
The sound of the South
Reisleidster Jessy:
‘Het is alweer een aantal jaren geleden dat SRC deze reis samen met Nederlands grootste muziekkenner Leo Blokhuis ontwikkelde. En elk jaar weer loopt het storm en kan ook Leo niet wachten weer met een nieuwe groep of soms zelfs een oude bekende, “on the road" te gaan. Dwars door de Verenigde Staten nemen we u mee naar de roots van de Amerikaanse muziek. We beginnen dit muzikale avontuur in Chicago, vooral bekend om de elektrische blues, en reizen via de bluegrass van Kentucky naar country-hoofdstad Nashville. Van Nashville gaan we via Muscle Shoals en Tupelo naar ‘Soulsville USA’ Memphis om uiteindelijk de Mississippi-delta in te reizen en uit te komen in de bakermat van jazz en blues: New Orleans.
Op deze reis wordt u ondergedompeld in het rijke verleden van verschillende muzieksoorten. We gaan naar diverse studio’s waar artiesten als Aretha Franklin, Elvis Presley, Hank Williams, Otis Redding en The Rolling Stones hun wereldberoemde songs opnamen. We bezoeken het bluesmuseum in Clarksdale, het bluegrassmuseum in Owensboro en de Country Hall of Fame en de Grand Ole Opry in Nashville. In Memphis gaan we natuurlijk naar de Sun studio en Graceland, en ’s avonds kunt u er zelf op uit: in Chicago wacht Buddy Guy’s Legends, in Memphis BB King’s bluesclub en in New Orleans is er livemuziek op de hoek van elke straat.
Natuurlijk komt de rijke historie van het zuiden ook in andere facetten aan bod: in Memphis bezoeken we de plaats waar in 1968 Martin Luther King werd vermoord en onvermijdelijk verdiepen we ons in de tragische gevolgen die orkaan Katrina voor New Orleans had. Deze reis wordt omlijst met diverse muziekdocumentaires die onderweg in de touringcar worden getoond, en Leo Blokhuis zelf geeft achtergronden en anekdotes bij de muziek middels een aantal speciaal voor deze SRC-reis samengestelde digitale columns en playlists. Uiteindelijk zult u hem ook ontmoeten als hij zich voor een aantal dagen bij uw reisgezelschap voegt. Gaat u mee op deze unieke muziekreis?’
Leo Blokhuis in zijn boek The Sound of the South:
…Ik rijd verder Route 61 af naar het zuiden, door de staat Mississippi naar Louisiana. Dit is dus het land waar de blues ontstond. Hier op de groene velden zongen de tot slaaf gemaakten het leed van het harde werk van zich af. In hun eigen zwarte kerken ontstaat hier de sacrale tegenhanger van de blues, de gospel. Nog verder naar het zuiden, diep in Louisiana en in New Orleans, mengt de muziek uit Afrika zich met de Europese fanfare en ontstaat de jazz. Uit de blues, gospel, jazz en country wordt in het zuiden van de VS rond 1950 de rock-‘n-roll geboren…
Leo Blokhuis is radiomaker, TV-presentator, theaterman, maar bovenal gepassioneerd muziekliefhebber. Een deel van deze route reisde hij al ter voorbereiding op zijn succesvolle soundbook The Sound of the South. Reizen en muziek zijn voor hem onlosmakelijk met elkaar verbonden: ‘Geografie is belangrijk in het begrijpen van muziek. De dingen krijgen letterlijk een plaats en het helpt de verbanden te zien als je de bijbehorende geografie kent.’ Bekijk de website van Leo Blokhuis.
Spotify playlists
Bent u een gebruiker van Spotify? Volg SRC op Spotify en vind playlists (o.a. gemaakt door Leo Blokhuis) die betrekking hebben op de muziekreis USA.
De reis in het kort
Reisbeschrijving
dag 1: Amsterdam – Chicago
We vliegen met KLM naar Chicago, de bakermat van de elektrische Chicago blues en startpunt van Route 66. Na aankomst kunt u de stad vast op eigen gelegenheid verkennen en ’s avonds wachten de diverse podia op u. Wordt het Buddy Guy’s Legends of toch The House of Blues? We verblijven twee nachten in Chicago. (ca. 25 km)
dag 2: Sweet Home Chicago
Met een blik vanaf het water op de prachtige architectuur van Chicago beginnen we onze kennismaking met deze fantastische stad. Hierna maken we een muziektour door de stad waarbij we onder andere een bezoek brengen aan 2120 South Michigan Avenue: de voormalige Chess Records Studios. Muddy Waters, Etta James, The Rolling Stones en vele anderen namen hier hun wereldberoemde songs op.
dag 3: Blue Moon of Kentucky
We verlaten The Windy City en reizen zuidwaarts naar het hart van de bluegrassmuziek: Kentucky. In het Owensboro Bluegrass Music Museum duiken we dieper in dit genre. We overnachten in Owensboro. (ca. 520 km)
dag 4: Nashville Skyline
Onze volgende stop is de hoofdstad van de country: Nashville. Direct na aankomst genieten we hier van een backstage rondleiding in het gebouw van The Grand Ole Opry, voor velen hét symbool van de countrymuziek. We verblijven twee nachten in Goodlettsville, een voorstad van Nashville. (ca. 235 km)
dag 5: Down on Music Row
We bezoeken The Country Music Hall Of Fame en RCA Studio B, waar alle groten van het genre hun muziek opnamen. Hank Williams, Waylon Jennings, Loretta Lynn: slechts een kleine greep uit de sterren die hier hun stem toevertrouwden aan het zwarte vinyl. De rest van de dag kunt u Nashville verder zelf verkennen. Brengt u een bezoek aan het oude Opry gebouw, het Ryman Auditorium? ’s Avonds lonken de beroemde podia als The Bluebird Cafe. (ca. 40 km)
dag 6: Sweet Home Alabama
Het kleine slaperige Muscle Shoals is wereldberoemd door de opnamestudio’s van Fame en The Muscle Shoals Sound Studios. Op onze weg naar Memphis bezoeken we beide studio’s en treden in de voetsporen van onder meer Otis Redding, The Staples en The Rolling Stones, die in The Muscle Shoals Sound Studios twee van hun grootste hits ooit opnamen: Brown Sugar en Wild Horses. Boven de deur van studio Fame staat het: Through these doors walk the finest musicians, songwriters, artists and producers in the world. En over grootheden gesproken: na Muscle Shoals rijden we naar Tupelo en bezoeken we het huis waar de wieg van niemand minder dan Elvis heeft gestaan! We overnachten in Tupelo. (ca. 355 km)
dag 7: Mississippi Goddam
Het schilderachtige Oxford Mississippi telt slechts zo’n 20.000 inwoners maar is wel de vestigingsplaats van de University of Mississippi. Ole Miss, zoals de universiteit ook wel genoemd wordt, was in 1962 het decor van rellen toen James Meredith als eerste zwarte student de segregatie probeerde te breken. We brengen een bezoek aan de campus van de universiteit die overigens ook een van Amerika’s grootste blues archieven herbergt, voor we doorrijden naar Memphis. We verblijven twee nachten in Memphis, op een steenworp afstand van Beale Street. Drinkt u deze avond nog wat in B.B. King’s Blues Club? (ca. 225 km)
dag 8: Memphis Tennessee
Soulsville USA, Memphis: het volgende muzikale hoogtepunt op deze reis. In de Sun studio’s verwonderen we ons erover dat vanuit zo’n kleine ruimte de halve wereld veroverd is. Hier zette Elvis zijn eerste stappen in de muziek, maar namen ook Johnny Cash en Jerry Lee Lewis op. De studio ademt muziekhistorie. Historie treffen we ook in het Stax Museum of American Soul Music, een naam die eigenlijk alles al zegt. ’s Middags gaan we naar Graceland, het landgoed en de laatste rustplaats van Elvis. We zien het huis zelf, de vliegtuigen van the King en zijn autocollectie, met zijn beroemde roze Cadillac. Toch liever nog wat genieten van downtown Memphis? In Beale Street vindt u ook nog de Memphis Music Hall of Fame en het Rock 'n' Soul Museum. (ca. 30 km)
dag 9: Crossroads
De historie van Amerika’s diepe zuiden is natuurlijk ook nauw verbonden met rassenhaat en segregatie. Vanaf de slavernij loopt via de Civil Rights-beweging een rechtstreekse rode draad naar het heden. En behalve Soulsville USA is Memphis ook de plaats waar Martin Luther King in 1968 zo tragisch aan zijn einde kwam. Voordat we de stad verlaten, bezoeken we het National Civil Rights Museum, gevestigd in het Lorraine Motel: de plek van de aanslag op dominee King. Na dit figuurlijke kruispunt in de Amerikaanse geschiedenis reizen we verder, op weg naar de crossroads van Highways 61 en 49 in Clarksdale. Volgens de legende verkocht Robert Johnson hier zijn ziel aan de duivel in ruil voor zijn virtuositeit op de gitaar. In Clarksdale brengen we een bezoek aan het Delta Blues Museum. (ca. 125 km)
dag 10: Highway 61 revisited
We beginnen de dag met een bezoek aan de Dockery Plantation. Deze katoenplantage wordt alom beschouwd als geboorteplaats van de blues: onder andere Charley Patton, Robert Johnson, Howlin’ Wolf speelden en/of werkten op de plantage. We rijden door naar Natchez, waar we overnachten. (ca. 370 km)
dag 11: Louisiana Bound: van Natchez naar New Orleans
Strategisch gelegen aan de Mississippi groeide Natchez uit tot een van de belangrijkste handelsplaatsen van het zuiden. Suikerriet en katoen brachten over de rug van de vele Afrikaanse tot slaaf gemaakten de blanke plantagehouders een enorme welvaart, die vandaag de dag nog weerspiegeld wordt in de prachtige Antebellum plantershuizen die de stad rijk is. We maken een tour langs een aantal van de huizen voor we doorrijden naar The Big Easy, New Orleans. Op eigen gelegenheid kunt u de stad vast verkennen. Wordt het Bourbon Street, Decatur Street, The Old US Mint waar tegenwoordig het jazzmuseum is gevestigd? Of toch liever de gezellige overdekte French Market? En ’s avonds is er ongetwijfeld weer live muziek. Misschien stuit u nog wel ergens op een second line of slaagt u erin een plekje te bemachtigen in The Preservation Hall. We verblijven de komende drie nachten in New Orleans. (ca. 280 km)
dag 12: City of New Orleans
De zondag is ook voor vele Amerikanen de dag voor kerkbezoek. En wie in de zwarte gemeenschap kerk zegt, zegt direct ook gospel music. Vandaag zijn we te gast in een van de kerken van New Orleans om zelf een gospeldienst mee te maken. Vanzelfsprekend staan we op deze reis ook stil bij de gevolgen van de orkaan Katrina. Toen Katrina de stad trof, stokte de muziek en werd New Orleans het decor van onbeschrijfelijk menselijk leed en verdriet. Tot op de dag van vandaag worden de bewoners geconfronteerd met de gevolgen van Katrina. In het Louisiana State Museum bezoeken we de hieraan gewijde tentoonstelling.
dag 13: Crescent City
De haven van New Orleans is de plaats waar vele tot slaaf gemaakten voet op Amerikaanse bodem zetten. Met hen kwamen de ritmes en muziek uit Afrika. Op Congo Square in de wijk Tremé mochten zij eens per week bij elkaar komen, bijeenkomsten die vooral gebruikt werden om samen te dansen en te musiceren. Wij maken vanuit ons centraal gelegen hotel een bijzondere muzikale stadswandeling. Tremé, French Quarter: uit alle voegen druipt hier de muziek. Jazz, blues, soul, cajun: alles is hier te beluisteren en loopt als een rode draad door de historie van de stad. Wie New Orleans zegt, zegt natuurlijk Louis Armstrong, maar ook Fats Domino, Dr. John, Little Richard, Allen Toussaint en Cosimo Matassa. Een kleine greep slechts uit het onuitputtelijke arsenaal van de rijke muziekhistorie van deze stad.
dag 14: New Orleans – Amsterdam
Vanaf de naar Louis Armstrong vernoemde luchthaven stijgen we op voor onze terugreis naar Nederland. (ca. 25 km)
dag 15: Aankomst op Schiphol
We komen aan in Nederland.
Vluchtschema


Amsterdam - Chicago | 12:25 - 14:15 uur |
New Orleans - Atlanta | 17:29 - 20:10 uur |
Atlanta - Amsterdam | 22:30 - 12:55 uur |

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.
Schiphol Travel Taxi
Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!
Vluchttoeslag
Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!
Informatie over uw vliegreis
Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.
Hotels
Hieronder vindt u informatie over de hotels, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in andere, gelijkwaardige hotels. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Bekijk de website van Hampton Inn & Suites Chicago Downtown

Bekijk de website van Wingfield Inn & Suites

Bekijk de website van Country Inn & Suites

Bekijk de website van Best Western Plus Tupelo Inn & Suites

Bekijk de website van Comfort Inn Downtown Memphis

Bekijk de website van Hampton Inn Clarksdale

Bekijk de website van Natchez Grand Hotel & Suites

Bekijk de website van Holiday Inn Downtown Superdome New Orleans
Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Bekijk de website van Schiphol Hotel A4

Verlengingsmogelijkheden
Deze reis kunt u individueel verlengen vooraf in Chicago of achteraf in New Orleans. U verblijft tijdens de verlenging in het eerste, respectievelijk laatste hotel van de rondreis. Tijdens de verlenging is er geen reisleider aanwezig. Prijzen zijn afhankelijk van de gewenste duur van de verlenging en of u ook een luchthaven transfer wilt. Neemt u voor de mogelijkheden contact op met onze afdeling informatie & reserveringen.
Chicago
Behalve de hoofdstad van de elektrische blues is Chicago is een geweldige architectuurstad! Na de grote brand van 1871 ontstond er een ongekende bouwwoede met opvallende hoogbouw. Niet voor niets is de “Chicago school of architecture” of “first Chicago school”, een stijlvorm die uit deze bouwwoede voortkwam, nog steeds een begrip. Deze bouwgolf zette zich voort in de jaren twintig met prachtige art deco-gebouwen. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de “Second Chicago School” op gang, met de Duits-Amerikaanse architect Ludwig Mies van der Rohe als grote aanjager, en ook aan het einde van de 20e eeuw bleef Chicago op architectuurgebied vooruit lopen. Daarnaast vindt u in Chicago de beroemde prairiehuizen van Frank Lloyd Wright zoals het Robie house en zijn vele huizen in Oak Park. Kortom: voor zowel muziek- als architectuurliefhebber is Chicago een must!’
New Orleans
The Big Easy is een langer verblijf meer dan waard. Sluit uw reis af met een paar dagen extra in het bruisende French Quarter. Laat alle indrukken van de afgelopen twee weken nog eens de revue passeren terwijl u slentert langs de Mississippi. Of duik verder in de magie van de stad door een bezoek te brengen aan een van de begraafplaatsen of het voodoomuseum of maak een tripje in “The Streetcar named Desire”. En natuurlijk is er geen ontsnappen aan de muziek. The Spotted Cat, Preservation Hall, Fritzel: ze lokken u elke avond weer met hun swingende klanken!!
Volg ons