050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
U reist in goed gezelschap
Veel tevreden reizigers

Het Bourgondische rijk van Jan van Eyck

Reisleider Antoon:
‘Jan van Eyck, Pieter Paul Rubens, James Ensor en René Magritte: de Vlaamse kunst kent grote namen. Van de verfijnde schilderijen van de Vlaamse Primitieven tot de intrigerende werken van de surrealisten; van de 15e tot de 20e eeuw bloeide de beeldende kunst in de zuidelijke Nederlanden. En waar kunt u deze meesters beter bewonderen dan in de Vlaamse steden zelf? Tijdens deze korte kunstreis geniet u in de mooiste kunstmusea van Antwerpen, Gent, Brugge en Mechelen van de indrukwekkende Vlaamse kunstcollectie!

In Gent zal natuurlijk het vermaarde meesterwerk ‘De Aanbidding van het Lam Gods’ uw aandacht vragen. In de imposante Sint-Baafskathedraal ontdekt u meer over dit altaarstuk en over Jan van Eyck, misschien wel de beroemdste kunstenaar van zijn tijd. Met zijn verfijnde schilderwerk ontketende Van Eyck een ware revolutie en was hij van grote invloed op de verdere koers van de westerse schilderkunst. Ook in het Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen en in het Groeningemuseum in Brugge bekijkt u enkele van zijn mooiste schilderijen, zodat u na afloop van deze Vlaamse kunstreis alle vijf de Belgische werken van Van Eyck heeft bewonderd. Daarnaast is er veel aandacht voor de schilderijen van zijn tijdgenoten zoals Rogier van der Weyden, Dirk Bouts, Hans Memling en Hugo van der Goes. Dankzij de internationale handel in Brugge beïnvloedden de werken van deze kunstenaars (later bekend geworden onder de verzamelnaam Vlaamse Primitieven) de schilderkunst van Italië tot aan de Oostzee.

Maar we zouden de Vlaamse kunst tekortdoen als we niet ook tijd zouden inruimen voor die andere Vlaamse grootheden. In Antwerpen en in Gent ziet u enkele fraaie barokke werken van Rubens en geniet u van de intrigerende werken van de impressionist James Ensor en van de surrealistische werken van René Magritte. Daarnaast zijn deze musea ware walhalla’s voor kunstliefhebbers. Hier geniet u van grote namen als Titiaan, Rodin, Modigliani, Jordaens, Breughel, Van Dyck en vele anderen. Een reis door Vlaanderen is ook een reis in de voetsporen van de Bourgondische hertogen. In de prachtige middeleeuwse stadscentra van Brugge en Gent verkent u diverse Bourgondische highlights en we maken een wandeling in het aangename Mechelen, ooit zetel van de Bourgondische vorsten. Tussen al deze kunstzinnige pracht is er natuurlijk ook voldoende tijd om te genieten van het aangename Bourgondische leven! Tijdens een rondleiding door een Brugse brouwerij ontdekt u alles over dat andere culturele erfgoed van Vlaanderen: de eeuwenoude biertraditie. Mag ik u de mooiste kunst in Bourgondisch Vlaanderen laten zien?’

Vlaamse Primitieven
Gent en Brugge waren in de 14e en 15e eeuw het bruisende hart van Vlaanderen. Deze grootse kosmopolitische steden wisten hun gunstige ligging, aan de Schelde dan wel aan zee, tussen Frankrijk en Engeland in, volop economisch te benutten. Deze impulsen zorgden voor een bloei van de kunsten. De rijke kooplieden gaven zij aan zij met de Bourgondische hertogen opdrachten voor de vervaardiging van prachtige altaarstukken en trotse portretteren. De Vlaamse schilders hadden de olieverftechniek geperfectioneerd en waren mede hierdoor in staat levendige, verfijnde en gedetailleerde schilderijen te maken. Jan van Eyck was een van de voortrekkers binnen het schildersgilde, met in zijn voetsporen kunstenaars als Rogier van der Weyden, Dirk Bouts, Hans Memling en Hugo van der Goes. De kunst van deze zogenaamde Vlaamse Primitieven kenmerkt zich door een bijzonder verfijnd gebruik van olieverf. Met deze zogenaamde glacis- of glaceertechniek konden dunne lagen transparantgekleurde olieverf op het paneel worden aangebracht. Dat zorgde voor een schitterend kleurenpalet en een haast juweelachtige uitstraling.

Pluspunten
vervoer in comfort class-touringcar
goed toeristenklassehotel in centrum van Gent
3x ontbijt en 1x diner
rondvaart Gentse grachten
rondleiding Brugse stadsbrouwerij
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
bijdrage aan SRC-bos via Trees for All
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Antwerpen, Brugge, Gent en Mechelen
De Aanbidding van het Lam Gods van Jan van Eyck
Koninklijk Museum Schone Kunsten Antwerpen
Groeningemuseum in Brugge
Villa Empain in Brussel
Museum voor Schone Kunsten in Gent
Sint-Baafskathedraal Gent met bezoekerscentrum
Gentse grachten en Brugse reien
Grote Markt in Antwerpen
SRC-reisleider Antoon
SRC-reisleider sinds 2002
Kom in Gent oog in oog te staan met het meesterlijke en recent gerestaureerde werk 'De Aanbidding van het Lam Gods' van de Vlaamse Meester Jan van Eyck.
Ontmoet onze beste reisleiders in België
SRC -reisleidster Adriënne
Reisleidster sinds 2006
SRC-reisleider Antoon
Reisleider sinds 2002
SRC-reisleider Bart
Reisleider sinds 2006
SRC-reisleidster Jessy
Reisleidster sinds 2017
Reisleidster Marjorie
Reisleidster sinds 2013

De reis in het kort

Bezoek aan het KMSKA in Antwerpen en naar Gent
Verkenning van Gent: het Lam Gods in de Sint-Baafskathedraal, bezoek Museum voor Schone Kunsten en rondvaart over de grachten
Naar Brugge, stadswandeling en bezoek aan het Groeningemuseum en stadsbrouwerij
Bezoek aan Villa Empain in Brussel, verkenning Mechelen en terug naar Nederland

Reisbeschrijving

dag 1: Topstukken in vernieuwd KMSKA Antwerpen

Vanuit onze opstapplaatsen rijden we naar de Scheldestad Antwerpen. Tijdens een korte stadswandeling zien we het hart van de stad: de gezellige Grote Markt. De rijkversierde gevels van de gildehuizen, het fraaie stadhuis en de fontein met het beeld van de Romeinse soldaat Silvius Brabo, die volgens de legende de kwade reus Druon Antigoon doodde, zijn blikvangers op het plein. Natuurlijk bezoeken we ook de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, waar we een aantal werken van Peter Paul Rubens bekijken. Een mooie voorbereiding op ons bezoek aan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. In 2011 sloot deze tempel voor kunstliefhebbers haar deuren voor een renovatie die eerst 3 jaar zou duren. Om verschillende redenen werden het er uiteindelijk 11 en pas in september 2022 verwelkomde het museum weer haar eerste bezoekers. Het resultaat mag er echter zijn: in een prachtig decor bewonderen we onder meer de werken van de Vlaamse Primitieven, Rubens, Titiaan, Rembrandt en James Ensor. Geniet van de verstilde schoonheid van ‘De Heilige Barbara’ en ‘Madonna bij de fontein’ van Jan van Eyck, bekijk ‘De aanbidding van de koningen’ van Rubens of laat u intrigeren door de expressieve werken van Ensor, waarvan het KMSKA ’s werelds grootste collectie bezit. Na dit bezoek verlaten we de sinjorenstad en rijden we naar Gent, waar de we komende drie nachten verblijven in de schaduw van de beroemde Sint-Baafskathedraal in het hartje van de stad. Op deze eerste avond in Vlaanderen is het diner inbegrepen. (ca. 215 km)

dag 2: Verkenning van Gent: het Lam Gods in de Sint-Baafskathedraal

Na het ontbijt starten we onze kennismaking met Gent. Onze eerste stop is natuurlijk de gotische Sint-Baafskathedraal, gebouwd in de 15e en 16e eeuw. Vanuit ons hotel hebben we de middeleeuwse pracht al kunnen bewonderen. In de kerk gaat onze aandacht vooral uit naar ‘De Aanbidding van het Lam Gods’ van Jan van Eyck. Het altaarstuk, geschilderd in opdracht van de Gentse politicus en koopman Joos Vijd, bestaat uit twaalf panelen, waarvan er acht met scharnieren gesloten kunnen worden. Op 6 mei 1432 werd het onder grote belangstelling geïnstalleerd in de Vijdkapel van de Sint-Baafskathedraal. Na een ingrijpende restauratie kunnen we het meesterwerk nu bewonderen in de sacramentskapel van de kathedraal, nadat we een introductie over Van Eyck en het Lam Gods hebben gekregen in het speciaal daarvoor ingerichte bezoekerscentrum in de crypte. Naast Het Lam Gods, herbergt de prachtige kathedraal ook tal van andere kunstschatten, waaronder de rococo-preekstoel, het barokke hoogaltaar van marmer en een meesterwerk van Rubens. Aansluitend maken we een stadswandeling door de levendige binnenstad van Gent, waarbij we genieten van sfeervolle pleintjes en schilderachtige straatjes. Ook brengen we een bezoek aan het Museum voor Schone Kunsten, een van de oudste musea van het land dat volgend jaar 225 jaar bestaat. De collectie, die loopt van de Vlaamse Primitieven en Jeroen Bosch over Rubens tot Réne Magritte, omringt ons met schoonheid. Natuurlijk genieten we ook van de prachtige Gentse grachten tijdens een heerlijke rondvaart. Vanaf het water kunnen we de huizenpracht aan de Graslei en Korenlei nog beter bewonderen. Op een zonnige dag wemelt het aan de kades van de studenten en mensen die genieten van het Bourgondische leven. Hierna kunt u Gent op eigen gelegenheid verkennen. Komt u op een gezellig terrasje bij van alle indrukken onder het genot van een Belgische versnapering of beklimt u de toren van de Belfort voor een prachtig zicht op de stad?

NB Er bestaat een kans dat in 2023 de laatste panelen van het Lam Gods in restauratie gaan in het MSK en dat men, net als bij de vorige restauratie, over de schouders van de restaurateurs mee kan kijken. Zodra hier mee over bekend is, zullen we dat op deze plek vermelden.

dag 3: Brugge en het Groeningemuseum

Het sfeervolle Brugge, bijgenaamd de ‘schone’, oogt als een schilderachtig openluchtmuseum waar vervlogen tijden herleven. De stad was in de 14e en 15e eeuw het internationale kruispunt van Noord-Europa, waar Duitse, Spaanse, Portugese, Italiaanse, Schotse en Engelse kooplieden en bankiers handel dreven en elkaar beïnvloedden. De handel in wol en laken maakte Brugge rijk. Tijdens onze stadswandeling zien we overal de sporen van dit rijke verleden. Zo bekijken we de 83 meter hoge Belfort op de Grote Markt, de blikvanger van de stad. Vanaf de markt is het slechts een klein stukje naar de Burg, het oudste deel van Brugge, waar adembenemende prachtige gevels, gebouwd in verschillende stijlen om onze aandacht vechten. Het monumentale stadhuis is hier het pronkstuk. Natuurlijk zien we ook de grachten, reien geheten, en genieten we van de vele schilderachtige plekjes, historische gebouwen en eeuwenoude boogbruggen. Onderweg bezoeken we het Groeningemuseum, dat wereldberoemd is vanwege zijn verzameling Vlaamse Primitieven. Onze aandacht gaat natuurlijk uit naar twee meesterwerken van Jan van Eyck: ‘Madonna met kanunnik Van der Paele’ en het ‘portret van Margareta van Eyck’, maar daarnaast genieten we hier ook van het werk van Rogier van der Weyden, Hans Memling en Gerard David. ‘Het Laatste Oordeel’ van Hieronymus Bosch is de smaakvolle kers op de wondermooie collectie. Natuurlijk nemen we ook nog een kijkje bij de witmarmeren Madonna van Michelangelo in de Onze-Lieve-Vrouwekerk, een herinnering aan de intensieve handelscontacten tussen Brugge en Florence. Na al het kunstzinnige schoon van Brugge is het tijd voor een ander cultureel erfgoed van Vlaanderen: de eeuwenoude biertraditie. Behalve in de beroemde trappistenkloosters wordt ook door niet geestelijken al sinds jaar en dag bier gebrouwen. Tijdens een rondleiding in een van de Brugse brouwerijen horen we alles over de wondere wereld van gerst en mout. In de namiddag keren we terug naar Gent. (ca. 105 km)

Tip Liefhebbers kunnen natuurlijk ook in Brugge blijven om hier te dineren en de avond door te brengen. U kunt op eigen gelegenheid met de trein (reisduur een half uurtje en laatste trein gaat rond middernacht) naar Gent terugkeren.

dag 4: Brussels art deco en Bourgondisch Mechelen

Hoewel Brussel natuurlijk niet echt Vlaanderen is, rechtvaardigt een bezoek aan de prachtige Villa Empain deze kleine deviate van onze reistitel. Dit strakke uit graniet opgetrokken art deco juweel werd in 1931 gebouwd in opdracht van Louis-Jean Empain, die net (omgerekend naar huidige maatstaven) meer dan een miljard euro had geërfd. Adel verplicht, en hij liet architect Michel Polak een art deco-tempel ontwerpen waarin verschillende mamer- en uitheemse houtsoorten een prachtig kleurpallet vormen. Hierna rijden we naar Mechelen, ooit zetel van de Bourgondische vorsten. Deze stad zal u verbazen met haar rijke Bourgondische geschiedenis en imposante Sint-Romboutstoren. In de 15e en 16e eeuw maakten de Bourgondische vorsten Mechelen tot één van de belangrijkste steden van de Nederlanden. Onder anderen Margareta van Oostenrijk zorgde ervoor dat de stad een ware bloeiperiode doormaakte, wat nu nog steeds te zien is aan de oude kerken, rijk versierde gildehuizen en Bourgondische paleizen. Na wat vrije tijd waarin u kunt genieten van een laatste Belgische lunch en een wandeling door de stad rijden we terug naar Nederland, waar we aan het einde van de middag aankomen. (ca. 275 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. In de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt echter dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. Het kan dan zijn dat u de kosten voor de excursie direct na uw (online) reservering via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen dient te betalen. In andere gevallen betaalt u ter plaatse aan de reisleider. Per excursie staat vermeld welke werkwijze gevolgd wordt.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Opstapplaatsen / uitstapplaatsen

De opstapplaatsen en -tijden voor deze reis zijn:
Amersfoort | vertrek 08.30 uur Station NS
Tourbushalte, hoek B.Wuytierslaan/Stationsplein
Breda | vertrek 10.00 uur Station NS Breda-Prinsenbeek
Parkeerterrein Hoge Mosten

Aankomsttijd in Nederland
Wij streven ernaar om aan het einde van de middag/begin van de avond bij de uitstapplaatsen aan te komen zodat u nog in de gelegenheid bent om met het openbaar vervoer naar huis te reizen. Wij kunnen op voorhand hier echter geen tijdstip voor geven, aangezien dit afhankelijk is van het verkeer onderweg.

Extra overnachting
U kunt op eigen gelegenheid (met de auto of het openbaar vervoer) naar uw opstapplaats reizen. Als extra service bieden wij u de mogelijkheid om een extra overnachting voor en/of na uw vakantie te reserveren in NH Hotel Amersfoort of in Bastion Hotel Breda.

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotel

Hieronder vindt u informatie over het hotel, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in een ander, gelijkwaardig hotel. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Hotel ibis Gent Centrum St. Baafskathedraal, België
Hotel Ibis Centrum St. Baafskathedraal - Gent
Hotel Ibis Gent Centrum Snt-Baafskathedraal ligt in het historische hart van Gent, tegenover de gelijknamige kathedraal waar het wereldberoemde Lam Gods van Jan van Eyck hangt. Het hotel heeft een bar met uitzicht op de kathedraal, waar diverse Belgische bieren en andere specialiteiten geserveerd worden. In de directe omgeving van het hotel vindt u verschillende cafés en restaurants. Op 3.200 meter van het hotel is treinstation Sint Pieters met verbindingen naar Brugge (ca. 30 minuten) en Brussel (ca. 40 minuten). Het hotel beschikt over een lift. De kamers in Ibis Sint-Baafs hebben houten vloeren, airconditioning, geluidsisolatie en een badkamer met een bad of een douche en een toilet. Op alle kamers is gratis wifi beschikbaar.

Bekijk de website van Hotel ibis Centrum Sint-Baafskathedraal

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

NH Hotel Amersfoort
Hotel NH Amersfoort - Amersfoort
NH Hotel Amersfoort ligt op 5 minuten loopafstand van het stadscentrum en het station. Het hotel beschikt over een restaurant, een bar, een terras, een 24-uursreceptie, een lift, gratis wifi, een wekservice en parkeergelegenheid (tegen betaling). De kamers zijn voorzien van een tv, airconditioning, een kluis, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad en/of een douche, een toilet en een föhn. Het ontbijt wordt van maandag t/m vrijdag geserveerd van 7.00 - 10.00 uur, op zaterdag van 8.00 - 11.00 uur en op zon- en feestdagen van 8.00 - 12.00 uur. Indien u voor de start van het ontbijt vertrekt kan het hotel een ontbijtpakket verzorgen.

Bekijk de website van NH Hotel Amersfoort
Bastion Hotel Breda
Hotel Bastion Breda - Breda
Bastion Hotel Breda ligt naast de A16/afslag 17 en op enkele minuten loopafstand van het station Prinsenbeek. Het centrum is met het openbaar vervoer binnen 10 minuten te bereiken. Het hotel beschikt over een sfeervol restaurant, een bar, een terras, een 24-uursreceptie, een lift, gratis wifi, wekservice en gratis parkeergelegenheid. De comfort kamers zijn voorzien van een tv, airconditioning, een kluis, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad en/of een douche en een toilet.

Bekijk de website van Bastion Hotel Breda

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek)
Maximaal 34 deelnemers.

Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.
Direct na boeking ontvangt u van ons een e-mail met de bevestiging en het boekingsnummer. Vervolgens ontvangt u binnen een werkdag de factuur. U kunt tijdens uw boeking de (aan)betaling via Ideal voldoen of achteraf via de instructies die u bij de factuur ontvangt.
ANVRSGRCalamiteitenfondsiDealTrees for All
Boek uw reis bij SRC Reizen
Veilig boeken via onze beveiligde verbinding
Veilig uw (aan)betaling voldoen via Ideal
Veel tevreden reizigers gingen u voor
De mooiste reisprogramma's
De beste reisleiders laten u méér zien