050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Ghana
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
Reisgids Ghana

Praktische informatie Ghana

Algemene informatie Ghana

HoofdstadAccra
StaatsvormRepubliek
Oppervlakte238.533 km²
Aantal inwonersca. 29.340.248
Bevolkingsdichtheidca. 100 per km²
Officiële taalEngels
Religieschristendom 71,2%, islam 17,6%, traditionele religies 5,2%, atheïst 5,2%, anders 0,8%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Ghana verblijft u in goede toeristenklassehotels en lodges. Niet alle accommodaties beschikken over een lift. De kamers zijn voorzien van een badkamer met een bad en/of een douche en een toilet. In een enkel geval kan he zijn dat u de badkamer moet delen. Houdt u er rekening mee dat er op afgelegen plekken geen internet beschikbaar kan zijn en dat wifi soms alleen in de gemeenschappelijke ruimtes toegankelijk is.

Bagage

Voor onze reizen geldt dat u in de buitenlandse touringcar één stuk bagage per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij. Voor de eventuele binnenlandse vluchten kunnen weer afwijkende regels gelden.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Ghana is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Ghana

Alle stopcontacten in Ghana leveren een standaard netspanning (voltage) van 230V met een frequentie van 50Hz. In Ghana zijn stekkers en stopcontacten van type D & G in gebruik. U heeft een universele wereldstekker nodig.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen naar Ghana zijn de entreegelden voor de forten, excursies en boottochten die omschreven zijn in het programma inclusief. U hoeft in dat geval dus niet meer ter plekke te betalen. De eventuele extra excursies kunt u ter plekke aan de reisleider betalen in euro's, dollars of de lokale valuta. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over.

Eten en drinken in Ghana

De Ghanese keuken is niet heel gevarieerd en de gerechten zijn simpel. Wel is de Ghanese keuken pittig gekruid. Als u niet echt van pittig eten houdt, vertel de kok dan dat u helemaal geen peper wilt. Een beetje peper bestaat in Ghana niet. Vis en kip worden in bijna alle gerechten verwerkt. Jollof-rijst is een bekend gerecht in heel West-Afrika en dus ook in Ghana. De rijst wordt gekookt in tomatensaus/soep waarbij groente worden toegevoegd. Daarnaast wordt het ook vaak met kip geserveerd, maar u kunt dit ook makkelijk als een vegetarisch gerecht eten. Een ander populair rijstgerecht is waakye met bonen en spaghetti. U kunt waakye vaak kopen in chop bars (kleine restaurantjes) op straat, en het is erg lekker. U kunt het met of zonder vlees (of ei) bestellen en het wordt vaak geserveerd op een plantain (bakbanaan) blad. Een van de andere okale specialiteiten is fufu, een stevig deeggerecht waarin bakbananen, cassava of yams verwerkt worden. Vaak wordt hier een pindasaus overheen gegoten en krijgt u er soep bij geserveerd. Gebakken bananen wordt overigens ook los verkocht: het is een gerecht dat door veel Ghanezen als fast food wordt gegeten op straat. Bier is de meest genuttigde alcoholische drank, maar de verse fruitsappen zijn minstens zo lekker. Ook kokoswater wordt veel gedronken.

Feestdagen in Ghana

• 1 januari : Nieuwjaarsdag
• 6 maart : Nationale onafhankelijkheidsdag
• 1 mei : may day
• 4 juni : Revolution Day
• 1 juli : Republic Day
• 6 december : Farmer’s day
• 25 december : eerste kerstdag
• 26 december : tweede kerstdag

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In sommige landen heerst echter een uitgesproken fooiencultuur. In Ghana is het gebruikelijk om een fooi te geven. Bij goede service geeft men circa 5-10% fooi. Om het geven van fooien geen terugkerend dilemma te laten worden, werken reisleiders vaak met een centrale fooienpot. Met vragen over de fooienpot kunt u terecht bij uw reisleider die u ook altijd inzicht kan geven in de uitgegeven bedragen.

Fotograferen

Fotograferen in andere culturen kan soms voor verrassingen zorgen. Het fotograferen van openbare gebouwen en plaatsen is verboden zonder toelating van de lokale autoriteiten. Vraag de voorafgaandelijke toestemming aan elke personen die u wil fotograferen. Daarnaast dient u rekening te houden met andere reacties als u foto’s maakt van verboden objecten als luchthavens, vliegtuigen en militaire locaties. Doordat het juridisch systeem afwijkend is, kan dit zeer kwalijke gevolgen met zich meebrengen. Houdt u er ook rekening mee dat in Ghana (haast) geen (vervangings-)materialen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s verkrijgbaar zijn. Zorg ervoor dat u genoeg (reserve)materiaal bij u heeft!

Geldzaken / valuta in Ghana

De nationale munteenheid van Ghana is de Cedi. Opgedeeld in honderd pesewa. Het geld komt in briefjes van één, vijf, tien, twintig en vijftig cedi en munten van één, vijf, tien, twintig en vijftig pesewa en één cedi. Deze munt is in Europa niet of nauwelijks te krijgen, u zult dus lokaal moeten wisselen of pinnen. Alle banken in Ghana hebben pinautomaten door het hele land. Met name in de steden zijn pinautomaten talrijk. Op het platteland kan geld pinnen lastig zijn. De meeste pinautomaten in Ghana accepteren alleen VISA-credit cards. De bank Standard Chartered is de uitzondering daar kunt u ook met Mastercard en met bankpassen met het Maestro-logo pinnen. Deze bank is echter alleen niet op elke straathoek te vinden. De aanschaf van een VISA-credit card is aan te raden. Daarnaast is het handig om contant geld mee (euro’s of Amerikaanse dollars).

Let op: Fraude met credit cards en bankpassen komt veelvuldig voor in Ghana. Betaal in winkels dus liever met cash en zorg dat u pint bij automaten die niet beschadigd zijn. Scherm ook altijd uw pincode af en check regelmatig uw saldo, zodat u snel alarm kunt slaan als er iets niet klopt.

Kledingadvies voor Ghana

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. Daarnaast zijn goede wandelschoenen en slippers/sandalen ook handig mee te nemen. Qua kleding is adviseren wij luchtige kleding (katoen en linnen). Bij bezoek aan een moskee moeten de schouders en de knieën bedekt zijn, zowel voor mannen als voor vrouwen. Absoluut noodzakelijk zijn een zonnebril, (zonne)hoed of pet en goede zonnebrandcrème.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Ghana en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Ghana. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen in Ghana

In de omgang met Ghanezen is te merken dat er verschillen zijn met de gewoonten van Nederlanders. Zo is het belangrijk om goed op het gebruik van de rechterhand te letten. Eten doet u met de rechterhand en de linkerhand gebruikt u op het toilet. Het is dan ook absoluut ongepast om voorwerpen te overhandigen of aan te pakken met de linkerhand. Als u meer formele ontmoetingen heeft, zowel zakelijk als privé, is een uitgebreide voorstelronde heel normaal, waarbij van alle betrokkenen uitgebreide kwalificaties worden meegedeeld. Ghanezen dragen vrijwel nooit korte broeken en ze proberen ondanks soms grote armoede, goed gekleed door het leven te gaan. Ze begrijpen niet dat Europeanen met hun welvaart soms zo slecht verzorgd zijn. Leeftijdsverschillen bepalen een groot deel van de sociale afstand tussen personen. In het algemeen is een jonger iemand dienstbaar aan een ouder iemand. Heel bijzonder is de zogenaamde Ghanaian handshake. Mensen begroeten elkaar of nemen afscheid door de middenvingers flink tegen elkaar te drukken en dat te laten 'klikken' tegen de handpalm. De Ghanezen vinden het prachtig als u dit van ze overneemt. Ghanezen maken een 'Tsssss'-geluid, om iemands aandacht te trekken of om iemand te helpen. Indien u bijvoorbeeld de verkeerde kant oploopt, nadat men u de weg heeft verteld, probeert men u met een Tssss weer op het goede pad te brengen.

Openingstijden

De meeste banken en winkels zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van circa 08.00 uur tot 18.30 uur en op zaterdagochtend van 08.00 uur tot 13.00 uur. Op zondag zijn deze gesloten. Grotere winkels zijn soms 7 dagen in de week open.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Ghana heeft u geldige grensdocumenten en een visum nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken.

Visum
Voor Ghana heeft u een visum nodig. De kosten voor dit visum zijn niet bij de reissom inbegrepen.

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele privéreizen worden begeleid door een privéchauffeur en soms door één of meerdere lokale gidsen. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

Het roken is in Ghana slechts toegestaan in de plaatsen die daartoe worden aangeduid. In het algemeen wordt het roken sociaal afgekeurd.

Sanitair

In alle hotels zijn westerse toiletten aanwezig. Het kan voorkomen tijdens een toiletstop er alleen hurktoiletten aanwezig zijn. Tijdens lange rijdagen kan het voorkomen dat er geen toiletten aanwezig zijn. U moet dan gebruik maken van de vrije natuur.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar naar douane.nl.

Taal

In Ghana is Engels de officiële taal. Daarnaast zijn er meer dan 70 regionale talen en dialecten.

Telefoon, internet en post

Op de meeste plaatsen is er telefoonconnectie met uw mobiel telefoon. In de natuurparken is dit soms moeilijker. Ook is het afhankelijk van uw telefoonabonnement. In de meeste hotels kunt u ook gebruik maken van de telefoon van de receptie, tegen een betaling natuurlijk. De meeste hotels hebben een wifi-verbinding. Houd er rekening mee dat deze langzamer is dan wat u thuis gewend bent. Soms kunt u tegen betaling gebruik maken van deze service, soms is deze service gratis.

Tijdverschil

In Ghana is het één uur vroeger dan in Nederland tijdens onze winter. In onze zomertijd, tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober, is het in Ghana twee uur vroeger.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Ghana is er een verhoogd risico op (sub)tropische ziekte(s), en daarom worden er inentingen en voorzorgsmaatregelen aanbevolen. Daarnaast bent u verplicht u te laten inenten tegen gele koorts. Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of de plaatselijke GGD. Wilt u een compleet overzicht van de gebieden en beschermende maatregelen? Kijk dan op gezondopreisl.nl of lcr.nl.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Ghana hoge eisen aan de touringcars, minibussen, 4-wheel drives en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. In Ghana kunnen deze vervoersmiddelen, naar Nederlandse/westerse maatstaven, echter eenvoudig zijn. U moet dan met minder voorzieningen genoegen nemen.

De kwaliteit van de wegen in Ghana is anders dan wij gewend zijn. Het wegennet van Ghana bestaat voor een groot deel uit (soms moeilijk begaanbare) gravelwegen. Houd er dus rekening mee dat de wegen niet altijd even goed zijn en dat dit vaak tot oponthoud leidt. De reisdagen zijn vaak lang en de te rijden afstanden groot. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat de reis een erg intensief karakter heeft en dat er soms weinig gestopt kan worden onderweg. Een flexibele houding is vereist.

Water (drinkwater)

Het drinkwater in Ghana is van andere kwaliteit dan wij gewend zijn, daarom wordt aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen. U kunt deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.