050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Ramadan en het Suikerfeest in Egypte

Door reisleidster Willy | 10-05-2022

De maand ramadan is de 9e maand van de islamitische kalender. In deze voor moslims heilige maand werd de Koran geopenbaard aan de profeet Mohamed. Ter ere van deze gebeurtenis wordt er een maand lang gevast, gebeden en aan liefdadigheid gedaan. De vastenmaand is een van de vijf pilaren van de Islam, naast de geloofsgetuigenis (shahada), de vijf gebeden per dag, de aalmoes (zakat) en de pelgrimstocht (hajj).

De ramadan bestaat uit meer dan niet eten en drinken van zonsopkomst tot zonsondergang maar ook uit zelfbeheersing, eerlijkheid, liefde en respect, het weerstaan van verleiding en het mededogen hebben voor de minderbedeelden.

Ontbijten na zonsondergang

Bij zonsondergang gebruikt men de Iftar (letterlijk: ontbijt). Men breekt het vasten met het eten van een paar dadels en het drinken van een sapje, het eten van rijst of pasta, groente, salades, vlees, vis of kip en natuurlijk hele zoete desserts.

Een groot deel van de dag is het rustig op straat. De laatste twee uur voor zonsondergang is het plezierig chaotisch op straat. Iedereen probeert op tijd thuis te zijn ter voorbereiding van de Iftar. De werktijden worden zelfs aangepast in deze maand en het dag- en nachtritme wordt als het ware enigszins omgedraaid. Vlak voor zonsondergang is het stil op straat tot na het laatste gebed.

Ramadantent | Foto: reisleidster Willy
Foto reisleidster Willy
Ramadan | Foto: reisleidster Willy
Foto reisleidster Willy
Ramadan | Foto: reisleidster Willy
Foto reisleidster Willy

Ramadan in Egypte

In Egypte wordt het ‘startsein’ gegeven door de madfa, het kanon vanaf de Citadel. Dit kanonschot wordt zelfs uitgezonden op de televisie en radio. De zeer uitbundige maaltijd wordt natuurlijk gedeeld met familie, vrienden, buren en collega’s. Op straat ruik je de hele middag al de geur van gegrild vlees en zoetigheden die in de oven staan. Bij bakkers worden speciale deegwaren gemaakt voor de diverse soorten zoet gebak.

In Egypte worden ook overal speciale tenten ingericht of lange tafels met stoelen neergezet voor de minderbedeelden waar gratis de maaltijd gebruikt kan worden. Er wordt ook gegeten door mensen die niet op tijd thuis kunnen zijn of nog werkzaamheden hebben. En op straat worden overal bij zonsondergang bekertjes sap, water en dadels uitgereikt aan voorbijgangers en autobestuurders die nog onderweg zijn.

Na het laatste avondgebed gaat men meestal naar buiten en heerst er een feestelijke sfeer. Er zijn ook mensen die dan nog eerst naar het speciale ‘taraweeh’-gebed in de moskee gaan.

Saamhorigheid en gezelligheid

Vooral in Egypte worden alle straten, steegjes en gebouwen versierd met de ramadan lantaarns (fawanees), lichtsnoeren om bomen en langs balkons en handgemaakte slingers. Er heerst een enorm saamhorigheidsgevoel en er is even geen verschil tussen rijk en arm. Ook niet-moslims worden uitgenodigd om mee te eten. Er zijn speciale ramadantenten met folkloremuziek en bekende zangers. En de grote hotels organiseren ook elke avond iets speciaals. Op televisie zijn er series, soaps, comedies en fawazeer (programma’s waarin een raadsel is verwerkt) die precies een maand duren.

Voor zonsopkomst loopt de masaheraty, een man met een kleine trommel, door de straten om iedereen te wekken voor de laatste maaltijd, de Sohour. Deze lichte maaltijd bestaat meestal uit yoghurt, kaas, brood, eieren, fruit en bruine bonen.

Ramadan | Foto: reisleidster Willy
Foto reisleidster Willy
Ramadan | Foto: reisleidster Willy
Foto reisleidster Willy
Ramadan | Foto: reisleidster Willy
Foto reisleidster Willy

Het einde van de Ramadan

Bij het verschijnen van de nieuwe maan aan het einde van de ramadan begint het driedaagse Suikerfeest (EId al-Fitr). Afhankelijk van de maanstand duurt de ramadan 28 of 29 dagen. En vanwege de maankalender wordt de vastenmaand elk jaar 10 of 11 dagen eerder gevierd. Families bezoeken elkaar vooral de eerste dag van het feest en daarna gaat men eropuit naar de dierentuin of een van de parken. Kinderen krijgen nieuwe kleding en/of schoeisel en er worden cadeaus uitgewisseld.

Mijn ervaring met de Ramadan in Egypte

Ik kom natuurlijk geregeld in Arabische landen, maar het meest gezellig vind ik deze maand in Egypte. Er komen van alle kanten uitnodigingen om te komen eten, mensen zijn vrolijk en in een uitbundige stemming. Toen ik een keer in een stadsbus zat en onderweg de oproep van het avondgebed klonk, parkeerde de chauffeur de bus en stroomde de bus leeg. Ik dacht dat de bus pech had en was van plan een taxi te nemen. Ik werd echter door een van de passagiers opgehaald, de chauffeur en de passagiers waren allemaal een ramadantent in gegaan om de Iftar te gebruiken. Ik mocht mee eten en toen ik daarna mijn portemonnee tevoorschijn haalde werd mij duidelijk gemaakt dat de maaltijd gratis was en door iemand als goede daad de hele maand door dagelijks geregeld en betaald werd.

Op reis naar Egypte

Wilt u net als Willy Egypte ontdekken? Misschien wel tijdens de Ramadan? Laat u inspireren door onze reizen naar Egypte!

Meer reisverhalen

SRC-reisleidster Willy
Ik kom natuurlijk geregeld in Arabische landen, maar het meest gezellig vind ik deze maand in Egypte.