050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Een muzikale revolutie

Reisleidster Suzanne:
‘In de tv-series Achter de dijken en In het kielzog van de Mayflower werd al duidelijk dat de belangstelling van Leo Blokhuis verder gaat dan alleen muziek. Ook geschiedenis is een passie, en vaak legt hij dan wel en passant de link tussen de twee. Zo ook in zijn in 2020 verschenen boek Berlijn - muzikale revolutie, dat lovende kritieken kreeg van zowel muziekfans als van Duitslandkenners. Dit nodigde uit tot meer en met SRC, zijn exclusieve reispartner, ontwikkelde Leo aan de hand van het boek een reis naar Berlijn, waarin naast geschiedenis, ook kunst, architectuur en natuurlijk muziek een belangrijke rol spelen.

Op deze trip gaan we naar het Berlijn van het interbellum en treden we in de voetsporen van Christopher Isherwood en Bertolt Brecht. De stad stond in die periode bekend als Babylon, hoofdstad der zonde. Marlene Dietrich brak door met haar rol in Der blaue Engel en de UFA/Babelsberg filmstudio maakte internationale furore. Regisseurs als Fritz Lang en films als Nosferatu en Metropolis maakten van de Duitse cinema de enige serieuze concurrent van Hollywood. Natuurlijk dreigde aan de horizon al het spook van het nationaal socialisme, wat het leven in Berlijn helemaal het gevoel gaf van een dans op de vulkaan. Ook andere kunst- en architectuurvormen vierden hoogtij, waaronder Bauhaus en het anarchistische dada met bekende exponenten als George Grosz en John Heartfield. De kritische inslag van dada maakte dat de nazi’s veel van de kunstwerken later als 'entartete Kunst' vernietigden. Toch bleven er gelukkig fraaie voorbeelden gespaard waarvan we er deze reis enkele exclusief zullen bewonderen.

Na de oorlog kwam de stad vrijwel direct weer in het brandpunt van de geschiedenis als epicentrum van de Koude Oorlog. De aanwezigheid van de geallieerde militairen bracht de rock ’n roll naar Duitsland en al 'kreeg' Hamburg de Beatles, ook Berlijn raakte onder invloed van deze nieuwe muziekstijl. Het opkomend McCarthyisme in de VS joeg vluchtelingen als Brecht die eerder westwaarts getrokken waren, terug naar Berlijn, maar juist naar het oostelijk deel van de stad. En aan die andere kant van de muur merkten artiesten als Wolf Biermann en Eva-Maria Hagen dat de harde lijn van de DDR zich moeilijk liet rijmen met hun kritiek op het systeem. De isolatie van de stad maakte van het westelijke deel opnieuw een broeiplaats van vernieuwende muziek, kunst en extreme politieke ideeën. Opnieuw trok dit grote geesten uit de kunst en excentriekelingen aan. David Bowie en Iggy Pop namen in die periode in de Hansa Tonstudio hun bekendste werken op en ontspanden ’s avonds in clubs als Dschungel of Chez Romy Haag. Natuurlijk bezoeken wij de studio en volgen we in de stad de sporen van haar beroemde bewoners. Leo Blokhuis zelf reist met ons mee en zal alle dagen aanwezig zijn en hij verzorgt op een van de avonden tijdens de reis ook een workshop over zijn boek.’

Leo Blokhuis in zijn boek Berlijn
….Heroes van David Bowie dendert als een goederentrein mijn vijftienjarige leven in. Nooit eerder hoorde ik een nummer dat zo bruut en tegelijk zo elegant is. De raadselachtige kracht van Bowies muziek kleurt mijn beeld van Berlijn. En hoe meer muziek ik leer kennen, hoe bijzonderder Heroes wordt. Dit heeft weinig te maken met de twelve bar blues en rock-’n-roll uit het zuiden van de VS of de meeslepende soul uit Memphis….
….Ik wil uitzoeken waar dit precies voor staat. Wat deed Berlijn met Bowie? Hoe gaat een verhaal over de nasleep van de Eerste Wereldoorlog ons ooit bij Heroes brengen? Het is het begin van een prachtige zoektocht en ik neem de lange route, omdat die langs zoveel moois en verhelderends leidt. Bowie wil in zijn Berlijnse jaren vooruitkijken en muziek van de toekomst maken. De jaren meteen na de Eerste Wereldoorlog vormen een goed startpunt: er is na een verwoestende oorlog weinig reden om in nostalgie te blijven hangen, de blik is op de toekomst gericht.…
….Wanneer we inzoomen zien we muziek waarin allerlei invloeden uit popmuziek, theater en klassieke muziek samenkomen en waarin volop gebruikgemaakt wordt van elektronica. Het is deze muziek die een enorme invloed heeft gehad op de hedendaagse popmuziek. Een muzikale reis naar Berlijn voert van jazz en klassieke vernieuwers via piepende synthesizers, Iggy Pop en David Bowie tot aan beukende elektronica….
Lees een interview van het Duitslandinstituut met Leo Blokhuis over zijn boek Berlijn.

Leo Blokhuis is radiomaker, tv-presentator, theaterman, maar bovenal gepassioneerd muziekliefhebber. Hij schreef onder meer Grijsgedraaid, Het Plaatjesboek, City to City en de soundbooks The Sound of the Westcoast en The Sound of the South. In 2019 verscheen zijn roman Blauwe zomer en in 2020 Berlijn – Muzikale Revolutie. Reizen en muziek zijn voor hem onlosmakelijk met elkaar verbonden: ‘Geografie is belangrijk in het begrijpen van muziek. De dingen krijgen letterlijk een plaats en het helpt de verbanden te zien als je de bijbehorende geografie kent.’ Bekijk de website van Leo Blokhuis.

Spotify playlists
Bent u een gebruiker van Spotify? Volg SRC op Spotify en vind playlists (o.a. gemaakt door Leo Blokhuis) die betrekking hebben op deze muziekreis naar Berlijn.

Pluspunten
vervoer in comfort class-touringcar
uitstekend middenklassehotel in Berlijn
5x ontbijt
masterclass door Leo Blokhuis
wandeling met schrijver Brendan Nash
exclusieve bezichtiging John Heartfield kunst
bezoek aan Hansa Tonstudio
muziektour met muziekexpert Thilo Schmied
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
bijdrage aan SRC-bos via Trees for All
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Hansa Tonstudio
wijk Schöneberg van Isherwood
Berlijn van David Bowie
Brecht-Weigel-Museum
Bauhaus in Onkel Toms Hütte
Brücke-Museum
Deutsche Kinemathek
Dorotheenstädtischer Friedhof
Berliner Ensemble
SRC-reisleidster Suzanne
SRC-reisleidster sinds 2004
Samen met schrijver Brendan Nash verkennen we het Berlijn van Christopher Isherwood en met muziekgids Thilo Schmied ontdekken we het muzikale naoorlogse Berlijn van David Bowie!
Ontmoet onze beste reisleiders in Duitsland
SRC-reisleidster Jessy
Reisleidster sinds 2017
SRC-reisleider Theo
Reisleider sinds 2007
SRC-reisleidster Suzanne
Reisleidster sinds 2004

Reisprogramma

Naar Berlijn en masterclass Leo Blokhuis
+ lees meer
Het Berlijn van Isherwoods Cabaret en Bauhaus in Berlijn
+ lees meer
Brechts Berlijn en exclusieve bezichtiging dada-kunst van John Heartfield
+ lees meer
Het Berlijn van Bowie en de muzikale avant-garde
+ lees meer
Bezoek aan het Brücke-Museum van Bowie en de Deutsche Kinemathek
+ lees meer
Terug naar Nederland
+ lees meer
Routekaart Muziekreis Berlijn met Leo Blokhuis
1325 KM

Opstapplaatsen / uitstapplaatsen

De opstapplaatsen en -tijden voor deze reis zijn:
Amersfoort | vertrek 08.30 uur station NS
Tourbushalte, hoek B.Wuytierslaan/Stationsplein
Oldenzaal | vertrek 10.00 uur Station NS
Voorzijde station, Stationsstraat

Aankomsttijd in Nederland
Wij streven ernaar om aan het einde van de middag/begin van de avond bij de uitstapplaatsen aan te komen zodat u nog in de gelegenheid bent om met het openbaar vervoer naar huis te reizen. Wij kunnen op voorhand hier echter geen tijdstip voor geven, aangezien dit afhankelijk is van het verkeer onderweg.

Extra overnachting
U kunt op eigen gelegenheid (met de auto of het openbaar vervoer) naar uw opstapplaats reizen. Als extra service bieden wij u de mogelijkheid om een extra overnachting voor en/of na uw vakantie te reserveren in NH Hotel Amersfoort.

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotel

Hieronder vindt u informatie over het hotel, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in een ander, gelijkwaardig hotel. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

+ Bekijk hotels
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek).
Maximaal 25 deelnemers.

Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.