
Kerstsfeer in het Bourgondische rijk
Reisleider Antoon:
‘De schilderachtige Vlaamse steden Antwerpen, Gent en Brugge kennen een rijke traditie als het aankomt op kunst. Van veel recentere datum is de traditie om in december de binnensteden om te toveren in een waar winterwonderland. Verlichte kerstbomen sieren de middeleeuwse marktpleinen en ook de trapgevels van fraaie koopmanshuizen zijn uitbundig gedecoreerd met talloze fonkelende lichtjes. Sfeervolle kerstmarkten, gezellige ijsbanen, rijkversierde kerststallen of een nostalgische kermis: kerst in Vlaanderen is een plaatje! Tijdens deze heerlijke, nieuwe kerstreis combineren we de twee geneugten: kerst en kunst. Geniet van de prachtige verfijnde schilderijen van de Vlaamse Primitieven tot de intrigerende werken van de surrealisten. Laaf u aan de schoonheid van Jan van Eyck, Pieter Paul Rubens, James Ensor en René Magritte en proef vervolgens op een kerstmarkt een heerlijke warme chocolademelk of, een tikje hipper, een chai latte met verse kaneel, kruidnagel en gember.
Tijdens deze korte kerstreis geniet u in de mooiste musea en kerken van Antwerpen, Gent en Brugge van de indrukwekkende Vlaamse kunstcollectie en in de knusse binnensteden van de typisch Vlaamse gezelligheid en gastvrijheid! In Gent bewonderen we natuurlijk het vermaarde meesterwerk ‘De Aanbidding van het Lam Gods’ van Jan van Eyck in de imposante Sint-Baafskathedraal. Van Eyck is misschien wel de beroemdste kunstenaar van zijn tijd. Ook in het Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen en in het Groeningemuseum in Brugge ziet u enkele van zijn mooiste schilderijen. We wandelen door de prachtige binnensteden, tot stand gekomen door dezelfde rijkdom en welvaart als die kunstcollecties onder heerschappij van de Bourgondische hertogen. Nu vormen ze een knus decor voor hun bezoekers, zeker als daar in december de feestverlichting bij aangestoken wordt. Het zal ons dan ook geen enkele moeite kosten onszelf een Bourgondiër te voelen te midden van al deze schoonheid en gezelligheid. Mag ik u laten proeven van de mooiste kunst en knusse kerstsfeer in Bourgondisch Vlaanderen?’
Reisbeschrijving
dag 1: Topstukken in vernieuwd KMSKA Antwerpen
Vanuit onze opstapplaatsen rijden we naar de Scheldestad Antwerpen. Tijdens een korte stadswandeling zien we het hart van de stad: de gezellige Grote Markt. De rijkversierde gevels van de gildehuizen, het fraaie stadhuis en de fontein met het beeld van de Romeinse soldaat Silvius Brabo zijn blikvangers op het plein maar moeten deze keer strijden met de ijsbaan, het reuzenrad en de gezellige kerststalletjes met eten en drinken. We nemen een kijkje in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, waar we een aantal werken van Peter Paul Rubens bewonderen voordat we doorlopen naar die andere kunsttempel: het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. In een prachtig decor van het onlangs gerenoveerde museum bewonderen we onder meer de werken van de Vlaamse Primitieven, Rubens, Titiaan, Rembrandt en James Ensor. Geniet van de verstilde schoonheid van ‘De Heilige Barbara’ en ‘Madonna bij de fontein’ van Jan van Eyck, bekijk ‘De aanbidding van de koningen’ van Rubens of laat u intrigeren door de expressieve werken van Ensor, waarvan het KMSKA ’s werelds grootste collectie bezit. Na dit bezoek verlaten we de sinjorenstad en rijden we naar Gent, waar we drie nachten verblijven in de schaduw van de beroemde Sint-Baafskathedraal in het hartje van de stad. Met deze locatie hebben we ook direct de Gentse Winterfeesten onder handbereik. We dineren in de stad. (ca. 215 km)
dag 2: Kunst en knusheid in middeleeuws Gent
Op deze eerste kerstdag is de ochtend voor ons, terwijl de Vlamingen uitslapen van de kerstavond. Na het ontbijt starten we onze kennismaking met Gent met een stadswandeling, waarbij we genieten van sfeervolle pleintjes en schilderachtige straatjes. De feestelijkheden komen ’s middags op gang als de kerstmarkt voor de St.-Baafs opengaat, maar wij kiezen er eerst nog voor de geest te verrijken als we de kathedraal, gebouwd in de 15e en 16e eeuw, binnengaan. Hier gaat onze aandacht vooral uit naar ‘De Aanbidding van het Lam Gods’ van Jan van Eyck. Het altaarstuk, geschilderd in opdracht van de Gentse politicus en koopman Joos Vijd, bestaat uit twaalf panelen, waarvan er acht met scharnieren gesloten kunnen worden. Op 6 mei 1432 werd het onder grote belangstelling geïnstalleerd in de Vijdkapel van de Sint-Baafskathedraal. Na een ingrijpende restauratie van de belangrijkste panelen kunnen we het meesterwerk nu bewonderen in de sacramentskapel van de kathedraal, nadat we een introductie over Van Eyck en het Lam Gods hebben gekregen in het speciaal daarvoor ingerichte bezoekerscentrum in de crypte. Naast het Lam Gods herbergt de prachtige kathedraal tal van andere kunstschatten, waaronder de rococo-preekstoel, het barokke hoogaltaar van marmer en een meesterwerk van Rubens. Na deze overweldigende schoonheid lopen we de kathedraal uit en zo de winterse feestsfeer in. Het plein voor de St.-Baafs is in Gent traditioneel dé locatie voor de kerstmarkt. Geniet hier van een warme chocolade en een pannenkoek of maak een ritje in het reuzenrad. Natuurlijk wordt er ook overal het heerlijke Belgische bier geserveerd. We dineren vanavond in de stad. De kerstmarkt gaat door tot wel 22.00 uur ’s avonds en ons hotel staat aan de markt, dus vroege slapers zijn gewaarschuwd!
NB Enkele panelen van het Lam Gods zijn in 2023 verhuisd naar het plaatselijke Museum der Schone Kunsten voor de laatste fase van de restauratie en zijn in de kerk vervangen door replica’s.
dag 3: Sfeervol Brugge en het Groeningemuseum
We verlaten Gent voor een dagje en reizen naar dat andere Vlaamse juweel: het sfeervolle Brugge. Bijgenaamd ‘De Schone’, oogt de stad als een schilderachtig openluchtmuseum waar vervlogen tijden herleven. Het hele jaar door waant je je er in een middeleeuws prentenboek, en in december kunnen we ons dan ook geen fraaier decor wensen. Brugge was in de 14e en 15e eeuw het internationale kruispunt van Noord-Europa, waar Duitse, Spaanse, Portugese, Italiaanse, Schotse en Engelse kooplieden en bankiers handel dreven en elkaar beïnvloedden. De handel in wol en laken maakte Brugge rijk. Tijdens onze stadswandeling zien we overal de sporen van dit rijke verleden. Zo bekijken we de Belfort op de Grote Markt, de blikvanger van de stad, al zal ook deze mogelijk in december moeten wedijveren met een reuzenrad. Natuurlijk stoppen we op de markt om even de sfeer op te snuiven of een warm drankje te nuttigen voor we doorlopen naar de Burg, het oudste deel van Brugge, waar adembenemende prachtige gevels, gebouwd in verschillende stijlen om onze aandacht vechten. Het monumentale stadhuis is hier het pronkstuk. Onze dosis Vlaamse kunst halen we in het plaatselijke Groeningemuseum, dat wereldberoemd is vanwege zijn verzameling Vlaamse Primitieven. Onze aandacht gaat natuurlijk uit naar twee meesterwerken van Jan van Eyck: ‘Madonna met kanunnik Van der Paele’ en het ‘portret van Margareta van Eyck’, maar daarnaast genieten we hier ook van het werk van Rogier van der Weyden, Hans Memling en Gerard David. ‘Het Laatste Oordeel’ van Hieronymus Bosch is de smaakvolle kers op de wondermooie collectie. Natuurlijk nemen we ook nog een kijkje bij de witmarmeren Madonna van Michelangelo in de Onze-Lieve-Vrouwekerk, een herinnering aan de intensieve handelscontacten tussen Brugge en Florence. Na dit kunstzinnige schoon is er natuurlijk ook nog tijd om te genieten van Wintergloed, zoals de Bruggenaren hun eindejaarsfestiviteiten noemen. Wandelt u terug naar de Markt voor een glühwein? Of gaat u naar die andere kerstmarkt op het Simon Stevinplein voor een traditioneel Brugs biertje? Voor het diner maken we vandaag een reservering in Brugge of Gent (ca. 105 km)
dag 4: Bourgondisch Mechelen en naar huis
We verlaten Gent voor onze thuisreis naar Nederland, maar stoppen onderweg nog in Mechelen, ooit zetel van de Bourgondische vorsten. Deze stad zal u verbazen met haar rijke Bourgondische geschiedenis en imposante Sint-Romboutstoren. In de 15e en 16e eeuw maakten de Bourgondische vorsten Mechelen tot een van de belangrijkste steden van de Nederlanden. Onder anderen Margareta van Oostenrijk zorgde ervoor dat de stad een ware bloeiperiode doormaakte, wat nu nog steeds te zien is aan de oude kerken, rijk versierde gildehuizen en Bourgondische paleizen. Na wat vrije tijd waarin u kunt genieten van een laatste Belgische lunch en een wandeling door de stad rijden we terug naar Nederland, waar we aan het einde van de middag aankomen. (ca. 275 km)
Opstapplaatsen
De opstapplaatsen voor deze reis zijn:
Amersfoort | vertrek 08.30 uur Station NS
Tourbushalte, hoek B.Wuytierslaan/Stationsplein
Breda | vertrek 10.00 uur Station NS Breda-Prinsenbeek
Parkeerterrein Hoge Mosten
U kunt op eigen gelegenheid (met de auto of het openbaar vervoer) naar uw opstapplaats reizen. Als extra service bieden wij u de mogelijkheid om een extra overnachting voor en/of na uw vakantie te reserveren in een hotel nabij de opstapplaats. Hieronder vindt u meer informatie over dit hotel.
Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.
Schiphol Travel Taxi
Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!
Vluchttoeslag
Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!
Informatie over uw vliegreis
Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.
Hotel
Hieronder vindt u informatie over het hotel, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in een ander, gelijkwaardig hotel. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Bekijk de website van Hotel ibis Centrum Sint-Baafskathedraal
Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Bekijk de website van NH Hotel Amersfoort

Bekijk de website van Bastion Hotel Breda
Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.

Volg ons