050 - 3 123 123
Kosteloos omboeken
Geld retour, géén voucher
Veilig reizen met SRC-coronaprotocol

Sierlijke spitsbogen en kleurrijke glasvensters

Reisleider Job:
‘Rond 1100 veranderde er iets fundamenteels in de bouw van Franse kerken: de zware donkere romaanse kerk werd omgebouwd naar een licht en sierlijke gotisch godshuis. Met behulp van spitsbogen, kruisribgewelven en steunberen werden grote, lichte en ruimtelijke kerken gebouwd die door gebrandschilderde ramen hemels verlicht werd. In krap 150 jaar verrees in elke stad van naam in het Île-de-France een nieuwe kathedraal in de stijl van de gotiek. Na de eerste vernieuwingen in Saint Denis volgden de belangrijkste kathedralen in Laon, Chartres, Parijs, Reims, Amiens en Beauvais. Al snel werd het een wedstrijd wie de hoogste kathedraal kon bouwen. Om vervolgens de gebouwen steeds meer te versieren met beeldhouwwerk en glas-in-lood vensters, die een stevig onderdeel werden in de verkondiging van het christelijke geloof.’

De betoverende kerken die u vol verwondering laten genieten van deze middeleeuwse kunst hebben de tand des tijds goed doorstaan, en wachten om door u bezocht te worden. Tijdens deze kunstreis neem ik u mee langs al deze bouwwerken. Zo krijgt u een prachtig overzicht van de robuuste architectuur van de middeleeuwen tot het begin van de verfijnde bouwwerken uit de vroege-renaissance. Allereerst neemt hij u mee naar Amiens en Beauvais, twee van de laatste kathedralen die werden gebouwd, om vervolgens in Chartres en Parijs de vroege voorbeelden te bekijken. En op de weg naar Chartres laat hij zien hoe Château de Maintenon de verschillende bouwperioden samenbrengt en het Franse hofleven verbeeldt. In Parijs brengt u een bezoek aan het prachtige Saint Chapelle, een hofkapel dat in de gotiek geen gelijke kent, en de grafkerk van Saint Denis. Daar waar de gotiek begon laten de vele grafmonumenten de veranderingen in de beeldhouwkunst prachtig zien.

Onderweg naar Reims brengt u een bezoek aan Château Fontainebleau, het jachtverblijf voor de Franse koningen en keizers. Hier ziet u de eindfase van de gotiek overgaan in de vroege-renaissance. In Reims laat Job u de lachende engel zien, die de koningen verwelkomt in de kroningskerk van Frankrijk. Vooral uniek hier zijn de beelden aan de binnenzijde van de kerk, de voorouders van de Franse koningen. Deze gotische kerkentocht sluit u af met een bezoek aan de kathedraal van Laon. Dit is de enige kathedraal die op initiatief van de burgerij is gebouwd. Gaat u mee op deze bijzondere reis langs de wereldberoemde hoogtepunten van de gotiek? U zult vol verwondering genieten!’

Samenwerking SRC Reizen en KaperGerlings Instituut
SRC Reizen en KaperGerlings zijn sinds enkele jaren vaste partners. Jaarlijks organiseren wij samen een aantal kunstreizen, waarbij KaperGerlings de lezingen en het gidswerk verzorgt en SRC de reis organiseert. De gezamenlijk georganiseerde reizen worden altijd begeleid door reisleider Job Gerlings, met wie u de verdieping opzoekt en een organisatorische reisleider, Ralph Kaper.

Pluspunten
vervoer in comfort class-touringcar
goede toeristenklassehotels
4x ontbijt
entreegeld Château de Fontainebleau
entreegeld Château de Maintenon
audiosysteem
reisleider van KaperGerlings
reisbegeleider van KaperGerlings
inclusief 100% CO₂-compensatie
overige entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
kathedralen van Amiens en Beauvais
Sainte-Chapelle in Parijs
kathedralen van Chartres en Reims
kathedraal van Saint-Denis
Notre-Dame in Parijs (buitenzijde)
Château de Maintenon
Château de Fontainebleau
kathedraal van Laon
Job en Ralph van KaperGerlings
SRC-reisleiders sinds 2017
Deze kunstreis neemt u mee naar de acht mooiste gotische kerken en kapellen, aangevuld met twee prachtige paleizen: Château de Maintenon en het Château Fontainebleau.
Ontmoet onze beste reisleiders in Frankrijk
SRC-reisleider Job
Reisleider sinds 2017

De reis in het kort

De kathedralen van Amiens en Beauvais en naar Parijs
Château de Maintenon en kathedraal van Chartres
Saint-Denis en Sainte-Chapelle in Parijs
Château Fontainebleau en de kathedraal van Reims
De kathedraal van Laon en naar huis

Reisbeschrijving

dag 1: De kathedralen van Amiens en Beauvais

Vanuit onze opstapplaatsen in Nederland rijden we naar Frankrijk. Onze gotische kerkentocht start direct goed: we bezoeken de kathedralen van Amiens en Beauvais. De kathedraal van Amiens is het hoogtepunt van de Franse gotiek. Alle kunstvormen smelten hier samen tot een unieke kathedraal, die in de eeuwen daarna wordt nagebootst in de kathedralen van Tournai (Doornik), Keulen en Utrecht. De beeldhouwwerken aan de buitengevel vertellen vele Bijbelse verhalen, terwijl de glas-in-lood vensters binnen ook de geschiedenis en astrologie tonen. De reisleider neemt ons mee rondom het gebouw langs de verschillende ingangen en geeft zo inzicht in de basis van de gotische bouw, gecombineerd met de verhalen die de vele beelden vertellen. Hierna kunt u op eigen gelegenheid het fraaie kerkinterieur bewonderen. Na Amiens reizen wij door naar Beauvais. Nadat de bouwers in Amiens een hoogte bereikten van 43 meter, wilde men in Beauvais daaroverheen en werd het kerkkoor gebouwd met een hoogte van 47 meter. Helaas was de ondergrond en de constructie niet sterk genoeg om het gewicht van dit gebouw te dragen en bleef de bouw steken bij het kerkkoor en de transepten. Omdat rond 1500 de koning alsnog de kerk wilde afbouwen, dat opnieuw niet lukte, kunnen wij in Beauvais nu een paar prachtige voorbeelden van de flamboyante gotiek bewonderen. Daarnaast staat een deel van de oude romaanse kerk nog overeind, waardoor we een perfect beeld krijgen van de enorme maatverschillen tussen de romaanse en gotische kathedralen. Vervolgens reizen wij verder naar Parijs, waar wij de komende drie nachten verblijven. (ca. 560 km)

dag 2: Château de Maintenon en kathedraal van Chartres

In de ochtend vertrekken wij vanuit Parijs naar Chartres. Onderweg brengen wij eerst een bezoek aan het Château de Maintenon. Dit van oorsprong middeleeuwse kasteel uit de 13e eeuw is in de daarop volgende eeuwen flink uitgebreid en verrijkt. De meest beroemde eigenaar en bewoner was Madame de Maintenon, de tweede geheime echtgenote van koning Lodewijk XIV. Zij liet het huis uitbreiden en opnieuw inrichten. Daardoor is Maintenon een prachtig huis dat de verschillende bouwperioden laat zien met middeleeuwse, renaissance en barokke kenmerken. Na het Château de Maintenon reizen wij door naar Chartres. De kathedraal van deze stad is in twee fases gebouwd, waardoor de westzijde een combinatie is van de laat-romaanse en vroeg-gotische architectuur en de oostzijde in de hoog-gotiek is gebouwd. Naast Amiens is de kathedraal van Chartres de meest complete kathedraal van Frankrijk. Ook hier bieden de glas-in-lood vensters een prachtig beeld op de geschiedenis, bijbelvertellingen en astrologie. En bekijk ook het labyrint in het centrum van het schip. De beelden aan de buitenzijde laten zien dat ook de beeldhouwkunst onderhevig is aan smaakveranderingen. Ook hier neemt de reisleider ons mee rondom de kathedraal en kunt u binnen op eigen gelegenheid de kerk ontdekken. Aan het einde van de dag reizen wij terug naar Parijs. (ca. 200 km)

dag 3: Saint-Denis en Sainte-Chapelle in Parijs

Vandaag bewonderen we de mooiste gotische kerken van Parijs. We beginnen met een bezoek aan de kathedrale basiliek Saint-Denis in de gelijknamige buitenwijk van Parijs. Dit is de koninklijke grafkerk van de Franse vorsten en ook de kerk waar de gotiek begonnen is. De witte buitenmuren stralen ons tegemoet en nodigen uit om ons binnen te verwonderen over de vele grafmonumenten. Het gebouw zelf laat de onderdelen zien van de vroege gotiek en de rayonante gotiek met haar grote vensters. Na deze kerk reizen wij door naar het centrum van de stad. Hier op het Île de la Cité bezoeken wij Saint Chapelle, de oude hofkapel van het koninklijke paleis dat op dit eiland gelegen was. Omdat de koning de doornenkroon van Christus als relikwie ontvangen had, wilde hij deze een passend onderkomen geven. Dankzij de enorme glas-in-lood vensters schittert het interieur van Sainte-Chapelle met gekleurd licht, dat wordt versterkt door het hoge blauwe plafond versiert met Franse lelies. Na ons bezoek aan Sainte-Chapelle maken wij een wandeling rondom de Notre Dame. Vervolgens bezoeken wij, met de liefhebbers, de Église Saint-Eustache nabij Les Halles. Deze kerk werd gebouwd aan het einde van de gotische periode in Frankrijk. Omdat in de 18e eeuw de voorgevel instortte, heeft deze zijde nu een neoclassicistische gevel, waardoor de kerk veel minder opvalt in het Parijse straatbeeld. Het bezoek aan deze kerk is optioneel. Parijs heeft namelijk veel te bieden en dit is de laatste dag dat wij in de Franse hoofdstad zijn. (ca. 50 km)

dag 4: Château Fontainebleau en de kathedraal van Reims

In de ochtend verlaten wij Parijs en zetten we onze reis voort door het Île de France. Op weg naar Reims maken wij een tussenstop bij Château Fontainebleau. Hier kunt u op eigen gelegenheid het renaissancekasteel bezoeken. Fontainebleau werd in dezelfde periode gebouwd wanneer de kathedraal van Beauvais zijn flamboyante rozetvensters krijgt boven de noordelijke en zuidelijke ingangen. Terwijl bij Beauvais de gotiek nog bloeit, vinden wij in Fontainebleau de eerste invloeden van de Italiaanse renaissance. Ontwerpen van de Italiaanse architect Serlio sierden de buitenkant, terwijl Rosso Fiorentino en Francesco Primaticcio het interieur onder handen namen. Ook vinden we sporen van Lodewijk XV en Napoleon terug in dit grootse jachtslot. Na Fontainebleau reizen we verder naar Reims. Hier bezoeken wij de kathedraal van de stad, waar vroeger de Franse koningen gekroond werden. Juist deze kroningen waren de reden dat de kerk zowel binnen als buiten rijkelijk is versierd met veel verwijzingen naar de kroning en de Franse koningen. De reisleider neemt ons ook hier mee rondom de kerk en u kunt op eigen gelegenheid de kerk binnen bezoeken. Onze laatste overnachting van deze reis is in Reims. (ca. 240 km)

dag 5: De kathedraal van Laon en naar huis

Er is bijna een einde gekomen aan deze gotische kerkentocht, maar voordat we terugrijden naar onze opstaplaatsen in Nederland brengen we eerst een bezoek aan de kathedraal van Laon. Deze kathedraal is de enige grote gotische kerk die gebouwd is op initiatief van de burgerij. Laon werd gelijktijdig gebouwd met de Notre-Dame in Parijs en kan haast niet meer van haar tijdgenoot verschillen. De vijf grote torens zijn van veraf al te zien, de voorgevel kent veel verspringingen en de platte muur achter het koor is eerder Engels dan Frans. Met Laon krijgen wij een mooi beeld hoe divers de gotiek in de uitvoering is geworden. Na dit bijzondere bezoek reizen wij door naar Nederland, waar wij vroeg laat in de middag terugkeren. (ca. 485 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. In de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangegeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. In dat geval betaalt u, na uw (online) reservering, de toeslag voor deze extra's via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Opstapplaatsen

De opstapplaatsen voor deze reis zijn:
Amersfoort | vertrek 08.30 uur station NS
Tourbushalte, hoek B.Wuytierslaan/Stationsplein
Breda| vertrek 10.00 uur Station NS Breda-Prinsenbeek (130 meter)
Parkeerterrein Hoge Mosten

U kunt op eigen gelegenheid (met de auto of het openbaar vervoer) naar uw opstapplaats reizen. Als extra service bieden wij u de mogelijkheid om een extra overnachting voor en/of na uw vakantie te reserveren NH Hotel Amersfoort of in Bastion Hotel Breda.

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotels

Hieronder vindt u informatie over de hotels, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in andere, gelijkwaardige hotels. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Hotel Ibis Parijs Eiffeltoren Cambronne 15ème, Frankrijk
Hotel Hotel Ibis Parijs Eiffeltoren Cambronne 15ème - Parijs
Dit toeristenklassehotel bevindt zich op slechts 15 minuten wandelen van de Eiffeltoren en op 15 minuten van de Seine. Het metrostation Cambronne ligt op minder dan 5 minuten lopen. In de buurt van het hotel vindt u meerdere restaurants en terrasjes. Na een dagje struinen door de stad kunt u in de prettige sfeer van champagne- en wijnbar Gustave heerlijk bijkomen. In de brasserie Centrale gaat u terug naar de jaren ’30 en geniet u van authentieke Franse gerechten. Alle kamers beschikken over een flatscreen-tv, een bureau en een badkamer met een douche en een toilet.

Bekijk de website van Hotel Ibis Parijs Eiffeltoren Cambronne 15ème
Hotel Campanile Reims Cathédrale, Frankrijk
Hotel Campanile Reims Cathédrale - Reims
Hotel Campanile Reims Cathédrale ligt in het hart van het centrum van Reims op circa 10 minuten loopafstand van de kathedraal. Om de hoek van dit hotel stroomt de rivier de Vesle en evenwijdig hieraan ligt het Canal de l'Aisne à la Marne. In de buurt van het hotel liggen meerdere restaurants en winkeltjes. Het hotel beschikt over een restaurant en een bar met een heerlijk buitenterras. Alle kamers beschikken over een flatscreen-tv, een waterkoker, gratis wifi en een badkamer met een douche en een toilet.

Bekijk de website van Hotel Campanile Reims Cathédrale

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

NH Hotel Amersfoort
Hotel NH Amersfoort - Amersfoort
NH Hotel Amersfoort ligt op 5 minuten loopafstand van zowel het stadscentrum als het station. Het hotel beschikt over een restaurant, een bar, een terras, een 24-uurs receptie, een lift, wifi in de openbare ruimtes, een kluis, een wekservice en parkeergelegenheid (tegen betaling). De kamers zijn voorzien van een tv, airconditioning, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad of een douche, een toilet en een föhn. Het ontbijt wordt van maandag t/m vrijdag geserveerd van 7.00 - 10.00 uur, op zaterdag van 8.00 - 11.00 uur en op zondag en feestdagen van 8.00 - 12.00 uur. Ter plaatse dient u de city tax te betalen.

Bekijk de website van NH Hotel Amersfoort
Bastion Hotel Breda
Hotel Bastion Breda - Breda
Bastion Hotel Breda ligt naast de A16/afslag 17 en op enkele minuten loopafstand van het station Prinsenbeek. Het centrum is met het openbaar vervoer binnen 10 minuten te bereiken. Het hotel beschikt over een sfeervol restaurant, een bar, een terras, een 24-uurs receptie, een lift, gratis draadloos internet in het gehele hotel, een kluisje, wekservice en gratis parkeergelegenheid. De deluxe kamers zijn voorzien van een tv, airconditioning, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad of een douche en een toilet.

Bekijk de website van Bastion Hotel Breda

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.
Reisverhalen van reizigers
Wilt u meer weten over uw vakantiebestemming? Lees dan de prachtige reisverhalen van onze reizigers. Zij schrijven over hun ervaringen en belevenissen tijdens een SRC-reis.
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek).
Maximaal 30 deelnemers.

Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.