050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | IJsland
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
ijsland.jpg

Praktische informatie IJsland

Algemene informatie IJsland

HoofdstadReykjavik
StaatsvormRepubliek
Oppervlakte103.000 km²
Aantal inwonersca. 368.792
Bevolkingsdichtheid ca. 3,3 per km²
Officiële taalIJslands
ReligiesLuthers 85%, overig (protestants, katholiek) 3%, niet godsdienstig 12%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in IJsland verblijft u meestal in toeristenklassehotels of middenklassehotels. Deze hotels kunnen per stad en streek, en onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Niet alle hotels in IJsland hebben een lift of beschikken over goedwerkende wifi. Soms wordt gebruik gemaakt van zomerhotels: scholen en internaten die tijdens de zomervakantie (begin juni tot de laatste week augustus) worden gebruikt als hotels. Deze hotels zijn eenvoudig van opzet. Bij elke IJsland-reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar IJsland is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de IJsland-reizen veel gewandeld worden over soms ongelijk terrein. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in IJsland

De netspanning in IJsland bedraagt 230 volt. U hoeft geen wereldstekker mee te nemen op reis.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. In IJsland betaalt u de meeste entreegelden contant in IJslandse kronen. In enkele gevallen zal gevraagd worden om deze in euro’s te voldoen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. Soms ontvangt u korting op de entreegelden van bijvoorbeeld musea en bezienswaardigheden als u 60 of 65 jaar of ouder bent. We raden u daarom aan een kopie van uw paspoort mee te nemen als dit voor u geldt.

Eten en drinken in IJsland

De maaltijden in IJsland zijn gericht op kwaliteit en verse ingrediënten. De pure IJslandse natuur zorgt voor gezonde voedingsmiddelen. Vers gevangen vis, vlees van vrij grazend IJslands lam, biologisch gekweekte groenten in geothermische kassen in heel IJsland: een eerlijke, pure keuken van hoge kwaliteit.

Het traditionele IJslandse ontbijt zorgt voor een goede start. Het is een lichte maaltijd en bestaat meestal uit súrmjólk (yoghurt), ontbijtgranen, brood, kaas, vlees of haring en als drank thee of koffie. De lunch, meestal beschikbaar vanaf 11.30 uur, omvat meer dan het ontbijt en bestaat vaak uit brood en soep. Af en toe wordt er ook een warme maaltijd opgediend. Het (vroege) diner, in elk geval voor 20.00 uur, bestaat meestal uit driegangen en wordt afgesloten met koffie of thee. Vaak zijn deze menu’s samengesteld op basis van seizoensgebonden ingrediënten. Ook hier ontbreekt meestal de soep niet, gevolgd door een vis- of vleesgerecht (lam, varken, kip, kalkoen en in mindere mate rund). Op tafel staat altijd een kan water. Buffetten zijn in IJsland minder gebruikelijk.

Koffie is een nationaal begrip in IJsland. Even bijkletsen met vrienden of collega’s zonder een lekkere kop koffie is ondenkbaar voor de IJslander.

Het prijspeil van IJsland ligt behoorlijk hoger dan in Nederland. Dit verschil kan oplopen tot gemiddeld 20-30%. Alcohol is er duur. Bier met een laag alcoholpercentage wordt verkocht in de supermarkt, alle andere alcoholische dranken worden verkocht in staatswinkels. Er is geen verschil tussen de hoofdstad Reykjavik en het platteland: een afgelegen hotel schroeft de prijzen soms ook behoorlijk op, omdat er in de buurt niets te krijgen is.

Feestdagen in IJsland

Naast de christelijke feestdagen zoals wij die in Nederland kennen, heeft IJsland nog de volgende feestdagen:

• 1 en 2 januari: Nieuwjaar
• Eerste donderdag na 18 april: Sumardagurinn fyrsti (eerste zomerdag)
• 1 mei: dag van de arbeid
• 17 juni: Onafhankelijkheidsdag, nationale feestdag.
• 23 juni: Jónsmessu (Sint Jan, midzomer)
• eerste weekend van augustus: bankvakantie weekend
• 25 en 26 december: Kerstmis

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In IJsland is de fooi vaak al inbegrepen bij de rekening. U hoeft dus geen fooi te geven. Maar als de bediening bijzonder vriendelijk is geweest, geeft men wel vaak wat extra voor goede service.

Fotograferen

Fotograferen in andere culturen kan soms voor verrassingen zorgen. Zo stellen niet alle mensen het op prijs gefotografeerd te worden of kunnen mensen om geld vragen voor de gemaakte foto. Daarnaast dient u rekening te houden met andere reacties als men foto’s maakt van verboden objecten als luchthavens, vliegtuigen en militaire locaties. Doordat het juridisch systeem afwijkend is, kan dit zeer kwalijke gevolgen met zich meebrengen. Houdt u er ook rekening mee dat in IJsland (vervangings-)materialen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s moeilijk verkrijgbaar zijn.

Geldzaken / valuta in IJsland

IJsland heeft als valuta de IJslandse kroon. Er zijn munten van 100, 50, 10, 5 en 1 kroon en biljetten van 5.000, 2.000, 1.000 en 500 kronen.

In IJsland kunt u met uw pinpas met Maestro-logo bij pinautomaten geld pinnen en zelfs in winkels te betalen. Houd er rekening mee dat niet in alle plaatsen een pinapparaat of bank aanwezig is. Daarnaast worden diverse creditcards in hotels, restaurants en winkels geaccepteerd, en kunt u vaak ook tegen betaling met een creditcard pinnen. Denk eraan dat u altijd een creditcard moet gebruiken als u een auto wilt huren.

U kunt beperkt geld wisselen bij banken en in sommige hotels. De wisselkoersen in hotels zijn over het algemeen ongunstig. We adviseren u om voor enkele dagen geld in kleine hoeveelheden te pinnen en om daarnaast, voor ‘noodgevallen’, euro’s in contanten mee te nemen.

Kledingadvies voor IJsland

Het weer is erg veranderlijk in IJsland. Het dragen van kleding in laagjes is het beste, waarbij een waterdichte (regen)jas en stevige wandelschoenen noodzakelijk zijn. Op koele dagen is een trui of een (fleece)vest onontbeerlijk. Vergeet op de lange zomerdagen ook uw zonnebril niet. In het vroege voorjaar zijn een sjaal, muts en handschoenen geen overbodige luxe. De wintermaanden stellen andere eisen: thermische onderkleding, tussenlagen, een wollen trui, een warme wind- en waterdichte winterjas, een warme sjaal, muts, sokken, handschoenen, stevige (wandel) schoenen of laarzen met goed profiel.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar IJsland en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in IJsland. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Openingstijden

Winkels:
Van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 18.00 uur en op zaterdag van 10.00 uur tot 13.00 uur, maar dit kan ook zo tot 16.00 uur zijn. Sommige grote supermarkten zijn in het hoogseizoen de hele week open tot 23.00 uur.

Banken:
Maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 16.00 uur.

Postkantoor:
Maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 18.00 uur.

Reisdocumenten

Voor een reis naar IJsland heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken.

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle cultuurvakanties (culturele groepsreizen) worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

Roken

In IJsland vindt men dat mensen recht hebben op schone lucht. Daarom is roken verboden in openbare gebouwen, in de horeca, op schoolpleinen, in en rondom stadions, maar bijvoorbeeld ook in gedeelde ruimtes in appartementencomplexen en hotels. Slechts enkele hotels beschikken over kamers voor rokers en enkele cafés hebben buiten rookruimten ingericht. Ook bij sommige openlucht monumenten en bezienswaardigheden is roken niet toegestaan. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Sanitair

Openbare toiletten zijn in sommige delen van IJsland niet altijd voorhanden of geopend. Ook lang niet alle touringcars beschikken over een toilet.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar naar douane.nl.

Taal

Op IJsland wordt IJslands gesproken. Met Engels kan men vrijwel overal uitstekend terecht.
Als oude kolonie van Denemarken is Deens ook nog vaak bruikbaar op IJsland.

Telefoon, internet en post

IJsland valt onder de EU-regels voor roaming. Voor de exacte kosten, raadpleeg uw provider. IJsland heeft een 4G netwerk, maar ontvangst in zeer afgelegen gebieden is niet altijd gegarandeerd. Veel hotels, restaurants en andere openbare gelegenheden bieden, al dan niet tegen kosten, wifi. Deze wifi is niet altijd even goed van kwaliteit.

Postzegels zijn te koop op postkantoren en op vrijwel elk adres waar postkaarten worden verkocht. Brievenbussen zijn herkenbaar aan hun brandweerrode kleur, waarop het logo (een posthoorn) en de naam van Pósturinn staan afgebeeld. Bij het verzenden van post kan worden gekozen voor normale post en 'priority'. Bij priority komt de post gemiddeld binnen twee tot vier werkdagen op de bestemming aan.

Tijdverschil

IJsland heeft het hele jaar door Greenwich Tijd (GMT) en heeft geen zomertijd. In de zomertijd is het in IJsland twee uur vroeger dan in Nederland, in de winter is het één uur vroeger.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar IJsland zijn geen vaccinaties of inentingen nodig.

Vervoer / wegen

We stellen ook in IJsland hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. In sommige landen kunnen deze touringcars, naar Nederlandse maatstaven, eenvoudiger zijn. U moet dan met minder voorzieningen genoegen nemen. Zo beschikken ook lang niet alle touringcars over een toilet. De infrastructuur in sommige landen laat soms te wensen over. Wegen kunnen slecht zijn, waardoor kleine afstanden meerdere uren in beslag nemen. Voor koffiepauzes en sanitaire stops moet soms worden geïmproviseerd.

Water (drinkwater)

De kwaliteit van het koude drinkwater in IJsland is erg goed door de wateraanvoer uit de bergen en van de gletsjers. Toch wordt aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen. U kunt deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. Warm kraanwater is afkomstig uit geothermische warmwaterbronnen. Hoewel het gewoon schoon water is, is het grootste nadeel ervan dat het vaak een sterke zwavellucht heeft. Het zwavel zorgt ook voor een aanslag op zilveren sieraden. Het is dus aan te raden deze af te doen voordat er contact is met warm kraanwater.