050 - 3 123 123
U bent hier: Home | Italië | Kerst op Sicilië

Kersttradities en mediterrane schoonheid

Reisleidster Marjorie:
‘Wilt u dit jaar met de feetsdagen eens iets anders doen? Ga dan met mij mee naar mijn thuis Sicilië en geniet van een heerlijke kerst in een adembenemend mediterraan decor! Elk jaar vinden er op dit schateiland in de weken voor kerst bijzondere festiviteiten plaats, die vaak al eeuwenlang gevierd worden. En met die eeuwenoude kersttradities laat ik u graag kennismaken.

Natuurlijk bewondert u de beroemde Italiaanse kerststallen. In kerken, kapellen en op pleinen, overal staan deze soms bont versierde kunststukjes in de adventstijd opgesteld. Echt bijzonder is de levende kerststal in de grotten van Custonaci: absoluut de meest unieke kerststal die u ooit gezien heeft! Daarnaast struint u over sfeervolle kerstmarkten, en kunt u genieten van de traditionele panettone, de heerlijke kerstcake waar de Italianen zo dol op zijn.

Tijdens deze kerstreis ontdekt u natuurlijk ook de lange geschiedenis van dit Sicilië. U geniet van de Griekse overblijfselen in Segesta en Syracuse, bewondert de prachtige Romeinse mozaïeken van Piazza Armerina en proeft de kosmopolitische sfeer in Palermo. Daarnaast bezoekt u sfeervolle stadjes als het kleurrijke Caltagirone en het charmante Castelbuono, en gaat u naar de zoutpannen van Trapani. Kortom, deze veelzijdige kerstreis toont u het mooiste van mijn Sicilië in een sfeervol, mediterraan kerstdecor! Gaat u met mij mee?'

Pluspunten
rechtstreekse vluchten Transavia
toeristenklassehotels
7x ontbijt en 6x diner
toeristenbelasting
audiosysteem
lokale gidsen
de beste SRC-reisleider
inclusief 100% CO₂-compensatie
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
kerststal en kerstmarkt van Caltagirone
kerststal van Custonaci
mozaïeken van Piazza Armerina
Vallei der Tempels Agrigento
barok in Ragusa
Grieks erfgoed in Syracuse
archeologisch park Neapolis
Capella Palatina Palermo
klooster van Monreale
Griekse tempels van Segesta
havenstad Cefalù
SRC-reisleidster Marjorie
SRC-reisleidster sinds 2013
Ik vertel u op deze kerstreis graag over de fascinerende geschiedenis van Sicilië, de lokale gebruiken en de culinaire tradities!
Ontmoet onze beste reisleiders in Italië
Reisleidster Leny
Reisleidster sinds 2008
Reisleidster Arianne
Reisleidster sinds 2000
Reisleidster Astrid
Reisleidster sinds 1996
SRC-reisleidster Marjorie
Reisleidster sinds 2013
SRC-reisleider Roeland
Reisleider sinds 2001

De reis in het kort

Vlucht Amsterdam - Catania
Grieks erfgoed in Syracuse en barok in Ragusa
Keramiek en kerstmarkt van Caltagirone, mozaïeken van Piazza Armerina
Vallei der Tempels en Agrigento en klooster van Monreale
Kennismaking met Palermo en vrije tijd
Griekse tempel van Segesta, zoutpannen van Trapani en kerststal van Custonaci
Havenstad Cefalù en panettone in Castelbuono
Vlucht Catania - Amsterdam

Reisbeschrijving

dag 1: Amsterdam - Catania

We vliegen naar Sicilië. Na aankomst op de luchthaven van Catania worden we naar ons hotel in Syracuse gebracht voor de eerste overnachting. (ca. 60 km)

dag 2: Syracuse en Ragusa

We starten onze reis met een bezoek aan de havenstad Syracuse, waar we het historische centrum Ortigia bezoeken. Hier zien we de dom met de Griekse zuilen, de Arthusabron en de ruïnes van de Apollotempel. Uiteraard bezoeken we ook het archeologisch park Neapolis, waar we over het opgravingsterrein wandelen en een groot Grieks theater zien. Hierna rijden we naar het stadje Ragusa, dat prachtig ligt op een heuvel tussen twee diepe valleien. In het oude stadsdeel Ragusa Ibla wandelen we door het barokke centrum, dat door UNESCO wordt beschermd. We overnachten nabij Ragusa. (ca. 100 km)

dag 3: Keramiek, kerststal en mozaïeken

Caltagirone is bekend om het prachtige keramiek. In het oude gedeelte van het sfeervolle stadje bewonderen we de unieke trappen van de Santa Maria del Monte. Elk van de 142 treden is versierd met handgemaakt keramiek in verschillende stijlen en figuren. Elk jaar in december trekt het stadje duizenden bezoekers die de beroemde kerststallen van Caltagirone komen bekijken. Ook wij genieten van deze kunststukjes. We vervolgen onze weg naar Piazza Armerina. Hier bewonderen we in de Romeinse Villa Romana del Casale de wereldberoemde mozaïeken. De heldere, veelkleurige mozaïeken, die scenes uit het dagelijks leven in de 3e en 4e eeuw weergeven, zijn na een vloedgolf in de 12e eeuw bedolven onder een dikke laag modder en hieronder uitstekend bewaard gebleven. We reizen door het heuvellandschap naar de omgeving van Agrigento, waar we deze nacht verblijven. (ca. 220 km)

dag 4: Agrigento en Monreale

Op deze ochtend bezoeken we de beroemde Vallei der Tempels in Agrigento. In de 6e eeuw v.Chr. werd hier een Griekse kolonie gesticht, die uitgroeide tot een van de rijkste steden van de mediterrane wereld. Tijdens een wandeling langs de tempels hebben we een prachtig uitzicht op de omgeving. We rijden noordwaarts langs landelijke gebieden en dromerige stadjes naar de hoofdstad van Sicilië, waar we drie nachten verblijven. Nabij Palermo bezoeken we het hooggelegen klooster van Monreale. We bekijken de overvloedig versierde zuilen en prachtig gebeeldhouwde kapitelen van de kloosterhof. Ook zien we de Normandische, met mozaïeken beklede domkerk. (ca. 180 km)

dag 5: Kleurrijk Palermo

We nemen deze dag uitgebreid de tijd om Palermo te verkennen. We bekijken de beroemde Capella Palatina en de karakteristieke dom, die wordt gekenmerkt door vele bouwstijlen. We bezoeken een van de vele levendige, chaotische markten waar we kunnen genieten van de mediterrane geuren, geluiden en kleuren. In de middag kunt u op eigen gelegenheid de gezellige stad verder verkennen.

dag 6: Segesta, Trapani en kerststal van Custonaci

Ver van de bewoonde wereld in een verstild berglandschap ligt de puntgave Griekse tempel van Segesta: een van de best bewaarde ter wereld! Nadat we genoten hebben van de tempel en het uitzicht gaan we naar Trapani, bekend om de zoutwinning. We bezoeken de zoutpannen en het nabijgelegen zoutmuseum. We besluiten de dag met een bijzonder bezoek aan Custonaci, waar we in een grot een levende kerststal bewonderen. Rondom Kerstmis is dit een van de meest geliefde plekken op Sicilië. We zien hier dat natuur en traditie nauw met elkaar verbonden zijn! Op deze plek, nu het sfeervolle decor voor een kerststal, bevond zich ooit een prehistorische nederzetting. In de grot worden verschillende scènes uit het kerstverhaal nagespeeld: een zeer bijzondere ervaring! (ca. 250 km)

dag 7: Cefalù en Castelbuono

We laten Palermo achter ons en nemen een prachtige kustroute naar de oude vissersplaats Cefalù. Grieken, Arabieren, Normandiërs en Italianen woonden door de eeuwen heen in dit schilderachtige stadje. We zien hier de fraaie Byzantijnse mozaïeken in de bijzondere Normandische domkerk. In het mooie binnenland bezoeken we het middeleeuwse stadje Castelbuono, bekend van haar machtige kasteel. We bezoeken een heerlijke winkel, waar we kennis maken met typische lokale producten zoals nougat en natuurlijk de beroemde huisgemaakte panettone, een traditionele kerstcake. De laatste nacht verblijven we nabij Catania. (ca. 350 km)

dag 8: Catania - Amsterdam

Met de terugvlucht naar Nederland komt een eind aan deze bijzondere kerstreis. (ca. 40 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. in de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangegeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. In dat geval betaalt u, na uw (online) reservering, de toeslag voor deze extra's via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Vluchtschema
transavia.png

Amsterdam - Catania06:00 - 08:45 uur
Catania - Amsterdam09:30 - 12:45 uur

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotels

U verblijft in toeristenklassehotels. De meeste hotels hebben een lift. De kamers zijn voorzien van een badkamer met een bad en/of een douche en een toilet. Een aantal hotels biedt wifi in de publieke ruimtes of op de kamer. Hieronder vindt u meer informatie over de hotels die meestal op deze reis worden gebruikt. Aan onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens voor uw reis.

Jolly Hotel
Hotel Jolly Aretusa - Siracusa
Het hotel ligt in het centrum van Syracuse op loopafstand van de barokke en Griekse monumenten. In het prachtige Syracuse kunt u uitstekend dineren in een van de vele gezellige restaurants.

Bekijk de website van Jolly Hotel Aretusa
Hotel Montreal
Hotel Montreal - Ragusa
Het hotel ligt in het centrum van het gezellige Ragusa, op enkele minuten loopafstand van de kathedraal van San Giovanni Battista. Het hotel beschikt over een restaurant en een bar.

Bekijk de website van Hotel Montreal
Hotel Akrabello
Hotel Akrabello - Villaggio Mose
Dit hotel ligt nabij Agrigento, op twee kilometer van de Vallei der Tempels. Het pand, gebouwd met Siciliaans marmer en kalksteen, heeft een heerlijke mediterrane uitstraling.

Bekijk de website van Hotel Akrabello
San Paolo Palace, Italië
Hotel San Paolo Palace - Palermo
Het nette toeristenklassehotel San Paolo Palace ligt net buiten het hectische centrum van Palermo en biedt een mooi uitzicht over de Golf van Palermo. Het hotel beschikt over twee restaurants, een gezellige bar en een fitnessruimte (tegen betaling). Het zwembad op het dakterras is buiten het zomerseizoen gesloten.

Bekijk de website van San Paolo Palace
Casa Ferie
Hotel Casa Ferie San Giuseppe - Letojanni
Het hotel ligt in het gezellige kustplaatsje Letojanni. Op loopafstand van het hotel vindt u het strand en gezellige winkels en restaurants.

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Schipholhotel A4
Hotel Van der Valk Schiphol A4 - Hoofddorp
Begin uitgerust aan uw vakantie en reserveer een overnachting voor en/of na uw vakantie, voor een aantrekkelijke prijs! Hotel Schiphol A4 is een comfortabel 4-sterrenhotel met uitstekende kamers. Het hotel ligt op slechts 10 kilometer van Schiphol. Tussen 6.00 uur en 23.40 uur gaat er een shuttlebus van en naar de luchthaven. Als u buiten deze tijden reist, kunt u gebruikmaken van de nachtshuttleservice. U kunt uw auto gratis maximaal 31 dagen parkeren bij het hotel.
NB Ter plaatse dient u 6% aan toeristenbelasting te voldoen.

Bekijk de website van Schiphol Hotel A4

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers hebben het afgelopen jaar via enquêtes, mail, Facebook en brieven hun ervaringen over deze reis gegeven. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, mail, Facebook en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Geweldige reis op een goed gekozen moment; lekker rustig rond de kerst.
Beoordeling reisleider: 10
Beoordeling reis: 9
Dhr. A. Vreeman
Prachtige reis in een goede periode (weinig toeristen). Zeer informatief en aardige groep. Reisleiding en chauffeur bekwaam en ervaren. We hebben echt genoten!
Beoordeling reisleider: 9
Beoordeling reis: 9
Mevr. B. van den Broek
Fantastische reis!
Beoordeling reisleider: 9
Beoordeling reis: 9
Mevr. H. Beersen
De kerstreis is prachtig, reisleidster Arianne was top, de chauffeur was serieus en bekwaam en het gezelschap gezellig. Wij hebben een prima reis gehad en veel gezien en gehoord.
Beoordeling reisleider: 9
Beoordeling reis: 8Reisverhalen van reizigers
Wilt u meer weten over uw vakantiebestemming? Lees dan de prachtige reisverhalen van onze reizigers. Zij schrijven over hun ervaringen en belevenissen tijdens een SRC-reis.
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (57 dagen voor vertrek).
Maximaal 34 deelnemers.