050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
U reist in goed gezelschap
Veel tevreden reizigers

Het rijke Hanzeverleden

Reisleider Frits:
‘Op deze afwisselende reis ontdekt u het rijke Hanzeverleden van het noorden van Duitsland. De Hanze was een machtig netwerk van handelssteden, dat zich uitstrekte over Duitsland, Nederland, België, de Baltische staten, Noorwegen en Polen. Door samen te werken kon er veiliger gereisd worden, op grotere schaal gehandeld worden en konden de middeleeuwse steden zich beter wapenen tegen de willekeur van landsheren. De Hanze schonk de Duitse steden aan de Oostzee ongekende macht en rijkdom.

Om deze rijkdom te tonen werden de meest prachtige gebouwen gerealiseerd: kerken, raadshuizen en prachtige gilde- en woonhuizen in baksteengotiek. Nergens anders in Duitsland was de burgerij zo machtig en de adel zo onbetekenend als in Mecklenburg en Pommeren.

Maar niet alleen de stedelijke pracht van Rostock, Lübeck en Stralsund komt in deze reis aan bod: ook het mooie eiland Rügen met zijn statige krijtrotsen en charmante badplaatsen is een bezoek meer dan waard. En het aristocratische Schwerin, de residentie van de vorsten van Mecklenburg, contrasteert prachtig met de Hanzesteden. In dit sprookjesslot ziet, proeft en ruikt u het: hier werd het geld uitgegeven. Ga mee en ontdek de verrassende rijkdom van Noordoost-Duitsland!’

Pluspunten
vervoer in comfort class-touringcar
uitstekend middenklassehotel
verblijf historisch hart Rostock
6x ontbijt en 2x diner
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
bijdrage aan SRC-bos via Trees for All
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
historisch centrum Rostock
eiland Rügen met krijtrotsen
werelderfgoed in Lübeck en Wismar
sprookjesachtig slot Schwerin
historische trein Kühlungsborn
Münster in Bad Doberan
Nikolaikirche in Stralsund
Marienkirche in Lübeck
Reisleider Frits
SRC-reisleidster sinds 2006
Vanuit ons hotel wandelt u zo het levendige centrum van Rostock in!
Ontmoet onze beste reisleiders in Duitsland
SRC -reisleidster Adriënne
Reisleidster sinds 2006
SRC-reisleider Cees
Reisleider sinds 1999
SRC-reisleider Frits
Reisleider sinds 2006
Reisleider Johan
Reisleider sinds 2013
SRC-reisleider Theo
Reisleider sinds 2007

De reis in het kort

Naar hotel in Rostock en welkomstdiner
Bezoek Bad Doberan, treinrit naar Külungsborn en Wismar
Uitgebreide stadswandeling Rostock en vrije middag
Bezoek aan Lübeck, koningin onder de Hanzesteden
Rügen, Binz, krijtrotsen en kort bezoek Stralsund
Slot Schwerin en stadswandeling
Terug naar Nederland

Reisbeschrijving

dag 1: Naar Rostock

Via de opstapplaatsen Amersfoort en Oldenzaal vertrekken we naar ons hotel in het historische centrum van Rostock. ’s Avonds genieten we van een welkomstdiner. (ca. 600 km)

dag 2: Bad Doberan, Kühlungsborn en Wismar

Bad Doberan was de zomerresidentie van de hertogen van Mecklenburg. Tijdens een stadswandeling bezichtigen we de Münster, een voormalige cisterciënzerkloosterkerk en een parel van Noord-Duitse baksteengotiek. Vooral het interieur is van een indrukwekkende schoonheid. Hierna reizen we in een historische trein naar Kühlungsborn. Deze 19e-eeuwse badplaats, met een elegante strandpromenade vol stijlvolle villa’s, is nog steeds een geliefd vakantieoord. ’s Middags vertrekken we naar Wismar, een fraaie Hanzestad, waarvan de binnenstad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. We zien het mooie marktplein, dat is omzoomd door statige huizen, en bekijken het Fürstenhof, een van de belangrijkste renaissancegebouwen van Mecklenburg. (ca. 120 km)

dag 3: Stadswandeling Rostock en vrije middag

Rostock is van oorsprong een Slavische nederzetting, die zich door de komst van Duitse kooplieden aan het einde van de 12e eeuw ontwikkelde tot een welvarende Hanzestad. Al in 1419 werd hier een universiteit gesticht, de eerste in het Oostzeegebied. Tijdens de stadswandeling bezichtigen we de prachtige gotische Mariakirche en haar bijzondere astronomische uurwerk. Ook zien we de gerenoveerde Lange Straße, met typische wederopbouwarchitectuur uit de DDR-tijd. In de wijk achter het raadhuis vinden we mooie baksteenfaçades. Sommige stammen zelfs nog uit het einde van de 15e eeuw. De middag is ter vrije besteding.

dag 4: Wandeling door charmant Lübeck

Lübeck was de koningin onder de Hanzesteden. Het verdrag tussen deze stad en Hamburg uit 1241 geldt als geboortejaar van de Hanze. Het rijke verleden is nog altijd terug te zien in de koopmanshuizen en prachtige kerken en kloosters. Tijdens onze wandeling door het charmante centrum, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, zien we de Holstentor, het symbool van Lübeck, en het marktplein met het stadhuis. Ook bekijken we de Marienkirche. Naast het Heiliggeisthospital bewonderen we het beroemde triomfkruis van Bernt Notke, de bronzen doopvont en de zandstenen preekstoel in de dom. ’s Middags kunt u een bezoek brengen aan een van de vele musea in de stad. (ca. 240 km)

dag 5: Rondrit op het eiland Rügen en bezoek Stralsund

Rügen, het grootste eiland van Duitsland, heeft een grote verscheidenheid aan landschappen. Tijdens onze rondrit zien we de witte stad Putbus, die in het begin van de 19e eeuw als residentie voor de vorsten van Putbus werd gesticht. Ook gaan we naar de charmante badplaats Binz. Vlak bij Sassnitz zien we de fraaie kust met krijtrotsen. Tijdens een kort bezoek aan Stralsund, een van de machtigste Hanzesteden, bekijken we het indrukwekkende stadhuis en de naastgelegen Nikolaikirche: beide mooie voorbeelden van baksteengotiek. (ca. 300 km)

dag 6: Sprookjesachtig Schwerin en stadswandeling

Het elegante Schwerin is de hoofdstad van Mecklenburg-Vorpommern en was tot 1918 een echte residentiestad. Het slot van Schwerin, dat op een schiereiland in de Schweriner See ligt en wordt omgeven door mooie tuinen, werd halverwege de 19e eeuw naar Frans voorbeeld verbouwd. De vele torentjes geven het slot een sprookjesachtige uitstraling. Ook het weelderige interieur is van verbazingwekkende schoonheid. Meer van Schwerin, zoals de statige dom, het marktplein en de synagoge zien we tijdens een wandeling door de stad. Het diner is op deze avond inbegrepen. (ca. 200 km)

dag 7: Terug naar Nederland

In de ochtend laten we Rostock achter ons en rijden richting Nederland. Aan het einde van de middag arriveren we bij de opstapplaatsen. (ca. 600 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. In de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt echter dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. Het kan dan zijn dat u de kosten voor de excursie direct na uw (online) reservering via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen dient te betalen. In andere gevallen betaalt u ter plaatse aan de reisleider. Per excursie staat vermeld welke werkwijze gevolgd wordt.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Opstapplaatsen / uitstapplaatsen

De opstapplaatsen en -tijden voor deze reis zijn:
Amersfoort | vertrek 09.30 uur station NS
Tourbushalte, hoek B.Wuytierslaan/Stationsplein
Oldenzaal | vertrek 11.00 uur Station NS
Voorzijde station, Stationsstraat

Aankomsttijd in Nederland
Wij streven ernaar om aan het einde van de middag/begin van de avond bij de uitstapplaatsen aan te komen zodat u nog in de gelegenheid bent om met het openbaar vervoer naar huis te reizen. Wij kunnen op voorhand hier echter geen tijdstip voor geven, aangezien dit afhankelijk is van het verkeer onderweg.

Extra overnachting
U kunt op eigen gelegenheid (met de auto of het openbaar vervoer) naar uw opstapplaats reizen. Als extra service bieden wij u de mogelijkheid om een extra overnachting voor en/of na uw vakantie te reserveren in NH Hotel Amersfoort.

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotel

Hieronder vindt u informatie over het hotel, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in een ander, gelijkwaardig hotel. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Penta Hotel Rostock
Hotel Penta Rostock - Rostock
Dit uitstekende middenklassehotel ligt in het hart van het historisch centrum van Rostock, op 5 minuten lopen van de Neuer Markt. Het hotel beschikt over een restaurant, een bar, een sfeervolle lounge, een lift en een spa met een sauna en een fitnessruimte. Wifi is tegen betaling beschikbaar. De comfortabele kamers zijn voorzien van een tv, een telefoon, airconditioning en een badkamer met een douche, een föhn en een toilet.

Bekijk de website van Pentahotel Rostock

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

NH Hotel Amersfoort
Hotel NH Amersfoort - Amersfoort
NH Hotel Amersfoort ligt op 5 minuten loopafstand van zowel het stadscentrum als het station. Het hotel beschikt over een restaurant, een bar, een terras, een 24-uurs receptie, een lift, wifi in de openbare ruimtes, een kluis, een wekservice en parkeergelegenheid (tegen betaling). De kamers zijn voorzien van een tv, airconditioning, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad of een douche, een toilet en een föhn. Het ontbijt wordt van maandag t/m vrijdag geserveerd van 7.00 - 10.00 uur, op zaterdag van 8.00 - 11.00 uur en op zondag en feestdagen van 8.00 - 12.00 uur.

Bekijk de website van NH Hotel Amersfoort

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Soms heb je alle geluk van de wereld en dat hadden wij deze week met de reis naar Noordoost Duitsland. Een uitgebreid excursieprogramma volgens de beschrijving, met mooie steden maar ook genoeg tijd om zelf ook nog dingen te ontdekken en uitstekend weer. Een prima hotel met mooie ruime kamers en goed ontbijt midden in het centrum. Een hele goede reisleider (Frits) en prima chauffeur (Hans) en een leuke groep medereizigers. Kortom, wij vonden het een leuke vakantie.
Beoordeling reisleider: 10
Beoordeling reis: 10
Dit jaar gingen we in de “baksteen”cultuur, een tocht vanuit Rostock naar andere steden. En wat de reis zo interessant maakt is het verhaal van de reisleider: Theo. De reizen van de SRC zijn wat duurder maar dan krijg je er ook wat voor. Theo was een meester in de “baksteen”, voortreffelijk! Zoals hij ons vertelde over de bouw van verschillende kerken en andere gebouwen, die met de term baksteencultuur werden aangeduid. Het hotel was goed en wellicht ga ik volgend jaar weer met de SRC op reis.
De reis naar de Hanzesteden in Noord-Duitsland was bijzonder interessant en gevarieerd. We hebben veel steden en tussenliggende plaatsten bezocht, waar we vaak eerst een rondleiding en bezichtiging kregen en daarna vrije tijd. De steden waren heel bijzonder, vooral in Lübeck en Stralsund had ik nog wel wat meer tijd willen doorbrengen.
Beoordeling reisleider: 9
Beoordeling reis: 9
Een mooie korte, historische en culturele reis met een vriendelijke rustige servicegerichte reisleidster. Als je Adriënne als reisleidster hebt gehad, wil je géén ander meer ! Heb weer genoten van alle duidelijke en vakkundige uitleg onderweg en ter plaatse. Bravo!
Beoordeling reisleider: 10
Beoordeling reis: 8
Hele fijne vakantie gehad! De reisleider en chauffeur waren uitstekend. Heel goed hotel en een goede bus met brede stoelen. Heel veel gezien en gehoord.
Beoordeling reisleider: 9
Beoordeling reis: 8
Wij hebben nu met SRC verschillende reizen gemaakt, steeds naar tevredenheid. De reis is goed voorbereid en de reisleider heeft zijn kennis op orde. Daar deelt hij zijn gezelschap ruimschoots van mee. Elk op zijn eigen wijze. Het audiosysteem is ideaal, zowel voor mensen die zich wat verder van de reisleider af bewegen, als voor wat oudere, langzamer lopende deelnemers. (Theo liep snel.)
Beoordeling reisleider: 9
Beoordeling reis: 9
Plezierig reisgezelschap! Is zeer belangrijk bij het beoordelen. Compliment voor de chauffeur.
Beoordeling reisleider: 8,5
Beoordeling reis: 8
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek).
Maximaal 34 deelnemers.

Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.
Direct na boeking ontvangt u van ons een e-mail met de bevestiging en het boekingsnummer. Vervolgens ontvangt u binnen een werkdag de factuur. U kunt tijdens uw boeking de (aan)betaling via Ideal voldoen of achteraf via de instructies die u bij de factuur ontvangt.
ANVRSGRCalamiteitenfondsiDealTrees for All
Boek uw reis bij SRC Reizen
Veilig boeken via onze beveiligde verbinding
Veilig uw (aan)betaling voldoen via Ideal
Veel tevreden reizigers gingen u voor
De mooiste reisprogramma's
De beste reisleiders laten u méér zien