050 - 3 123 123
In deze PDF vindt u informatie over het coronavirus en uw SRC-reis

Overpeinzingen op een dromedaris

Door reisleidster Claudia | 04-01-2019

Het is een warme dag in de woestijn van Wadi Rum in het zuiden van Jordanië en ik maak een rit op de rug van dromedaris Aicha. Ze heeft mooie wollen pompoenen aan haar hoofdtooi hangen en sjokt gestaag door het rulle zand voort. Voor ons strekt zich de woestijn uit, die niet alleen bestaat uit zand maar ook uit hoge rotsen van zandsteen en graniet. Hier leven de bedoeïenen, maar rotstekeningen vertellen dat deze woestijn al in de prehistorie bewoond werd.

Reeds vele eeuwen voor de jaartelling hakten de Nabateeërs, oorspronkelijk afkomstig uit Saoedi-Arabië, uit de rotsen een adembenemend mooie stad die later de naam Petra kreeg. De stad vormde een knooppunt voor karavanen en vooral door de handelsroute in wierook verwierf Petra grote rijkdom.

Terwijl Aicha even stopt bij een doornbosje om wat te eten, gaan mijn gedachten over Jordanië verder. In het westen, aan de rand van de Jordaanvallei, ligt de berg Nebo. Hier begeleide Mozes het volk van de Israëlieten naartoe na 40 jaar door de woestijn te hebben getrokken, en wees hij hen het Beloofde Land aan. Mozes zelf zou dit land nooit betreden, omdat hij op 120-jarige leeftijd op deze berg gestorven zou zijn. Volgens de joden bevindt zijn graf zich hier en er is een grafmonument neergezet. Bij helder weer kun je vanaf de berg Nebo in de verte de hoge flatgebouwen van Jeruzalem zien. Als je in zuidelijke richting kijkt zie je de Dode Zee, die de laagste plek op het aarde is met een ligging van 429 meter onder zeeniveau. De Dode Zee heeft zijn naam te danken aan het feit dat er door een hoge concentratie mineralen geen direct zichtbare levende wezens voorkomen. Door het hoge zoutgehalte blijf je op het water drijven en het is een grappige ervaring om drijvend op je rug in de Dode Zee je ochtendkrantje te lezen.

In het jaar 106 na Christus veroverden de Romeinen het gebied waarin het huidige Jordanië gelegen is. De antieke stad Jerash, in het noorden van het land, toont aan hoe de Romeinen in hun bloeiperiode hier hebben gezegevierd. Ook de Byzantijnen hebben hun sporen in Jordanië achter gelaten. In Madaba, op een afstand van ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Amman, bevindt zich een 6e-eeuws vloermozaïek dat het toenmalige Palestina uitbeeldt. Het is leuk om te zien dat de vissen in de rivier de Jordaan die in het mozaïek zijn aangebracht, op het moment dat ze in de buurt van de Dode Zee komen, schrikken van het zoute water en rechtsomkeert maken.

Uiteindelijk komt er een eind aan mijn rit op dromedaris Aicha en stop ik met mijn overpeinzingen. Ik stap in de jeep die mij de woestijn uit gaat brengen en ga op weg naar een andere mooie bestemming in Jordanië.

Ook op reis naar Jordanië?
Ziet u zichzelf ook wel een tocht maken op een dromedaris, of dwalen door het adembenemende Petra? Ga mee op reis naar Betoverend Jordanië en ontdek zelf dit bijzondere land vol historie en boeiende, prachtige cultuur!

Meer reisverhalen

Reisleidster Claudia
"Bij helder weer kun je vanaf de berg Nebo in de verte de hoge flatgebouwen van Jeruzalem zien. Als je in zuidelijke richting kijkt zie je de Dode Zee."