Bezienwaardigheden Egypte
Khan el Khalili in Caïro
Nergens proeft u de oosterse sfeer in Egypte zo intens als op de Khan el Khalili in Caïro. In deze beroemde bazaar, die sinds de 14e eeuw vrijwel ongewijzigd is gebleven, komt u oren en ogen tekort. Van lederwaren, gouden sieraden, parfum, tapijten, glaswerk en kruiden tot vlees, fruit en groenten; in dit gigantische winkelparadijs kunt u werkelijk van alles vinden. De koopwaar wordt vaak nog met ezeltjes aangevoerd en veel wordt nog met de hand gemaakt. Ook beroemd om hun mooie koopwaar zijn de vele straatmarkten die Caïro rijk is. Zo kunt u op de textielmarkt Wekala al-Balaq terecht voor Egyptisch katoen en vindt u in Sharia al Kheimeya, ‘de straat van de tentenmakers’, een overdekte markt waar al eeuwenlang feesttenten worden gedecoreerd. Tegenwoordig kunt u hier ook kleding en ander textiel laten appliqueren. Wilt u letterlijk de oosterse sfeer proeven, loop dan een van de vele cafeetjes in of rondom de bazaars in. Drinkt u hier niet alleen een kopje mierzoete koffie maar probeer ook een Egyptische waterpijp!
Het Egyptisch Museum in Caïro
Het Egyptisch Museum herbergt een fantastische collectie van meer dan 100.000 antieke stukken uit de oude Egyptische geschiedenis. De Toet-Anch-Amon collectie is de indrukwekkendste; 1700 kleine en grote perfect afgewerkte voorwerpen uit zijn graf illustreren de rijkdom van de farao’s. het is onvoorstelbaar dat deze collectie na duizenden jaren nog zo gaaf is. Iedere bezoeker zal vol verbazing het dodenmasker van de kleine farao bewonderen.
Sfinx van Gizeh
De Sfinx van Gizeh is het grootste en bekendste sfinxbeeld ter wereld. Een sfinx is een mythisch wezen en komt in verschillende culturen voor, maar niet overal wordt hij gelijk afgebeeld. Zo is de Egyptische sfinx half man (hoofd), half leeuw (lichaam) en is de Griekse sfinx half vrouw (hoofd), half adelaar (lichaam). In het Oude Egypte had de sfinx onder meer een functie als wachter, om vijanden angst aan te jagen. Het hoofd van de Sfinx van Gizeh beeldde hoogstwaarschijnlijk de farao uit, compleet met de Koninklijke nemes (hoofdtooi). Over de afgebroken neus van de sfinx doen verschillende theorieën de ronde. Zo schijnt Napoleon de neus te hebben afgebroken met de bedoeling de Egyptenaren te beledigen toen hij hun land binnenviel.
De Nijl
De Nijl is al duizenden jaren de levensader van Egypte. ’s Werelds langste rivier zorgt voor een groene strook vruchtbare grond in de woestijn. Al in de oudheid werd gebruikgemaakt van een systeem van kanalen en een soort waterpomp, de shaduf, om ook landinwaarts de grond te irrigeren. Maar ook direct langs de oevers van de Nijl groeien heerlijke producten, zoals dadels, sinaasappelen, vijgen en bananen.
De piramides van Gizeh
De piramides van Gizeh zijn het hoogtepunt van de bouw van de Egyptische koningsgraven. Het piramidecomplex bestaat uit de piramide van Cheops (ook wel bekend als ‘de grote piramide’), de kleinere piramide van Chefren en de piramide van Mycerinus. De piramide van Cheops is het enige van de zeven klassieke wereldwonderen dat tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven. Volgens velen zijn het de indrukwekkendste bouwwerken uit de geschiedenis. De farao’s lieten deze reusachtige graven aanleggen vanuit hun geloof in een eeuwig leven en hun verlangen één te zijn met de kosmos.
De kolossen van Memnon in Luxor
Met een hoogte van 19,5 meter torenen de Kolossen van Memnon eenzaam uit boven de akkers bij de stad Egyptische stad Luxor. De twee figuren vormden ooit de ingang van de graftempel van farao Amenhotep III (1390 voor Christus- 1352 voor Christus). Van de enorme tempel is niets overgebleven, maar de enorme zandstenen kolossen staan er nog steeds als trouwe wakers. De naam is gegeven door de Grieken. Zij zagen in de twee figuren Memnon, de zoon van Eos, de godin van de dageraad.
Toet-Anch-Amon, de kleine farao
Toet-Anch-Amon regeerde van circa 1333 tot 1324 voor Christus als farao in Egypte. Hoewel hij niet de meest opvallende farao uit de Egyptische geschiedenis was, is hij toch wereldberoemd geworden. Zijn beroemdheid heeft hij vooral te danken aan het zeldzame feit dat zijn graf, in 1922 door Howard Carter gevonden, vrijwel ongeschonden bleek te zijn. Dit kwam doordat tijdens de bouw van het graf voor Ramses VI het uitgegraven zand op de ingang van het graf van Toet-Anch-Amon werd gegooid. Zo bleef deze toegang ongeschonden totdat het graf door Carter werd ontdekt. Het graf maakt ondanks alle pracht en praal voor een farao een tamelijk armoedige indruk. Men vermoedt dat het voor een hoge officier of een vrouwelijk lid van de faraofamilie was bedoeld.
Old Cataract Hotel en Aboe Simbel
In ‘Death on the Nile’ verzamelt het illustere, door Agatha Christie zo fraai gecomponeerde reisgezelschap zich in het Old Cataract Hotel in Aswan voor de start van een enerverende cruise over de Nijl. In dit typisch Engelse koloniale hotel kunt u nog altijd, zittend op het terras met uitzicht over de Nijl en genietend van een ‘high tea’, de grandeur van het begin van de 20e eeuw proeven. Net als Hercule Poirot over de Nijl naar Aboe Simbel varen, is tegenwoordig niet meer mogelijk. Na de constructie van de Hoge Dam, waardoor het Aswanmeer ontstond, zijn de tempels van farao Ramses II naar hoger gelegen delen aan het nieuw gevormde meer verplaatst. Maar de overweldigende aanblik van de enorme farao’s op hun troon voor de ingang van de grote tempel is nog altijd magnifiek, zeker wanneer bij zonsopkomst of zonsondergang het zachte licht langs de ingang naar binnen strijkt.
Sint Catharinaklooster
Aan de voet van de berg Sinaï, waar volgens de overlevering Mozes de tien geboden van God ontving, ligt het Grieks-orthodoxe Sint Catharinaklooster. De geschiedenis van het klooster gaat terug tot 337 na Christus De Byzantijnse keizerin Helena gaf toen opdracht om op de plek van het brandende braambos van Mozes een kapel te bouwen. Haar relieken bevinden zich nu in de kerk van het klooster. Het klooster heeft, op het Vaticaan na, de grootste collectie manuscripten ter wereld. Het meest waardevolle onderdeel daarvan was de Codex Sinaiticus, een 4e-eeuwse bijbel. Deze werd echter in de negentiende eeuw ‘geleend’ door een Duitse wetenschapper, en werd nooit meer teruggebracht. Sindsdien zijn de monniken zeer terughoudend met het tonen van de bibliotheek aan bezoekers. Het klooster heeft ook een prachtige verzameling Byzantijnse kunst, en de oudste iconen ter wereld, waaronder een schitterend 6e-eeuws mozaïek van de Transfiguratie van Christus. Doordat het klooster tot ongeveer 1950 geïsoleerd lag en alleen bereikbaar was per terreinwagen of kameel, zijn de kunstschatten zeer goed bewaard gebleven.
Café Fishawi in Caïro
In de steegjes van Khan el Khalili vindt u een van Caïro’s oudste cafés. Een bezoek is een belevenis op zich. Egyptische koffiehuizen zoals Fishawi's Ahwa zijn al sinds de islamitische tijden belangrijke ontmoetingsplekken en brengen mensen van allerlei pluimage samen. Bestel een heerlijke kop sterke thee of een shisha met fruitsmaak en geniet!
Volg ons