050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Sierlijke spitsbogen en kleurrijke glasvensters

Reisleidster Wendy:
‘Rond 1100 veranderde er iets fundamenteels in de bouw van Franse kerken: de zware donkere romaanse kerk werd omgebouwd naar een licht en sierlijke gotisch godshuis. Met behulp van spitsbogen, kruisribgewelven en steunberen werden grote, lichte en ruimtelijke kerken gebouwd die door gebrandschilderde ramen hemels verlicht werd. In krap 150 jaar verrees in elke stad van naam in het Île-de-France een nieuwe kathedraal in de stijl van de gotiek. Na de eerste vernieuwingen in Saint-Denis onder aanvoering van abt Suger volgden de andere belangrijke steden in de streek. Al snel werd het een wedstrijd wie de hoogste kathedraal kon bouwen. Om vervolgens de gebouwen steeds meer te versieren met beeldhouwwerk en glas-in-lood vensters, die een stevig onderdeel werden in de verkondiging van het christelijke geloof.

De betoverende kerken die u vol verwondering laten genieten van deze middeleeuwse kunst hebben de tand des tijds goed doorstaan en wachten om door u bezocht te worden. Tijdens deze kunstreis bewondert u de mooiste gotische kerken in Noord-Frankrijk. Zo krijgt u een prachtig overzicht van de robuuste architectuur van de middeleeuwen tot het begin van de verfijnde bouwwerken uit de vroege-renaissance. U bekijkt de Notre-Dame d'Amiens, een van de laatste kathedralen die werd gebouwd, ziet de meest ambitieuze gotische kathedraal in Beauvais en geniet van de fraaie voorgevel van de kathedraal van Rouen, die Monet veelvuldig op het doek vastlegde. In Parijs brengt u natuurlijk een bezoek aan de grafkerk van Saint-Denis, daar waar de gotiek begon, en ook het prachtige Sainte-Chapelle, die in de gotiek geen gelijke kent, gaat u bewonderen. In Reims ziet u de lachende engel, die de koningen verwelkomde in de kroningskerk van Frankrijk. Deze gotische kerkentocht sluit u af met een bezoek aan de kathedraal van Laon, de enige die op initiatief van de burgerij is gebouwd.

Naast al deze kerkenpracht is er ook voldoende tijd om te genieten van het goede Franse leven. Slenter door de middeleeuwse met vakwerkhuizen getooide straatjes van Rouen, drink een glas champagne in het gezellige Reims en wandel in Parijs langs de Seine of door de gezellige wijk Marais. Gaat u mee op deze bijzondere reis langs de wereldberoemde hoogtepunten van de gotiek? U zult vol verwondering genieten!’

Pluspunten
vervoer in comfort class-touringcar
goede toeristenklassehotels
5x ontbijt en 1x diner
audiosysteem
de beste reisleider
bijdrage aan SRC-bos via Trees for All
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
kathedralen Amiens, Rouen en Beauvais
Sainte-Chapelle in Parijs
kathedralen Chartres, Laon en Reims
kathedraal van Saint-Denis
Notre-Dame in Parijs (buitenzijde)
Musée Cluny in Parijs
Cathédrale de Lumière in Rouen
SRC -reisleidster Wendy
SRC-reisleidster sinds 2008
Deze onderdompeling in de gotiek neemt u mee naar de acht mooiste gotische kerken en kapellen!
Ontmoet onze beste reisleiders in Frankrijk
SRC-reisleidster Wendy
Reisleidster sinds 2008
SRC -reisleidster Adriënne
Reisleidster sinds 2006
SRC-reisleider Antoon
Reisleider sinds 2002
Reisleider Johan
Reisleider sinds 2013

De reis in het kort

De kathedraal van Amiens
Stadsverkenning Rouen met Jeanne d’Arc en de kathedraal
Kathedralen van Chartes en Saint-Denis
Sainte-Chapelle en Musée Cluny in Parijs
De kathedralen van Beauvais en Reims
De kathedraal van Laon en naar huis

Reisbeschrijving

dag 1: De kathedraal van Amiens

Vanuit onze opstapplaatsen in Nederland rijden we naar het noorden van Frankrijk. Onze gotische kerkentocht start direct goed: we bezoeken de kathedraal van Amiens, het hoogtepunt van de Franse gotiek. Alle kunstvormen smelten hier samen tot een unieke kerk, die in de eeuwen daarna wordt nagebootst in de kathedralen van Tournai (Doornik), Keulen en Utrecht. De beeldhouwwerken aan de buitengevel vertellen vele Bijbelse verhalen, terwijl de glas-in-lood vensters binnen ook de geschiedenis en astrologie tonen. We wandelen rondom het gebouw langs de verschillende ingangen en krijgen zo inzicht in de basis van de gotische bouw en de verhalen die de vele beelden vertellen. Hierna kunt u het fraaie kerkinterieur bewonderen. Vervolgens reizen wij verder naar Rouen, waar wij twee nachten verblijven. We dineren deze avond in het hotel. (ca. 535 km)

dag 2: Rouen stad van Jeanne d’Arc

In de ochtend verkennen we te voet het mooie Rouen met de middeleeuws aandoende straatjes en de prachtige vakwerkhuizen. Deze stad aan de Seine is onverbrekelijk verbonden met Jeanne d'Arc, die tijdens de Honderdjarige oorlog op het Place du Vieux Marché ter dood werd gebracht op de brandstapel. Rouen is ook de stad met 100 klokkentorens. Overal ziet u kerken, torens en kapellen. Onze aandacht gaat uit naar de Cathédrale Notre-Dame de Rouen een van de grootste en bekendste gotische kathedralen van Frankrijk. De bouw van de huidige kerk begon in 1145 toen Hugo van Amiens, een vriend van abt Suger uit Saint-Denis, besloot om de romaanse kathedraal te verbouwen in gotische stijl. De bouw duurde vele eeuwen en de 151 meter hoge gietijzeren spits – de hoogste kerktoren van Frankrijk, die in de wijde omtrek van Rouen te zien is – werd pas in de 19e eeuw toegevoegd. Monet liet zich inspireren door dit prachtige godshuis: hij maakte er zijn schilderijenserie kathedralen, een indrukwekkende serie impressies van de gevel van de kathedraal. In de middag kunt u zich verdiepen in het leven van Jeanne d'Arc in het aan haar gewijde museum, maar Rouen leent zich er ook prima voor om door de knusse straatjes te slenteren of op een gezellig terrasje een glas koele witte wijn te drinken. De winkelliefhebbers en flaneerders vangen hun tocht het best aan op de sfeervolle Rue du Gros-Horloge. Bij het vallen van de avond kunt u genieten van Cathédrale de Lumière, een adembenemende show met licht en muziek waarbij de gevel van de kathedraal van Rouen spectaculair tot leven komt!

dag 3: Kathedralen van Chartes en Saint-Denis

In de ochtend verruilen we Rouen voor Chartres. De kathedraal van deze stad is in twee fases gebouwd, waardoor de westzijde een combinatie is van de laat-romaanse en vroeg-gotische architectuur en de oostzijde in de hoog-gotiek is gebouwd. Naast Amiens is de kathedraal van Chartres de meest complete van Frankrijk. Ook hier bieden de schitterende glas-in-lood vensters een prachtig beeld op de geschiedenis, bijbelvertellingen en astrologie. De beelden aan de buitenzijde laten zien dat ook de beeldhouwkunst onderhevig is aan smaakveranderingen. Bekijk zeker ook het bijzondere labyrint op de vloer van het schip: er zijn vele mythen en mysteries verbonden aan deze kerk. Na het bezoek aan Chartres rijden we naar de kathedrale basiliek Saint-Denis in de gelijknamige buitenwijk van Parijs. Dit is de koninklijke grafkerk van de Franse vorsten en ook de kerk waar de gotiek begonnen is. De witte buitenmuren stralen ons tegemoet en nodigen uit om ons binnen te verwonderen over de vele grafmonumenten. Het gebouw zelf laat de onderdelen zien van de vroege gotiek en de rayonante gotiek met haar grote vensters. We verblijven twee nachten in Parijs. (ca. 265 km)

dag 4: Sainte-Chapelle en Musée Cluny in Parijs

Vandaag bewonderen we de mooiste gotische kerken van Parijs. Met het openbaar vervoer reizen wij naar het centrum van de Franse hoofdstad. Hier op het Île de la Cité bezoeken wij Saint-Chapelle, de oude hofkapel van het koninklijke paleis dat op dit eiland gelegen was. Omdat de koning de doornenkroon van Christus als relikwie ontvangen had, wilde hij deze een passend onderkomen geven. Dankzij de enorme glas-in-lood vensters schittert het interieur van Sainte-Chapelle met gekleurd licht, dat wordt versterkt door het hoge blauwe plafond versiert met Franse lelies. Na ons bezoek aan deze bijzondere kapel wandelen wij naar de Notre Dame, die we na de verschrikkelijke brand in 2019 helaas nog alleen van de buitenzijde kunnen bewonderen. In de middag brengen wij een bezoek aan Musée de Cluny. Na een twee jaar durende verbouwing is dit museum vanaf de lente van 2022 weer geopend voor publiek. De collectie is gehuisvest in het voormalige stadsklooster van Cluny, de grootste en machtigste kloosterorde van Frankrijk. De collectie met middeleeuwse kunst met bijzonder beeldhouwwerk, boekverluchtingen en wandtapijten is prachtig. Na dit bezoek kunt u Parijs verder op eigen gelegenheid verkennen. Slentert u langs de Seine of wandelt u door de charmante straatjes van een van de oudste wijken van Parijs: Le Marais? Het Place des Vosges in deze wijk is misschien wel het mooiste plein van de stad! Een bezoek aan een van de vele musea van Parijs is natuurlijk ook een aanrader. Musée Rodin en Musée d’Orsay zijn absolute aanraders voor liefhebbers van 19e-eeuwse kunst. Dineert u deze avond in een gezellige bistro in Quartier Latin?

dag 5: De kathedralen van Beauvais en Reims

In de ochtend verlaten wij Parijs en reizen via Beauvais door naar Reims. Nadat de kathedraalbouwers in Amiens een hoogte bereikten van 43 meter, wilde men in Beauvais daaroverheen en werd een kerkkoor gebouwd met een hoogte van 47 meter. Helaas was de ondergrond en de constructie niet sterk genoeg om het gewicht van dit gebouw te dragen en bleef de bouw steken bij het kerkkoor en de transepten. Omdat rond 1500 de koning alsnog de kerk wilde afbouwen, wat opnieuw niet lukte, kunnen wij in Beauvais nu een paar prachtige voorbeelden van de flamboyante gotiek bewonderen. Daarnaast staat een deel van de oude romaanse kerk nog overeind, waardoor we een perfect beeld krijgen van de enorme maatverschillen tussen de romaanse en gotische kathedralen. Na dit indrukwekkende bezoek rijden we naar Reims, waar de 13e-eeuwse kathedraal op ons wacht. Eeuwenlang was de kerk de plek waar Franse koningen gekroond en gezalfd werden. De kathedraal, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat is een groots voorbeeld van de gotiek en het telt een indrukwekkend aantal beeldhouwwerken, die als hoogtepunten van de middeleeuwse beeldhouwkunst worden beschouwd. Natuurlijk bewonderen we de drie glas-in-loodramen van Marc Chagall, die in de centrale straalkapel zijn aangebracht: een wonder van kleur en meesterschap. Naast de kathedraal staat het Palais du Tau, het voormalige 16e-eeuwse paleis van de aartsbisschop, waarin nu het museum van de kathedraal is gevestigd. Strijkt u in de namiddag neer op een van de gezellige terrasjes op Place Drouet d'Erlon voor een glas bubbels waar deze champagne-hoofdstad beroemd om is? Onze laatste overnachting van deze reis is in Reims. (ca. 270 km)

dag 6: Laon, de kathedraal van de burgerij

Er is bijna een einde gekomen aan deze gotische kerkentocht, maar voordat we terugrijden naar onze opstapplaatsen in Nederland brengen we eerst nog een bezoek aan de kathedraal van Laon. Dit is de enige grote gotische kerk die gebouwd is op initiatief van de burgerij. Laon werd gelijktijdig gebouwd met de Notre-Dame in Parijs maar kan haast niet meer van haar tijdgenoot verschillen. De vijf grote torens zijn van veraf al te zien, de voorgevel kent veel verspringingen en de platte muur achter het koor is eerder Engels dan Frans. Met Laon krijgen wij een mooi beeld hoe divers de gotiek in de uitvoering is geworden. Na dit bijzondere bezoek reizen wij door naar Nederland, waar wij laat in de middag terugkeren. (ca. 500 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. In de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt echter dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. Het kan dan zijn dat u de kosten voor de excursie direct na uw (online) reservering via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen dient te betalen. In andere gevallen betaalt u ter plaatse aan de reisleider. Per excursie staat vermeld welke werkwijze gevolgd wordt.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Opstapplaatsen / uitstapplaatsen

De opstapplaatsen en -tijden voor deze reis zijn:
Amersfoort | vertrek 08.30 uur Station NS
Tourbushalte, hoek B.Wuytierslaan/Stationsplein
Breda | vertrek 10.00 uur Station NS Breda-Prinsenbeek (130 meter)
Parkeerterrein Hoge Mosten

Aankomsttijd in Nederland
Wij streven ernaar om aan het einde van de middag/begin van de avond bij de uitstapplaatsen aan te komen zodat u nog in de gelegenheid bent om met het openbaar vervoer naar huis te reizen. Wij kunnen op voorhand hier echter geen tijdstip voor geven, aangezien dit afhankelijk is van het verkeer onderweg.

Extra overnachting
U kunt op eigen gelegenheid (met de auto of het openbaar vervoer) naar uw opstapplaats reizen. Als extra service bieden wij u de mogelijkheid om een extra overnachting voor en/of na uw vakantie te reserveren in NH Hotel Amersfoort of in Bastion Hotel Breda.

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotels

De reis met vertrek in juli verblijft in Rouen in het hotel Notre Dame en in Parijs in hotel Magellan. De reis met vertrek in september verblijft in Rouen in hotel De Dieppe en in Parijs in Ibis Paris 17 Clichy-Batignolles. Het kan voorkomen dat u verblijft in andere, gelijkwaardige hotels. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Hotel Notre Dame in Rouen, Frankrijk
Hotel Notre Dame - Rouen
Dit hotel ligt in het centrum van Rouen, tussen de kathedraal van Rouen en de rivier de Seine. Ook de astronomische klok Gros-Horloge en de moderne Sainte-Jeanne-d'Arc-kerk bevinden zich op loopafstand van het hotel. Het hotel beschikt over een gedeelde lounge. U kunt gratis gebruikmaken van wifi. Er is geen lift aanwezig in het hotel. De kamers zijn voorzien van een ventilator, koffie- en theefaciliteiten, een tv en een badkamer met een bad en/of een douche en een toilet.

Bekijk de website van Hôtel Notre Dame
Hotel de Dieppe 1880
Hotel de Dieppe 1880 - Rouen
Aan de rand van het centrum, op zo’n 700 meter lopen van het hart van de stad, ligt het hotel De Dieppe Rouen. In het centrum vindt u natuurlijk volop horecagelegenheden, maar ook in het hotel zelf treft u een restaurant en een bar. Het hotel beschikt verder over een 24-uursreceptie, een lift en gratis wifi. De airconditioned standaardkamers (13 m2) hebben een tv, een kluisje en een badkamer met een toilet en een douche.

Bekijk de website van Hotel de Dieppe 1880
Hotel Magellan
Hotel Magellan - Parijs
In het 17e arrondissement van Parijs, op zo’n 1.300 meter lopen van de Arc de Triomphe, vindt u hotel Magellan. Op 400 meter lopen is een metrostation van lijn 3 en ook stations voor de lijnen 1 en 2 zijn op loopafstand. In de directe omgeving van hotel treft u een keur aan horecagelegenheden en het hotel zelf heeft ook een gezellige bar. Bij mooi weer loopt vanuit de bar zo de tuin met terras in. Het hotel beschikt verder over een 24-uursreceptie, een lift en gratis wifi. De standaardkamers (15 m2) hebben airconditioning, een kluisje en een badkamer met een douche en een toilet.

Bekijk de website van Hotel Magellan
Hotel Paris 17 Clichy-Batignolles
Hotel Paris 17 Clichy-Batignolles - Parijs
Hotel Ibis Paris 17 Clichy-Batignolles ligt in het 17e arrondissement van Parijs, op zo’n 1.800 meter lopen van de Moulin Rouge aan de voet van Montmartre. Het eenvoudige hotel is gevestigd in moderne hoogbouw. Op 300 meter van het hotel vindt u metrostation Porte de Clichy waar u kunt kiezen uit de lijnen 13 en 14. Er is volop horeca in de nabije omgeving. Het hotel beschikt over een 24-uursreceptie, een lift, een bar en een restaurant. De airconditioned standaardkamers (13 m2) hebben een tv en een badkamer met een douche of een bad en een toilet. In het hotel is overal gratis wifi.

Bekijk de website van Hotel Paris 17 Clichy-Batignolles
Hotel Continental
Hotel Continental - Reims
In het hartje van Reims, op 900 meter lopen van de kathedraal, bevindt zich het in een 19e-eeuws herenhuis gevestigde, charmante hotel Continental Reims. Het station van Reims is 250 meter lopen van het hotel. Het hotel beschikt over 24-uursreceptie, een lift, een bar, een restaurant en ook buiten het hotel is een royaal horeca aanbod. Gratis wifi is in het hele hotel beschikbaar. De elegante standaardkamers (17 m2) hebben airconditioning, een kluisje en een badkamer met een toilet en een bad of een douche.

Bekijk de website van Hotel Continental

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

NH Hotel Amersfoort
Hotel NH Amersfoort - Amersfoort
NH Hotel Amersfoort ligt op 5 minuten loopafstand van het stadscentrum en het station. Het hotel beschikt over een restaurant, een bar, een terras, een 24-uursreceptie, een lift, gratis wifi, een wekservice en parkeergelegenheid (tegen betaling). De kamers zijn voorzien van een tv, airconditioning, een kluis, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad en/of een douche, een toilet en een föhn. Het ontbijt wordt van maandag t/m vrijdag geserveerd van 7.00 - 10.00 uur, op zaterdag van 8.00 - 11.00 uur en op zon- en feestdagen van 8.00 - 12.00 uur. Indien u voor de start van het ontbijt vertrekt kan het hotel een ontbijtpakket verzorgen.

Bekijk de website van NH Hotel Amersfoort
Bastion Hotel Breda
Hotel Bastion Breda - Breda
Bastion Hotel Breda ligt naast de A16/afslag 17 en op enkele minuten loopafstand van het station Prinsenbeek. Het centrum is met het openbaar vervoer binnen 10 minuten te bereiken. Het hotel beschikt over een sfeervol restaurant, een bar, een terras, een 24-uursreceptie, een lift, gratis wifi, wekservice en gratis parkeergelegenheid. De comfort kamers zijn voorzien van een tv, airconditioning, een kluis, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad en/of een douche en een toilet.

Bekijk de website van Bastion Hotel Breda

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek).
Maximaal 34 deelnemers.

Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.
Direct na boeking ontvangt u van ons een e-mail met de bevestiging en het boekingsnummer. Vervolgens ontvangt u binnen een werkdag de factuur. U kunt tijdens uw boeking de (aan)betaling via Ideal voldoen of achteraf via de instructies die u bij de factuur ontvangt.
ANVRSGRCalamiteitenfondsiDealTrees for All
Boek uw reis bij SRC Reizen
Veilig boeken via onze beveiligde verbinding
Veilig uw (aan)betaling voldoen via Ideal
Veel tevreden reizigers gingen u voor
De mooiste reisprogramma's
De beste reisleiders laten u méér zien