U bent hier: Home | Italië | Kerst op Sicilië

Kersttradities en mediterrane schoonheid

Reisleidster Anne van Gool:
‘Wilt u dit jaar met kerst eens iets anders doen? Ga dan met mij mee en geniet van eeuwenoude kersttradities in een adembenemend mediterraan decor! Elk jaar vinden er op Sicilië in de weken voor kerst bijzondere festiviteiten plaats, die vaak al eeuwenlang gevierd worden.

Natuurlijk bewondert u de beroemde Italiaanse kerststallen. In kerken, kapellen en op pleinen, overal staan deze soms bont versierde kunststukjes in de adventstijd opgesteld. Echt bijzonder is de levende kerststal in de grotten van Custonaci: absoluut de meest bijzondere kerststal die u ooit gezien heeft! Daarnaast struint u over sfeervolle kerstmarkten, en kunt u genieten van de traditionele panettone, de heerlijke kerstcake waar de Italianen zo dol op zijn.

Tijdens deze kerstreis maakt u kennis met de vele kersttradities van Sicilië, en ontdekt u de lange geschiedenis van dit schateiland. U geniet van de Griekse overblijfselen in Segesta en Syracuse, bewondert de prachtige Romeinse mozaïeken van Piazza Armerina en proeft de kosmopolitische sfeer in Palermo. Daarnaast bezoekt u sfeervolle stadjes als het kleurrijke Caltagirone en het charmante Castelbuono, en gaat u naar de zoutpannen van Trapani. Kortom, deze veelzijdige kerstreis toont u het mooiste van mijn Sicilië in een sfeervol, mediterraan kerstdecor! Gaat u met mij mee?'

Pluspunten
vluchten Alitalia
goede toeristenklassehotels
ruimbagage
7x ontbijt en 6x diner
toeristenbelasting
audiosysteem
lokale gidsen
de beste SRC-reisleider
inclusief 100% CO₂-compensatie
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Grieks erfgoed in Syracuse
archeologisch park Neapolis
kerststal van Caltagirone
barok in Ragusa
kerstmarkt van Caltagirone
mozaïeken van Piazza Armerina
Vallei der Tempels Agrigento
Capella Palatina Palermo
klooster van Monreale
Griekse tempels van Segesta
kerststal van Custonaci
havenstad Cefalù
Reisleidster Anne van Gool
SRC-reisleidster sinds 1997
Favoriete plek: kerststal van Custonaci
Ik vertel u op deze kerstreis graag over de fascinerende geschiedenis van Sicilië, de lokale gebruiken en de culinaire tradities!
Ontmoet onze beste reisleiders in Italië
Reisleider Paul den Arend
Reisleider sinds 2008
Reisleidster Leny Boerstra
Reisleidster sinds 2008
Reisleidster Astrid Schalke
Reisleidster sinds 1996
Reisleider Roeland Looman
Reisleider sinds 2001

De reis in het kort

Naar Sicilië
Grieks erfgoed in Syracuse en barok in Ragusa
Keramiek en kerstmarkt van Caltagirone, mozaïeken van Piazza Armerina
Vallei der Tempels en Agrigento en klooster van Monreale
Kennismaking met Palermo en vrije tijd
Griekse tempel van Segesta en zoutpannen van Trapani
Havenstad Cefalù en Castelbuono
Terug naar Nederland

Reisbeschrijving

dag 1: Naar Sicilië

Na aankomst op de luchthaven van Catania worden we naar ons hotel in Syracuse gebracht voor de eerste overnachting. (ca. 60 km)

dag 2: Syracuse en Ragusa

We starten onze reis met een bezoek aan de havenstad Syracuse, waar we het historische centrum Ortigia bezoeken. Hier zien we de dom met de Griekse zuilen, de Arthusabron en de ruïnes van de Apollotempel. Uiteraard bezoeken we ook het archeologisch park Neapolis, waar we over het opgravingsterrein wandelen en een groot Grieks theater zien. Hierna rijden we naar het stadje Ragusa, gelegen op een heuvel tussen twee diepe valleien. In het oude stadsdeel Ragusa Ibla wandelen we door het barokke centrum, dat door UNESCO wordt beschermd. We overnachten nabij Ragusa. (ca. 100 km)

dag 3: Keramiek, kerststal en mozaïeken

Caltagirone is bekend om het prachtige keramiek. In het oude gedeelte van het sfeervolle stadje bewonderen we de unieke trappen van de Santa Maria del Monte. Elk van de 142 treden is versierd met handgemaakt keramiek in verschillende stijlen en figuren. Elk jaar in december trekt het stadje duizenden bezoekers die de beroemde kerststallen van Caltagirone komen bekijken. Ook wij genieten van deze kunststukjes. We vervolgen onze weg naar Piazza Armerina. Hier bewonderen we in de Romeinse Villa Romana del Casale de wereldberoemde mozaïeken. De heldere, veelkleurige mozaïeken, die scenes uit het dagelijks leven in de 3e en 4e eeuw weergeven, zijn na een vloedgolf in de 12e eeuw bedolven onder een dikke laag modder en hieronder uitstekend bewaard gebleven. We reizen door het heuvellandschap naar de omgeving van Agrigento, waar we deze nacht verblijven. (ca. 220 km)

dag 4: Agrigento en Monreale

Op deze ochtend bezoeken we de beroemde Vallei der Tempels in Agrigento. In de 6e eeuw v.Chr. werd hier een Griekse kolonie gesticht, die uitgroeide tot een van de rijkste steden van de mediterrane wereld. Tijdens een wandeling langs de tempels hebben we een prachtig uitzicht op de omgeving. We rijden noordwaarts langs landelijke gebieden en dromerige stadjes naar de hoofdstad van Sicilië, waar we drie nachten verblijven. Nabij Palermo bezoeken we het hooggelegen klooster van Monreale. We bekijken de overvloedig versierde zuilen en prachtig gebeeldhouwde kapitelen van de kloosterhof. Ook zien we de Normandische, met mozaïeken beklede domkerk. (ca. 180 km)

dag 5: Palermo

We nemen deze dag uitgebreid de tijd om Palermo te verkennen. We bekijken de beroemde Capella Palatina en de karakteristieke dom, die wordt gekenmerkt door vele bouwstijlen. We bezoeken een van de vele levendige, chaotische markten waar we kunnen genieten van de mediterrane geuren, geluiden en kleuren. In de middag kunt u op eigen gelegenheid de gezellige stad verder verkennen.

dag 6: Segesta, Trapani en kerststal van Custonaci

Ver van de bewoonde wereld in een verstild berglandschap ligt de puntgave Griekse tempel van Segesta: een van de best bewaarde ter wereld! Nadat we genoten hebben van de tempel en het uitzicht gaan we naar Trapani, bekend om de zoutwinning. We bezoeken de zoutpannen en het nabijgelegen zoutmuseum. We besluiten de dag met een bijzonder bezoek aan Custonaci, waar we in een grot een levende kerststal bewonderen. Rondom Kertsmis is dit een van de meest geliefde plekken op Sicilië. We zien hier dat natuur en traditie nauw met elkaar verbonden zijn! Op deze plek, nu het sfeervolle decor voor een kerststal, bevond zich ooit een prehistorische nederzetting. In de grot worden verschillende scènes uit het kerstverhaal nagespeeld: een zeer bijzondere ervaring! (ca. 250 km)

dag 7: Cefalù en Castelbuono

We laten Palermo achter ons en nemen een prachtige kustroute naar de oude vissersplaats Cefalù. Grieken, Arabieren, Normandiërs en Italianen woonden door de eeuwen heen in dit schilderachtige stadje. We zien hier de fraaie Byzantijnse mozaïeken in de bijzondere Normandische domkerk. In het mooie binnenland bezoeken we het middeleeuwse stadje Castelbuono, bekend van haar machtige kasteel. We bezoeken een heerlijke winkel, waar we kennis maken met typische lokale producten zoals nougat en natuurlijk de beroemde huisgemaakte panettone, een traditionele kerstcake. De laatste nacht verblijven we nabij Catania. (ca. 350 km)

dag 8: Terug naar Nederland

Met de terugvlucht naar Nederland komt een eind aan deze bijzondere kerstreis. (ca. 40 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. in de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangegeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. In dat geval betaalt u, na uw (online) reservering, de toeslag voor deze extra's via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Vluchtschema
allitalia.png

Amsterdam - Milaan11:50 - 13:25 uur
Milaan - Catania15:45 - 17:30 uur
Catania - Milaan14:50 - 16:40 uur
Milaan - Amsterdam17:30 - 19:25 uur

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrek vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotels

U verblijft in goede toeristenklassehotels. De meeste hotels hebben een lift. De kamers zijn voorzien van een badkamer met bad en/of douche en toilet. Een aantal hotels biedt wifi in de publieke ruimtes of op de kamer. Hieronder vindt u meer informatie over de hotels die meestal op deze reis worden gebruikt. Aan onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens voor uw reis.

Jolly Hotel
Hotel Jolly Aretusa - Siracusa
Het hotel ligt in het centrum van Syracuse op loopafstand van de barokke en Griekse monumenten. In het prachtige Syracuse kunt u uitstekend dineren in een van de vele gezellige restaurants.

Bekijk de website van Jolly Hotel Aretusa
Hotel Montreal
Hotel Montreal - Ragusa
Het hotel ligt in het centrum van het gezellige Ragusa, op enkele minuten loopafstand van de kathedraal van San Giovanni Battista. Het hotel beschikt over een restaurant en een bar.

Bekijk de website van Hotel Montreal
Hotel Akrabello
Hotel Akrabello - Villaggio Mose
Dit hotel ligt nabij Agrigento, op twee kilometer van de Vallei der Tempels. Het pand, gebouwd met Siciliaans marmer en kalksteen, heeft een heerlijke mediterrane uitstraling.

Bekijk de website van Hotel Akrabello
Hotel Athenaeum
Hotel Athenaeum - Palermo
Albergo Athenaeum ligt in het centrum van Palermo. Het hotel beschikt over een restaurant en een bar.

Bekijk de website van Athanaeum
Casa Ferie
Hotel Casa Ferie San Giuseppe - Letojanni
Het hotel ligt in het gezellige kustplaatsje Letojanni. Op loopafstand van het hotel vindt u het strand en gezellige winkels en restaurants.

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Schipholhotel A4
Hotel Van der Valk Schiphol A4 - Hoofddorp
Begin uitgerust aan uw vakantie en reserveer een overnachting voor en/of na uw vakantie, voor een aantrekkelijke prijs! Hotel Schiphol A4 is een comfortabel 4-sterrenhotel met uitstekende kamers. Het hotel ligt op slechts 10 kilometer van Schiphol. Tussen 6.00 uur en 23.40 uur gaat er een shuttlebus van en naar de luchthaven. Als u buiten deze tijden reist, kunt u gebruikmaken van de nachtshuttleservice. U kunt uw auto gratis maximaal 31 dagen parkeren bij het hotel.
NB Ter plaatse dient u 6% aan toeristenbelasting te voldoen.

Bekijk de website van Schiphol Hotel A4

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers hebben het afgelopen jaar via enquêtes, mail, Facebook en brieven hun ervaringen over deze reis gegeven. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, mail, Facebook en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

De kerstreis is prachtig, reisleidster Arianne was top, de chauffeur was serieus en bekwaam en het gezelschap gezellig. Wij hebben een prima reis gehad en veel gezien en gehoord.
Beoordeling reisleider: 9
Beoordeling reis: 8Reisverhalen van reizigers
Wilt u meer weten over uw vakantiebestemming? Lees dan de prachtige reisverhalen van onze reizigers. Zij schrijven over hun ervaringen en belevenissen tijdens een SRC-reis.
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (57 dagen voor vertrek).
Maximaal 34 deelnemers.