050 - 3 123 123
U bent hier: Home | Namibië

Praktische informatie Namibië

Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Namibië verblijft u meestal in toeristenklasse- of middenklassehotels en lodges. Tijdens de reis komt u op afgelegen plaatsen. Hier is er vaak weinig keuze in hotels en/of lodges en de accommodaties zijn veelal kleinschalig. Ze hebben verschillende kamertypes, waardoor het kan voorkomen dat niet iedereen van het reisgezelschap in hetzelfde kamertype verblijft. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten.

In Namibië overnachten u soms soms ook in (tented) lodges, bungalows, resorts of in zogenaamde ‘bushhotels’. Deze accommodaties liggen vaak midden in de natuur, bijvoorbeeld in nationale parken. Hierdoor kan het voorkomen dat klein ongedierte (hagedisjes of duizendpoten) uw kamer bezoekt, dat er tijdelijk geen elektriciteit of (warm) water is of dat uw mobiele telefoon geen bereik heeft. In de resorts en lodges in de bush kan de badkamer ook anders zijn dan u gewend bent, bijvoorbeeld een buitenbadkamer met soms een ‘bucket shower’. In Namibië is het droog en water is er schaars. U zult gevraagd worden om zuinig met water te zijn. Ook wifi of een 4G-netwerk zijn in deze natuurrijke accommodaties slechts bij zeer hoge uitzondering beschikbaar. Al deze kleine ongemakken worden ruimschoots gecompenseerd door de bijzondere ervaring.

Bij elke Namibië-reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één stuk bagage per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij. Voor de eventuele binnenlandse vluchten kunnen weer afwijkende regels gelden. Kofferservice is in de accommodaties vaak aanwezig.

In Namibië reist u veelal over onverharde zand- en gravelwegen. Hierdoor is er een grote kans dat uw koffer beschadigt of vol komt te zitten met stof. Daarom is het aan te raden om voor uw reis naar Namibië een oude koffer of een zachte weekendtas mee te nemen die tegen stof en een stootje bestand is.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Namibië is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit

De netspanning in Namibië bedraagt 240 volt. U heeft voor uw reis naar Namibië een wereldstekker nodig. U kunt uw apparatuur in alle hotels en lodges opladen.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Afhankelijk van het programma kan het zijn dat de entreegelden voor de nationale parken wel inclusief zijn. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over.

Eten en drinken

Het ontbijt wordt geserveerd tussen 06.00 uur en 10.00 uur en bestaat vaak uit een klein buffet. Het kan per hotel verschillen hoe uitgebreid dit buffet is. De lunch wordt gegeten tussen 12.00 uur en 14.00 uur, maar is vaak niet inbegrepen bij u reis. Het diner wordt geserveerd tussen 19.00 uur en 22.00 uur en bestaat vaak uit een buffet. U kunt ook een restaurantje opzoeken in de stad. Bij toeristische plaatsen is het belangrijk om van tevoren te reserveren.

Net als in veel andere Afrikaanse landen zijn vlees, vis, maïs, rijst en groentestoofpotten ook in Namibië populaire gerechten. Ook kunt u in Namibië veel westerse gerechten te krijgen en door het Duitse verleden ook desserts als bijvoorbeeld Apfelstrüdel. Fruit is in Namibië duur omdat het geïmporteerd moet worden. Zowel non-alcoholische drankjes als alcoholische drankjes zijn hier goed te verkrijgen. Mahango, Tambo en Mushokolo zijn bekende lokale bieren zijn.

Het prijspeil van Namibië ligt gelijk aan of iets lager dan dat van Nederland. Voor een kop koffie moet u bijvoorbeeld rekenen op 1 tot 2 euro, voor een glas wijn betaalt u 2 tot 4 euro en voor een biertje 2 euro. Een lunch kost tussen de 5 en 8 euro en voor een 3-gangerdiner moet u rekenen op 12 tot 18 euro per persoon. De prijzen in de hotels zijn vaak iets hoger, en het prijspeil in de afgelegen lodges in natuurparken kunnen ook iets hoger zijn.

Feestdagen

Naast de christelijke feestdagen kent Namibië de volgende feestdagen:

1 januari: nieuwjaar
21 maart: Onafhankelijkheidsdag
1 mei: dag van de arbeid
4 mei: Cassinga-dag
26 augustus: dag van de helden (Maherero)
10 december: dag van de mensenrechten
26 december: familiedag

Winkels zijn op 25 december gesloten.

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In Namibië is het gebruikelijk om een fooi te geven aan kamermeisjes, chauffeurs, gidsen en bagagekruiers. Daarnaast wordt altijd een fooi van 10% verwacht voor de bediening in restaurants. In sommige gevallen, vooral als u met een groep eet, wordt de fooi al opgeteld bij de rekening. Kijk daarom altijd goed op de rekening om te voorkomen dat u een dubbele fooi geeft. Om het geven van fooien geen terugkerend dilemma te laten worden, werken reisleiders in Namibië vaak met een centrale fooienpot. Met vragen over de fooienpot kunt u terecht bij uw reisleider die u ook altijd inzicht kan geven in de uitgegeven bedragen.

Fotograferen

Fotograferen in Namibië is door de aanwezigheid van de prachtige flora en fauna een feest. De zonsopkomst of zonsondergang boven de zandduinen van de Sossuvlei moet u vastleggen op de gevoelige plaat! Wel moet u er rekening mee houden dat niet alle mensen het op prijs stellen om gefotografeerd te worden. Een verzoek in woord of gebaar voordat u iemand fotografeert wordt zeer op prijs gesteld. Daarnaast dient u rekening te houden met andere reacties als u foto’s maakt van verboden objecten als luchthavens, politieagenten, vliegtuigen en militaire locaties. Doordat het juridisch systeem afwijkend is, kan dit zeer kwalijke gevolgen met zich meebrengen. Houdt u er ook rekening mee dat in Namibië buiten de grotere steden (vervangings)materialen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s amper verkrijgbaar zijn.

Geldzaken / valuta

De munteenheid van Namibië is de Namibische dollar (N$). U kunt in Namibië zowel betalen met de Namibische dollar als de Zuid-Afrikaanse rand (ZAR). De waarde van de Namibische dollar loopt 1:1 gelijk met de Zuid-Afrikaanse rand. In Zimbabwe kunt u met uw pinpas met VISA en Mastercard-logo bij pinautomaten geld pinnen en zelfs in winkels te betalen. Pinpassen met het Maestro-logo worden niet overal in Afrika geaccepteerd. Houd er ook rekening mee dat pinautomaten alleen in de grotere steden in Namibië te vinden zijn. Controleer ook bij uw bank of uw bankkaart voor gebruik in Namibië geactiveerd moet worden. Denk eraan dat u altijd een creditcard moet gebruiken als u een auto wilt huren.

Bij het pinnen van geld moet u nooit hulp accepteren van andere personen. Als een persoon u wil helpen, annuleer dan uw transactie en neem uw pinpas terug. U kunt het beste melden bij uw reisleider dat u wilt pinnen. Pinnen in een groep is over het algemeen de veiligste optie.

U kunt ook geld wisselen bij banken en in sommige hotels. De wisselkoersen in hotels zijn over het algemeen ongunstig. Bij het wisselen van geld is het nodig om uw paspoort te laten zien. We adviseren u om voor enkele dagen geld in kleine hoeveelheden te pinnen en om daarnaast, voor ‘noodgevallen’, euro’s of Amerikaanse dollar in contanten mee te nemen. Zorg dat u uw Namibische dollars op maakt voor u het land verlaat: banken en wisselbureaus accepteren dit geld niet graag.

Kledingadvies

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. In Afrika is het de gouden regel om kleding bij de hand te houden voor alle vier de verschillende seizoenen. De dagen kunnen soms fris beginnen, zeker wanneer u rond zonsopkomst een game drive maakt. En ook ’s avonds koelt het afhankelijk van het seizoen snel af. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal en ook in Namibië regent het wel eens.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Namibië en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Namibië. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen

U wordt ter plaatste door uw reisleider geïnformeerd over de omgangsvormen die gelden in Namibië.

Openingstijden

Winkels:
Winkels zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 08.00 uur tot 17.00 uur en op zaterdag van 09.00 tot 13.00 uur. Winkelcentra zijn vaak elke dag geopend van 08.00 uur tot 20.00 uur of 22.00 uur.

Banken:
Banken zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 09.00 uur tot 15.30 en op zaterdag van 09.00 uur tot 11.00 uur.

Openbare Gebouwen:
Andere openbare gebouwen zijn geopend van maandag tot en met zaterdag van 08.00 uur of 09.00 uur tot 17.00 uur.

Paspoort en visum

Voor een reis naar Namibië heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken. Denkt u hierbij ook aan eventuele doorreislanden (Zuid-Afrika en Botswana)!

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele reizen worden soms begeleid door één of meerdere lokale gidsen. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

In Namibië is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. Ook binnen 20 meter van een ingang van een openbaar gebouw is het verboden om te roken. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Sanitair

Toiletstoppen zijn in Namibië door de grote afstanden, de reistijd en de kwaliteit van wegen lastig in te plannen. Daarom moet u soms gebruik maken van de natuur als openbaar toilet. Toiletten zijn over het algemeen iets minder modern en minder schoon dan in het westen. Het gebruik van openbare toiletten is over het algemeen gratis, maar op sommige plekken verwacht men wel een kleine fooi. Het is altijd handig om wat toiletpapier bij u te dragen in uw handbagage.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

De voertaal in Namibië is Engels, maar er wordt ook veel Afrikaans gesproken. Andere talen die worden gesproken zijn Duits, Bama, Herero, Himba en Damara.

Telefoon, internet en post

Telefoneren van Namibië naar Nederland is erg duur. Er is een beperkt aantal telefooncellen te vinden in de grote steden en de kosten voor bellen vanuit het hotel kunnen flink oplopen. U kunt voor uw mobiel overal een MTC kaarten en mobiele data kopen.

Er is niet overal de mogelijkheid om contact te maken met wifi. Wanneer dat wel lukt dan is de verbinding vaak slecht en duurt het laden lang.

U kunt bij de meeste toeristische winkel postzegels aanschaffen. Een kaart doet er een week tot een maand over om in Nederland aan te komen. U kunt uw post het best afgeven bij een postkantoor in een van de steden.

Tijdverschil

Er is geen tijdverschil tussen Nederland en Namibië.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Namibië is er een verhoogd risico op malaria in de Caprivi-strip (noordoosten van het land) en daarom worden er voorzorgsmaatregelen aanbevolen. Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of de plaatselijke GGD. Wilt u een compleet overzicht van de gebieden en beschermende maatregelen? Kijk dan op gezondopreisl.nl of lcr.nl.

Veiligheid

Namibië is over het algemeen een zeer veilig land, maar toch raden wij u aan om tijdens uw vakantie zorgvuldig om te gaan met uw persoonlijke eigendommen als portemonnees, paspoorten, camera’s en sieraden. U bent als toerist herkenbaar en in alle vakantielanden daardoor een potentieel doelwit voor zakkenrollers. U kunt daarom het beste slechts kleine hoeveelheden cash geld pinnen, uw pinpas gescheiden bewaren van uw contante geld en waardevolle zaken in het hotel(kluisje) achterlaten of op uw lichaam in dragen.

Wees wel altijd alert wanneer u gaat pinnen. Accepteer nooit hulp accepteren van andere personen. Als een persoon u wilt helpen, annuleer dan uw transactie en neem uw pinpas terug. U kunt het beste melden bij uw reisleider dat u wilt pinnen. Pinnen in een groep is in het algemeen de veiligste optie.

U kunt in Namibië in de steden en langs de wegen soms bedelaars tegenkomen. U kunt het beste geen geld geven aan bedelaars en kinderen op straat, omdat dit het bedelen versterkt en de bedelaars agressief en veeleisend maakt.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Namibië hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. Soms kunnen deze vervoersmiddelen, naar Nederlandse maatstaven, eenvoudiger zijn. U moet dan met minder voorzieningen genoegen nemen.

De kwaliteit van de wegen is in Namibië anders dan u gewend bent. Namibië is een van de minst bevolkte landen ter wereld en het wegennet bestaat voor 80% uit (overigens goed begaanbare) gravelwegen. De te rijden afstanden zijn door de uitgestrektheid van het land groot. Door de kwaliteit van het wegennet en het feit dat op de meeste gravelwegen de maximumsnelheid 70 kilometer per uur is, kunnen kleine afstanden toch meerdere uren in beslag nemen. Houdt hierbij ook rekening wanneer u met een huurauto in Namibië op pad gaat! Voor koffiepauzes en sanitaire stops moet soms worden geïmproviseerd.

Water (drinkwater)

Het drinkwater in Namibië is van goede kwaliteit, maar toch wordt aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen. Op afgelegen plaatsen komt het water uit een bron of rivier en bevat het daardoor veel zouten, kalk en mineralen. Flessen mineraalwater kunt u overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.