050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Ecuador
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
Reisboek Ecuador

Praktische informatie Ecuador

Algemene informatie Ecuador

HoofdstadQuito
StaatsvormRepubliek
Oppervlakte257.217 km²
Aantal inwonersca. 16.904.867
Bevolkingsdichtheidca. 65,7 per km²
Officiële taalSpaans
ReligiesRooms-katholiek 95%, overig 5%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Ecuador verblijft u meestal in in middenklassehotels en lodges. De accommodaties kunnen onderling verschillen. Bij de keuze van de accommodaties letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Bij elke reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Op onze Ecuador-reizen overnacht u soms ook in lodges midden in de natuur, bijvoorbeeld in nationale parken. Reizen naar verre bestemmingen brengt soms kleine ongemakken met zich mee. Op tropische bestemmingen is de vochtige warmte een ideale plaats voor ongedierte, mogelijk ook op uw kamer. Een klamboe meenemen om u te beschermen tegen muggen is niet nodig. Het kan voorkomen dat er tijdelijk geen elektriciteit of (warm) water is of dat uw mobiele telefoon geen bereik heeft. Deze kleine ongemakken worden ruimschoots gecompenseerd door de bijzondere ervaring.

Bagage

Voor al onze vliegreizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Ecuador is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Ecuador

De hotels in Ecuador hebben een netspanning van meestal 110 volt, maar het kan overal sterk wisselen. Een adapter is dus aan te raden. Een universele verloopstekker is noodzakelijk.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. In Ecuador ontvangt u soms korting op de entreegelden van bijvoorbeeld musea als u 60 of 65 jaar of ouder bent. We raden u daarom aan een kopie van uw paspoort mee te nemen als dit voor u geldt. Ook studenten krijgen geregeld korting. Mocht dit van toepassing zijn, neem dan uw studentenpas mee.

Eten en drinken in Ecuador

Bekende drankjes in Ecuador zijn onder andere verse sappen, canelazo (aguardiente met suiker en kaneelwater) en het Ecuadoraanse bier. Bier is overal verkrijgbaar: het nationale bier van Ecuador is één van de betere in Zuid-Amerika. Lokale wijn is af te raden tenzij van Argentijnse of Chileense afkomst. Een van de grote verrassingen van de tropen is het gevarieerde aanbod van onbekende groente- en fruitsoorten. Vooral het grote aanbod aan vruchten is overweldigend en bijna overal kan voor een luttel bedrag een milkshake met vers fruit worden genuttigd. Let wel op dat er geen lokaal water voor wordt gebruikt! Ook wordt er vers en gezond vruchtensap gedronken van tropische vruchten als papaja, mango en naranjilla.

In Ecuador eet men voornamelijk veel rijst, aardappelen, pasta, kip en koolsoorten. Ecuadoranen eten altijd soep bij hun maaltijd. Bekende gerechten zijn Arroz con Pollo - rijst met kip, Lomo saltado - in ui en tomaat gebakken rundvlees met rijst en Churrasco - rundvlees met spiegelei, maar er zijn ook meer typische en voor ons bijzondere gerechten zoals varkensvlees van het spit, ceviche (soort soep van rauwe vis of garnalen) en natuurlijk de Andes-delicatesse: de cavia! Andere typische gerechten uit Ecuador zijn 'tamaeles', in een blad gewikkeld gestoomd deeg van maïs- of tarwemeel en gevuld met vlees of kip,en 'empanadas de morocho', gebakken pasteitjes van maïsmeel gevuld met varkensvlees en opgediend met hete saus. De kust biedt een grote verscheidenheid aan visgerechten.U zult merken dat gerechten vaak opgediend worden met ‘chifles’: gefrituurde bananenchips, popcorn en geroosterde maiskorrels.

Specialiteiten uit Ecuador

Caldo
Een soep die vaak op de markt is te vinden en voornamelijk als ontbijt wordt geserveerd. Caldo de Gallina (kippensoep) is de meest populaire soep. Wilt u eens wat anders proberen dan kippensoep, probeer dan Caldo de Patas; deze soep is gemaakt van gekookte hoeven van veedieren…

Ceviche
Een gerecht met verschillende soorten rauwe vis gemarineerd in citroen, chili en ui. Vaak koud geserveerd met maïs en zoete aardappel

Cuy
Cavia, de specialiteit van Ecuador. Dit wordt gezien als een waar feestmaal. Probeer deze ergens te eten waar ze op traditionele wijze bereid wordt. Ecuadoranen eten behalve de botten alles op. Krijgt u het niet helemaal op, biedt dan wat aan een Ecuadoraan aan en u hebt een vriend erbij!

Lapingachos
Gebakken aardappel-kaas pannenkoekjes

Seco
stoofpot, meestal met vlees en geserveerd met rijst

Tortillas de maiz
Heerlijke gebakken maïs pannenkoeken

Yaguarlocro
Aardappelsoep met stukjes bloedworst. Als u liever geen bloedworst in uw soep wilt zien drijven, bestel dan locro de papas, dan krijgt u deze aardappelsoep met maïs, avocado en kaas.

Encebollado
Vissoep uit de kust met vis (vaak tonijn), yucca, tomaten, rode ui en koriander.

Feestdagen in Ecuador

• 1 januari: Nieuwjaarsdag
• februari / maart: carnaval
• maart / april: Pasen
• 1 mei: dag van de arbeid
• 24 mei: Batalla del Pinchincha
• 24 juni: Inti Raymi
• 24 juli: geboortedag van Simon de Bolívar
• 10 augustus: onafhankelijkheidsdag
• 9 oktober: onafhankelijkheid van Guayaquil
• 12 oktober: Dia de la Raza
• 1 en 2 november: Allerheiligen en Allerzielen
• 24 en 25 december: Kerstmis

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In sommige landen, zoals in Ecuador, heerst echter een uitgesproken fooiencultuur. Bij kleine restaurants is het gebruikelijk om 10% van het totaalbedrag achter te laten als fooi. Bij luxere restaurants is de fooi vaak opgenomen bij de rekening.

Fotograferen

Fotograferen in andere culturen kan soms voor verrassingen zorgen. Let echter wel op of fotograferen wel is toegestaan op de plek waar u een foto wilt maken. Het kan namelijk voorkomen dat het verboden is om bepaalde dieren, mensen of gebouwen te fotograferen. Zo mag u meestal geen foto’s maken van militaire installaties, luchthaven, regeringsgebouwen, grensovergangen en andere veiligheidsgevoelige objecten. Vraag daarnaast altijd om toestemming in woord of gebaar als u een persoon op de foto wilt zetten. Sommige mensen willen ook alleen tegen betaling op de foto.

Geldzaken / valuta in Ecuador

De nationale munteenheid was de Sucre (Waarde € 1, = 36.332 Sucre), maar sinds september 2000 is de munteenheid van Ecuador niet meer de Sucre, maar de Amerikaanse dollar (Waarde € 1,- = $ 1.13. Koers april 2019).

In vrijwel alle grote steden is het mogelijk te pinnen met uw Nederlandse bankpas. Op de geldautomaten is met een sticker aangegeven welke kaarten u kunt gebruiken.

Gezondheid

Zonnebrand
In Ecuador is de zon erg sterk, zelfs op een bewolkte dag. Het is erg belangrijk hier rekening mee te houden en voldoende zonnebrandcrème mee te nemen met een hoge factor.

Muggenwerend middel
Vooral in de Amazone en aan de kust komen muggen voor. Het is daarom verstandig een muggenwerend middel mee te nemen op uw reis naar Ecuador.

Medische reisverzekering Galapagoseilanden
Vanaf 12 september 2018 zijn reizigers verplicht om bij aankomst op de Galapagoseilanden een geldige medische reisverzekering te hebben.

Hoogteverschil

In Ecuador vertoeft u tijdens een deel van de reis op een hoogte rondom 3.000 meter. Ondanks het feit dat wij zorgen voor voldoende comfort zou u hier last van kunnen ondervinden. Als u ademhalingsproblemen of hartaandoeningen heeft, raden wij u aan uw huisarts te raadplegen voordat u een reis naar Ecuador boekt. Zorg voor voldoende hydratatie wanneer u op een grote hoogte verblijft.

Kledingadvies

Wij raden aan om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen op uw reis naar Ecuador. ’s Nachts kan het in de hooglanden flink afkoelen, terwijl het overdag juist erg warm kan zijn. Voor wanneer u de bergen in gaat is het verstandig om een extra jas, een vest en een sjaal mee te nemen. Het is tevens verstandig regenkleding mee te nemen. Er kan altijd een bui vallen (meestal in de middag). Voor het verblijf in de Amazone is het aan te raden om een lange broek en shirt met lange mouwen mee te nemen voor ’s avonds. Zowel hier als aan de kust is het erg warm en klam. Neem dus ook luchtige kleding mee.

Milieu

Alleen natuurlijke zonnebrand op de Galapagoseilanden
Denkt u eraan dat als u uw reis verlengt naar de Galapagoseilanden, u in een beschermd gebied terechtkomt. Het is belangrijk dat als u hier gaat zwemmen of snorkelen, u een natuurlijke zonnebrandcrème draagt, zonder giftige en chemische stoffen, om zo geen schade toe te brengen aan het ecosysteem.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Ecuador en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Ecuador. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen

In Ecuador is men erg vriendelijk en gaat men vrij formeel met elkaar om. Dit geldt met name in de hooglanden. Aan de kust is de sfeer juist wat losser en informeler. Mensen zijn er over het algemeen niet heel direct en zullen u niet snel een negatief antwoord durven geven. De inheemse bevolking is wat meer schuchter en zal u niet snel benaderen. Houd er rekening mee dat de meeste toeristen gezien worden als Amerikanen en dat Ecuadoranen die deze taal machtig zijn, graag Engels met u willen spreken.

Openingstijden

Winkels
In de grotere steden zijn winkelcentra zeven dagen per week de hele dag geopend. In de kleine dorpen zal dit voornamelijk overdag zijn en niet op zondag. Er zijn dan soms wel wat kleine winkeltjes met wat etenswaar geopend.

Banken
Banken zijn tijdens werkdagen alleen op beperkte uren per dag geopend. Enkele banken zijn open op zaterdag. De meeste gebouwen zijn gesloten op zondag, behalve de toeristische attracties.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Ecuador heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken.

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

Uw reisleider is een Ecuadoraan die goed Nederlands spreekt. Hij is speciaal opgeleid in Ecuador en mag na een verplichte vierjarige studie officieel als gids optreden (behalve in bepaalde nationale parken, in de Amazone en op Galapagoseilanden). Uw reisleider is dus tevens uw gids in grotere steden als Quito en Cuenca.

Roken

In Ecuador is het verboden te roken in openbare gelegenheden. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Sanitair

In Ecuador vindt u veelal westerse toiletten. U wordt verzocht geen toiletpapier in de toiletpot te gooien omdat de rioleringsbuizen daar niet op gemaakt zijn. In de toiletruimte staat altijd een afvalemmer waar u het toiletpapier in kunt gooien. Openbare toiletten kunnen nog wel eens wat aan hygiëne te wensen overlaten. Het is verstandig zelf wat toiletpapier bij de hand hebben tijdens een stop onderweg, aangezien dit niet altijd aanwezig is.

Souvenirs

U kunt van alles in Ecuador kopen. Zorgt u er dus voor dat uw koffer op de heenreis niet al te vol zit, want terug zult u daar zeker spijt van krijgen. Op de vele leuke, kleine marktjes vindt u onder andere handgeweven poncho’s, truien en handschoenen, carnavalsmaskers, siervoorwerpen, halskettingen en ga zo maar door. De kleurrijke markten treft u op vele plaatsen en zijn een lust voor het oog.

Taal

De officiële taal van Ecuador is Spaans, maar de verschillende indianengroepen spreken echter nog vaak het Quichua, de moedertaal van de Inca's. Pas in het midden van de jaren '60 van de vorige eeuw werd er een tweetalig onderwijsprogramma gestart voor de indianen en sindsdien is het analfabetisme van 44 naar 12 á 14% gedaald. De meeste Ecuadorianen spreken eigenlijk nog maar weinig Engels en om het land en volk goed te leren kennen raden we u aan om, al zijn het maar een paar woorden, Spaans te leren.

Telefoon, internet en post

In bijna elk hotel en veel restaurants is er wifi te vinden. In de meer afgelegen gebieden zal het bereik minder zijn en is de wifi niet altijd even stabiel. Met wifi en whatsapp of Skype kunt u gratis naar Nederland bellen. Opgestuurde post komt niet altijd aan in Nederland, wilt u graag iets posten, doe dit dan op het postkantoor. Houd er hoe dan ook rekening mee dat de post weken onderweg kan zijn.

Tijdverschil

Tijdens onze zomertijd is het in Ecuador 6 uur vroeger. Op de Galápagoseilanden is dit verschil dan 7 uur. Tijdens onze wintertijd is het in Ecuador 7 uur vroeger. Op de Galápagoseilanden is dit verschil 8 uur vroeger.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Ecuador is er een verhoogd risico op (sub)tropische ziekte(s), en daarom worden er inentingen en voorzorgsmaatregelen aanbevolen. Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of de plaatselijke GGD. Wilt u een compleet overzicht van de gebieden en beschermende maatregelen? Kijk dan op gezondopreis.nl of lcr.nl.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Ecuador hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. In Ecuador kunnen deze touringcars, naar Nederlandse maatstaven, eenvoudiger zijn. U moet dan met minder voorzieningen genoegen nemen. De wegen in Ecuador zijn over het algemeen heel goed. Sommige kleinere wegen verkeren in minder goede conditie. Soms laten de verkeersomstandigheden het niet toe om veilige fotostops te maken. Dit wordt steeds met voorzorg ter plekke bekeken. In bergachtige gebieden waarin veel vermogen van de motor wordt gevraagd, functioneert de airconditioning soms niet optimaal.

Water (drinkwater)

Het kraanwater is in Ecuador niet drinkbaar, maar overal is drinkwater in flessen te koop. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is en wanneer u op grote hoogten verblijft, moet u veel blijven drinken.