050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
U reist in goed gezelschap
Veel tevreden reizigers

Quaterie Spagnoli in Napels

Door reisleidster Diane | 27-10-2016

Smalle straten, geurige was boven mijn hoofd, scooters met berijders zonder helm vliegen links en rechts om me heen. Ik loop met mijn trolley naar de kamer die ik heb gehuurd in de Quartieri Spagnoli in het Italiaanse Napels.

Drukte en chaos

Vanaf de Via Toledo kom je in een andere wereld terecht. Op de balkonnetjes zitten mannen en vrouwen te roken, iemand anders is bezig de was op te hangen. Er wordt heen en weer geschreeuwd om boven het lawaai van de benedenburen uit te komen. Een plastic blauwe bak wordt aan een touw neergelaten om de pakken melk naar boven te halen en vervolgens de betaling te voldoen. Achter een deur zie ik hevige bedrijvigheid, nieuwsgierig gluur ik naar binnen en de vrouw in de ruimte nodigt me uit te komen kijken. Het ruikt naar leer, ze zijn bezig tassen te maken. Ze wil niet zeggen voor welk merk ze deze mooie tassen maakt en ik mag ook geen foto’s maken. Het is één van de vele illegale ateliers in deze wijk.

Mijn weg vervolgend kom ik bij het appartement dat ik voor de nacht heb gehuurd. Ik open de grote, zware deur die naar een binnenplaats leidt, ga de trap op naar boven en bel aan. Een vriendelijke jongeman opent de deur en begeleidt me naar het appartement. Groot en, in tegenstelling tot de straat, is het er schoon!

Kerst in Napels

De Quartieri Spagnoli bestaan uit verschillende wijken, van oorsprong gebouwd tijdens de Spaanse overheersing en de troepen te huisvesten die elke opstand van de Napolitanen de kop in moesten drukken. Al vanaf het begin was het een wijk waar prostitutie en criminaliteit welig tierden. In de jaren ’80 floreerde hier het zogenaamde ‘malavita’ (het slechte leven): kortom, nog steeds veel criminaliteit. Ook nu zie je veel armoede, mensen die als het ware onder de grond leven in hun ‘bassi’ (ondergrondse woningen). Men probeert de wijk op te fleuren met ‘street art’, er komen telkens nieuwe schilderingen bij!

Dit alles in tegenstelling tot de volgende dag waarop ik door de straat van de kerststallen loop. Het gehele jaar door worden er allerhande spullen voor in de kerststal verkocht. Maar wanneer de decembermaand nadert, worden de winkels voorzien van nieuwe voorraden. Scènes uit het dagelijkse leven zijn typerend voor de Napolitaanse kerststal, maar ook paus Franciscus kan al gekocht worden om bijgezet te worden in de kerststal. Zijn bezoek aan Napels heeft veel teweeggebracht, een paus op de scooter, een paus die de beroemde pizza Margherita verorbert. De Napolitanen waren heel blij met hem! Zelfs het bloed van de San Gennaro werd een beetje vloeibaar, en dat duidt duidelijk op voorspoed van Napels.

De kerststallen doen denken aan grote poppenhuizen die gevuld kunnen worden met de meest lieftallige figuurtjes, zoals de pizzabakker, de vrouw die de was doet, de kleermaker et cetera. Kortom, een geïdealiseerde en romantische vorm van het huidige leven in de Quartieri Spagnoli in het levendige Napels.

Meer reisverhalen

Reisleidster Diane
Achter een deur zie ik hevige bedrijvigheid, nieuwsgierig gluur ik naar binnen en de vrouw in de ruimte nodigt me uit te komen kijken.