050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Malta
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
malta.jpg

Praktische informatie Malta

Algemene informatie Malta

HoofdstadValletta
StaatsvormRepubliek
Oppervlakte316 km²
Aantal inwonersca. 457.267
Bevolkingsdichtheidca. 1.447 per km²
Officiële taalMaltees, Engels
ReligiesRooms-Katholiek (98%)


Accommodaties

Tijdens uw vakantie op Malta verblijft u meestal in een toeristenklassehotel of een middenklassehotels. De hotels liggen meestal centraal in Sliema, dichtbij St.Julians en aan zee. In de buurt zijn vele restaurants en barretjes en een supermarkt. Voor de deur is een bushalte met bussen naar Valletta en andere plaatsen. Het centrum van Sliema is op loopafstand. Bij elke Malta-reis op deze website vindt u meer informatie over het hotel, waar u tijdens uw vakantie meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in de hotel bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Audiosysteem

Op onze groepsreizen op Malta wordt meestal het audiosysteem gebruikt. Bij dit systeem heeft elke reiziger een koptelefoon en een klein zenderkastje, en de reisleider en/of gids een microfoontje. Daardoor kunt u de reisleider tijdens stadswandelingen en rondleidingen uitstekend horen, ook bij geluidsoverlast door bijvoorbeeld passerend verkeer en in het openbaar vervoer. Ook heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken. Kortom: het audiosysteem biedt u comfort en persoonlijke vrijheid.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Malta is het noodzakelijk dat u over een goede gees-telijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de TMalta-reizen veel gewandeld worden en geregeld zitten er ook trappen bij of hellende, ongelijke straatjes. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit op Malta

De netspanning op Malta bedraagt 220-240 volt. Malta hanteert echter een afwijkend (Engels) type stopcontact, daarom is het dus aan te bevelen een wereldstekker mee te nemen. In de winkels zijn ook zogenaamde driepootstekkers te koop. Op de meeste hotelkamers is er een Europees stopcontact.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. In de meeste musea op Malta krijgt u seniorenkorting als u 65 jaar of ouder bent. We raden u daarom aan een kopie van uw paspoort mee te nemen als dit voor u van toepassing is.

Eten en drinken op Malta

In de hotels op Malta heeft u de keuze tussen Engels of een continentaal ontbijt. Het prijspeil voor eten en drinken buiten de deur is erg wisselend. De goedkope restaurants serveren vaak grote porties, de wat duurdere restaurants geven kleinere hoeveelheden. Toch ligt het prijspeil beduidend lager dan in Nederland. Een cappuccino kost bijvoorbeeld tussen € 1.50 en € 2.50, een kleine snack, zoals bijvoorbeeld een cheesecake (pastizzi), kost circa 40 eurocent.

De Maltese keuken is het resultaat van een lange relatie tussen de eilandbewoners en de vele indringers die de Maltese eilanden door de eeuwen heen hebben veroverd. Dit ‘huwelijk van smaken' heeft Malta een zeer diverse mix van verschillende mediterrane keukens opgeleverd. De traditionele Maltese keuken is vrij eenvoudig van aard, gebaseerd op de seizoenen en vol met smaken en kleuren die horen bij een mediterraan eiland. Probeer eens ‘lampuki pie’ (vistaart), een stoofschotel met konijn, ‘bragioli’ (varkensvlees gevuld met rundvlees en olijven), ‘kapunata’ (de Maltese versie van ratatouille) en ‘aljotta', een vissoep. De snacks die u echt moet proberen, zijn ‘ħobż biż-żejt’ (rond brood gedoopt in olijfolie, ingesmeerd met rijpe tomaten en gevuld met een mengeling van tonijn, ui, knoflook, tomaten en kappertjes) en ‘pastizzi’ (bladerdeeg gevuld met ricotta of erwtenpuree). Tegenwoordig staat op veel menukaarten een Maltese Platter met bigilla, maltese crackers, brood, geitenkaas, olijven, Maltese worstjes en zongedroogde tomaten. Het is een soort Maltese antipasta.

Feestdagen op Malta

• 1 januari: Nieuwjaarsdag
• 10 februari: Feest van de Schipbreuk van Paulus
• 19 maart: St.Jozef
• 31 maart: Vrijheidsdag
• maart/april: Goede Vrijdag en Pasen
• 1 mei: dag van de Arbeid
• 7 juni: 'Sette Giugno' (herdenking ongeregeldheden van 7 juni 1919)
• 29 juni: feest van Sint-Petrus en Paulus
• 15 augustus: Maria Hemelvaart
• 8 september: de Overwinning op de Turken (1565)
• 21 september: Onafhankelijkheidsdag
• 8 december: Maria Onbevlekte Ontvangenis
• 13 december: dag van de republiek
• 24 december: kerstavond
• 25 december: Kerstmis
• 31 december: oudjaar

De musea die vallen onder Heritage Malta zijn gesloten op 24, 25 en 31 december, 1 januari en Goede Vrijdag. Particuliere musea zijn op de meeste feestdagen de gehele dag gesloten of in de middag gesloten. De meeste kerken zijn op religieuze feestdagen alleen voor de dienst geopend.

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. Ook op Malta is dat het geval. Als u tevreden bent over de service kunt u tussen de 5 en 10% fooi achterlaten voor de bediening.

Geldzaken / valuta op Malta

Sinds 2008 heeft Malta de euro. Met uw pinpas met Maestro-logo kunt u bij pinautomaten geld pinnen en zelfs in de meeste winkels betalen. Op Malta zijn veel pinautomaten te vinden, waar u met uw kaart geld kunt opnemen. In hotels, restaurants en winkels kunt u vaak ook tegen betaling met een creditcard pinnen. Denk eraan dat u altijd een creditcard moet gebruiken als u een auto wilt huren.

Kledingadvies voor Malta

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. Ook in een over het algemeen warm(er) land als Malta, moet u er rekening mee houden dat het in voor- en naseizoen
’s avonds kan afkoelen en dat de dagen fris kunnen beginnen. Ook kan er wel eens een buitje vallen. De airconditioning in touringcars en in gebouwen vraagt soms om een extra vest of sjaal. Bij bezoeken aan de meeste kerken is het vereist om de schouders en vaak ook de knieën te bedekken. Het dragen van zonnepetten en hoeden is ook niet toegestaan in kerken.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Malta en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Malta. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen op Malta

De meeste Maltezen zijn makkelijk in de omgang en spreken Engels. Ze zijn zeer hulpvaardig.

Openingstijden

Winkels
De kleine winkels zijn vanwege de siësta geopend tussen 9.00 uur en 12.00 uur en tussen 16.00 uur en 19.00 uur. De grotere winkels zijn doorlopend geopend. De meeste winkels zijn gesloten op zondag. Sommige restaurants zijn alleen voor diner na 18.00 uur geopend.

Banken
De banken hebben een beperkte openingstijd en zijn meestal alleen in de ochtend geopend en op zondag gesloten.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Malta heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken.

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Hier vindt u meer informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

Roken

In Malta is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Sanitair

In Malta vinden we in het algemeen normale toiletten. Soms geeft het doorspoelen problemen vanwege de lage waterdruk.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Malta is bekend om het prachtige glas en het zilver filigranenwerk, terwijl u op Gozo het mooiste kant vindt. Op dit eiland vindt u ook veel handgebreide truien en vesten. Een echte Maltese delicatesse is de likeur van de cactusvrucht. Johannesbrood Likeur, granaatappellikeur, olijfolie jam van de cactusvrucht en nougat zijn bekende producten op Malta. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl en vwa.nl/kenjegrenzen.



Taal

Het Maltees en het Engels zijn beide officiële talen op Malta. Het Maltees is voor 80% een Arabische taal. Het wordt geschreven met een uitgebreid en aangepast Latijns schrift. Met Engels komt u gemakkelijk uit de voeten. Veel Maltezen spreken ook Italiaans.

Telefoon, internet en post

De telefooncellen op Malta zijn verouderd en meestal niet meer in gebruik. De Maltezen gebruiken hun mobiele telefoons. In het hotel kunt u telefoneren, maar de kosten zijn daar hoger. In veel hotels is in de openbare ruimtes (zoals de receptie) gratis wifi aanwezig, zo ook in de meeste restaurants en bars en veel openbare gelegenheden. Voor wifi op de hotelkamer moet vaak extra betaald worden, maar dit geld niet voor alle hotels. De kwaliteit is niet altijd goed. Postzegels zijn te koop bij de postkantoren en bij de souvenirwinkels die ansichtkaarten verkopen. Vaak ook bij de receptie van het hotel. De post van Malta arriveert na vier tot zeven dagen in Nederland.

Tijdverschil

Er is geen tijdverschil tussen Malta en Nederland.

Vervoer / wegen

We stellen ook op Malta hoge eisen aan de touringcars, minibussen en huurauto’s die we inzetten op onze reizen. Het kan op Malta voorkomen dat de touringcars, naar Nederlandse maatstaven, eenvoudiger zijn of dat de beenruimte te wensen overlaat. U moet dus soms met minder voorzieningen genoegen nemen.

In het Maltese verkeer houdt men links. Let daarop bij het oversteken van de weg. Veel automobilisten respecteren zebrapaden en stoplichten, maar dit geldt helaas niet voor iedereen. We raden af fietsen te huren, want er zijn weinig fietspaden en het overige verkeer houdt geen rekening met fietsers. De meeste wegen zijn goed, slechts een enkele weg laat wat te wensen over. Door verkeersdrukte kunnen kleine afstanden langere tijd in beslag nemen.

Water (drinkwater)

Het leidingwater op Malta is in principe drinkbaar, maar het wordt via de ontziltingsinstallaties op het eiland gewonnen en is daarom nogal zout en smaakt naar chloor. We raden u dan ook aan om flessen water te kopen om te drinken. Voor tandenpoetsen kunt u gewoon de kraan gebruiken. U kunt flessen (mineraal)water overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken