050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Tips voor tentoonstellingen in Nederlandse musea

Door SRC Reizen | 13-09-2023

De Nederlandse musea nodigen u dit voorjaar van harte uit om al het moois in hun collecties te bewonderen! U kunt weer volop genieten van prachtige tentoonstellingen die u mee op reis nemen naar vroegere werelden en moderne kunst. Waar gaat u genieten? Bewondert u Vlaamse en Hollandse topstukken in Utrecht, bekijkt u prachtige portretten in de Hermitage of aanschouwt u de tentoonstelling over de wereldberoemde rockband in Groningen?

Er valt weer heel veel te ontdekken in onze musea. Onderstaande selectie is slechts een greep uit een overweldigende keuze. Wilt u op de hoogte blijven wat alle exposities? Hou dan de tentoonstellingsagenda van Museumtijdschrift goed in de gaten!

1. Antonio López - Meester van het Spaans realisme | Drents Museum

Antonio López (1936) is een fenomeen in zijn geboorteland Spanje en wordt wel genoemd als de grootste, nog levende realistische kunstenaar. De tentoonstelling Antonio López - Meester van het Spaans realisme in het Drents Museum is de eerste grote solotentoonstelling van López in Nederland. Bewonder zijn portretten, stillevens en enorme Madrileense stadsgezichten, tekeningen en beeldhouwwerken in Assen! In totaal overbrugt het werk in de tentoonstelling ongeveer zeventig jaar. Daarmee kunt u als bezoeker de gehele carrière van López op de voet volgen. De tentoonstelling is te zien tot en met 2 juni 2024.

2. De Grote Indonesië-tentoonstelling | Nieuwe Kerk

Ontdek de geschiedenis en culturele diversiteit van Indonesië. In De Grote Indonesië-tentoonstelling vertelt de Nieuwe Kerk Amsterdam in samenwerking met partners uit Indonesië en Nederland het grotere verhaal met de blik van nu. Van de hoogtijdagen van het legendarische Majapahit-rijk tot aan het huidige Indonesië met al haar beloftes en uitdagingen. Leer over de geschiedenis, maar ontdek ook nieuwe verhalen en verzwegen geschiedenissen. Ruim 300 objecten en persoonlijke verhalen brengen het verleden heel dichtbij. De tentoonstelling is te zien tot en met maandag 1 april 2024.

3. Julius Caesar - Ik kwam, ik zag en ging ten onder | H’ART Museum Amsterdam

Dit najaar opent H’ART Museum voor het eerst haar deuren met de tentoonstelling Julius Caesar - Ik kwam, ik zag en ging ten onder. Aan de hand van bijna 150 eeuwenoude objecten wordt een van de spannendste verhalen uit de wereldgeschiedenis verteld: het levensverhaal van Julius Caesar. Een legendarische veldheer, getalenteerde redenaar en ongewone staatsman die wist uit te groeien tot een van de machtigste heersers van zijn tijd. Zijn dood is misschien wel de bekendste politieke moord ooit. Ruim tweeduizend jaar later is zijn nalatenschap nog steeds actueel. Hoe kijken we anno 2023 naar hem? Vinden we hem wreed of heroïsch? U kunt deze expositie bezoeken vanaf tot en met 20 mei 2024.

4. Frisse wind. Impressionisme van het noorden | Singer Laren

Na het ontstaan van het impressionisme in Frankrijk verspreidde deze nieuwe stijl zich razendsnel over heel Europa. Singer Laren richt het vizier op Nederland, Duitsland en Denemarken, waar het impressionisme een eigen gezicht krijgt. In de bijzondere reizende tentoonstelling Frisse wind. Impressionisme van het noorden wordt in samenwerking met het Museum Kunst der Westküste (Alkersum/Föhr) en het Niedersächsisches Landesmuseum Hannover een topselectie getoond van het Duitse, Deense en Nederlandse impressionisme. Nooit eerder werd het impressionisme uit deze drie buurlanden op deze manier naast elkaar gepresenteerd. U kunt deze expositie tot en met 5 mei 2024 bewonderen in Singer Laren.

5. Matthew Wong | Vincent van Gogh: Painting as a Las Resort | Van Gogh Museum

Matthew Wong begon in 2011 op zijn 27ste met tekenen en schilderen. In een paar jaar tijd ontwikkelde hij een compleet eigen stijl, waarin hij met intense kleuren fantasierijke landschappen schilderde. Van Gogh was een groot voorbeeld voor hem. Zijn zeer persoonlijke oeuvre, dat internationaal grote belangstelling en waardering geniet, zal voor het eerst in deze omvang in Europa te zien zijn in Matthew Wong | Vincent van Gogh: Painting as a Last Resort. In deze tentoonstelling wordt dieper ingegaan op de artistieke én persoonlijke connectie tussen de twee kunstenaars. De tentoonstelling is te zien tot en met 1 september 2024.

6. Universum Max Beckmann | Kunstmuseum Den Haag

Max Beckmann (1884-1950) stopte zijn schilderijen barstensvol beelden en betekenissen, die niet direct te ontrafelen zijn; een bijzondere beeldtaal, die hij ontwikkelde op basis van talloze bronnen (literatuur, religie, mythologie) en eigen observaties. Met zijn unieke verbeelding van de ruimte behoort Beckmann tot de meest eigenzinnige en unieke kunstenaars van de twintigste eeuw. In de tentoonstelling Universum Max Beckmann onderzoekt Kunstmuseum Den Haag het oeuvre van de schilder aan de hand van zijn verbeelding van de ruimte. De tentoonstelling is te zien tot en met 20 mei 2024.

7. Christoffel & Kate Bisschop | Fries Museum

Tot en met 7 juli 2024 duikt het Fries Museum in het persoonlijke leven en de kunst van de in Leeuwarden geboren kunstenaar Christoffel Bisschop (1828-1904) en zijn Engelse echtgenote Kate Bisschop-Swift (1834-1928). Ook hun inspiratiebronnen en de imposante villa Frisia komen aan bod, evenals de koninklijke kringen waarin zij zich begaven en het Haagse kunstenaarsgenootschap Pulchri Studio. De tentoonstelling laat zien hoe de Friese kunstenaar het verleden aangrijpt als inspiratie voor het heden. In het bijzonder raakt Christoffel Bisschop gefascineerd door het kleurrijke stadje Hindeloopen. Ook Kate had zich als succesvolle kunstenares ontwikkeld. Al in haar geboorteplaats Londen timmerde zij hard aan de weg. Hoe populair beide kunstenaars in hun tijd ook waren, tegenwoordig zijn ze bij het grote publiek vergeten. Daar brengt het Fries Museum met deze grote tentoonstelling verandering in.

8. Mucha & Tijdgenoten | Lalique Museum

De tentoonstelling Mucha & Tijdgenoten gaat over de opmars van de grafische kunst in de tijd dat de kleurenfotografie –zoals wij die nu kennen- nog niet bestond. Alphonse Mucha (1860 - 1939), de Tsjechische kunstenaar die Parijs op zijn grondvesten liet schudden met zijn art nouveau-affiches en illustraties speelde daarin een belangrijke rol. Maar het werk van zijn tijdgenoten is ook te zien. Denk aan Henri de Toulouse-Lautrec, Paul Follot, Eugène Grasset, George Lepape, Georges Barbier, Augustin Hanicotte, Paul Berthon, Charles Martin, Charles Gillot, Edith Breary Dawson-Robinson, Jessie King en vele anderen. Tezamen zorgden zij ervoor dat de grafische affichekunst een hoogwaardige kunstvorm werd. De tentoonstelling is te zien tot en met 30 juni 2024.

9. Roelant Savery's Wonderlijke Wereld | Mauritshuis

Roelant Savery (1576-1639) was een pionier op vele gebieden en introduceerde tal van nieuwe thema's in de Nederlandse schilderkunst. Hij maakte het eerste Nederlandse bloemstilleven en was dé schilder van de legendarische (uitgestorven) dodo. Ook was hij de eerste kunstenaar die buiten op straat gewone mensen tekende. Zijn geschilderde landschappen zijn vaak sprookjesachtig, met antieke ruïnes en wonderlijke vergezichten. En op zijn 'dierstukken' staan, zitten en liggen zóveel dieren dat 'overvol' een understatement is. De tentoonstelling Roelant Savery's Wonderlijke Wereld laat u kennismaken met deze 'alleskunner in de kunst' aan de hand van ruim 40 schilderijen en tekeningen uit eigen collectie en vele buitenlandse bruiklenen. De tentoonstelling is te zien tot en met 20 mei.

10. Het leven van Van Gogh in Nuenen | Van Gogh Village Museum Nuenen

De Nuenense periode is voor Vincent van Goghvan doorslaggevend belang. Deze periode heeft zelfs grote invloed op wat hij in Frankrijk schilderde. Deze vaste tentoonstelling gaat over het leven van Vincent in Nuenen. De spanningen thuis, de tragische relatie met zijn buurvrouw: het sterkt hem in zijn vastberadenheid kunstenaar te zijn. Hij geeft ook les, en nodigt vrienden uit in Nuenen. Hij wandelt veel en waar hij iets ziet, trekt hij met zijn voet een streep in het zand. Om later, bij beter licht, met een schetsboek terug te komen. Vincent besluit in Nuenen een groot groepsportret te maken. Nuenen was daarvoor de ideale omgeving: De omgeving kende grote armoede en hij schildert en schetst hardwerkende wevers, landarbeiders en boeren. Mensen in het veld, details buiten, en binnen. Ondanks tegenslag zet hij door en maakt hij honderden tekeningen en schilderijen als voorstudies. Het zal leiden tot zijn eerste meesterwerk De aardappeleters.

Op vakantie genieten van prachtige kunst in de mooiste musea?

Bekijk alle kunstreizen

Meer reisverhalen

Er valt de komende tijd heel veel te ontdekken in de Nederlandse musea. Deze selectie is slechts een greep uit een overweldigende keuze.