050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Italië | Prachtig Puglia

De rijke geschiedenis van de hak van de laars

Reisleidster Florien:
‘Parelwitte stadjes, balkonnetjes versierd met kleurrijke bloemen, smalle stegen waarbij u verrast wordt door nieuwe uitkijkjes op de azuurblauwe lucht of de helderblauwe zee. De hak van de laars is vol verrassingen en heeft bovendien een rijke geschiedenis. Op het schiereiland Gargano ziet u prehistorische grafstèles met mooie geometrische motieven die bijna modern aandoen. In Taranto maakt u kennis met het Griekse en Romeinse verleden: schitterende gouden sieraden getuigen van een enorme rijkdom. De vele ingetogen, eenvoudige Romaanse kerken waren de laatste etappe van de vele pelgrims voordat zij de oversteek maakten naar het Heilige Land. En Frederik II van Hohenstaufen doet zijn bijnaam ‘stupor mundi’ (de man die de wereld versteld liet staan) nog steeds eer aan: Castel del Monte blijft een mysterie!

Deze heerlijke cultuurvakantie neemt u mee naar de bekende, maar vooral ook onbekende geheimen van Puglia. U rijdt door het sprookjesachtige land van de ‘trulli’, huisjes met de typische kegelvormige daken versierd met allerlei symbolen. De barokke uitspattingen van zowel kerken als paleizen in Lecce zullen u verrassen en in Santa Maria di Leuca komt u op het punt waar twee zeeën bij elkaar komen. In Bari hoort u alles over het ‘stelen’ van het lichaam van San Nicola: de slimme Barinezen waren de Venetianen voor en hadden nu een reden een prachtige kathedraal te bouwen als eervolle omhulling van zijn lichaam.

Daarnaast struint u door de witte stadjes Ostuni en Locorotondo, bewondert u het moderne heiligdom voor de geliefde Padre Pio in San Giovanni Rotondo en bezoekt u prachtig gelegen vissersstadjes als Vieste en Polignano a Mare. Natuurlijk heeft u ook alle tijd om de lokale specialiteiten uit te proberen. Proef zeker de burrata (een verse kaas gemaakt van mozzarella met room), de orecchiette (oortjesvormige pasta) en de pasticciotto (de Pugliese variant van de croissant) en geniet aan het eind van de dag van een heerlijke aperitivo!’

Pluspunten
rechtstreekse vluchten Transavia
goede toeristenklassehotels
10x ontbijt en 4x diner
diner in een trullo
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
bijdrage aan SRC-bos via Trees for All
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Bari, Lecce, Matera en Alberobello
nationaal park Gargano en Vieste
Locorotondo en Ostuni
Otranto, Trani en Gallipoli
Polignano a Mare
Santa Maria di Leuca
Castel del Monte
Monte Sant’Angelo
San Giovanni Rotondo
SRC-reisleidster Florien
SRC-reisleidster sinds 2015
Tijdens een diner in een trullo genieten we van de authentieke keuken van Puglia!
Ontmoet onze beste reisleiders in Italië
Reisleidster Diane
Reisleidster sinds 1999
Reisleidster Marjorie
Reisleidster sinds 2013
SRC-reisleider Paul
Reisleider sinds 2001
SRC-reisleidster Florien
Reisleidster sinds 2015

De reis in het kort

Vlucht Amsterdam – Bari, bezoek Trani en naar San Giovanni Rotondo
Nationaal park Gargano met Vieste en Peschici
Manfredonia, Monte Sant`Angelo en Padre Pio
Castel del Monte, Barletta en naar Alberobello
Grotwoningen in Matera
Vrije tijd in Alberobello, witte stadjes en diner in een trullo
Taranto, Grottaglie en naar Lecce
Otranto, Santa Maria di Leuca en Gallipoli
Galatina, Lecce en vrije middag
Polignano a Mare, Bari en terugvlucht Bari – Amsterdam
Aankomst op Schiphol

Reisbeschrijving

dag 1: Amsterdam – Bari en bezoek aan Trani

We vliegen naar Bari. Na aankomst op de luchthaven rijden we naar Trani en maken een wandeling door deze wonderschone stad. Natuurlijk zien we de kathedraal, die uniek gelegen is aan zee met een mooie campanile (klokkentoren). Hierna rijden we noordwaarts in de richting van San Giovanni Rotondo, de stad van Padre Pio, heilig verklaard door paus Johannes Paulus II. Vanavond is het diner inbegrepen. We verblijven drie nachten in het hotel in San Giovanni Rotondo. (ca. 135 km)

dag 2: Het schiereiland Gargano met Vieste en Peschici

Vandaag maken we een tocht over het schiereiland Gargano, de spoor van de Italiaanse laars en ook een nationaal park. De Gargano is het enige gebergte in Apulië van enig aanzien. Via een mooie route rijden we naar Vieste, bekend om haar steile rotskusten. Het is heerlijk dwalen door de smalle steegjes met hun roomwitte huizen en fotogenieke doorkijkjes. Aan zee speelde zich in de oudheid het legendarische romantische verhaal af van Pizzomunno en Cristalda, een verstoorde liefde die elk jaar op 15 augustus weer één nacht tot leven komt. Een witte kalkstenen monoliet op het strand herinnert nog aan dit trieste verhaal. Vervolgens rijden we naar Peschici, eveneens een parel van de Gargano met witgepleisterde huizen, smalle steegjes waardoor u heerlijk kunt dwalen! Vanavond kunt u dineren in een van de vele restaurants die San Giovanni Rotondo rijk is. (ca. 160 km)

dag 3: Manfredonia, Monte Sant'Angelo en Padre Pio

In de ochtend brengen we een bezoek aan de stad van koning Manfred, een van de vele zonen van Frederik II van Hohenstaufen. Tijdens de wandeling in deze stad, die zijn naam draagt en die hij liet bouwen, ziet u deze middeleeuwse heerser strijdlustig gezeten op zijn paard. We brengen een bezoek aan het archeologisch museum dat zich in het massieve kasteel bevindt. Hier bewonderen we een bijzondere verzameling prachtig versierde stèles: grafmonumenten van de Dauniërs, een van de volken die in dit gebied eeuwen voor Christus woonden en een hoogstaande cultuur hadden. Even buiten Manfredonia bevindt zich de opgraving van de oude stad Siponto. Hier kunnen we ook moderne kunst bewonderen in de vorm van een uniek kunstwerk, gebouwd met honderden meters gaas. De hedendaagse kunstenaar Edoardo Tresoldi geeft hiermee een interpretatie van een vroegchristelijke kerk, die ooit op deze plek, in het oude Siponto heeft gestaan. Hierna rijden we naar Monte Sant’Angelo, waar we een bezoek brengen aan een van de oudste heiligdommen van Europa gewijd aan de aartsengel Michaël. Verschillende malen zou Michaël hier zijn verschenen en in de middeleeuwen was het een belangrijk bedevaartsoord op weg naar Jeruzalem. Terug in San Giovanni Rotondo brengen we een bezoek aan het indrukwekkende heiligdom, waar zich het graf van Padre Pio, een bijzonder geliefde heilige, bevindt. Niemand minder dan de Italiaanse architect Renzo Piano heeft in opdracht van de orde van de minderbroeders kapucijnen, waartoe Pade Pio behoorde, dit immense bouwwerk ontworpen. (ca. 75 km)

dag 4: Castel del Monte, Barletta en naar Alberobello

We verlaten San Giovanni Rotondo en rijden zuidwaarts voor een bezoek aan Castel del Monte. Dit mysterieuze achthoekige kasteel van Frederik II van Hohenstaufen is afgebeeld op een van de Italiaanse euromunten. Sommige beweren dat Frederik het had gebouwd als residentie voor de valkenjacht waar hij een expert in was. Hij heeft zelfs een boek over deze tak van sport geschreven. Was het echt een jachtslot of een afgelegen lustoord, een luxe badhuis, een heidens baptisterium of had het meer een verdedigingsfunctie? Voor al deze opties zijn bewijzen te vinden, maar helaas geen sluitend antwoord. In Barletta zien we de beroemde kolos, een enorm groot bronzen beeld waarvan men nog steeds niet weet om welke keizer het gaat. We bezoeken het bijzondere museum gewijd aan de in Barletta geboren impressionistische schilder Giuseppe De Nittis. Na al deze indrukken rijden we naar ons hotel in Alberobello, waar we aan het eind van de dag aankomen. Vanavond is het diner inbegrepen. (ca. 260 km)

dag 5: Matera

Vandaag maken we een uitstapje naar Basilicata om de bijzondere grotwoningen van Matera te bewonderen. Jarenlang was dit een achtergebleven gebied waar tot in de jaren ’50 van de vorige eeuw velen stierven aan malaria. Mensen leefden in grotten onder zeer slechte hygiënische omstandigheden. Naar aanleiding van verschillende artikelen is er verbetering opgetreden. Nu zijn de grotten een bezienswaardigheid geworden en zeer geliefd als filmlocatie. Films van Pier Paolo Pasolini, Mel Gibson en de laatste James Bond met Daniel Craig zijn hier opgenomen. (ca. 140 km)

dag 6: Vrije tijd in Alberobello, witte stadjes en diner in een trullo

In de ochtend heeft u tijd Alberobello te verkennen. Stap zeker ook eens een trullo binnen om te zien hoe daar ooit werd geleefd! In de namiddag verkennen we de omgeving van Alberobello en beginnen in Ostuni, bekend als 'la citta bianca', de witte stad. Op het hoogste punt van de stad staat de kathedraal met zijn kleurige majolica koepel. Vanaf dit punt heeft u een grandioos uitzicht over de vlakte en ziet u in de verte de zee. Ook maken we een wandeling door Locorotondo, een prachtig stadje waar de witgekalkte huizen worden afgewisseld met de groen geschilderde deuren en ramen en de kleurrijke bloemen aan de balkons. We gebruiken het diner in een restaurant in een trullo waar we worden verwend met streekgebonden gerechten uit de heerlijke keuken van Puglia. (ca. 80 km)

dag 7: Taranto, Grottaglie en naar Lecce

We verlaten het gebied van de trulli en begeven ons naar Taranto, de stad van de ‘tarantella’. De dans die er voor moet zorgen dat iemand geneest van de beet van de tarantulaspin, een soort wolfsspin. In deze levendige havenstad brengen we een bezoek aan het archeologisch museum met een verrassende verzameling. Naast de polychrome terracotta beelden zijn de prachtige, antieke gouden sieraden de moeite van het bezoek waard! In Grottaglie, de keramiekstad bij uitstek, wandelen we langs de vele ateliers en bezoeken we Casa Vestita, een bijzonder huis en museum. Beroemd zijn de ‘bianchi di Grottaglie’, het typische witte aardewerk dat wordt gekenmerkt door de pure vorm en het gebruik van wit glazuur. Aan het eind van de dag komen we aan in Lecce, waar we de laatste drie nachten van deze reis zullen verblijven. Vanavond is het diner inbegrepen. (ca. 160 km)

dag 8: Otranto, Santa Maria di Leuca en Gallipoli

Via een mooie route rijden we zuidwaarts en bezoeken Otranto, opnieuw een parel van Puglia! We bewonderen de schitterende kleurrijke middeleeuwse mozaïekvloer in de kathedraal en zien de stoffelijke resten van de 800 martelaren die voor het geloof zijn gestorven. Hierna heeft u de tijd om heerlijk te dwalen door de sfeervolle straten. We rijden nog verder zuidwaarts naar Santa Maria di Leuca, de hiel van het Italiaanse schiereiland waar de Adriatische en Ionische Zee elkaar ontmoeten. Vele rijke Italianen lieten hier een villa bouwen langs de kust. In Gallipoli, een authentiek vissersstadje, waar u via een brug het historische centrum bereikt is tijd om heerlijk te dwalen en te genieten van een ‘gelato’ in een van de vele gelaterie. Vanavond kunt u dineren in een van de vele restaurants in het sfeervolle Lecce. (ca. 200 km)

dag 9: Galatina, Lecce en vrije middag

In Galatina zou de ‘pasticciotto’ zijn uitgevonden, een heerlijke zoetigheid die in de Salento de plaats van de ‘cornetto’ inneemt bij het ontbijt in een plaatselijk barretje. We bezoeken de Santa Catarina d’Alessandria, geheel versierd met schitterende kleurrijke fresco’s met uiteenlopende thema’s. Hierna rijden we naar Lecce, waar we een wandeling maken langs de prachtige goudgekleurde, barokke architectuur. De gebouwen zijn voorzien van sierlijke ornamenten gehouwen uit de lokale pietra dorata (vergulde steen) en dat geeft Lecce extra glans. Ook zien we de resten van een Romeins amfitheater in het centrum van de stad, dat in de zomer nog steeds gebruikt wordt voor speciale concerten. Na de wandeling heeft u vrije tijd in Lecce om te genieten van deze prachtige barokstad met haar chique winkels en sfeervolle pleinen met terrassen. (ca. 50 km)

dag 10: Polignano a Mare, Bari en terugvlucht

Na een vrije ochtend vertrekken we naar Polignano a Mare, een dromerig wit stadje aan zee waar u kunt uitwaaien. Polignano is ook de geboorteplaats van Domenico Modugno, zanger van het welbekende ‘Nel blu dipinto di blu’ beter bekend als ‘volare’! Na de lunch vertrekken we naar Bari, waar we de kathedraal San Nicola bezoeken. Een groep kooplieden uit Bari hebben de beenderen van de heilige Nicolaas ontvreemd uit Myra, waar hij was gestorven en overgebracht naar Bari. Hier ligt hij nog steeds begraven ondanks verschillende pogingen van de Turken het lichaam terug te krijgen. Het historisch centrum van deze havenstad is een waar labyrint. We maken een wandeling en misschien zijn we getuige van oudere dames die nog steeds zelf de orecchiette (oortjesvormige pasta) maken. Na wat vrije tijd gaan we richting luchthaven voor onze terugvlucht naar Nederland. (ca. 180 km)

dag 11: Aankomst op Schiphol

Iets na middernacht komt u aan op Schiphol.

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. In de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt echter dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. Het kan dan zijn dat u de kosten voor de excursie direct na uw (online) reservering via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen dient te betalen. In andere gevallen betaalt u ter plaatse aan de reisleider. Per excursie staat vermeld welke werkwijze gevolgd wordt.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Vluchtschema
Transavia

Amsterdam - Bari12:00 - 14:25 uur
Bari - Amsterdam22:20 - 01:00 uur

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotels

Hieronder vindt u informatie over de hotels, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in andere, gelijkwaardige hotels. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Hotel Valle Rossa - San Giovanni Rotondo
Hotel Valle Rossa - San Giovanni Rotondo
Het hotel Valle Rossa ligt in het nieuwe gedeelte van het centrum van San Giovanni Rotondo, de stad van Padre Pio. Het heiligdom waar deze bijzondere heilige ligt begraven bevindt zich circa 1 kilometer van het hotel. In de nabije omgeving van het hotel zijn verschillende restaurants en bars. Ook op het terras van het hotel kunt u genieten van een drankje. Het hotel beschikt over een lift en gratis wifi. De klassiek ingerichte kamers zijn voorzien van airconditioning, een tv en een badkamer met een föhn, een toilet en een douche.

Bekijk de website van Hotel Valle Rossa
Hotel Colle del Sole in Alberobello, Italië
Hotel Colle del Sole - Alberobello
Het middenklassehotel Colle del Solle ligt uitstekend voor een bezoek aan de wereldberoemde trullihuizen. U loopt in 5 tot 10 minuten naar het historisch centrum van Alberobello, gelegen in het hart van Puglia. Dit familiehotel beschikt over een lift, een buitenzwembad, een restaurant en een bar. Er is gratis wifi in het hele hotel beschikbaar. De kamers zijn voorzien van airconditioning en verwarming, een tv en een badkamer met een douche en een toilet.

Bekijk de website van Hotel Colle del Sole
Hotel Tiziano in Lecce, Italë
Hotel Grand Tiziano - Lecce
Hotel Tiziano ligt op circa 20 minuten loopafstand van het mooie centrum van Lecce. Het hotel beschikt over een groot zonneterras en buitenzwembad (geopend tijdens de zomermaanden). Het hotel beschikt over een restaurant en een binnen- en buitenbar.

Bekijk de website van hotel Tiziano

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Schipholhotel A4
Hotel Van der Valk Schiphol A4 - Hoofddorp
Begin uitgerust aan uw vakantie en reserveer een overnachting voor en/of na uw vakantie, voor een aantrekkelijke prijs! Hotel Schiphol A4 is een comfortabel 4-sterrenhotel met uitstekende kamers. Het hotel ligt op slechts 10 kilometer van Schiphol. Tussen 6.00 uur en 23.40 uur gaat er een shuttlebus van en naar de luchthaven. Als u buiten deze tijden reist, kunt u gebruikmaken van de nachtshuttleservice (tegen betaling). U kunt uw auto maximaal 31 dagen parkeren bij het hotel. Mocht u de prijs willen weten voor een overnachting zonder parkeren, neemt u dan contact met ons op. Ter plaatse dient u de city tax te betalen.

Bekijk de website van Schiphol Hotel A4

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

De rondreis "Prachtig Puglia" maakt die belofte waar, zeker wat de diversiteit aan cultureel erfgoed vanaf de prehistorie tot onze tijd, dat in combinatie met pittoreske stadjes en havenplaatsjes. De natuur van de kuststrook is vaak indrukwekkend terwijl die van het binnenland wat monotoon is door de vele olijfgaarden.
Beoordeling reisleider: 9
Beoordeling reis: 8
Zeer intensieve reis van hoogstaand cultureel niveau. Veel loop en wandelwerk - soms vermoeiend. De reisleidster is zeer professioneel, deskundig, aardig en staat open voor interactie met de reizigers. De georganiseerde lunch in Masseria Torricella is grandioos en een aanrader. Reizigers met historische interesses komen ruim aan bod.
Beoordeling reisleider: 9
Beoordeling reis: 9
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek).
Maximaal 29 deelnemers.

Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.
Direct na boeking ontvangt u van ons een e-mail met de bevestiging en het boekingsnummer. Vervolgens ontvangt u binnen een werkdag de factuur. U kunt tijdens uw boeking de (aan)betaling via Ideal voldoen of achteraf via de instructies die u bij de factuur ontvangt.
ANVRSGRCalamiteitenfondsiDealTrees for All
Boek uw reis bij SRC Reizen
Veilig boeken via onze beveiligde verbinding
Veilig uw (aan)betaling voldoen via Ideal
Veel tevreden reizigers gingen u voor
De mooiste reisprogramma's
De beste reisleiders laten u méér zien