dat voorkomt dat ze door de koffer gaan zweven. Ook handig: flesjes met vloeistof in een plastic tasje doen. Het zal u maar gebeuren dat de shampoofles lekt…
Wat neem ik mee?+
Bedenk bij alles wat u inpakt: heb ik het echt nodig op mijn vakantie? Bijvoorbeeld in het geval van toiletartikelen. Er zijn reisflacons te koop voor shampoo en douchegel, en als u niet al te gehecht bent aan uw eigen merk, liggen er in vrijwel alle hotels toiletartikelen in de badkamer.

Voor kleding geldt natuurlijk dat uw kofferinhoud afhankelijk is van uw vakantiebestemming en het weer. Wij raden u aan om van tevoren te kijken wat de weersverwachting is. Als u naar Noorwegen op vakantie gaat, dan zult u eerder een extra trui mee moeten nemen dan wanneer u het zuiden van Spanje of Italië bezoekt. Neem dan juist katoenen shirts of overhemden mee omdat deze luchtig zijn bij warmte.

Bent u een fervent lezer? Uiteraard is een extra boek op vakantie mee fijn, maar het drukt nogal op het gewicht in de koffer… Voor gewichtsverdeling zijn twee kleine boeken overigens handiger dan één dikke pil. En wellicht is de aanschaf van een e-reader een aanrader? Het scheelt een hoop gewicht en u kunt zo veel boeken meenemen als u wilt!
Koffer of flexibele reistas?+
Neemt u een harde koffer mee of kiest u voor een flexibele reistas? Op de meeste vakantiebestemmingen is de keuze aan u. Maar soms komt het voor dat wij u adviseren om een reistas mee te nemen. Op reizen naar Afrika, Azië of Latijns-Amerika kan het door het vervoer in 4-wheel drives handiger/noodzakelijk zijn om een flexibele reistas mee te nemen. In dat geval kunt u voor vertrek op Schiphol uw reistas laten sealen, zodat uw reistas beschermd is tijdens de vlucht en de afhandeling op de luchthaven.
Hoeveel mag uw koffer wegen?+
Op al onze groepsreizen geldt een standaard van 20 kilo ruimbagage. Dit vanwege de beperkte ruimte in de touringcar ter plaatse en de arbeidsomstandigheden van de chauffeurs. Voor de fly drives en de privéreizen wordt het maximumgewicht van uw koffer bepaald door de ruimbagageregel van de luchtvaartmaatschappij. Wilt u weten hoeveel uw koffer weegt? Er zijn speciale kofferweegschalen, maar wat u ook kunt doen, is eerst zonder koffer op de weegschaal staan en daarna met. Is de koffer op zichzelf al zwaar? Overweeg de aanschaf van een lichtgewicht koffer met vier wieltjes: ijzersterk en reuze handig!