050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
U reist in goed gezelschap
Veel tevreden reizigers

De verbouwing van Moskou: moderne architectuur

Door reisleider Johan | 02-12-2019

Michail Gorbatsjov koos voor de term Perestroika om zijn programma van staatshervormingen te typeren. Een verbouwing van het socialisme is het niet geworden. Nadat hij zich verslikte in zijn hervormingsbewegingen kwam het socialisme ten val, viel de Sovjet-Unie uit elkaar en verdween Michail Gorbatscjov van het toneel. Onder het kapitalisme is na jaren van geploeter de fysieke verbouwing van het land wel op gang gekomen, en het best is dat zichtbaar in de grotere steden.

Het eerste decennium van het kapitalistische Rusland was bijzonder moeizaam met grote armoede en een onduidelijke koers. In het tweede decennium wordt de weg omhoog gevonden en weet men in het land weer een stabiele economie op gang te brengen. In het derde decennium is de fysieke perestroika (verbouwing) echt op stoom gekomen. Vooral in Moskou en Petersburg wordt alles opgeknapt, verbeterd, vernieuwd en gemoderniseerd. Vele nieuwe gebouwen worden gerealiseerd en de steden staan er op dit moment prachtig bij.

Zaryadye Park

Er zijn veel voorbeelden te vinden van grensverleggende architectuur in het Moskou van het derde millennium. Ik wil er een paar noemen. Na een architectuur-competitie voor de invulling van het grote terrein dat was vrijgekomen na de sloop van het ooit grootste hotel ter wereld, hotel Rossija, kwam er een stortvloed aan nieuwe ideeën voor het centrum van Moskou. De prijsvraag werd gewonnen door de Amerikaanse architecten Scofido en Renfro, die ook het plan voor de ontwikkeling van het High-Line project in Manhattan op hun naam hebben staan. Het plan voor dit Moskouse park is een overweldigende verzameling van bijzondere gebouwen (zoals een overdekte berg en een zwevende brug) gecombineerd met de prachtige oude Russische kerken die daar plotseling weer voornaam en overtuigend zijn losgemaakt uit de voorheen verhullende omgeving. In het plan zijn op onvoorstelbare wijze alle verschillende klimaatzones die in Rusland kunnen worden aangetroffen verwerkt.

GES-2

Maar behalve een prachtig park leverde deze prijsvraag ook andere architecten een betere positie op in Moskou. Zo maakt MVRDV (Winy Maas) nu een prachtig woongebouw aan de rand van de binnenstad. Hedendaagse Nederlandse architecten zijn overigens de laatste jaren zeer goed vertegenwoordigd in Moskou. Naast Rem Koolhaas en Eric van Egeraat zorgt bij een van de meest pretentieuze projecten, de oude elektriciteitscentrale tegenover het Kremlin wordt door Renzo Piano omgebouwd tot een cultureel centrum onder de naam GES-2, een Nederlands bedrijf voor de enorme glazen constructies.

Voor liefhebbers van modern architectuur is Moskou de place to be. Het behoort tot de hotspots van de wereld. En juist de combinatie van constructivisme, Stalin-empirestijl en de hedendaagse architectuur maakt het tot misschien wel de mooiste van die hotspots. Gaat u maar mee dit jaar, ik zal het u laten zien en de kans is groot dat u dat ook zult vinden.

Reizen naar Rusland

Wilt u ook genieten van het interessante Moskou en andere historische steden in Rusland? En dat raad ik u zeker aan! Bekijk dan onze reizen naar Rusland.

Meer reisverhalen

Reisleider Johan
Voor liefhebbers van moderne architectuur is Moskou de place to be. Het behoort tot de hotspots van de wereld.