050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Mexico
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
Mexico, Lonely Planet

Praktische informatie Mexico

Algemene informatie Mexico

HoofdstadMexico-Stad
StaatsvormFederale republiek
Oppervlakte1.964.375 km²
Aantal inwonersca. 128.649.565
Bevolkingsdichtheidca. 65,5 per km²
Officiële taalSpaans
Religies Katholiek 83,9%, protestant 10,1%, overig 6%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Mexico verblijft u voornamelijk in toeristenklassehotels of middenklassehotels. Deze hotels kunnen per land en onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Bij elke reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens uw vakantie meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Bagage

Voor al onze vliegreizen geldt dat u in de buitenlandse touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de eventuele (binnenlandse) vluchten kunnen afwijkende regels gelden en deze moeten per luchtvaartmaatschappij gecontroleerd worden.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Mexico is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Mexico

Mexico maakt gebruik van het Amerikaanse systeem: een netspanning van 110 volt en een stekker met 2 platte pinnen. Bepaalde elektrische apparaten (zoals föhns, scheerapparaten, elektrische tandenborstels et cetera) zullen dus enkel op half vermogen werken. Bepaalde delen van Mexico zijn afgelegen, waardoor u het voor kan komen dat u niet altijd telefonisch bereik of een GPS-signaal heeft.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. In Mexico geldt geen seniorenkorting voor toeristen, de seniorenkorting is alleen voor Mexicaanse burgers.

Eten en drinken in Mexico

In Mexico kunt u goed en smakelijk eten. Taco’s, tortilla’s en enchiladas zijn misschien de bekendste Mexicaanse gerechten, maar de Mexicaanse keuken biedt ook veel vis- en vleesgerechten. Ook eet men veel fruit en dit wordt vaak in (koude) dranken met melk gemixt zodat er een soort fruitmilkshake ontstaat. Corona is het verfrissende Mexicaanse bier als Corona en Sol en tequila behoeft geen nadere uitleg. Mexicaanse wijn is nog niet op een dusdanig kwaliteitsniveau dat het kan worden geëxporteerd. Momenteel bestaan er negen grote wijngebieden. Baja California is de meeste bekende. De echte kwaliteitswijnen zijn in Mexico erg prijzig.

Het Mexicaanse ontbijt is stevig met vruchtensap, koffie en een gerecht met eieren. Mexicanen eten doorgaans twee warme maaltijden per dag, de eerste rond twee uur in de middag. Deze lunch is voor Mexicanen de belangrijkste maaltijd van de dag. Hun tweede warme maaltijd nuttigen zij 's avonds zeker niet voor acht uur en wordt meestal pas na zonsondergang geserveerd.

In Mexico is het kraanwater niet drinkbaar. Koop daarom flessen bronwater ("agua purificada"). Veel reizigers in Mexico hebben last van diarree. Hoewel dit nooit helemaal te voorkomen is, dient u wel op te passen met bepaald voedsel zoals onverpakt ijs of fruitsalades op straat en met het eten van vis of garnalen in het binnenland.

Feestdagen in Mexico

De belangrijkste Mexicaanse feestdagen zijn Kerstmis (de avond van 24 december en 25 december) en de Semana Santa, de heilige week in aanloop naar Pasen. Op 25 december en 1 januari zijn sommige musea en bezienswaardigheden niet geopend. Over het algemeen worden feestdagen doorgeschoven naar de maandag, waardoor een langer weekend ontstaat. Andere belangrijke feesten zijn de Dag van de Doden (Día de Muertos, 1 en 2 november) en de dag van de onafhankelijkheid (El Grito, Día de la Independencia, de avond van 15 september).

Alle archeologische sites zijn in principe 365 dagen per jaar geopend. Een aantal musea, zoals het antropologisch museum in Mexico-Stad, is op maandag gesloten.

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het gaat om het geven van fooien. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In Mexico verdienen de werknemers in hotels en restaurants erg weinig en leven in veel gevallen van de fooien. Het is dan ook gebruikelijk om een fooi van 10 - 15% aan te houden. Verder kunt u de volgende richtlijnen aanhouden:
• kamermeisjes: ca. 30 pesos per dag per kamer
• bellboys: ca. 30 pesos per koffer
• service bij de benzinepomp: ca. 5 pesos
• jongens die helpen in- en uitparkeren (en op uw auto passen): ca. 5 - 10 pesos (afhankelijk van tijd)
• kinderen of ouderen die uw boodschappen inpakken bij de kassa van de supermarkt: ca. 3 pesos
• obers: ca. 10% van de totale rekening. Let op: vaak wordt in de wat luxere restaurants de fooi (‘servicio’ of ‘propina’) automatisch al op de rekening gezet. Verwar dit echter niet met de BTW (IVA). Indien de fooi niet doorberekend is, dan, kunt u nadat de rekening voldaan is ca. 10 - 15% op tafel achterlaten.

Om het geven van fooien geen terugkerend dilemma te laten worden, werken reisleiders in deze landen vaak met een centrale fooienpot. Uw reisleider zal u aan het begin van de reis alle nodige informatie hierover geven en zal u tijdens en op het einde van de reis inzicht geven in de uitgegeven bedragen.

Fotograferen

Mocht u foto´s willen maken van de Mexicaanse bevolking dan raden we u aan om altijd om toestemming te vragen. De meeste Mexicanen zijn erg vriendelijk en zullen het leuk vinden dat u de moeite neemt. Enige voorzichtigheid is gepast. Op sommige plaatsen vragen kinderen om foto´s tegen betaling. We raden u aan hier niet aan mee te doen. De dorpen Chamula en Zincantan gelden als uitzondering. Het is hier strikt verboden om foto´s te maken van mensen. Daarnaast dient u rekening te houden met andere reacties als men foto’s maakt van verboden objecten als luchthavens, vliegtuigen en militaire locaties. Doordat het juridisch systeem Mexico afwijkend is, kan dit zeer kwalijke gevolgen met zich meebrengen. Houdt u er ook rekening mee dat op afgelegen plekken niet altijd (vervangings)-materialen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s verkrijgbaar zijn.

Geldzaken / valuta in Mexico

De munteenheid in Mexico is de Mexicaanse peso. Er zijn biljetten van 1.000 (sporadisch) 500, 200, 100, 50 en 20 pesos, munten van 10, 5, 2 en 1 peso, en vervolgens munten van 50, 20 en 10 centavos (cent). Alhoewel in de toeristische gebieden vaak ook de US dollar als betaalmiddel gebruikt kan worden, raden wij toch aan pesos te hanteren. In de praktijk blijkt dit namelijk altijd voordeliger uit te pakken. Veruit de makkelijkste manier om aan pesos te komen is om te pinnen bij een geldautomaat (cajero automatico/ATM), die volop aanwezig zijn. Als u met een Nederlandse pinpas (wel geactiveerd voor gebruik buiten Europa) geld opneemt, krijgt u vaak automatisch een Engelse handleiding op het scherm te zien. Het maximumbedrag dat u per dag kunt opnemen wisselt per bank, maar is vaak rond de 5.000 pesos.
Biljetten van 500 pesos worden over het algemeen niet overal geaccepteerd. We raden u aan te proberen deze bij grotere winkels “kleiner” te maken.

Betalen met een creditcard is in Mexico heel gebruikelijk. In de meeste winkels, hotels en restaurants kunt u gemakkelijk op deze manier betalen. Houdt u er wel rekening mee dat er een percentage in rekening wordt gebracht door uw bank in Nederland omdat u niet in euro's betaalt.

U kunt ook geld wisselen bij banken en in sommige hotels. De wisselkoersen in hotels zijn over het algemeen ongunstig. We adviseren u om voor enkele dagen geld in kleine hoeveelheden te pinnen en om daarnaast, voor ‘noodgevallen’, euro’s in contanten mee te nemen.

Extra tips:
Wissel biljetten van 500 pesos in als u iets koopt in de grotere winkels, zodat u altijd genoeg wisselgeld heeft. Vaak hebben kleinere winkels niet terug van deze biljetten.
• Accepteer geen gescheurde of geplakte biljetten. Als u deze bij de pinautomaat ontvangt, wissel deze dan om (met het bonnetje) bij de bank.

Hoogteverschil

In Mexico vertoeft u tijdens een deel van de reis op een hoogte van 1.500 tot 2.000 meter. Ondanks het feit dat wij zorgen voor voldoende comfort, zou u hier last van kunnen ondervinden. Als u ademhalingsproblemen of hartaandoeningen heeft, raden wij u aan uw huisarts te raadplegen voordat u een reis naar Mexico boekt.

Kledingadvies in Mexico

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. In delen van Mexico moet u er rekening mee houden dat het 's avonds en 's nachts flink af kan koelen en dat de dagen fris kunnen beginnen. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal en ook in deze landen regent het wel eens.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Mexico en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Mexico. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Openingstijden

De meeste winkels openen tussen 09.00 uur en 10.30 uur en sluiten tussen 19.00 uur en 20.30 uur. Een behoorlijk aantal supermarkten, apotheken en convenience stores (7Eleven, Oxxo) zijn 24 uur per dag geopend.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Mexico heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken. Denkt u hierbij ook aan eventuele doorreislanden!

Visum
Op vertoon van uw paspoort en een retourticket krijgt u bij aankomst in Mexico een toeristenvisum in uw paspoort. Houd dit tijdens uw vakantie in uw paspoort, bij vertrek moet u het afgeven als bewijs dat u het land weer verlaat.

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele reizen worden soms begeleid door één of meerdere lokale gidsen en soms een privéchauffeur. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

Het is in Mexico verboden te roken in openbare ruimtes, ook op terrassen van restaurants, tenzij anders is aangegeven. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Sanitair

U wordt verzocht geen toiletpapier in de toiletpot te gooien, omdat de rioleringsbuizen daar niet opgemaakt zijn. In de toiletruimte staat altijd een afvalemmer waar u het toiletpapier in kunt gooien. Openbare toiletten kunnen nog wel eens wat aan hygiëne te wensen overlaten.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

De meeste Mexicanen spreken uitsluitend Spaans. Mensen die in de toeristische sector werken spreken vaak Engels. In de Riviera Maya zijn relatief veel Engelssprekende Mexicanen vinden.

Telefoon, internet en post

U kunt op verschillende manier in contact blijven met het thuisfront. U kunt uw Nederlandse telefoon gebruiken als deze quad-band heeft. Dit omdat in Mexico een andere frequentie gebruikt wordt om te bellen en gebeld te worden. Bij aankomst in Mexico ontvangt u van uw provider een berichtje met de tarieven. Als u internet op uw telefoon hebt is het belangrijk om de optie "roaming" uit te zetten. Anders maakt uw telefoon automatisch verbinding met het internet van uw Nederlandse provider, waardoor de kosten erg kunnen oplopen.

In veel hotels kunt u vanuit uw hotelkamer bellen. Dit is over het algemeen duur, omdat hotels een toeslag rekenen voor deze service. U kunt eventueel ook een telefoonkaart kopen bij een kiosk of supermarkt. Deze kunt u gebruiken bij de straattelefoons.

Overal in Mexico vindt u internetcafés. Voor ongeveer 10 tot 20 pesos kunt u hier een uur gebruik van maken. Bellen naar Nederland via Skype kan ook een goed en goedkoop alternatief zijn om contact met het thuisfront te houden.

Tijdverschil

Tijdverschil met Nederland in zowel in de zomer- als de wintertijd is zeven uur. De zomertijd gaat in Mexico één week later in dan in Nederland

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Mexico is er een verhoogd risico op (sub)tropische ziekte(s), en daarom worden er inentingen en voorzorgsmaatregelen aanbevolen. Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of de plaatselijke GGD. Wilt u een compleet overzicht van de gebieden en beschermende maatregelen? Kijk dan gezondopreisl.nl of lcr.nl.

Vervoer / wegen

We stellen ook in het buitenland hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. In Mexico kunnen deze touringcars, naar Nederlandse maatstaven, echter eenvoudig zijn. U moet dan met minder voorzieningen genoegen nemen.

Ook laat de infrastructuur in de binnenlanden soms te wensen over. Wegen kunnen slecht zijn, waardoor kleine afstanden meerdere uren in beslag nemen. In bergachtige gebieden waarin veel vermogen van de motor wordt gevraagd, functioneert de airconditioning soms niet optimaal. Voor koffiepauzes en sanitaire stops moet soms worden geïmproviseerd.

Water (drinkwater)

In Mexico is het kraanwater niet drinkbaar. Koop daarom flessen bronwater (‘agua purificada’). Veel reizigers in Mexico hebben last van reizigersdiarree. Hoewel dit nooit helemaal te voorkomen is, dient u wel op te passen met bepaald voedsel zoals onverpakt ijs of fruitsalades op straat en met het eten van vis of garnalen in het binnenland. Bij de apotheek (‘farmacia’) kunt u allerhande medicijnen kopen. Lomotil is bijvoorbeeld een goede diarree-remmer. Mocht u een dokter nodig hebben, informeer bij de receptie van uw hotel. Meestal kan het hotel 24 uur per dag een dokter naar het hotel laten komen. In geval van ziekenhuisopname dient u altijd contact op te nemen met de alarmcentrale van uw verzekeringsmaatschappij.