050 - 3 123 123
Zorgeloos uw vakantie boeken
Veilig reizen met het SRC-coronaprotocol
Informatie over de drukte op Schiphol
U bent hier: Home | Italië | Prachtig Puglia

De rijke geschiedenis van de hak van de laars

Reisleidster Jessy:
‘Parelwitte stadjes, balkonnetjes versierd met kleurrijke bloemen, smalle stegen waarbij u verrast wordt door nieuwe uitkijkjes op de azuurblauwe lucht of de helderblauwe zee. De hak van de laars is vol verrassingen en heeft bovendien een rijke geschiedenis. Op het schiereiland Gargano ziet u prehistorische grafstèles met mooie geometrische motieven die bijna modern aandoen. In Taranto maakt u kennis met het Griekse en Romeinse verleden: schitterende gouden sieraden getuigen van een enorme rijkdom. De vele ingetogen, eenvoudige Romaanse kerken waren de laatste etappe van de vele pelgrims voordat zij de oversteek maakten naar het Heilige Land. En Frederik II van Hohenstaufen doet zijn bijnaam ‘stupor mundi’ (de man die de wereld versteld liet staan) nog steeds eer aan: Castel del Monte blijft een mysterie!

Deze heerlijke, nieuwe cultuurvakantie neemt u mee naar de bekende, maar vooral ook onbekende geheimen van Puglia. U rijdt door het sprookjesachtige land van de ‘trulli’, huisjes met de typische kegelvormige daken versierd met allerlei symbolen. De barokke uitspattingen van zowel kerken als paleizen in Lecce zullen u verrassen en in Santa Maria di Leuca komt u op het punt waar twee zeeën bij elkaar komen. In Bari hoort u alles over het ‘stelen’ van het lichaam van San Nicola: de slimme Barinezen waren de Venetianen voor en hadden nu een reden een prachtige kathedraal te bouwen als eervolle omhulling van zijn lichaam.

Daarnaast struint u door de witte stadjes Ostuni en Locorotondo, bewondert u het moderne heiligdom voor de geliefde Padre Pio in San Giovanni Rotondo en bezoekt u prachtig gelegen vissersstadjes als Vieste en Polignano a Mare. Natuurlijk heeft u ook alle tijd om de lokale specialiteiten uit te proberen. Proef zeker de burrata (een verse kaas gemaakt van mozzarella met room), de orecchiette (oortjesvormige pasta) en de pasticciotto (de Pugliese variant van de croissant) en geniet aan het eind van de dag van een heerlijke aperitivo!’

Pluspunten
rechtstreekse vluchten Transavia
goede toeristenklassehotels
9x ontbijt en 4x diner
lunch in een masseria
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
inclusief 100% CO₂-compensatie
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Bari, Lecce, Matera en Alberobello
nationaal park Gargano en Vieste
Locorotondo en Ostuni
Otranto, Trani en Gallipoli
Polignano a Mare
Santa Maria di Leuca
Castel del Monte
Monte Sant’Angelo
San Giovanni Rotondo
SRC-reisleidster Jessy
SRC-reisleidster sinds 2017
Tijdens een lunch in een masseria genieten we van de authentieke keuken van Puglia!
Ontmoet onze beste reisleiders in Italië
SRC-reisleider Paul
Reisleider sinds 2008
Reisleidster Diane
Reisleidster sinds 1999
SRC-reisleidster Leny
Reisleidster sinds 2007
SRC-reisleidster Jessy
Reisleidster sinds 2017

De reis in het kort

Vlucht Amsterdam – Bari, bezoek aan Trani en naar San Giovanni Rotondo
Nationaal park Gargano met Vieste en Monte Sant’Angelo
Manfredonia, Siponto, Castel del Monte en naar Alberobello
Locorotondo, Ostuni, lunch in een masseria en Alberobello
Grotwoningen in Matera
Taranto, Grottaglie en naar Lecce
Otranto en Santa Maria di Leuca
Galatina, Gallipoli en Lecce
Terugvlucht Bari – Amsterdam
Aankomst op Schiphol

Reisbeschrijving

dag 1: Amsterdam – Bari

We vliegen naar Bari. Na aankomst op de luchthaven rijden we noordwaarts in de richting van San Giovanni Rotondo. We stoppen in Trani, waar we een wandeling maken door deze wonderschone stad. Natuurlijk brengen we ook een bezoek aan de kathedraal, die uniek gelegen is aan zee met een mooie campanile (klokkentoren). In een van de vele restaurants bij de haven, waar de vissersboten vroeg in de ochtend aanleggen met verse vis, kunt u genieten van een heerlijke lunch. Hierna rijden we naar ons hotel in San Giovanni Rotondo, de stad van Padre Pio, heilig verklaard door paus Johannes Paulus II. In de namiddag kunnen liefhebbers een kijkje nemen bij het indrukwekkende heiligdom, waar zich het graf van deze geliefde heilige bevindt. Niemand minder dan de Italiaanse architect Renzo Piano heeft in opdracht van de orde van de minderbroeders kapucijnen, waartoe Padre Pio behoorde, dit immense bouwwerk ontworpen. Vanavond is het diner inbegrepen. We verblijven twee nachten in het hotel in San Giovanni Rotondo. (ca. 135 km)

dag 2: Het schiereiland Gargano met Vieste en Monte Sant’Angelo

Vandaag maken we een tocht over het schiereiland Gargano, de spoor van de Italiaanse laars en ook een nationaal park. De Gargano is het enige gebergte in Apulië van enig aanzien. Via een mooie route rijden we naar Vieste, bekend om haar steile rotskusten. Het is heerlijk dwalen door de smalle steegjes met hun roomwitte huizen en fotogenieke doorkijkjes. Aan zee speelde zich in de oudheid het legendarische romantische verhaal af van Pizzomunno en Cristalda, een verstoorde liefde die elk jaar op 15 augustus weer één nacht tot leven komt. Een witte kalkstenen monoliet op het strand herinnert nog aan dit trieste verhaal. Vervolgens rijden we naar Monte Sant’Angelo, waar we een bezoek brengen aan een van de oudste heiligdommen van Europa gewijd aan de aartsengel Michaël. Verschillende malen zou Michaël hier zijn verschenen en in de middeleeuwen was het een belangrijk bedevaartsoord op weg naar Jeruzalem. Vanavond kunt u dineren in een van de vele restaurants die San Giovanni Rotondo rijk is. (ca. 170 km)

dag 3: Manfredonia en Castel del Monte

In de ochtend brengen we een bezoek aan de stad van koning Manfred, een van de vele zonen van Frederik II van Hohenstaufen. Tijdens de wandeling in deze stad, die zijn naam draagt en die hij liet bouwen, ziet u deze middeleeuwse heerser strijdlustig gezeten op zijn paard. We brengen een bezoek aan het archeologisch museum dat zich in het massieve kasteel bevindt. Hier bewonderen we een bijzondere verzameling prachtig versierde stèles: grafmonumenten van de Dauniërs, één van de volken die in dit gebied eeuwen voor Christus woonden en een hoogstaande cultuur hadden. Even buiten Manfredonia bevindt zich de opgraving van de oude stad Siponto. We bezoeken het archeologisch park, waar we ook moderne kunst bewonderen in de vorm van een uniek kunstwerk, gebouwd met honderden meters gaas. De hedendaagse kunstenaar Edoardo Tresoldi geeft hiermee een interpretatie van een vroegchristelijke kerk, die ooit op deze plek, in het oude Siponto heeft gestaan. In de middag bezoeken we het Castel del Monte, het mysterieuze achthoekige kasteel van Frederik II van Hohenstaufen, dat is afgebeeld op een euromunt. Sommige beweren dat Frederik het had gebouwd als residentie voor de valkenjacht waar hij een expert in was. Hij heeft zelfs een boek over deze tak van sport geschreven. Was het echt een jachtslot of een afgelegen lustoord, een luxe badhuis, een heidens baptisterium of had het meer een verdedigingsfunctie? Voor al deze opties zijn bewijzen te vinden, maar helaas geen sluitend antwoord. Na al deze indrukken rijden we naar ons hotel in Alberobello, waar we aan het eind van de dag aankomen. Vanavond is het diner inbegrepen. (ca. 250 km)

dag 4: Witte stadjes, lunch in een masseria en trulli in Alberobello

Vandaag verkennen we de omgeving van Alberobello en beginnen in Locorotondo, een prachtig stadje waar de witgekalkte huizen worden afgewisseld met de groen geschilderde deuren en ramen en de kleurrijke bloemen aan de balkons. Ostuni staat eveneens bekend als de ‘citta bianca’, de witte stad. Op het hoogste punt van de stad staat de kathedraal met zijn kleurige majolica koepel. Vanaf dit punt heeft u een grandioos uitzicht over de vlakte en ziet u in de verte de zee. We gebruiken de lunch in een van de vele masserie die Puglia rijk is. Dit zijn omgebouwde boerderijen of landhuizen, waar u kunt overnachten en plaatselijke producten kunt nuttigen. In de namiddag heeft u tijd Alberobello te verkennen. Gaat u ook eens binnen in een trullo kijken om te zien hoe ze ooit daarin hebben geleefd! (ca. 80 km)

dag 5: Matera

Vandaag maken we een uitstapje naar Basilicata om de bijzondere grotwoningen van Matera te bewonderen. Jarenlang was dit een achtergebleven gebied waar tot in de jaren ’50 van de vorige eeuw velen stierven aan malaria. Mensen leefden in grotten onder zeer slechte hygiënische omstandigheden. Naar aanleiding van verschillende artikelen is er verbetering opgetreden. Nu zijn de grotten een bezienswaardigheid geworden en zeer geliefd als filmlocatie. Films van Pier Paolo Pasolini, Mel Gibson en de laatste James Bond met Daniel Craig zijn hier opgenomen. Vanavond is het diner inbegrepen. (ca. 140 km)

dag 6: Taranto, Grottaglie en naar Lecce

We verlaten het gebied van de trulli en begeven ons naar Taranto, de stad van de ‘tarantella’. De dans die er voor moet zorgen dat iemand geneest van de beet van de tarantulaspin, een soort wolfsspin. In deze levendige havenstad brengen we een bezoek aan het archeologisch museum met een verrassende verzameling. Naast de polychrome terracotta beelden zijn de prachtige antieke gouden sieraden de moeite van het bezoek waard! In Grottaglie, de keramiekstad bij uitstek, wandelen we langs de vele ateliers en bezoeken we het keramiekmuseum. Beroemd zijn de ‘bianchi di Grottaglie’, het typische witte aardewerk dat wordt gekenmerkt door de pure vorm en het gebruik van wit glazuur. Aan het eind van de dag komen we aan in Lecce, waar we de laatste drie nachten van deze reis zullen verblijven. Vanavond is het diner inbegrepen. (ca. 160 km)

dag 7: Otranto en Santa Maria di Leuca

Via een mooie route rijden we zuidwaarts en bezoeken Otranto, opnieuw een Pugliese parel! We bewonderen de schitterende kleurrijke middeleeuwse mozaïekvloer in de kathedraal en zien de stoffelijke resten van de 800 martelaren die voor het geloof zijn gestorven. Hierna heeft u de tijd om heerlijk te dwalen door de sfeervolle straten. We rijden nog verder zuidwaarts naar Santa Maria di Leuca, de hiel van het Italiaanse schiereiland waar de Adriatische en Ionische Zee elkaar ontmoeten. Vele rijke Italianen lieten hier een villa bouwen langs de kust. Vanavond kunt u dineren in een van de vele restaurants in het sfeervolle Lecce. (ca. 180 km)

dag 8: Galatina, Gallipoli en Lecce

In Galatina zou de ‘pasticciotto’ zijn uitgevonden, een heerlijke zoetigheid die in de Salento de plaats van de ‘cornetto’ inneemt bij het ontbijt in een plaatselijk barretje. We bezoeken de Santa Catarina d’Alessandria, geheel versierd met schitterende kleurrijke fresco’s met uiteenlopende thema’s. In Gallipoli, een authentiek vissersstadje, waar u via een brug het historische centrum bereikt is tijd om heerlijk te dwalen, te lunchen en te genieten van een ‘gelato’ in een van de vele gelaterie. Hierna rijden we naar Lecce, waar we een wandeling maken langs de vele barokke gebouwen die de stad rijk is. De eenheid van kleur ten gevolge van het gebruik van dezelfde steensoort uit de omgeving van Lecce geeft de gebouwen een extra glans. Ook zien we de resten van een Romeins amfitheater in het centrum van de stad, dat in de zomer nog steeds gebruikt wordt voor speciale concerten. Na alle indrukken is het tijd voor een aperitief op een van de vele terrassen in Lecce. (ca. 100 km)

dag 9: Polignano a Mare, Bari en terugvlucht

Na een vrije ochtend vertrekken we naar Polignano a Mare, een dromerig wit stadje aan zee waar u kunt uitwaaien. Polignano is ook de geboorteplaats van Domenico Modugno, zanger van het welbekende ‘Nel blu dipinto di blu’ beter bekend als ‘volare’! Na de lunch vertrekken we naar Bari, waar we de kathedraal San Nicola bezoeken. Een groep kooplieden uit Bari hebben de beenderen van de heilige Nicolaas ontvreemd uit Myra, waar hij was gestorven en overgebracht naar Bari. Hier ligt hij nog steeds begraven ondanks verschillende pogingen van de Turken het lichaam terug te krijgen. Het historisch centrum van deze havenstad is een waar labyrint. We maken een wandeling en misschien zijn we getuige van oudere dames die nog steeds zelf de orecchiette (oortjesvormige pasta) maken. Na wat vrije tijd gaan we richting luchthaven voor onze terugvlucht naar Nederland. (ca. 180 km)

NB Bij vertrek op 10 november komt u in de avond van dag 9 op Schiphol aan. Uw reis duurt hierdoor 9 dagen in plaats van 10.

dag 10: Aankomst op Schiphol

Iets na middernacht komt u aan op Schiphol.

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. In de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt echter dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. Het kan dan zijn dat u de kosten voor de excursie direct na uw (online) reservering via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen dient te betalen. In andere gevallen betaalt u ter plaatse aan de reisleider. Per excursie staat vermeld welke werkwijze gevolgd wordt.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Vluchtschema
Transavia

Amsterdam - Bari06:10 - 08:40 uur
Bari - Amsterdam21:50 - 00:30 uur

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotels

Hieronder vindt u informatie over de hotels, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in andere, gelijkwaardige hotels. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Hotel Valle Rossa - San Giovanni Rotondo
Hotel Valle Rossa - San Giovanni Rotondo
Het hotel Valle Rossa ligt in het nieuwe gedeelte van het centrum van San Giovanni Rotondo, de stad van Padre Pio. Het heiligdom waar deze bijzondere heilige ligt begraven bevindt zich circa 1 kilometer van het hotel. In de nabije omgeving van het hotel zijn verschillende restaurants en bars. Ook op het terras van het hotel kunt u genieten van een drankje. Het hotel beschikt over een lift en gratis wifi. De klassiek ingerichte kamers zijn voorzien van airconditioning, een tv en een badkamer met een föhn, een toilet en een douche.

Bekijk de website van Hotel Valle Rossa
Hotel Colle del Sole in Alberobello, Italië
Hotel Colle del Sole - Alberobello
Het middenklassehotel Colle del Solle ligt uitstekend voor een bezoek aan de wereldberoemde trullihuizen. U loopt in 5 tot 10 minuten naar het historisch centrum van Alberobello, gelegen in het hart van Puglia. Dit familiehotel beschikt over een lift, een buitenzwembad, een restaurant en een bar. Er is gratis wifi in het hele hotel beschikbaar. De kamers zijn voorzien van airconditioning en verwarming, een tv en een badkamer met een douche en een toilet.

Bekijk de website van Hotel Colle del Sole
Hotel Tiziano in Lecce, Italë
Hotel Tiziano - Lecce
Hotel Tiziano ligt op circa 20 minuten loopafstand van het mooie centrum van Lecce. Het hotel beschikt over een groot zonneterras en buitenzwembad (geopend tijdens de zomermaanden). Het hotel beschikt over een restaurant en een binnen- en buitenbar.

Bekijk de website van hotel Tiziano

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Schipholhotel A4
Hotel Van der Valk Schiphol A4 - Hoofddorp
Begin uitgerust aan uw vakantie en reserveer een overnachting voor en/of na uw vakantie, voor een aantrekkelijke prijs! Hotel Schiphol A4 is een comfortabel 4-sterrenhotel met uitstekende kamers. Het hotel ligt op slechts 10 kilometer van Schiphol. Tussen 6.00 uur en 23.40 uur gaat er een shuttlebus van en naar de luchthaven. Als u buiten deze tijden reist, kunt u gebruikmaken van de nachtshuttleservice (tegen betaling). U kunt uw auto maximaal 31 dagen parkeren bij het hotel. Mocht u de prijs willen weten voor een overnachting zonder parkeren, neemt u dan contact met ons op. Ter plaatse dient u de city tax te betalen.

Bekijk de website van Schiphol Hotel A4

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.
Reisverhalen van reizigers
Wilt u meer weten over uw vakantiebestemming? Lees dan de prachtige reisverhalen van onze reizigers. Zij schrijven over hun ervaringen en belevenissen tijdens een SRC-reis.
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek).
Maximaal 28 deelnemers.

Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.