050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
U reist in goed gezelschap
Veel tevreden reizigers

De heilige Valentijn uit Italië

Door reisleidster Diane | 14-02-2018

Bliep. Ik word wakker van een appje, pak de mobiel en lees een liefdesbericht. Het is Valentijnsdag! Een dag die genoemd is naar San Valentino, de heilige Valentijn. Maar wie was deze Italiaanse Valentino dan? Ik besluit maar eens op zoek te gaan. Er blijken er maar liefst twee te zijn: de één was priester in Rome, de ander was de bisschop van Terni. En dan kan het ook nog om dezelfde persoon gaan.

Wie is toch die Valentijn?

Er is met geen enkele zekerheid te zeggen of Valentino ook daadwerkelijk heeft geleefd. In de 18e eeuw werd geopperd dat het feest voortkwam uit een Romeins vruchtbaarheidsfeest, de lupercalia. Gedurende deze plechtigheid werden de namen van ongehuwde jonge vrouwen in een grote kom gegooid en ongehuwde mannen mochten dan om de beurt een naam trekken. Tijdens het feest waren ze dan even elkaars partner.

Daarnaast doen er allerlei legenden de ronde. Volgens een daarvan zou bisschop Valentijn een heidense soldaat en een christelijke vrouw hebben getrouwd, omdat hij de liefde tussen de twee belangrijker vond dan de wetten van de Romeinse keizer. De arme Valentijn werd onmiddellijk gemarteld en onthoofd op 14 februari van een ons onbekend jaar, volgens de overlevering ergens in de 3e eeuw. Voordat het vonnis werd uitgesproken zag Valentijn kans het dochtertje van de gevangenisbewaarder een briefje toe te stoppen met de woorden: ‘Van je Valentijn’. Uit een ander verhaal blijkt dat Valentijn een blind meisje heeft genezen met een briefje met diezelfde woorden en uit dit briefje viel een gele bloem. Het blinde meisje zag het en realiseerde zich dat ze genezen was van haar blindheid.

Een wereldfeest

Maar ja, wie denkt aan deze Valentino als het Valentijnsdag is? Niet heel veel mensen. In heel Europa liggen de winkels vol met rode harten en liefdeskaarten om onze geliefde mee te verrassen. En inmiddels is deze dag, tot mijn grote verbazing, ook buiten Europa een groot liefdesfeest geworden. Zo was ik eens in het Midden-Oosten, en daar bieden restaurants bijvoorbeeld speciale Valentijnsmenu’s aan en hangen de winkels vol met grote rode pluche harten en beren die ‘I love you’ op speelse wijze moeten overbrengen. Kennelijk vinden ze het zo’n leuk feest dat het er weinig toe doet wat nu de oorsprong is en verwelkomen ze de heilige Valentijn met open armen. Wie weet ontmoet u uw Valentijn wel op een reis door Italië, of door elk willekeurig ander land!

Meer reisverhalen

Reisleidster Diane
Inmiddels is deze dag, tot mijn grote verbazing, ook buiten Europa een groot liefdesfeest geworden.