050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Suriname
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
suriname.jpg

Praktische informatie Suriname

Algemene informatie Suriname

HoofdstadParamaribo
StaatsvormPresidentiële republiek
Oppervlakte163.820 km²
Aantal inwonersca. 609.569
Bevolkingsdichtheidca. 3,7 per km²
Officiële taalNederlands
ReligiesHindoeïstisch 27,4%, islamitisch 19,6%, katholiek 22,8%, protestants 25,2%, natuurreligies 5%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Suriname verblijft u meestal in toeristenklassehotels of middenklassehotels. Deze hotels kunnen per land en onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Bij elke reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Tijdens de overnachtingen in lodges langs het kustgebied en in het binnenland zijn de kamers voorzien van klamboes, deze dienen om de muskieten buiten te houden. De gids geeft dan ook de nodige informatie over hoe deze klamboes gebruikt moeten worden. Tijdens binnenlandse overnachtingen proberen we de gasten zo veel als mogelijk te voorzien van kamers met een eigen bad en een toilet, maar dit is niet altijd mogelijk waardoor er gebruik wordt gemaakt van gemeenschappelijke sanitaire faciliteiten. Het kan ook voorkomen dat er tijdelijk geen elektriciteit of (warm) water is of dat uw mobiele telefoon geen bereik heeft. Deze kleine ongemakken, die overigens zelden voorkomen, worden ruimschoots gecompenseerd door de bijzondere ervaring.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij. Voor de eventuele binnenlandse vluchten kunnen weer afwijkende regels gelden. Voor de overnachtingen buiten Paramaribo zijn slappe weekendtassen handig. De koffers worden dan achtergelaten in het hotel in Paramaribo.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Suriname is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Suriname

De netspanning in Suriname is 110 volt. Meestal levert dit geen problemen op, maar het kan wel langer duren voordat uw apparatuur is opgeladen. De stopcontacten kunnen per plek verschillen, neem daarom een wereldstekker mee op uw reis naar Suriname.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen naar Suriname zijn de entreegelden voor de in het programma vermelde excursies bij de reissom inbegrepen.

Eten en drinken in Suriname

De diversiteit van de Surinaamse bevolking is terug te vinden in de Surinaamse keuken. De hindoestaanse, creoolse (of Afrikaanse), Javaanse, Chinese, Portugese, joodse én Nederlandse keukens zijn harmonieus met elkaar gecombineerd tot typisch Surinaamse gerechten. Hierdoor kent Suriname typische en ongeëvenaarde gerechten als roti, hete kip, pom, saoto en moksie metie: exotisch klinkende namen voor ovenschotels, soep, vis-, kip- en rundvleesgerechten en noedels. Hoe goed de Surinaamse keuken is, blijkt uit een van de favoriete uitdrukkingen van de Surinamers: ‘Als de maag vol is, is het hart gelukkig’.

Feestdagen in Suriname

Onderstaande nationale feestdagen zijn een vrije dag in Suriname.

• 1 januari: nieuwjaar
• januari/februari: Chinees Nieuwjaar
• 25 februari: dag van de revolutie (dag van bevrijding en vernieuwing)
• februari/maart: Holi Phagwa
• maart/april: Goede Vrijdag en Pasen (twee dagen)
• 1 mei: dag van de arbeid
• 1 juli: Keti Koti
• 9 augustus: dag der Inheemsen
• 9 augustus: dag der Javaanse Immigratie
• 10 oktober: dag van de Marrons
• oktober/november: Divali
• 25 november: Srefidensi (Onafhankelijkheidsdag)
• 25 en 26 december: Kerstmis (twee dagen)

De Ramadan (de vastenmaand), het Offerfeest en het Suikerfeest zijn belangrijke islamitische feestdagen. De feesten vallen ieder jaar op wisselende data. De Ramadanperiode wordt vastgesteld aan de hand van maanstanden. De Ramadan wordt afgesloten door het Suikerfeest en het Offerfeest valt zeventig dagen na het eind van de Ramadan.

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In Suriname heerst een uitgesproken fooiencultuur. Er wordt in Suriname daarom vaak gewerkt met een fooienpot. Er wordt 35 euro per persoon verzameld, dit zorgt ervoor dat u uw gehele reis niet meer op het geven van fooien hoeft te letten. Het geld uit de fooienpot wordt verdeeld over de chauffeurs, de bootsmannen, de lokale gidsen, de kok en de schoonmaakgroepen. Alleen het personeel in het hotel in Paramaribo wordt niet meegenomen in deze fooiverdeling. Met vragen over de fooienpot kunt u terecht bij uw reisleider die u ook altijd inzicht kan geven in de uitgegeven bedragen. Als u in een restaurant gaat eten in Paramaribo is het gebruikelijk dat u 10% van de rekening als fooi achterlaat.

Fotograferen

Fotograferen in andere culturen kan soms voor verrassingen zorgen. Het is handig om in Suriname eerst toestemming te vragen voor het fotograferen van mensen. Niet een ieder vindt het leuk om zonder toestemming gefotografeerd te worden. Daarnaast dient u rekening te houden met andere reacties als u foto’s maakt van verboden objecten als luchthavens, vliegtuigen en militaire locaties. Doordat het juridisch systeem afwijkend is, kan dit kwalijke gevolgen met zich meebrengen. Houdt u er ook rekening mee dat in buiten Paramaribo geen (vervangings)materialen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s verkrijgbaar zijn.

Geldzaken / valuta in Suriname

In Paramaribo kunt u met uw pinpas met Maestro-logo bij pinautomaten geld pinnen en zelfs in winkels te betalen. Buiten Paramaribo zijn pinautomaten amper te vinden. Voor bestemmingen buiten Europa geldt dat sommige bankpassen geblokkeerd zijn. Controleer bij uw bank of u uw kaart voor gebruik in Suriname moet activeren. Daarnaast worden diverse creditcards in hotels, restaurants en winkels geaccepteerd en kunt u vaak ook tegen betaling met een creditcard pinnen. Denk eraan dat u altijd een creditcard moet gebruiken als u een auto wilt huren. Als u met uw creditcard in Suriname betaalt, komen er bankkosten erbij. U kunt ook geld wisselen bij banken, in sommige hotels, of bij een wisselkantoor een ‘cambio’. De wisselkoersen in hotels zijn over het algemeen ongunstig.

Wij adviseren u om euro’s vanuit Nederland mee te nemen in contanten. Dit is vooral handig voor het betalen van de optionele excursies. Dit is voordeliger dan wanneer u ter plaatse moet pinnen.

Kledingadvies voor Suriname

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. Denkt u eraan dat het ’s nachts flink af kan koelen en dat de dagen fris kunnen beginnen. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal en ook in Suriname regent het wel eens.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Suriname en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Suriname. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Openingstijden

Winkels:
Winkels zijn geopend van 8.00 uur tot 16.00 uur in de binnenstad van Paramaribo. De winkels in de Shopping centers zijn open tot 21.00 uur. De supermarkten zijn open tot ongeveer 21.00 uur.

Banken:
De banken en overheidsinstanties zijn geopend van 07.30 uur tot 14.00 uur.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Suriname heeft u geldige grensdocumenten en een e- toeristenkaart nodig. De uitgebreide informatie over deze e-toeristenkaart en over welke documenten precies vereist zijn, kunt u hier bekijken.

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele reizen worden begeleid door een (privé)chauffeur en soms door één of meerdere lokale gidsen. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

In Suriname is het verboden om te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Sanitair

Er zijn in geheel Suriname weinig publieke sanitaire faciliteiten. Het gebeurt vaak dat er bij restaurants of eethuisjes gevraagd wordt om gebruik te maken van het toilet. Meestal wordt er voor het gebruik van (publieke) sanitaire faciliteiten een bijdrage van 1 à 2 Surinaamse dollars per persoon gevraagd. De reisleiders/gidsen zijn bekend met de verschillende sanitaire faciliteiten die zich onderweg bevinden en ze zullen er ook voor zorgen dat er regelmatig stops gemaakt worden zodat u even naar het gemakshuisje kunt. In extreme noodgevallen kan het met name in het binnenland voorkomen dat u gebruik moet maken van de vrije natuur.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

De officiële taal in Suriname is Nederlands. Veel mensen verstaan wel redelijk Engels, maar ze zullen niet allemaal zo snel in het Engels kunnen antwoorden.

Telefoon, internet en post

De meeste personen in Suriname maken gebruik van een mobiele telefoon. SIM-kaarten zijn gemakkelijk verkrijgbaar bij een Telesur of Digicel winkel, u moet dan wel een identiteitsbewijs kunnen laten zien.

Bellen vanuit de hotels is ook mogelijk, maar dit kan duur zijn en de kosten hiervan variëren per hotel. De hotels in Paramaribo beschikken over wifi en de toegang tot de wifi is voor de hotelgasten meestal gratis. In de binnenlanden van Suriname is wifi vaak niet aanwezig en ook is het 4G-netwerk in deze afgelegen gebieden vaak niet goed werkzaam. De Surinaamse postdienst kan traag werken, postzegels zijn te verkrijgen bij postkantoor aan het kerkplein.

Tijdverschil

In de zomertijd is het in Suriname vijf uur en in de wintertijd vier uur vroeger dan in Nederland.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Suriname is er een verhoogd risico op (sub)tropische ziekte(s), en daarom worden er inentingen en voorzorgsmaatregelen aanbevolen. Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of de plaatselijke GGD. Wilt u een compleet overzicht van de gebieden en beschermende maatregelen? Kijk dan op gezondopreisl.nl of lcr.nl.

Vervoer / wegen

Voor het toeristisch vervoer in Suriname wordt er gebruik gemaakt van Toyota Coaster bussen, Toyota Noah/Hiace bussen of vergelijkbare voertuigen afhankelijk van de grote van de groep. Deze bussen zijn kleiner dan de Europese touringcars en beschikken niet over de luxe zoals een toilet en een tv. Ze beschikken wel over airconditioning en zijn in goede staat.

De wegen langs het kustgebied van Suriname zijn meestal verharde wegen en zijn in goede staat. De wegen in het binnenland zijn vaak in een wat slechtere staat of onverhard. Voor koffiepauzes en sanitaire stops moet soms worden geïmproviseerd.

Water (drinkwater)

Het drinkwater in Suriname is van goede kwaliteit, maar toch wordt aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen. U kunt deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.