050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Oostenrijk
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
oostenrijk.jpg

Praktische informatie Oostenrijk

Algemene informatie Oostenrijk

HoofdstadWenen
StaatsvormFederale republiek
Oppervlakte83.871km²
Aantal inwonersca. 8.979.894
Bevolkingsdichtheidca. 108,8 per km²
Officiële taalDuits
ReligiesKatholiek 73,6%, protestants 4,7%, moslim 4,2%, overig 17,5%


Accommodaties

In Oostenrijk en in de hoofdstad Wenen verblijven we meestal in een toeristenklassehotel of middenklassehotels. In Wenen liggen deze hotels in de nabijheid van het centrum met goede openbaar verbinding naar het stadscentrum. De hotels kunnen onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Bij elke Oostenrijk-reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Audiosysteem

Op onze groepsreizen in Oostenrijk wordt meestal het audiosysteem gebruikt. Bij dit systeem heeft elke reiziger een koptelefoon en een klein zenderkastje, en de reisleider en/of gids een microfoontje. Daardoor kunt u de reisleider tijdens stadswandelingen en rondleidingen uitstekend horen, ook bij geluidsoverlast door bijvoorbeeld passerend verkeer en in het openbaar vervoer. Ook heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken. Kortom: het audiosysteem biedt u comfort en persoonlijke vrijheid.

Bagage

Voor al onze reizen, zowel bus- als vliegreizen, geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Oostenrijk is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de Oostenrijk-reizen veel gewandeld worden en geregeld zitten er ook trappen bij of hellende en ongelijke straatjes. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Electriciteit in Oostenrijk

De netspanning in Oostenrijk bedraagt 230 volt. U heeft geen wereldstekker nodig.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. In Oostenrijk kunt u korting ontvangen op de entreegelden van bijvoorbeeld musea, bezienswaardigheden en kerken als u 65 jaar of ouder bent. We raden u daarom aan een kopie van uw paspoort mee te nemen als dit voor u geldt. Reist u met een groep, dan is de groepskorting vaak gelijk of hoger aan deze individuele korting.

Eten en drinken in Oostenrijk

De keuken van Oostenrijk is heel veelzijdig en nog steeds vindt u in deze keuken de invloeden van de oude monarchie Oostenrijk-Hongarije terug. Bovendien zijn er veel regionale gerechten. De immigranten uit onder meer Hongarije, Bohemen, Tsjechië, Slowakije, Polen en Kroatië brachten de lekkerste recepten uit hun geboortestreek mee. Ook de joodse keuken is van invloed geweest op de Oostenrijkse. Oostenrijk kent veel uitstekende kwaliteitsrestaurants, eetcafés (SchaniGärten), dinertuinen (Gastgärten), traditionele herbergen (Beislen) en vooral in Wenen koffiehuizen (Kaffeehäuser).

Het eten van een snack is een wijdverbreide gewoonte in Oostenrijk en ze worden vaak vers bereid zoals bijvoorbeeld bij de worstkraampjes (Würstelstand). In de meer traditionele restaurants zijn de porties vrijwel altijd groot en worden deze rijkelijk vergezeld van wijn en lokale bieren.
De Oostenrijke knoedels worden van brood of aardappelen gemaakt en van oudsher gegeten als bijgerecht bij vlees, vis en gevogelte. De smaak kan variëren van zoet tot zurig. De vegetarische keuken is wat minder bekend.

Als enige stad ter wereld heeft Wenen een geheel eigen keuken. Hoe de Wiener Schnitzel op de menukaarten terecht kwam, is tot op de dag van vandaag onverklaarbaar. Waarschijnlijk is de Wiener Schnitzel van de Wiener gepaneerde kip afgeleid, die al in de 16e eeuw gepaneerd gebakken werd. Of stamt het gerecht toch af van de Italiaanse ‘cotoletta alla milanese’? Voor dit traditionele gerecht wordt kalfsvlees gebruikt, maar tegenwoordig zijn er ook schnitzels van varkensvlees of kalkoen dat gepaneerd wordt en daarna goudbruin gebakken.

Voor de “Wiener Tafelspitz”, in bouillon gekookt rundvlees, lieten de Oostenrijkers zich inspireren door de Italianen, terwijl “Reisfleisch” en diverse grillgerechten hun oorsprong in Servië vinden.

Het favoriete dessert van alle Oostenrijkers wordt gemaakt van meerdere dunne lagen bladerdeeg, gevuld met appels, suiker, kaneel, gemalen kruidnagel, rozijnen en gehakte walnoten bestrooid met poedersuiker: de apfelstrudel. Maar kijk niet verbaasd op als apfelstrudel ook als hoofdgerecht op de menukaart te vinden is. Via Hongarije kwam dit oorspronkelijk Turkse zoete gerecht naar Wenen. De beroemde taart van donkere chocolade wordt in hotel Sacher in Wenen volgens geheim recept bereid.

De prijzen voor eten en drinken liggen in Oostenrijk over het algemeen wat lager dan in Nederland. Dit geldt echter niet voor de stad Wenen.

Feestdagen in Oostenrijk

• 1 januari: nieuwjaar
• 6 januari: Driekoningen
• maart/april: Goede Vrijdag en Pasen
• mei/juni: Hemelvaartsdag en Pinksteren
• 15 mei: Onafhankelijkheidsdag
• 15 juni: Sacramentsdag
• 15 augustus: Maria Hemelvaart
• 26 oktober: nationale feestdag
• 8 december: Maria Onbevlekte Ontvangenis
• 25 en 26 december: Kerstmis

Fooien

Fooien zijn in Oostenrijk niet verplicht. Gewoonlijk wordt in cafés en restaurants 5 tot 10% van het notabedrag als fooi gegeven als blijk van tevredenheid. Als de service niet is inbegrepen, dan wordt dit meestal op de rekening vermeld en van u verwacht dat u dit verrekend.

Fotograferen

Het wordt afgeraden in Oostenrijk te fotograferen en/of te filmen op en nabij militaire objecten en bases. Ook in sommige kerken en musea is het maken van opnames niet toegestaan: bij de ingang staat een bordje wat aangeeft wat wel en niet is toegestaan. Soms mag u wel tegen betaling fotograferen of filmen, soms wordt filmen en fotograferen toegestaan zonder gebruik van flits.

Geldzaken / valuta in Oostenrijk

De munteenheid van Oostenrijk is de euro. De meeste banken zijn doordeweeks geopend van 9.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur. In veel plaatsen zijn de geldautomaten de enige mogelijkheid om contant geld te krijgen. In bijna alle winkels en in de horeca kunt u met uw Nederlandse bankpas of creditcard betalen.

Kledingadvies voor Oostenrijk

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. Een paraplu of een regenjas is ook handig om mee te nemen.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Oostenrijk en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Oostenrijk. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen in Oostenrijk

Oostenrijkers zijn hoffelijk en beleefd, gastvrij en vriendelijk. De omgangsvormen zijn er wel een stuk formeler dan in Nederland. Tutoyeren gebeurt zelden bij het eerste contact. Geadviseerd wordt om punctueel en beleefd te zijn. In Oostenrijk zijn hiërarchische verhoudingen sterker aanwezig dan in Nederland. De Oostenrijkers zijn zich zeer bewust van hun historie en hangen aan tradities.

Openingstijden

Winkels:
Winkels zijn in principe van maandag t/m vrijdag geopend van 8.00 uur tot 19.30 uur en zaterdags tot 17.00 uur. In de praktijk blijkt dat de meeste kleine winkels tot 18.00 uur geopend zijn. De grotere zaken in de steden zijn open tot 19.00 uur. Tijdens het hoogseizoen zijn enkele winkels in de stations en luchthavens zelfs tot 22.00 uur geopend.

Banken:
Banken zijn geopend op doordeweekse dagen van 09.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur. Ook deze tijden kunnen verschillen en staan aangegeven bij de ingang.

Postkantoor:
De openingstijden van de postkantoren zijn verschillend en staan meestal bij de ingang van het kantoor aangegeven. Enkele postkantoren in grote steden zijn ook op zaterdag, zondag en feestdagen geopend, maar met beperkte service.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Oostenrijk heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier hier bekijken.

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

Roken

In Oostenrijk is het verboden te roken in openbare ruimtes en in het openbaar vervoer, maar de huidige wetgeving voorziet in een hele rij uitzonderingen waaronder restaurants, mits daar speciale ruimtes voor zijn ingericht. Oostenrijk gaat vanaf 2018 roken in restaurants en cafés verbieden. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Populaire souvenirs uit Oostenrijk zijn onder meer verschillende soorten eet- en drinkwaren, zoals wijn, kaas en zout. Veel lekkernijen vinden hun oorsprong ook in de alpenweide. Al meer dan 300 jaar is Gmundner keramiek hét Oostenrijkse serviesgoed en de ruim 350 jaar oude traditie van de glasblazers levert eveneens veel prachtige producten op. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar naar douane.nl.

Taal

De officiële en eerste taal van Oostenrijk is het Duits. Ruim negentig procent van de bevolking spreekt dit dan ook. De Oostenrijkers hebben echter wel een eigen dialect, waardoor het soms net iets anders kan klinken dan het ‘gewone’ Duits. Met Engels kunt u in Oostenrijk ook terecht, met name in de grote steden en toeristische gebieden. De oudere generatie spreekt minder goed, of geen Engels.

Telefoon, internet en post

In Oostenrijk bestaat een breed netwerk van telecommunicatie-aanbieders, zowel voor het vaste net als voor het mobiele netwerk, elk met verschillende tarieven. U kunt uw mobiel zonder problemen gebruiken in Oostenrijk. In veel hotels is (gratis) wifi beschikbaar, net als in restaurants, cafés en in sommige grotere winkels.

Vanuit Oostenrijk komt de post binnen 3 tot maximaal 5 dagen in Nederland aan. Postzegels zijn verkrijgbaar bij alle postkantoren. De brievenbussen zijn geel. Rode strepen duiden erop dat deze ook op zon- en feestdagen geleegd wordt. Postzegels zijn behalve in postkantoren ook te koop bij winkels, kiosken, bus- en treinstations.

Tijdverschil

Er is geen tijdverschil met Nederland. De zomertijd begint net als in alle andere EU-landen op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Oostenrijk zijn geen vaccinaties of inentingen nodig.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Oostenrijk hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. In sommige landen kunnen deze touringcars, naar Nederlandse maatstaven, eenvoudiger zijn. Het wegennet in Oostenrijk is goed.

Water

Het kraanwater in Oostenrijk is van goede kwaliteit en kunt u gerust drinken.