050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
U reist in goed gezelschap
Veel tevreden reizigers

Kerstsfeer in het Bourgondische rijk

Reisleider Antoon:
‘De schilderachtige Vlaamse steden Antwerpen, Gent en Brugge kennen een rijke traditie als het aankomt op kunst. Van veel recentere datum is de traditie om in december de binnensteden om te toveren in een waar winterwonderland. Verlichte kerstbomen sieren de middeleeuwse marktpleinen en ook de trapgevels van fraaie koopmanshuizen zijn uitbundig gedecoreerd met talloze fonkelende lichtjes. Sfeervolle kerstmarkten, gezellige ijsbanen, rijkversierde kerststallen of een nostalgische kermis: kerst in Vlaanderen is een plaatje! Tijdens deze heerlijke, nieuwe kerstreis combineren we de twee geneugten: kerst en kunst. Geniet van de prachtige verfijnde schilderijen van de Vlaamse Primitieven tot de intrigerende werken van de surrealisten. Laaf u aan de schoonheid van Jan van Eyck, Pieter Paul Rubens, James Ensor en René Magritte en proef vervolgens op een kerstmarkt een heerlijke warme chocolademelk of, een tikje hipper, een chai latte met verse kaneel, kruidnagel en gember.

Tijdens deze korte kerstreis geniet u in de mooiste musea en kerken van Antwerpen, Gent en Brugge van de indrukwekkende Vlaamse kunstcollectie en in de knusse binnensteden van de typisch Vlaamse gezelligheid en gastvrijheid! In Gent bewonderen we natuurlijk het vermaarde meesterwerk ‘De Aanbidding van het Lam Gods’ van Jan van Eyck in de imposante Sint-Baafskathedraal. Van Eyck is misschien wel de beroemdste kunstenaar van zijn tijd. Ook in het Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen en in het Groeningemuseum in Brugge ziet u enkele van zijn mooiste schilderijen. We wandelen door de prachtige binnensteden, tot stand gekomen door dezelfde rijkdom en welvaart als die kunstcollecties onder heerschappij van de Bourgondische hertogen. Nu vormen ze een knus decor voor hun bezoekers, zeker als daar in december de feestverlichting bij aangestoken wordt. Het zal ons dan ook geen enkele moeite kosten onszelf een Bourgondiër te voelen te midden van al deze schoonheid en gezelligheid. Mag ik u laten proeven van de mooiste kunst en knusse kerstsfeer in Bourgondisch Vlaanderen?’

Pluspunten
vervoer in comfort class-touringcar
goed toeristenklassehotel in centrum van Gent
3x ontbijt en 3x diner
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
bijdrage aan SRC-bos via Trees for All
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Wintergloed in Brugge en Gentse Winterfeesten
Grote Markt in kerstsfeer in Antwerpen
Groeningemuseum in Brugge
De Aanbidding van het Lam Gods van Jan van Eyck
Koninklijk Museum Schone Kunsten Antwerpen
Sint-Baafskathedraal Gent met bezoekerscentrum
historisch centrum Mechelen
Reisleider Antoon
SRC-reisleider sinds 2002
Tijdens deze korte kerstreis geniet u in de mooiste musea en kerken van de indrukwekkende Vlaamse kunst en in de knusse binnensteden van de typisch Vlaamse kerstsfeer en gastvrijheid!
Ontmoet onze beste reisleiders in België
SRC-reisleider Antoon
Reisleider sinds 2002
SRC-reisleider Bart
Reisleider sinds 2006
SRC-reisleidster Jessy
Reisleidster sinds 2017
Reisleider Johan
Reisleider sinds 2013

De reis in het kort

Bezoek aan het KMSKA in Antwerpen en naar Gent
Stadswandeling Gent, het Lam Gods in de Sint-Baafskathedraal en kerstsfeer op het plein
Stadswandeling Brugge, Groeningemuseum en vrije tijd voor Wintergloed
Bezoek aan Mechelen en terug naar Nederland

Reisbeschrijving

dag 1: Topstukken in vernieuwd KMSKA Antwerpen

Vanuit onze opstapplaatsen rijden we naar de Scheldestad Antwerpen. Tijdens een korte stadswandeling zien we het hart van de stad: de gezellige Grote Markt. De rijkversierde gevels van de gildehuizen, het fraaie stadhuis en de fontein met het beeld van de Romeinse soldaat Silvius Brabo zijn blikvangers op het plein maar moeten deze keer strijden met de ijsbaan, het reuzenrad en de gezellige kerststalletjes met eten en drinken. We nemen een kijkje in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, waar we een aantal werken van Peter Paul Rubens bewonderen voordat we doorlopen naar die andere kunsttempel: het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. In een prachtig decor van het onlangs gerenoveerde museum bewonderen we onder meer de werken van de Vlaamse Primitieven, Rubens, Titiaan, Rembrandt en James Ensor. Geniet van de verstilde schoonheid van ‘De Heilige Barbara’ en ‘Madonna bij de fontein’ van Jan van Eyck, bekijk ‘De aanbidding van de koningen’ van Rubens of laat u intrigeren door de expressieve werken van Ensor, waarvan het KMSKA ’s werelds grootste collectie bezit. Na dit bezoek verlaten we de sinjorenstad en rijden we naar Gent, waar we drie nachten verblijven in de schaduw van de beroemde Sint-Baafskathedraal in het hartje van de stad. Met deze locatie hebben we ook direct de Gentse Winterfeesten onder handbereik. We dineren in de stad. (ca. 215 km)

dag 2: Kunst en knusheid in middeleeuws Gent

Op deze eerste kerstdag is de ochtend voor ons, terwijl de Vlamingen uitslapen van de kerstavond. Na het ontbijt starten we onze kennismaking met Gent met een stadswandeling, waarbij we genieten van sfeervolle pleintjes en schilderachtige straatjes. De feestelijkheden komen ’s middags op gang als de kerstmarkt voor de St.-Baafs opengaat, maar wij kiezen er eerst nog voor de geest te verrijken als we de kathedraal, gebouwd in de 15e en 16e eeuw, binnengaan. Hier gaat onze aandacht vooral uit naar ‘De Aanbidding van het Lam Gods’ van Jan van Eyck. Het altaarstuk, geschilderd in opdracht van de Gentse politicus en koopman Joos Vijd, bestaat uit twaalf panelen, waarvan er acht met scharnieren gesloten kunnen worden. Op 6 mei 1432 werd het onder grote belangstelling geïnstalleerd in de Vijdkapel van de Sint-Baafskathedraal. Na een ingrijpende restauratie van de belangrijkste panelen kunnen we het meesterwerk nu bewonderen in de sacramentskapel van de kathedraal, nadat we een introductie over Van Eyck en het Lam Gods hebben gekregen in het speciaal daarvoor ingerichte bezoekerscentrum in de crypte. Naast het Lam Gods herbergt de prachtige kathedraal tal van andere kunstschatten, waaronder de rococo-preekstoel, het barokke hoogaltaar van marmer en een meesterwerk van Rubens. Na deze overweldigende schoonheid lopen we de kathedraal uit en zo de winterse feestsfeer in. Het plein voor de St.-Baafs is in Gent traditioneel dé locatie voor de kerstmarkt. Geniet hier van een warme chocolade en een pannenkoek of maak een ritje in het reuzenrad. Natuurlijk wordt er ook overal het heerlijke Belgische bier geserveerd. We dineren vanavond in de stad. De kerstmarkt gaat door tot wel 22.00 uur ’s avonds en ons hotel staat aan de markt, dus vroege slapers zijn gewaarschuwd!

NB Enkele panelen van het Lam Gods zijn in 2023 verhuisd naar het plaatselijke Museum der Schone Kunsten voor de laatste fase van de restauratie en zijn in de kerk vervangen door replica’s.

dag 3: Sfeervol Brugge en het Groeningemuseum

We verlaten Gent voor een dagje en reizen naar dat andere Vlaamse juweel: het sfeervolle Brugge. Bijgenaamd ‘De Schone’, oogt de stad als een schilderachtig openluchtmuseum waar vervlogen tijden herleven. Het hele jaar door waant je je er in een middeleeuws prentenboek, en in december kunnen we ons dan ook geen fraaier decor wensen. Brugge was in de 14e en 15e eeuw het internationale kruispunt van Noord-Europa, waar Duitse, Spaanse, Portugese, Italiaanse, Schotse en Engelse kooplieden en bankiers handel dreven en elkaar beïnvloedden. De handel in wol en laken maakte Brugge rijk. Tijdens onze stadswandeling zien we overal de sporen van dit rijke verleden. Zo bekijken we de Belfort op de Grote Markt, de blikvanger van de stad, al zal ook deze mogelijk in december moeten wedijveren met een reuzenrad. Natuurlijk stoppen we op de markt om even de sfeer op te snuiven of een warm drankje te nuttigen voor we doorlopen naar de Burg, het oudste deel van Brugge, waar adembenemende prachtige gevels, gebouwd in verschillende stijlen om onze aandacht vechten. Het monumentale stadhuis is hier het pronkstuk. Onze dosis Vlaamse kunst halen we in het plaatselijke Groeningemuseum, dat wereldberoemd is vanwege zijn verzameling Vlaamse Primitieven. Onze aandacht gaat natuurlijk uit naar twee meesterwerken van Jan van Eyck: ‘Madonna met kanunnik Van der Paele’ en het ‘portret van Margareta van Eyck’, maar daarnaast genieten we hier ook van het werk van Rogier van der Weyden, Hans Memling en Gerard David. ‘Het Laatste Oordeel’ van Hieronymus Bosch is de smaakvolle kers op de wondermooie collectie. Natuurlijk nemen we ook nog een kijkje bij de witmarmeren Madonna van Michelangelo in de Onze-Lieve-Vrouwekerk, een herinnering aan de intensieve handelscontacten tussen Brugge en Florence. Na dit kunstzinnige schoon is er natuurlijk ook nog tijd om te genieten van Wintergloed, zoals de Bruggenaren hun eindejaarsfestiviteiten noemen. Wandelt u terug naar de Markt voor een glühwein? Of gaat u naar die andere kerstmarkt op het Simon Stevinplein voor een traditioneel Brugs biertje? Voor het diner maken we vandaag een reservering in Brugge of Gent (ca. 105 km)

dag 4: Bourgondisch Mechelen en naar huis

We verlaten Gent voor onze thuisreis naar Nederland, maar stoppen onderweg nog in Mechelen, ooit zetel van de Bourgondische vorsten. Deze stad zal u verbazen met haar rijke Bourgondische geschiedenis en imposante Sint-Romboutstoren. In de 15e en 16e eeuw maakten de Bourgondische vorsten Mechelen tot een van de belangrijkste steden van de Nederlanden. Onder anderen Margareta van Oostenrijk zorgde ervoor dat de stad een ware bloeiperiode doormaakte, wat nu nog steeds te zien is aan de oude kerken, rijk versierde gildehuizen en Bourgondische paleizen. Na wat vrije tijd waarin u kunt genieten van een laatste Belgische lunch en een wandeling door de stad rijden we terug naar Nederland, waar we aan het einde van de middag aankomen. (ca. 275 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. In de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt echter dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. Het kan dan zijn dat u de kosten voor de excursie direct na uw (online) reservering via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen dient te betalen. In andere gevallen betaalt u ter plaatse aan de reisleider. Per excursie staat vermeld welke werkwijze gevolgd wordt.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Opstapplaatsen

De opstapplaatsen voor deze reis zijn:
Amersfoort | vertrek 08.30 uur Station NS
Tourbushalte, hoek B.Wuytierslaan/Stationsplein
Breda | vertrek 10.00 uur Station NS Breda-Prinsenbeek
Parkeerterrein Hoge Mosten

U kunt op eigen gelegenheid (met de auto of het openbaar vervoer) naar uw opstapplaats reizen. Als extra service bieden wij u de mogelijkheid om een extra overnachting voor en/of na uw vakantie te reserveren in een hotel nabij de opstapplaats. Hieronder vindt u meer informatie over dit hotel.

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotel

Hieronder vindt u informatie over het hotel, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in een ander, gelijkwaardig hotel. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Hotel ibis Gent Centrum St. Baafskathedraal, België
Hotel Ibis Centrum St. Baafskathedraal - Gent
Hotel Ibis Gent Centrum Snt-Baafskathedraal ligt in het historische hart van Gent, tegenover de gelijknamige kathedraal waar het wereldberoemde Lam Gods van Jan van Eyck hangt. Het hotel heeft een bar met uitzicht op de kathedraal, waar diverse Belgische bieren en andere specialiteiten geserveerd worden. In de directe omgeving van het hotel vindt u verschillende cafés en restaurants. Op 3.200 meter van het hotel is treinstation Sint Pieters met verbindingen naar Brugge (ca. 30 minuten) en Brussel (ca. 40 minuten). Het hotel beschikt over een lift. De kamers in Ibis Sint-Baafs hebben houten vloeren, airconditioning, geluidsisolatie en een badkamer met een bad of een douche en een toilet. Op alle kamers is gratis wifi beschikbaar.

Bekijk de website van Hotel ibis Centrum Sint-Baafskathedraal

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

NH Hotel Amersfoort
Hotel NH Amersfoort - Amersfoort
NH Hotel Amersfoort ligt op 5 minuten loopafstand van het stadscentrum en het station. Het hotel beschikt over een restaurant, een bar, een terras, een 24-uursreceptie, een lift, gratis wifi, een wekservice en parkeergelegenheid (tegen betaling). De kamers zijn voorzien van een tv, airconditioning, een kluis, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad en/of een douche, een toilet en een föhn. Het ontbijt wordt van maandag t/m vrijdag geserveerd van 7.00 - 10.00 uur, op zaterdag van 8.00 - 11.00 uur en op zon- en feestdagen van 8.00 - 12.00 uur. Indien u voor de start van het ontbijt vertrekt kan het hotel een ontbijtpakket verzorgen.

Bekijk de website van NH Hotel Amersfoort
Bastion Hotel Breda
Hotel Bastion Breda - Breda
Bastion Hotel Breda ligt naast de A16/afslag 17 en op enkele minuten loopafstand van het station Prinsenbeek. Het centrum is met het openbaar vervoer binnen 10 minuten te bereiken. Het hotel beschikt over een sfeervol restaurant, een bar, een terras, een 24-uursreceptie, een lift, gratis wifi, wekservice en gratis parkeergelegenheid. De comfort kamers zijn voorzien van een tv, airconditioning, een kluis, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad en/of een douche en een toilet.

Bekijk de website van Bastion Hotel Breda

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek)
Maximaal 34 deelnemers.

Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.
Direct na boeking ontvangt u van ons een e-mail met de bevestiging en het boekingsnummer. Vervolgens ontvangt u binnen een werkdag de factuur. U kunt tijdens uw boeking de (aan)betaling via Ideal voldoen of achteraf via de instructies die u bij de factuur ontvangt.
ANVRSGRCalamiteitenfondsiDealTrees for All
Boek uw reis bij SRC Reizen
Veilig boeken via onze beveiligde verbinding
Veilig uw (aan)betaling voldoen via Ideal
Veel tevreden reizigers gingen u voor
De mooiste reisprogramma's
De beste reisleiders laten u méér zien