050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
U reist in goed gezelschap
Veel tevreden reizigers

Sierlijke spitsbogen en kleurrijke glasvensters

Reisleider Job:
‘Rond 1100 veranderde er iets fundamenteels in de bouw van Franse kerken: de zware donkere romaanse kerk werd omgebouwd naar een licht en sierlijke gotisch godshuis. Met behulp van spitsbogen, kruisribgewelven en steunberen werden grote, lichte en ruimtelijke kerken gebouwd die door gebrandschilderde ramen hemels verlicht werd. In krap 150 jaar verrees in elke stad van naam in het Île-de-France een nieuwe kathedraal in de stijl van de gotiek. Na de eerste vernieuwingen in Saint Denis volgden de belangrijkste kathedralen in Laon, Chartres, Parijs, Reims en Amiens. Al snel werd het een wedstrijd wie de hoogste kathedraal kon bouwen. Om vervolgens de gebouwen steeds meer te versieren met beeldhouwwerk en glas-in-lood vensters, die een stevig onderdeel werden in de verkondiging van het christelijke geloof.

De betoverende kerken die u vol verwondering laten genieten van deze middeleeuwse kunst hebben de tand des tijds goed doorstaan, en wachten om door u bezocht te worden. Tijdens deze kunstreis neem ik u mee langs al deze bouwwerken. Zo krijgt u een prachtig overzicht van de robuuste architectuur van de middeleeuwen tot het begin van de verfijnde bouwwerken uit de vroege-renaissance. Allereerst neemt hij u mee naar Amiens, een van de laatste kathedralen die werd gebouwd, om vervolgens in Chartres en Parijs de vroege voorbeelden te bekijken. In Parijs brengt u ook een bezoek aan het prachtige Sainte-Chapelle, een hofkapel dat in de gotiek geen gelijke kent, en de grafkerk van Saint Denis. Daar waar de gotiek begon laten de vele grafmonumenten de veranderingen in de beeldhouwkunst prachtig zien.

Onderweg naar Reims brengt u een bezoek aan Château de Vincennes, waar een jachthuis voor de Franse koningen gedurende de eeuwen steeds verder werd uitgebreid tot een koninklijk verblijf. In Reims laat Job u de lachende engel zien, die de koningen verwelkomt in de kroningskerk van Frankrijk. Vooral uniek hier zijn de beelden aan de binnenzijde van de kerk, de voorouders van de Franse koningen. Deze gotische kerkentocht sluit u af met een bezoek aan de kathedraal van Laon. Dit is de enige kathedraal die op initiatief van de burgerij is gebouwd. Gaat u mee op deze bijzondere reis langs de wereldberoemde hoogtepunten van de gotiek? U zult vol verwondering genieten!’

Samenwerking SRC Reizen en KaperGerlings Instituut
SRC Reizen en KaperGerlings zijn sinds enkele jaren vaste partners. Jaarlijks organiseren wij samen een aantal kunstreizen, waarbij KaperGerlings de lezingen en het gidswerk verzorgt en SRC de reis organiseert. De gezamenlijk georganiseerde reizen worden altijd begeleid door reisleider Job Gerlings, met wie u de verdieping opzoekt en een organisatorische reisleider, Ralph Kaper.

Pluspunten
vervoer in comfort class-touringcar
goede toeristenklassehotels
4x ontbijt
entree Château de Vincennes
entree Sainte-Chapelle en Saint Denis
voorbereidende live online lezing
audiosysteem
reisleider van KaperGerlings
reisbegeleider van KaperGerlings
inclusief 100% CO₂-compensatie
overige entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
kathedralen van Amiens en Orléans
Sainte-Chapelle in Parijs
kathedralen van Chartres en Reims
kathedraal van Saint-Denis
Notre-Dame in Parijs (buitenzijde)
Château de Vincennes
kathedraal van Laon
Job en Ralph van KaperGerlings
SRC-reisleiders sinds 2017
Deze kunstreis neemt u mee naar de acht mooiste gotische kerken en kapellen, aangevuld met een fraai paleis: Château de Vincennes.
Ontmoet onze beste reisleiders in Frankrijk
SRC-reisleider Job
Reisleider sinds 2017
Reisleider Ralph
Reisleider sinds 2017

De reis in het kort

De kathedraal van Amiens
Kathedralen van Chartes en Orléans
Saint-Denis en Sainte-Chapelle in Parijs
Château de Vincennes en de kathedraal van Reims
De kathedraal van Laon en naar huis

Reisbeschrijving

dag 1: De kathedraal van Amiens

Vanuit onze opstapplaatsen in Nederland rijden we naar Frankrijk. Onze gotische kerkentocht start direct goed: we bezoeken de kathedraal van Amiens. De kathedraal van Amiens is het hoogtepunt van de Franse gotiek. Alle kunstvormen smelten hier samen tot een unieke kathedraal, die in de eeuwen daarna wordt nagebootst in de kathedralen van Tournai (Doornik), Keulen en Utrecht. De beeldhouwwerken aan de buitengevel vertellen vele Bijbelse verhalen, terwijl de glas-in-lood vensters binnen ook de geschiedenis en astrologie tonen. De reisleider neemt ons mee rondom het gebouw langs de verschillende ingangen en geeft zo inzicht in de basis van de gotische bouw, gecombineerd met de verhalen die de vele beelden vertellen. Hierna kunt u op eigen gelegenheid het fraaie kerkinterieur bewonderen. Na Amiens reizen wij door naar Parijs, waar wij de komende drie nachten verblijven. (ca. 565 km)

dag 2: Kathedralen van Chartes en Orléans

In de ochtend vertrekken wij vanuit Parijs naar Chartres. De kathedraal van deze stad is in twee fases gebouwd, waardoor de westzijde een combinatie is van de laat-romaanse en vroeg-gotische architectuur en de oostzijde in de hoog-gotiek is gebouwd. Naast Amiens is de kathedraal van Chartres de meest complete kathedraal van Frankrijk. Ook hier bieden de glas-in-lood vensters een prachtig beeld op de geschiedenis, bijbelvertellingen en astrologie. De beelden aan de buitenzijde laten zien dat ook de beeldhouwkunst onderhevig is aan smaakveranderingen. Ook hier neemt de reisleider ons mee rondom de kathedraal en kunt u binnen op eigen gelegenheid de kerk ontdekken. Bekijk zeker ook het labyrint in het centrum van het schip. Na het bezoek aan Chartres rijden we naar het sfeervolle Orléans. Ook in deze stad bewonderen we de gotische kathedraal waarvan de oudste delen in de 13e en 14e eeuw zijn gebouwd. De kathedraal werd in 1568 door Hugenoten opgeblazen, terwijl het Franse leger voor de poorten van de stad stond. In 1601 startte de herbouw met de eerste steenlegging door koning Hendrik IV en koningin Maria de Medici. In 1862 werd de bouw afgerond en de kerk tot monument verklaard. Orléans is ook verbonden met het verhaal van Jeanne d'Arc, die wij later op de reis tegenkomen in Reims. In 1429 ontzette de Maagd van Orléans met haar leger de door de Engelsen belegerde stad en bezocht de toenmalige kathedraal. Aan het einde van de dag keren wij terug naar Parijs. (ca. 300 km)

dag 3: Saint-Denis en Sainte-Chapelle in Parijs

Vandaag bewonderen we de mooiste gotische kerken van Parijs. We beginnen met een bezoek aan de kathedrale basiliek Saint-Denis in de gelijknamige buitenwijk van Parijs. Dit is de koninklijke grafkerk van de Franse vorsten en ook de kerk waar de gotiek begonnen is. De witte buitenmuren stralen ons tegemoet en nodigen uit om ons binnen te verwonderen over de vele grafmonumenten. Het gebouw zelf laat de onderdelen zien van de vroege gotiek en de rayonante gotiek met haar grote vensters. Na deze kerk reizen wij door naar het centrum van de stad. Hier op het Île de la Cité bezoeken wij Saint Chapelle, de oude hofkapel van het koninklijke paleis dat op dit eiland gelegen was. Omdat de koning de doornenkroon van Christus als relikwie ontvangen had, wilde hij deze een passend onderkomen geven. Dankzij de enorme glas-in-lood vensters schittert het interieur van Sainte-Chapelle met gekleurd licht, dat wordt versterkt door het hoge blauwe plafond versiert met Franse lelies. Na Saint Chapelle wandelen wij naar de Notre Dame, waar de reisleider de westgevel toelicht. In de middag brengen wij een bezoek aan Musée de Cluny. Na een twee jaar durende verbouwing is dit museum vanaf de lente van 2022 weer geopend voor publiek. De collectie is gehuisvest in het voormalige stadsklooster van Cluny, de grootste en machtigste kloosterorde van Frankrijk. Het museum is gewijd aan de middeleeuwse kunst met bijzonder beeldhouwwerk, boekverluchtingen en wandtapijten. (ca. 50 km)

dag 4: Château de Vincennes en de kathedraal van Reims

In de ochtend verlaten wij Parijs en brengen we een bezoek aan Château de Vincennes, dat tegenwoordig ligt aan de rand van het centrum van de Franse hoofdstad. Het kasteel is opgebouwd rondom de 52 meter hoge donjon uit 1337. Oorspronkelijk vormde het complex een jachthuis voor de Franse koningen en werd gedurende de eeuwen steeds verder uitgebreid en tot een koninklijk verblijf omgebouwd. Zowel de toren en de omwalling uit 1410 hebben gotische kenmerken. Na onze stop in Vincennes verlaten wij Parijs definitief en reizen we verder naar Reims. Hier bezoeken wij de kathedraal van de stad, waar vroeger de Franse koningen gekroond werden. Juist deze kroningen waren de reden waarom de kerk zowel binnen als buiten rijkelijk is versierd met veel verwijzingen naar de kroning en de Franse koningen. De reisleider neemt u ook hier mee rondom de kerk en u kunt op eigen gelegenheid de kerk binnen bezoeken. Bewonder binnen zeker de fraais galsvensters van Marc Chagall! Onze laatste overnachting van deze reis is in Reims. (ca. 150 km)

dag 5: De kathedraal van Laon en naar huis

Er is bijna een einde gekomen aan deze gotische kerkentocht, maar voordat we terugrijden naar onze opstaplaatsen in Nederland brengen we eerst een bezoek aan de kathedraal van Laon. Deze kathedraal is de enige grote gotische kerk die gebouwd is op initiatief van de burgerij. Laon werd gelijktijdig gebouwd met de Notre-Dame in Parijs en kan haast niet meer van haar tijdgenoot verschillen. De vijf grote torens zijn van veraf al te zien, de voorgevel kent veel verspringingen en de platte muur achter het koor is eerder Engels dan Frans. Met Laon krijgen wij een mooi beeld hoe divers de gotiek in de uitvoering is geworden. Na dit bijzondere bezoek reizen wij door naar Nederland, waar wij vroeg laat in de middag terugkeren. (ca. 485 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. In de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt echter dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. Het kan dan zijn dat u de kosten voor de excursie direct na uw (online) reservering via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen dient te betalen. In andere gevallen betaalt u ter plaatse aan de reisleider. Per excursie staat vermeld welke werkwijze gevolgd wordt.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Opstapplaatsen

De opstapplaatsen voor deze reis zijn:
Amersfoort | vertrek 08.30 uur station NS
Tourbushalte, hoek B.Wuytierslaan/Stationsplein
Breda| vertrek 10.00 uur Station NS Breda-Prinsenbeek (130 meter)
Parkeerterrein Hoge Mosten

U kunt op eigen gelegenheid (met de auto of het openbaar vervoer) naar uw opstapplaats reizen. Als extra service bieden wij u de mogelijkheid om een extra overnachting voor en/of na uw vakantie te reserveren NH Hotel Amersfoort of in Bastion Hotel Breda.

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotels

Hieronder vindt u informatie over de hotels, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in andere, gelijkwaardige hotels. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Hotel Ibis Parijs Eiffeltoren Cambronne 15ème, Frankrijk
Hotel Ibis Paris Tour Eiffel Cambronne 15ème - Parijs
Dit toeristenklassehotel bevindt zich op slechts 15 minuten wandelen van de Eiffeltoren en op 15 minuten van de Seine. Het metrostation Cambronne ligt op minder dan 5 minuten lopen. In de buurt van het hotel vindt u meerdere restaurants en terrasjes. Na een dagje struinen door de stad kunt u in de prettige sfeer van champagne- en wijnbar Gustave heerlijk bijkomen. In de brasserie Centrale gaat u terug naar de jaren ’30 en geniet u van authentieke Franse gerechten. Alle kamers beschikken over een flatscreen-tv, een bureau en een badkamer met een douche en een toilet.

Bekijk de website van Hotel Ibis Parijs Eiffeltoren Cambronne 15ème
Hotel Campanile Reims Cathédrale, Frankrijk
Hotel Campanile Reims Cathédrale - Reims
Hotel Campanile Reims Cathédrale ligt in het hart van het centrum van Reims op circa 10 minuten loopafstand van de kathedraal. Om de hoek van dit hotel stroomt de rivier de Vesle en evenwijdig hieraan ligt het Canal de l'Aisne à la Marne. In de buurt van het hotel liggen meerdere restaurants en winkeltjes. Het hotel beschikt over een restaurant en een bar met een heerlijk buitenterras. Alle kamers beschikken over een flatscreen-tv, een waterkoker, gratis wifi en een badkamer met een douche en een toilet.

Bekijk de website van Hotel Campanile Reims Cathédrale

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

NH Hotel Amersfoort
Hotel NH Amersfoort - Amersfoort
NH Hotel Amersfoort ligt op 5 minuten loopafstand van zowel het stadscentrum als het station. Het hotel beschikt over een restaurant, een bar, een terras, een 24-uurs receptie, een lift, wifi in de openbare ruimtes, een kluis, een wekservice en parkeergelegenheid (tegen betaling). De kamers zijn voorzien van een tv, airconditioning, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad of een douche, een toilet en een föhn. Het ontbijt wordt van maandag t/m vrijdag geserveerd van 7.00 - 10.00 uur, op zaterdag van 8.00 - 11.00 uur en op zondag en feestdagen van 8.00 - 12.00 uur.

Bekijk de website van NH Hotel Amersfoort
Bastion Hotel Breda
Hotel Bastion Breda - Breda
Bastion Hotel Breda ligt naast de A16/afslag 17 en op enkele minuten loopafstand van het station Prinsenbeek. Het centrum is met het openbaar vervoer binnen 10 minuten te bereiken. Het hotel beschikt over een sfeervol restaurant, een bar, een terras, een 24-uurs receptie, een lift, gratis draadloos internet in het gehele hotel, een kluisje, wekservice en gratis parkeergelegenheid. De deluxe kamers zijn voorzien van een tv, airconditioning, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad of een douche en een toilet.

Bekijk de website van Bastion Hotel Breda

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.
Reisverhalen van reizigers
Wilt u meer weten over uw vakantiebestemming? Lees dan de prachtige reisverhalen van onze reizigers. Zij schrijven over hun ervaringen en belevenissen tijdens een SRC-reis.
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek).
Maximaal 30 deelnemers.

Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.