050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Fietsen in Rome

Fietsen in Rome

Door reisleidster Diane | 20-07-2017

Wat doe je nu? Ik kijk verbaasd naar Elena, een vriendin uit Rome op bezoek in Nederland, die op de grond ligt. We zitten niet eens vijf minuten op de fiets en voor het eerste stoplicht valt ze al om. Hoe kan dit? Ze had me verteld dat ze kon fietsen, in Rome wordt toch ook wel eens gefietst vraag ik me verbaasd af.

In de korte broek

Als ze weer overeind krabbelt legt ze het me uit. Dit zadel staat te hoog! En terug in Italië valt het me inderdaad op. Vele fietsers hebben het zadel zo laag staan, zodat ze met hun voeten op de grond kunnen steunen zodra ze even stil staan.

Jarenlang leek het me vrijwel onmogelijk om Rome op de fiets te verkennen. Maar de situatie is veranderd! Een steeds groter deel van de binnenstad is autovrij gemaakt. En toen enkele jaren geleden Ignazio Marino als burgemeester werd aangesteld, gaf hij zelf het goede voorbeeld door op de fiets naar zijn werk te gaan. Bovendien bepaalde hij dat een deel van de politie ook op de fiets moest en in de zomer zelfs in korte broek. Dit tot grote hilariteit van vele Romeinen.

Het dorpse van Rome

En nu is het dan zover, met een vriendengroep uit Bleiswijk is er besloten een panoramische fietstocht te maken. Voor degene die bang zijn sommige heuvels niet aan te kunnen, bestaat er de mogelijkheid een e-bike te huren. We begeven ons naar de Via Labicana achter het Colosseum, waar in een enorme hal een grote hoeveelheid fietsen staan. De zadels worden goed gezet, op Nederlandse hoogte! De helmen opgezet en onder leiding van de fietsgids vertrekken we.

De eerste stop is in het parkje waaronder zich de Domus Aurea (het gouden huis) van Nero bevindt. We hebben een prachtig zicht op het Colosseum dat haar naam ontleent aan de kolos van Nero die er ooit in de buurt heeft gestaan. Ook zien we de ludus magnus, waar de gladiatoren oefenden voordat ze optraden in het amfitheater. We fietsen verder over de Coelius, één van de zeven heuvels van Rome totdat we aankomen bij een plek waar we een prachtig uitzicht op de Palatijn hebben.

We zien de resten van de villa’s van de keizers die vanaf hun balkon de wagenrennen in het Circus Maximus konden volgen. Het is zonnig, helder weer en Rome toont haar schatten op haar allerbest. De uitzichten zijn weergaloos, op de Aventijn zien we vanuit de sinaasappeltuin in de verte de koepel van de St.Pieter. En na de beklimming van de Gianicolo, waarbij de ‘gewone’ fietsers een duwtje ontvangen van de ‘e-bikers’, worden we beloond met het mooiste uitzicht op de stad.

Maar niet alleen de uitzichten zijn adembenemend, fietsend door de smalle steegjes van Rome genieten we van de stilte. Slechts in de verre verte horen we het geluid van de sirene van een voorbijgaande ambulance. Boven onze hoofden hangt de was te drogen aan lijnen die over de weg zijn gespannen en een goede burenrelatie vereisen. De prachtige kleurschakeringen van de verschillende huizen geven een dromerige dorpse sfeer aan deze wereldstad, die ons opnieuw verrast met haar tegenstellingen!

Meer reisverhalen

Reisleidster Diane
Veel fietsers in Rome hebben het zadel zo laag staan, zodat ze met hun voeten op de grond kunnen steunen zodra ze even stil staan.