050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
U reist in goed gezelschap
Veel tevreden reizigers

Spraakmakende architectuur, kunst en design

Reisleiders Job en Ralph:
‘Helsinki is relatief een jonge stad met een bijzondere geschiedenis die verbonden is aan Zweden en Rusland. De stad werd in 1550 gesticht door de Zweedse koning Gustav Vasa als Helsingfors en vanaf 1809 werd Finland een relatief autonoom hertogdom binnen het Russische keizerrijk. Sinds 1812 is Helsinki de hoofdstad van het hertogdom en het latere Finland, nadat het land zich na de Russische revolutie in 1917 wist te ontworstelen uit de greep van Rusland. Juist deze jonge geschiedenis geeft Helsinki een bijzondere en dynamisch karakter.

De oudste kern van Helsinki bestaat uit de classicistische dom en de omliggende wijk en vanaf hier breidde de stad zich uit in verschillende architectuurstijlen met jugendstil, nationale romantiek, functionalistische en moderne gebouwen. Deze ontwikkeling van een eigen identiteit vinden wij ook terug in de kunstwerken in de vele private en museale collecties die Helsinki kent. Veel om te ontdekken in deze stad die wezenlijk een eigen cultuur kent, ingeklemd tussen Rusland en Scandinavië.

Tijdens deze nieuwe kunst- en architectuurreis ontdekt u het verrassende Helsinki. U bezoekt drie private kunstverzamelingen die in de oorspronkelijke woonhuizen behouden zijn, dwaalt door het woonhuis en atelier van Alvar Aalto, bewondert kunst in drie eigentijdse musea én bezoekt de 2e editie van de nog jonge kunstbiënnale van Helsinki. Natuurlijk verkent u ook het hart van de Finse hoofdstad tijdens verschillende stadswandelingen. Kortom, een bijzondere nieuwe reis vol onverwacht mooie kunst en architectuur. Gaat u met ons mee?'

Dit is een reis in samenwerking met:
SRC Reizen en KaperGerlings zijn sinds enkele jaren vaste partners. Jaarlijks organiseren wij samen een aantal kunstreizen, waarbij KaperGerlings de lezingen en het gidswerk verzorgt en SRC de reis organiseert. De gezamenlijk georganiseerde reizen worden altijd begeleid door reisleider Job Gerlings, met wie u de verdieping opzoekt en een organisatorische reisleider, Ralph Kaper.

Pluspunten
rechtstreekse vluchten KLM
transfer luchthaven – hotel en vice versa
middenklassehotel
4x ontbijt
ov-kaart voor 5 dagen
voorbereidende live online lezing
audiosysteem
reisleider van KaperGerlings
reisbegeleider van KaperGerlings
bijdrage aan SRC-bos via Trees for All
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Villa Didrichsen en Villa Gyllenberg
Lutherse dom van Helsinki en Tempelkerk
woonhuis en studio architect Alvar Aalto
musea Kiasma, HAM en Amos Rex
kunstbiënnale van Helsinki
Job en Ralph van KaperGerlings
SRC-reisleiders sinds 2017
We bezoeken de beide locaties van de kunstbiënnale van Helsinki die onder leiding staat van de Poolse curator Joasia Krysa.
Ontmoet onze beste reisleiders in Finland
SRC-reisleider Job
Reisleider sinds 2017
Reisleider Ralph
Reisleider sinds 2017

De reis in het kort

Vlucht Amsterdam - Helsinki en uitgebreide stadswandeling
Museum Didrichsen, Villa Gyllenberg en Villa Aalto
Wijk Rautatieasema, museum Amos Rex en Kiasma museum
Biënnale van Helsinki in HAM en op het eiland Vallisaari
Vrije ochtend en terugvlucht Helsinki - Amsterdam

Reisbeschrijving

dag 1: Amsterdam - Helsinki en stadswandeling

We vliegen naar Helsinki. Na aankomst op de luchthaven van Helsinki worden we naar ons hotel in de stad gebracht, waar we vier nachten verblijven. We maken kennis met de Finse hoofdstad tijdens een uitgebreide wandeling (grote afstanden overbruggen wij met het openbaar vervoer). Zo bezoeken wij het hart van de stad met het Senaatsplein met de classicistische Lutherse dom, de markt en de Esplanade. Vervolgens bezoeken wij de wijk Kamppi met de Stiltekapel ontworpen door K2S Architects en duiken wij via het metrostation naar de ondergrondse stad van Helsinki. We sluiten onze middag af in de wijk Eira met haar bijzondere jugendstilarchitectuur. Deze avond kunt u met de groep dineren (op eigen kosten) of zelf de stad ontdekken. (ca. 25 km)

dag 2: Museum Didrichsen, Villa Gyllenberg en Villa Aalto

In de ochtend reizen wij met het openbaar vervoer naar de wijken Munkkiniemi en Kuusisaari. Hier bezoeken wij het voormalige woonhuis van de Finse architect Aalvar Aalto en zijn vrouw Aino. Dit huis is in 1936 door Aalto ontworpen en is volledig naar al zijn ideeën vormgegeven. Na deze woning wandelen wij naar zijn studio, om ook zijn bijzondere werkplek te bezoeken. In de middag brengen we een bezoek aan twee kleine museumcollecties die ontstaan zijn uit een privéverzameling: Villa Didrichsen en Villa Gyllenberg. De collectie van het echtpaar Didrichsen omvat 1.000 objecten van hoofdzakelijk Finse en internationale 20e-eeuwse kunstenaars, samengebracht in een modernistische villa van architect Viljo Revell. Daarnaast ligt de jaren ’30 woning van het echtpaar Gyllenberg. Dit door Matti Finell ontworpen woonhuis werd in de jaren ’70 uitgebreid met een galerij door Ålander – Packalén – Korsström Architects. In het huis is de collectie van het echtpaar ondergebracht met 19e- en 20e-eeuwse Finse kunst. In de galerij worden wisselexposities georganiseerd met deze zomer aandacht voor oosterse spiritualiteit en hoe deze de Finse kunst heeft beïnvloed.

dag 3: Wijk Rautatieasema, museum Amos Rex en Kiasma museum

We starten deze dag met een bezoek aan de Kirpilä Art Collection. Deze kleine private collectie omvat werken vanaf de late 19e eeuw tot en met de jaren ’80. Juhani Kirpilä heeft de werken gedurende zijn leven verzameld en ondergebracht in zijn appartement op de bovenste verdieping van het appartementencomplex uit 1934, ontworpen door Karl Lindahl. Met een gids bezichtigen wij de bijzondere Finse kunstwerken. Het appartement biedt ook prachtig uitzicht over de wijk Töölö, die wij vervolgens verkennen. Een hoogtepunt van deze wandeling is ons bezoek aan de Tempelkerk in de wijk. Dit summum van de architectuur van Helsinki is ontworpen door Timo en Tuomo Suomalainen naar aanleiding van een ontwerpcompetitie voor deze kerk. Op onze wandeling bewonderen wij ook de unieke ontwerpen van het parlementsgebouw, Finlandia en de nationale bibliotheek. In de middag bezoeken wij twee musea. Te beginnen met het Kiasma, het museum voor eigentijdse kunst. Dit museum verzamelt en exposeert voornamelijk werk van eigentijdse kunstenaars uit Finland, Scandinavië, de Baltische Staten en Rusland. Na Kiasma bezoeken wij het tweede museum voor eigentijdse kunst, Amos Rex. Gedurende deze zomer verzorgt het museum de grote expositie Generation 2023. Een expositie waarvoor 51 jonge kunstenaars (of duo’s) zijn geselecteerd die gezamenlijk een goed beeld geven van de huidige kunstwereld in Finland.

dag 4: Biënnale van Helsinki in HAM en op het eiland Vallisaari

In 2023 wordt de tweede editie georganiseerd van de Biënnale van Helsinki. De vorige editie heeft lovende kritieken gekregen en heeft hoge verwachtingen geschapen voor deze editie. De biënnale staat deze editie onder leiding van de Poolse curator Joasia Krysa. Krysa was ondersteunend curator bij de Documenta15 in 2017 en de Biënnale van Liverpool. Tegenwoordig geeft zij naast haar curatorschap les in dit vakgebied aan de Universiteit van Liverpool. Net als bij de vorige editie zal het thema zich richten op kunst en omgeving. We beginnen de dag met een bezoek aan HAM, het Helsinki Art Museum dat gehuisvest is op de bovenste twee etages van het Tennispaleis, een ontwerp van Helge Lundström voor de Olympische Spelen van Helsinki in 1940. De HAM vormt één van de twee locaties van deze kunstbiënnale. Na ons bezoek aan de HAM reizen wij per boot naar het eiland Vallisaari, waar het tweede deel van de biënnale te bezoeken is.

dag 5: Vrije ochtend en terugvlucht

Deze ochtend kunt u op eigen gelegenheid Helsini verder verkennen. U kunt bijvoorbeeld heerlijk shoppen in het beroemde warenhuis Stockmann, bij Galleria Esplanad of in het Forum, dat gebouwd was voor de Olympische Spelen. Of geniet u van prachtig design in de wijk Kaartinkaupunki. U kunt natuurlijk ook de oude architectuur bezoeken in het Seurasaari openluchtmuseum of genieten van een van de kades of stranden aan de zee. In de middag worden we naar de luchthaven van Helsinki gebracht voor de terugvlucht naar Nederland. (ca. 25 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. In de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt echter dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. Het kan dan zijn dat u de kosten voor de excursie direct na uw (online) reservering via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen dient te betalen. In andere gevallen betaalt u ter plaatse aan de reisleider. Per excursie staat vermeld welke werkwijze gevolgd wordt.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Vluchtschema
KLM

Amsterdam - Helsinki09:45 - 13:10 uur
Helsinki - Amsterdam18:10 - 19:40 uur

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotel

Hieronder vindt u informatie over het hotel, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in een ander, gelijkwaardig hotel. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Scandic Helsinki Hub
Hotel Scandic Helsinki Hub - Helsinki
Scandic Helsinki Hub is een modern stadshotel in een indrukwekkende drukkerij uit 1920. Het hotel ligt naast het Oude Kerkpark in het stadscentrum van Helsinki. Het hotel beschikt over een restaurant, een bar, een gemeenschappelijke lounge, een fitnesscentrum, een sauna, een lift en gratis wifi. Alle kamers zijn voorzien van airconditioning, een tv, een minibar en een badkamer met een toilet, een bad en/of een douche en een föhn.

Bekijk de website van Hotel Scandic Helsinki Hub

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Schipholhotel A4
Hotel Van der Valk Schiphol A4 - Hoofddorp
Begin uitgerust aan uw vakantie en reserveer een overnachting voor en/of na uw vakantie, voor een aantrekkelijke prijs! Hotel Schiphol A4 is een comfortabel 4-sterrenhotel met uitstekende kamers. Het hotel ligt op slechts 10 kilometer van Schiphol. Tussen 6.00 uur en 23.40 uur gaat er een shuttlebus van en naar de luchthaven. Als u buiten deze tijden reist, kunt u gebruikmaken van de nachtshuttleservice (tegen betaling). U kunt uw auto maximaal 31 dagen parkeren bij het hotel. Mocht u de prijs willen weten voor een overnachting zonder parkeren, neemt u dan contact met ons op. Ter plaatse dient u de city tax te betalen.

Bekijk de website van Schiphol Hotel A4

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek)
Maximaal 24 deelnemers.
Direct na boeking ontvangt u van ons een e-mail met de bevestiging en het boekingsnummer. Vervolgens ontvangt u binnen een werkdag de factuur. U kunt tijdens uw boeking de (aan)betaling via Ideal voldoen of achteraf via de instructies die u bij de factuur ontvangt.
ANVRSGRCalamiteitenfondsiDealTrees for All
Boek uw reis bij SRC Reizen
Veilig boeken via onze beveiligde verbinding
Veilig uw (aan)betaling voldoen via Ideal
Veel tevreden reizigers gingen u voor
De mooiste reisprogramma's
De beste reisleiders laten u méér zien