050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | België
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
belgië.jpg

Praktische informatie België

Algemene informatie België

HoofdstadBrussel
StaatsvormConstitutionele monarchie
Oppervlakte30.528 km²
Aantal inwonersca. 11.584.008
Bevolkingsdichtheidca. 379,6 per km²
Officiële talenNederlands (Vlaams), Duits, Frans
ReligiesRooms-katholieke Kerk 52,9%, protestantisme 2,1%, oosters-orthodoxe kerken 1,6%, andere richtingen in het christendom 4,1%, agnosticisme 17,1%, atheïsme 14,9%, islam 5,2%, boeddhisme 0,2%, jodendom 0,2%, andere religies 1,7%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in België verblijft u meestal in toeristenklassehotels of middenklassehotels. Deze hotels kunnen per stad, streek en onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Bij elke België-reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Audiosysteem

Op onze groepsreizen in België wordt meestal het audiosysteem gebruikt. Bij dit systeem heeft elke reiziger een koptelefoon en een klein zenderkastje, en de reisleider en/of gids een microfoontje. Daardoor kunt u de reisleider tijdens stadswandelingen en rondleidingen uitstekend horen, ook bij geluidsoverlast door bijvoorbeeld passerend verkeer en in het openbaar vervoer. Ook heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken. Kortom: het audiosysteem biedt u comfort en persoonlijke vrijheid.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar België is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de België-reizen veel gewandeld worden en geregeld zitten er ook trappen bij of ongelijke straatjes. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in België

De netspanning in België bedraagt 220 volt. U heeft geen wereldstekker nodig.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen in België zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. In België kunt u korting ontvangen op de entreegelden van bijvoorbeeld musea en bezienswaardigheden als u 65 jaar of ouder bent. We raden u daarom aan een kopie van uw paspoort mee te nemen als dit voor u geldt. Reist u met een groep, dan is de groepskorting vaak gelijk aan of hoger dan deze individuele korting.

Eten en drinken in België

De keuken van België is een combinatie van het machtige Nederlandse eten en de meer verfijnde kookkunst van Frankrijk. België ligt aan de zee, dus is er overal volop verse vis verkrijgbaar. De groente wordt vooral rond Gent in Oost-Vlaanderen verbouwd, terwijl het vlees en gevogelte van het polderland komt. Dat alles resulteert in een smakelijke keuken, waarin zware eenpansmaaltijden centraal staan: stoverij, hutspot en Gentse waterzooi verschijnen bij voorkeur in kolossale porties op tafel. Veel traditionele gerechten, zoals Vlaamse karbonade of konijn met pruimedanten, ontlenen hun karakteristieke smaak aan het feit dat het vlees bij de bereiding in bier wordt gesmoord.
Enkele typische Belgische lekkernijen zijn (Vlaamse) frieten, wafels, kazen, zoals Passendale en Maredsous, en chocolade. Voor de bierliefhebbers is België het walhalla. Smakelijk en bijzonder zijn de abdij- en de speciaalbieren.

Het prijspeil in België is vergelijkbaar met dat van Nederland.

Feestdagen in België

• 1 januari: nieuwjaar
• 1 mei: dag van de arbeid
• 21 juli: Nationale Feestdag
• 15 augustus: Maria Hemelvaart
• 1 november: Allerheiligen
• 11 november: Wapenstilstand WO I
• 25 december: Kerstmis

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In België is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. Gewoonlijk wordt in cafés en restaurants 5 tot 10 % van het totale bedrag als fooi gegeven.

Fotograferen

Het wordt afgeraden te fotograferen en/of te filmen op en nabij militaire objecten en bases. Ook in sommige kerken en musea is het maken van opnames niet toegestaan: bij de ingang staat een bordje dat aangeeft wat wel en niet is toegestaan. Soms mag u wel tegen betaling fotograferen of filmen. In België zijn overal (vervangings)materialen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s verkrijgbaar.

Geldzaken / valuta in België

De munteenheid van België is de euro. De meeste banken zijn doordeweeks geopend van 9.00 uur tot 16.00 uur. In veel plaatsen zijn de geldautomaten de enige mogelijkheid om contant geld te krijgen. In bijna alle winkels en in de horeca kunt u met uw Nederlandse bankpas of creditcard betalen.

Kledingadvies voor België

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. Ook kan er wel eens een buitje vallen dus een paraplu of een regenjas kan handig zijn. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar België en de adresgegevens van Nederlandse ambassade in Brussel. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen in België

De omgangsvormen in België lijken op die van Nederland. Wel is het zo dat men elkaar niet snel tutoyeert in België. ‘U’ is dan ook de gebruikelijke aanspreekvorm. De Belg is in het algemeen ook meer bescheiden dan de Nederlander. Hij zal geneigd zijn de zaken niet al te rechtstreeks aan te pakken. Dit komt ook tot uitdrukking in de manier van zakendoen: eerst het contact, dan pas het contract.

Openingstijden

Winkels:
Winkels zijn van maandag tot en met zaterdag geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur. Voor supermarkten gelden ongeveer dezelfde openingstijden, afhankelijk van de grootte van de plaats.

Postkantoren:
Postkantoren zijn doordeweeks doorgaans geopend van 9.30 uur tot 17.00 of 18.00 uur, met een middagpauze van 12.30 uur tot 13.30 uur. Op zaterdag zijn de postkantoren alleen ’s ochtends geopend. Postzegels zijn behalve in postkantoren ook te koop bij winkels en kiosken.

Banken:
De meeste banken zijn doordeweeks geopend van 9.00 uur tot 16.00 uur. Sommige grotere banken zijn ook geopend op zaterdag.

Reisdocumenten

Voor een reis naar België heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken. Denkt u hierbij ook aan eventuele doorreislanden!

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

Roken

In België is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

De nationale talen van België zijn Nederlands, Frans en Duits (slechts 1% van de bevolking). Zeker in de steden van Franstalig België kun je ook goed terecht met Engels. Men stelt het echter op prijs als er in ieder geval een poging wordt ondernomen om Frans te spreken.

Telefoon, internet en post

Telefoneren vanuit België is, afhankelijk van uw provider, redelijk duur. In veel hotels is (gratis) wifi beschikbaar, net als in restaurants, cafés en in sommige grotere winkels. Vanuit België komt de post binnen 2 tot maximaal 5 dagen in Nederland aan.

Tijdverschil

Er is geen tijdverschil met Nederland. De zomertijd begint net als in alle andere EU-landen op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar België zijn geen vaccinaties of inentingen nodig.

Vervoer / wegen

We stellen ook in het buitenland hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. Soms kunnen deze touringcars, naar Nederlandse maatstaven, eenvoudiger zijn. Het wegennet in België is goed te noemen.

Water (drinkwater)

Het kraanwater in België is van goede kwaliteit en kunt u gerust drinken. Het water kan wel anders smaken dan het Nederlandse water.