Een warm welkom
Qahwa - het Arabische woord voor koffie - staat zelfs in een groot deel van de Arabische wereld synoniem voor gastvrijheid en een warm welkom. En deze gastvrijheid gaat zo ver dat tot op de dag van vandaag elke, zelfs onbekende en onaangekondigde, bezoeker drie dagen en nachten te gast mag zijn zonder iets te vragen. Een gebruik dat stamt uit het verleden, toen men soms in barre omstandigheden door de woestijn trok.
Koffiedrinken in Jordanië is een belangrijke ceremonie en brengt mensen samen van diverse leeftijden, stammen en sociale klassen. De Arabische koffiepot, de dallah, met de karakteristieke grote platte bodem, de sierlijke snaveltuit en het slanke handvat is overal te zien als decoratie of zelfs als 'monument' op rotondes. In steden, dorpjes en langs de hoofdwegen staan de hele dag mannen met een koffieblad te zwaaien langs de straatrand om automobilisten te wijzen op hun koffiezaak of kraampje. En 's avonds gaat de 'feestverlichting' bij de koffiestalletjes aan: lange slingers vol met gekleurde lampjes. Door middel van handgebaren wordt aangegeven hoe men de koffie geserveerd wilt hebben: met veel, 'medium' of weinig suiker.
Voor een goed kopje koffie worden groene Arabica bonen in een lage ronde pan geroosterd boven het vuur. Vervolgens worden de koffiebonen tot poeder vermalen met behulp van een vijzel. Vooral in Akaba, maar ook in de hoofdstad Amman hoor je het ritmische geluid van enorme vijzels uit de koffiezaken komen. Want lang niet overal worden de koffiebonen machinaal vermalen. In Jordanië wordt de koffie meestal gekruid met kardemom.
Koffiedrinken in Jordanië is een belangrijke ceremonie en brengt mensen samen van diverse leeftijden, stammen en sociale klassen. De Arabische koffiepot, de dallah, met de karakteristieke grote platte bodem, de sierlijke snaveltuit en het slanke handvat is overal te zien als decoratie of zelfs als 'monument' op rotondes. In steden, dorpjes en langs de hoofdwegen staan de hele dag mannen met een koffieblad te zwaaien langs de straatrand om automobilisten te wijzen op hun koffiezaak of kraampje. En 's avonds gaat de 'feestverlichting' bij de koffiestalletjes aan: lange slingers vol met gekleurde lampjes. Door middel van handgebaren wordt aangegeven hoe men de koffie geserveerd wilt hebben: met veel, 'medium' of weinig suiker.
Voor een goed kopje koffie worden groene Arabica bonen in een lage ronde pan geroosterd boven het vuur. Vervolgens worden de koffiebonen tot poeder vermalen met behulp van een vijzel. Vooral in Akaba, maar ook in de hoofdstad Amman hoor je het ritmische geluid van enorme vijzels uit de koffiezaken komen. Want lang niet overal worden de koffiebonen machinaal vermalen. In Jordanië wordt de koffie meestal gekruid met kardemom.