050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
U reist in goed gezelschap
Veel tevreden reizigers

Kilts, clans & whisky

Reisleidster Astrid:
‘Intrigerende Schotse koningshuizen, rondzwervende Keltische monniken, de ongrijpbare Nessie, waterkelpies (watergeesten) en Haggis. Schotland is rijk aan verhalen en ik vertel ze u graag! Ze horen immers thuis in het overweldigende, ongerepte Schotse landschap.

Een landschap dat me nog steeds op het puntje van mijn stoel laat zitten, zeker als we de Roads to the Isles (Skye) volgen of de woeste (sneeuw)bergen van de Cairngorms zien. De fjordachtige firths en spiegelende lochs, de weidse glens en de mysterieuze heide- en veenhellingen vormen het betoverende decor van deze reis.

Blauwbeschilderde Picten, Scoten, maar ook Romeinen en Vikingen lieten zich hier zien. En namen als MacBeth, Braveheart en Mary Stuart spreken nog altijd tot de verbeelding. Kilts, doedelzakmuziek en heldenbloed van McDonalds, McGregors en Campbells kleurden eens de Highlands. Kastelen, kathedralen en de Schotse kirk (kerk) zijn doortrokken van legenden en het bruisende Edinburgh en de kunststad Glasgow staan bol van historie, maar bieden ook ontspanning en vertier. Zij laten u eveneens kennismaken met de humorvolle, gastvrije en vrijheidminnende Schot van vandaag. Raak geïnspireerd door dit magische land en laat u meeslepen op deze afwisselende reis. See you in bonnie Scotland!’

Inspirerende foto's van deze reis
Reisleidster Wendy maakte met haar gasten de reis Hoogtepunten Schotland en legde de indrukwekkende cultuur en natuur vast op prachtige foto's. Bekijk een verzameling van de mooiste foto's die Wendy tijdens de reis maakte, in haar fotoalbum van Schotland!

Pluspunten
rechtstreekse vluchten KLM
ferry Armadale (Skye) – Mallaig
toeristenklassehotels
9x (Schots) ontbijt en 9x diner
whiskyproeverij
audiosysteem
beste SRC-reisleider
bijdrage aan SRC-bos via Trees for All
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Edinburgh, Glasgow en Durham
Isle of Skye en Loch Ness
Hadrian’s Wall en Scone Palace
St Andrews en Dundee
Dunkeld en Blair Castle
Rosslyn Chapel en Cawdor Castle
Glencoe en Inveraray
katoenspinnerij New Lanark
Old Town en Royal Mile in Edinburgh
Reisleidster Astrid
SRC-reisleidster sinds 1996
Deze reis is zo afwisselend! Elke dag geniet u van een andere, schitterende omgeving. Door de vele verhalen komt de rijke Schotse geschiedenis tot leven!
Ontmoet onze beste reisleiders in Groot-Brittannië
SRC -reisleidster Adriënne
Reisleidster sinds 2006
Reisleidster Astrid
Reisleidster sinds 1996
SRC-reisleider Cees
Reisleider sinds 1999
SRC-reisleidster Domitilla
Reisleidster sinds 2013
SRC-reisleidster Léonie
Reisleidster sinds 2002

De reis in het kort

Vlucht Amsterdam – Newcastle en Rosslyn Chapel
Edinburgh: Old en New Town
Scone Palace, historisch St Andrews en scheepswerf Dundee
Bezoek Dunkeld, Blair Castle en whiskyproeverij
Great Glen en Cawdor Castle
Het eiland Skye
Tranendal Glen Coe en kasteel Inveraray
Glasgow
New Lanark en Hadrian’s Wall
Durham en vlucht Newscastle – Amsterdam

Reisbeschrijving

dag 1: Amsterdam – Newcastle

We vliegen van Amsterdam naar Engeland. Na aankomst op de luchthaven van Newcastle rijden we door het prachtige Northumberland National Park naar de grensovergang bij Carter Bar. Even buiten Edinburgh bezoeken we in Roslin de Rosslyn Chapel. De kapel schittert in de Da Vince Code van Dan Brown: volgens de legende is deze kapel door de Tempeliers gebruikt om de Heilige Graal in te verbergen. In de kerk zijn talloze mysterieuze en cryptische aanwijzingen te vinden die hier naar zouden verwijzen. We verblijven drie nachten in Dunkeld. (ca. 270 km)

dag 2: Edinburgh: Old en New Town

Via de beroemde Forth Bridge rijden we naar Edinburgh, dat vanwege zijn culturele rijkdom ook wel het Athene van het noorden wordt genoemd. Na een stadsrondrit door de New Town ontdekken we tijdens een wandeling de middeleeuwse Old Town, die grotendeels langs de Royal Mile loopt, van Edinburgh Castle naar Holyrood Palace. De middag is ter vrije besteding. U kunt bijvoorbeeld naar Edinburgh Castle gaan, waar de Schotse kroonjuwelen en de Stone of Destiny, de kroningssteen van de Schotse koningen, worden tentoongesteld. Ook de National Gallery en het Royal Museum of Scotland zijn aanraders. (ca. 200 km)

dag 3: Scone Palace, St Andrews en Dundee

Ten noorden van Perth bezoeken we Scone Palace: het prachtige kroningspaleis van onder anderen Macbeth en Robert the Bruce. Na ons bezoek rijden we naar het charmante St Andrews, dat aan de Schotse Noordzeekust ligt. Het prachtige middeleeuwse centrum van dit stadje bestaat uit een reeks smalle straatjes en steegjes, die we te voet verkennen. Ook wandelen we langs het imposante kasteel. Aan de monding van de Tay ligt Dundee, waar in 1901 de Discovery werd gebouwd. Dit is het schip waarmee kapitein Scott en zijn bemanning op Zuidpoolexpeditie gingen. Tijdens een multimediale tour horen we mooie verhalen over ontdekkingen en ontberingen. (ca. 180 km)

dag 4: Dunkeld, Blair Castle en whisky

Tussen de heuvels ligt aan de oevers van de Tay het charmante dorpje Dunkeld, dat wordt gedomineerd door de majestueuze kathedraal. We zien de vrolijk gekleurde little houses uit het begin van de 18e eeuw. We vervolgen onze weg naar Blair Castle: de oude zetel van de hertogen en graven van Atholl en de thuisbasis van Europa’s laatste overgebleven privéleger, de Atholl Highlanders. Speyside is een van de beroemdste whiskygebieden van Schotland. In de rivier Spey stroomt kristalhelder water, dat nodig is voor de bereiding van whisky. We bezoeken een whiskystokerij in het stroomgebied van de Spey. Hier proeven we een wee dram, oftewel een glas whisky. Ons hotel voor de komende nacht staat in Strathpeffer. (ca. 190 km)

dag 5: Great Glen en Cawdor Castle

We rijden langs de plek waar de laatste veldslag op het eiland Groot-Brittannië werd gevochten: de slag bij Culloden. Deze veldslag tussen de Jacobieten en het Huis van Hannover heeft grote invloed gehad op de geschiedenis van Schotland. We bezoeken Cawdor Castle, waar we de prachtige 15e-eeuwse woontoren zien. Ook maken we een wandeling door de fraai aangelegde kasteeltuinen. We vervolgen onze weg door de Schotse hooglanden. De enorme Great Glen snijdt door de Hooglanden, van Inverness naar Fort William. De vallei bestaat uit vier lochs, die met elkaar verbonden worden door het Caledonian Canal. Het beroemdste meer is natuurlijk Loch Ness, waar het bijbehorende monster de gemoederen nog steeds bezighoudt. We rijden naar het eiland Skye voor onze overnachting. (ca. 210 km)

dag 6: Het eiland Skye

Skye is het op een na grootste Schotse eiland. Het wordt nog steeds bezongen als toevluchtsoord van Bonnie Prince Charlie, nadat hij in 1746 de slag van Culloden had verloren. We zien de onregelmatige pieken van de Cullin Hills en bezoeken Portree, de grootste plaats van het eiland. Ook genieten we van de vergezichten vanaf het schiereiland Trotternish. De ferry brengt ons terug naar het vasteland. We overnachten in de omgeving van Ballachulish. (ca. 235 km)

dag 7: Tranendal Glen Coe en kasteel Inveraray

Letterlijk betekent Glen Coe tranendal. In deze schitterende vallei werd de MacDonald-clan in 1692 afgeslacht door de Campbells. Het robuuste landschap van de Highlands vormt het spectaculaire decor van Inveraray Castle. Het kasteel heeft een sprookjesachtige façade en ook het interieur is betoverend! Na dit bezoek maken we een mooie rit door het rustieke landschap en zien we Loch Lomond. We verblijven twee nachten nabij Glasgow. (ca. 225 km)

dag 8: Glasgow

Tijdens een rondrit in de stad van architect Charles Rennie Mackintosh, zien we onder andere de gotische kathedraal. De middag is ter vrije besteding. Bezoekt u een van de vele musea? Zo kunt u bijvoorbeeld naar het Kelvingrove Art Gallery and Museum, een van de meest populaire musea in Schotland. De collectie bestaat uit maar liefst 8.000 voorwerpen, waaronder schilderijen uit de Nederlandse Gouden Eeuw en de Haagse school. Ook vindt u hier veel kunst van de Glasgow Boys, een groep Schotse impressionisten. U kunt ook een bezoekje brengen aan Princes Square. In dit winkelcentrum vindt u niet alleen luxe winkels, het gebouw in art nouveaustijl is ook zeer de moeite waard. In de prachtige Willow Tea Rooms kunt in stijl genieten van een kopje thee. (ca. 30 km)

dag 9: New Lanark en Hadrian’s Wall

Tijdens een bezoek aan New Lanark, een prachtig gerestaureerde katoenspinnerij, waant u zich in vroegere tijden. New Lanark verwierf bekendheid toen de filantroop Robert Owen de spinnerij leidde aan het begin van de 19e eeuw. Met zijn maatschappelijke opvattingen over degelijke woningen, gratis gezondheidszorg en het afschaffen van kinderarbeid liep hij decennia op zijn tijd vooruit. Ten noorden van Carlisle zien we Hadrian’s Wall, de Romeinse verdedigingsmuur uit het jaar 122 die de noordgrens van het Romeinse keizerrijk markeerde. We overnachten in Washington. (ca. 270 km)

dag 10: Durham en Newscastle – Amsterdam

We rijden naar Durham, een van de mooiste plaatsen van Engeland, en zien het historische centrum en de beroemde kathedraal. In de middag gaan we naar de luchthaven van Newcastle voor de terugvlucht naar Nederland. (ca. 60 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. In de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt echter dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. Het kan dan zijn dat u de kosten voor de excursie direct na uw (online) reservering via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen dient te betalen. In andere gevallen betaalt u ter plaatse aan de reisleider. Per excursie staat vermeld welke werkwijze gevolgd wordt.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Vluchtschema
KLM

Amsterdam - Newcastle08:40 - 08:55 uur
Newcastle - Amsterdam17:30 - 19:55 uur

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotels

Hieronder vindt u informatie over de hotels, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in andere, gelijkwaardige hotels. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Dunkeld House Hotel in Dunkeld, Groot-Brittannië
Hotel Dunkeld House - Dunkeld
Dit hotel ligt in Dunkeld, op een terrein van ruim 100 hectare op het platteland van Perthshire. Het hotel is voorzien van een restaurant, een bar en een wellnesscentrum. Er is een lift aanwezig en u kunt gratis gebruikmaken van wifi. De hotelkamers beschikken over een tv, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad of een douche en een toilet.

Bekijk de website van Dunkeld House Hotel
Ben Wyvis Hotel
Hotel Ben Wyvis - Strathpeffer
In een schitterende bosrijke omgeving ligt het Ben Wyvis Hotel. Het hotel is gehuisvest in een traditioneel Victoriaans landhuis, maar is voorzien van alle moderne gemakken. De omringende tuinen bieden een oase van rust! Als u een 1-persoonskamer heeft geboekt, krijgt u een 2-persoonskamer voor alleengebruik.

Bekijk de website van Ben Wyvis Hotel
Lovat Arms Hotel Beauly, Groot-Brittannië
Hotel Lovat Arms - Beauly
In het hart van de Schotse Hooglanden verblijft u in het historische Beauly in Hotel Lovat Arms. Het hotel beschikt over een lift, een gezellige brasserie en een bar, waar u na een mooie reisdag terecht kunt voor een heerlijke Schotse whisky. De kamers hebben een klassieke inrichting en bieden alles voor een comfortabel verblijf; een tv, gratis koffie- en theefaciliteiten, gratis wifi en een badkamer met een douche en een toilet

Bekijk de website van Hotel Lovat Arms
The Kings Arms Hotel
Hotel Kings Arms - Isle of Skye
Het Kings Arms Hotel is de perfecte uitvalsbasis voor een dag op het eiland Skye. Het hotel ligt nabij de Skye-brug op twee minuten wandelen van het strand. Het hotel beschikt over een lift, een restaurant en gratis wifi in de openbare ruimtes. De kamers beschikken over koffie -en theefaciliteiten, een tv en een badkamer met een douche, en toilet en een föhn.

Bekijk de website van The Kings Arms Hotel
Ben Nevis Hotel
Hotel Ben Nevis - Fort William
Het Ben Nevis hotel heeft kamers in twee verschillende gebouwen. De kamers zijn eenvoudig, maar van alle benodigde faciliteiten voorzien. ’s Avonds kunt u in de gezellige bar terecht voor een drankje. Het hotel beschikt ook over een binnenzwembad.

Bekijk de website van Ben Nevis
Golden Jubilee Hotel
Hotel Golden Jubilee - Glasgow
Aan de oevers van de rivier de Clyde ligt het moderne Golden Jubilee Hotel. Het hotel beschikt over tal van faciliteiten, waaronder een restaurant, een spa en een binnenzwembad. Er is een lift aanwezig in het hotel. Alle kamers beschikken over een tv, gratis wifi, airconditioning, koffie -en theefaciliteiten en een badkamer met een douche en een toilet.

Bekijk de website van Golden Jubilee Hotel
Holiday Inn Washington
Hotel Holiday Inn Washington - Washington
Het Holiday Inn hotel ligt tussen Durham en Newcastle en beschikt over een lift en een gezellige bar/lounge, waar het heerlijk vertoeven is. De ruim opgezette kamers met een moderne inrichting beschikken over een tv, gratis wifi, airconditioning, koffie -en theefaciliteiten en een badkamer met een douche, een toilet en een föhn.

Bekijk de website van Holiday Inn

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Schipholhotel A4
Hotel Van der Valk Schiphol A4 - Hoofddorp
Begin uitgerust aan uw vakantie en reserveer een overnachting voor en/of na uw vakantie, voor een aantrekkelijke prijs! Hotel Schiphol A4 is een comfortabel 4-sterrenhotel met uitstekende kamers. Het hotel ligt op slechts 10 kilometer van Schiphol. Tussen 6.00 uur en 23.40 uur gaat er een shuttlebus van en naar de luchthaven. Als u buiten deze tijden reist, kunt u gebruikmaken van de nachtshuttleservice (tegen betaling). U kunt uw auto maximaal 31 dagen parkeren bij het hotel. Mocht u de prijs willen weten voor een overnachting zonder parkeren, neemt u dan contact met ons op. Ter plaatse dient u de city tax te betalen.

Bekijk de website van Schiphol Hotel A4

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Geweldig mooie reis door Schotland. Zowel historisch, cultureel als qua natuur. De reisleidster vertelde prachtig mooie verhalen over de historie van het land. Het was muisstil in de bus. Kortom deze reis was één groot feest!
Beoordeling reisleider: 9
Beoordeling reis: 9
Een geweldige reis gehad met SRC door het prachtige Schotland met overweldigende natuur, mooie kastelen, fijne mensen, uitstekende reisleidster en chauffeur, goede hotels en fijn reisgezelschap. Voor herhaling vatbaar!
Beoordeling reisleider: 10
Beoordeling reis: 9
Het was voor mij en mijn dochter de eerste keer dat we mee gingen op een georganiseerde reis; we vonden het top!
Beoordeling reisleider: 10
Beoordeling reis: 9
10 dagen geen regen in Schotland! Dat heeft vanzelfsprekend bijgedragen tot een onvergetelijke reis, maar met deze reisleider was dat ook met Schots weer zeker gelukt.
Beoordeling reisleider: 10
Beoordeling reis: 9
Het was een super mooie reis. Mede door de goede begeleiding en alle verhalen die de reisleidster vertelde over de geschiedenis van Schotland.
Beoordeling reisleider: 10
Beoordeling reis: 10
Geweldig mooie reis door Schotland. Zowel historisch, cultureel als qua natuur. De reisleidster vertelde prachtig mooie verhalen over de historie van het land. Het was muisstil in de bus. Kortom het was één groot feest deze reis!
Beoordeling reisleider: 9
Beoordeling reis: 9
Een geweldige reis gehad met SRC door het prachtige Schotland met overweldigende natuur, mooie kastelen, fijne mensen, uitstekende reisleidster en chauffeur, goede hotels en fijn reisgezelschap. Voor herhaling vatbaar!
Beoordeling reisleider: 10
Beoordeling reis: 9
't Was een fantastische reis. Veel gezien en geleerd. We hadden het mooiste weer op dat moment van Schotland. Maar zoals de Schotten zelf ook zeggen: in Schotland vallen de vier seizoenen soms op één enkele dag. Dus zorg dat je niet in je t-shirt ineens een hagelbui moet doorstaan.
Beoordeling reisleider: 9
Beoordeling reis: 8
Het was een prachtige reis vol met natuur en cultuur: burchten, kastelen en buitenplaatsen, Skye, de Glen Coe-vallei enzovoort. Het tempo was goed. Enig kritiekpunt van ons geldt het gebrek aan variatie in voedsel in de verschillende hotels. Onze groep was in al zijn verscheidenheid samen op reis, met belangstelling en ook ruimte voor iedereen. Dat maakt in een roep reizen erg prettig.
Beoordeling reisleider: 8
Beoordeling reis: 8
Tien dagen geen regen in Schotland! Dat heeft vanzelfsprekend bijgedragen tot een onvergetelijke reis, maar met deze reisleider was dat ook met Schots weer zeker gelukt.
Beoordeling reisleider: 10
Beoordeling reis: 9
In alle opzichten een hele mooi reis. Prachtig landschap, alle dagen goed weer, een gezellige sfeer en een afwisselend programma.
Beoordeling reis: 8
Beoordeling reisleider: 9
Een fantastisch mooie reis! Prachtige landschappen, adembenemende uitzichten, mooie kastelen en kathedralen, goede hotels. Dit alles voorzien van zeer deskundige en interessante verhalen van onze reisleidster; dankzij de inzet, betrokkenheid en goede voorbereiding van Astrid was dit een boeiende, inspirerende en gezellige vakantie!
Beoordeling reis: 8
Beoordeling reisleider: 9
SRC biedt geen goedkope reizen, maar kwaliteit en cultuur staan hoog aangeschreven. Wij genieten ieder jaar weer van de reizen met de deskundige en leuke reisleiders.
Beoordeling reis: 8
Beoordeling reisleider: 9Reisverhalen van reizigers
Wilt u meer weten over uw vakantiebestemming? Lees dan de prachtige reisverhalen van onze reizigers. Zij schrijven over hun ervaringen en belevenissen tijdens een SRC-reis.
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek).
Maximaal 34 deelnemers (bij vertrek op 11 juni geldt maximaal 30 deelnemers).

Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.