050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Het Bourgondische rijk van Jan van Eyck

Reisleider Antoon:
‘Jan van Eyck, Pieter Paul Rubens, James Ensor en René Magritte: de Vlaamse kunst kent grote namen. Van de verfijnde schilderijen van de Vlaamse Primitieven tot de intrigerende werken van de surrealisten; van de 15e tot de 20e eeuw bloeide de beeldende kunst in de zuidelijke Nederlanden. En waar kunt u deze meesters beter bewonderen dan in de Vlaamse steden zelf? Tijdens deze korte kunstreis geniet u in de mooiste kunstmusea van Antwerpen, Gent, Brugge en Mechelen van de indrukwekkende Vlaamse kunstcollectie!

In Gent zal natuurlijk het vermaarde meesterwerk ‘De Aanbidding van het Lam Gods’ uw aandacht vragen. In de imposante Sint-Baafskathedraal ontdekt u meer over dit altaarstuk en over Jan van Eyck, misschien wel de beroemdste kunstenaar van zijn tijd. Met zijn verfijnde schilderwerk ontketende Van Eyck een ware revolutie en was hij van grote invloed op de verdere koers van de westerse schilderkunst. Ook in het Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen en in het Groeningemuseum in Brugge bekijkt u enkele van zijn mooiste schilderijen, zodat u na afloop van deze Vlaamse kunstreis alle vijf de Belgische werken van Van Eyck heeft bewonderd. Daarnaast is er veel aandacht voor de schilderijen van zijn tijdgenoten zoals Rogier van der Weyden, Dirk Bouts, Hans Memling en Hugo van der Goes. Dankzij de internationale handel in Brugge beïnvloedden de werken van deze kunstenaars (later bekend geworden onder de verzamelnaam Vlaamse Primitieven) de schilderkunst van Italië tot aan de Oostzee.

Maar we zouden de Vlaamse kunst tekortdoen als we niet ook tijd zouden inruimen voor die andere Vlaamse grootheden. In Antwerpen en in Gent ziet u enkele fraaie barokke werken van Rubens en geniet u van de intrigerende werken van de impressionist James Ensor en van de surrealistische werken van René Magritte. Daarnaast zijn deze musea ware walhalla’s voor kunstliefhebbers. Hier geniet u van grote namen als Titiaan, Rodin, Modigliani, Jordaens, Breughel, Van Dyck en vele anderen. Een reis door Vlaanderen is ook een reis in de voetsporen van de Bourgondische hertogen. In de prachtige middeleeuwse stadscentra van Brugge en Gent verkent u diverse Bourgondische highlights en we maken een wandeling in het aangename Mechelen, ooit zetel van de Bourgondische vorsten. Tussen al deze kunstzinnige pracht is er natuurlijk ook voldoende tijd om te genieten van het aangename Bourgondische leven! Tijdens een rondleiding door een Brugse brouwerij ontdekt u alles over dat andere culturele erfgoed van Vlaanderen: de eeuwenoude biertraditie. Mag ik u de mooiste kunst in Bourgondisch Vlaanderen laten zien?’

Vlaamse Primitieven
Gent en Brugge waren in de 14e en 15e eeuw het bruisende hart van Vlaanderen. Deze grootse kosmopolitische steden wisten hun gunstige ligging, aan de Schelde dan wel aan zee, tussen Frankrijk en Engeland in, volop economisch te benutten. Deze impulsen zorgden voor een bloei van de kunsten. De rijke kooplieden gaven zij aan zij met de Bourgondische hertogen opdrachten voor de vervaardiging van prachtige altaarstukken en trotse portretteren. De Vlaamse schilders hadden de olieverftechniek geperfectioneerd en waren mede hierdoor in staat levendige, verfijnde en gedetailleerde schilderijen te maken. Jan van Eyck was een van de voortrekkers binnen het schildersgilde, met in zijn voetsporen kunstenaars als Rogier van der Weyden, Dirk Bouts, Hans Memling en Hugo van der Goes. De kunst van deze zogenaamde Vlaamse Primitieven kenmerkt zich door een bijzonder verfijnd gebruik van olieverf. Met deze zogenaamde glacis- of glaceertechniek konden dunne lagen transparantgekleurde olieverf op het paneel worden aangebracht. Dat zorgde voor een schitterend kleurenpalet en een haast juweelachtige uitstraling.

Pluspunten
vervoer in comfort class-touringcar
goed toeristenklassehotel in centrum van Gent
3x ontbijt en 1x diner
rondvaart Gentse grachten
rondleiding Brugse stadsbrouwerij
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
bijdrage aan SRC-bos via Trees for All
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Antwerpen, Brugge, Gent en Mechelen
De Aanbidding van het Lam Gods van Jan van Eyck
Koninklijk Museum Schone Kunsten Antwerpen
Groeningemuseum in Brugge
Villa Empain in Brussel
Museum voor Schone Kunsten in Gent
Sint-Baafskathedraal Gent met bezoekerscentrum
Gentse grachten en Brugse reien
Grote Markt in Antwerpen
SRC-reisleider Antoon
SRC-reisleider sinds 2002
Kom in Gent oog in oog te staan met het meesterlijke en recent gerestaureerde werk 'De Aanbidding van het Lam Gods' van de Vlaamse Meester Jan van Eyck.
Ontmoet onze beste reisleiders in België
SRC -reisleidster Adriënne
Reisleidster sinds 2006
SRC-reisleider Antoon
Reisleider sinds 2002
SRC-reisleider Bart
Reisleider sinds 2006
Reisleidster Marjorie
Reisleidster sinds 2013

Reisprogramma

Bezoek aan het KMSKA in Antwerpen en naar Gent
+ lees meer
Verkenning van Gent: het Lam Gods in de Sint-Baafskathedraal, bezoek Museum voor Schone Kunsten en rondvaart over de grachten
+ lees meer
Naar Brugge, stadswandeling en bezoek aan het Groeningemuseum en stadsbrouwerij
+ lees meer
Bezoek aan Villa Empain in Brussel, verkenning Mechelen en terug naar Nederland
+ lees meer
Routekaart Kunst in Vlaanderen
595 KM

Opstapplaatsen / uitstapplaatsen

De opstapplaatsen en -tijden voor deze reis zijn:
Amersfoort | vertrek 08.30 uur Station NS
Tourbushalte, hoek B.Wuytierslaan/Stationsplein
Breda | vertrek 10.00 uur Station NS Breda-Prinsenbeek
Parkeerterrein Hoge Mosten

Aankomsttijd in Nederland
Wij streven ernaar om aan het einde van de middag/begin van de avond bij de uitstapplaatsen aan te komen zodat u nog in de gelegenheid bent om met het openbaar vervoer naar huis te reizen. Wij kunnen op voorhand hier echter geen tijdstip voor geven, aangezien dit afhankelijk is van het verkeer onderweg.

Extra overnachting
U kunt op eigen gelegenheid (met de auto of het openbaar vervoer) naar uw opstapplaats reizen. Als extra service bieden wij u de mogelijkheid om een extra overnachting voor en/of na uw vakantie te reserveren in NH Hotel Amersfoort of in Bastion Hotel Breda.

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotel

Hieronder vindt u informatie over het hotel, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in een ander, gelijkwaardig hotel. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

+ Bekijk hotels
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek)
Maximaal 34 deelnemers.

Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.
Direct na boeking ontvangt u van ons een e-mail met de bevestiging en het boekingsnummer. Vervolgens ontvangt u binnen een werkdag de factuur. U kunt tijdens uw boeking de (aan)betaling via Ideal voldoen of achteraf via de instructies die u bij de factuur ontvangt.