050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Die Moderne - de aanloop van de moderne kunst en het Nieuwe Bouwen

Door reisleider Johan | 05-01-2020

In een relatief korte periode aan het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw wordt er in de kunst en de architectuur naarstig gezocht naar nieuwe vormen en een nieuwe stijl. Expressionisme, impressionisme en in een korte periode de bijzondere vormen van de jugendstil / art nouveau / art deco komen dan in zwang.

Mondriaan en Klimt

De periode kan gezien worden als een zoektocht naar modernisering en wordt daarmee de basis voor wat later – vooral na de Eerste Wereldoorlog tot ontwikkeling komt als de Moderne Kunst, en Het Nieuwe Bouwen. Met een begin in ongeveer 1870/1880 en een einde in 1914 is deze periode goed in tijd te fixeren. Piet Mondriaan is een Nederlandse kunstenaar wiens professionele ontwikkeling deze periode duidelijk symboliseert. De zoektocht naar de weg om los te komen van historiserende trends van eerder in de 19e eeuw en de doorontwikkeling van de vormvervaging tijdens het impressionisme van het einde van de 19e eeuw, duurt maar kort maar levert interessante kunstwerken en architectuur op. Naast Nederland en Engeland zijn de beste voorbeelden daarvan te vinden in Duitsland. Gustav Klimt is een van de meest bekende kunstenaars uit die periode.

Hufeisensiedlung in Berlijn, Duitsland
Hufeisensiedlung van Bruno Taut
Portret van Adele Bloch-Bauer van Gustav Klimt
Portret van Adel Bloch-Bauer
Hoofdgebouw van het Bauhausgebouw in Dessau, Duitsland
Het hoofdgebouw van het Bauhausgebouw

Die Moderne, Das Bauhaus en het modernisme

Een andere bepalende kunstenaar/architect uit het eind van die overgangsperiode was Bruno Taut. Hij maakte onder andere het ontwerp voor de Hufeisensiedlung in Berlijn. Na de periode van ‘Die Moderne’ ontstaat ‘Das Bauhaus’ en dat werd een verzamelplaats van moderne architecten, kunstenaars en vormgevers. De docenten van dat Bauhaus waren de wegbereiders voor de architectuur van onze tijd. Wat bij het Bauhaus begon, ging verder onder de vlag van het CIAM (congress International d’Architecture Moderne) of in Nederland ‘Het Nieuwe Bouwen’. Er kan een rechte lijn getrokken worden van de architect Bruno Taut , Walter Gropius (eerste directeur van het Bauhaus in Dessau) naar Le Corbusier, Mart Stam, Cornelis van Eesteren en Jaap Bakema.

Reizen naar Duitsland

Als u met mij op reis gaat laat ik u de verbanden zien tussen Die Moderne, Das Bauhaus en het modernisme, verbanden tussen architectuur en kunst, verbanden tussen mensen en landen. Bekijk dan onze reizen naar Duitsland.

Meer reisverhalen

Reisleider Johan
Als u met mij op reis gaat laat ik u de verbanden zien tussen Die Moderne, Das Bauhaus en het modernisme, verbanden tussen architectuur en kunst, verbanden tussen mensen en landen.