050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

La Befana - de Italiaanse Sinterklaas

Door reisleidster Diane | 04-01-2020

Een vervaarlijk lachende heks met groen en rood flikkerende ogen brengt met een klap van je handen een lach voort die door merg en been gaat. Ze ziet er oud en verwrongen uit, heeft een flinke haakneus en een hysterische grijns op haar gezicht. Het is nu niet bepaald het beeld dat je hebt van een goede heks en toch gaat ze zo door het leven.

Het feest ter ere van deze excentrieke oude dame wordt groots gevierd op het Piazza Navona, een van de mooiste pleinen van Rome dat vlak voor de kerst wordt omgetoverd tot een waar festijn voor kinderen. La Befana, de goede heks, vliegt in de nacht van 5 op 6 januari over Italië en doet hier het werk dat Sinterklaas een maand daarvoor in Nederland heeft verricht.

Cadeautjes of zwarte kolen

Waarom doet ze dat eigenlijk? Lang lang geleden zou ze hebben geleefd. Het was een vlijtige huisvrouw en ze was voortdurend bezig haar kleine huisje te poetsen. Op een dag kloppen de drie koningen aan op zoek naar een slaapplek. De volgende dag bieden ze haar aan mee te gaan naar het kindje Jezus. Maar helaas, ze is nog niet klaar met schoonmaken en besluit thuis te blijven. Ze zwaait de drie koningen met hun geschenken uit en poetst vlijtig verder. En dan krijgt ze spijt! Ze rent in de richting waar ze de gasten heeft zien verdwijnen maar helaas, ze zijn onvindbaar. Sindsdien vliegt ze elk jaar op een vast tijdstip over Italië en schenkt alle kinderen cadeautjes in de hoop ooit het Christuskind te bereiken. Als kind moet je deze geschenken natuurlijk wel verdienen! Ben je lief geweest dan vind je heerlijk snoepgoed in de klaargelegde sok. Als je het er slecht vanaf hebt gebracht, tref je zwarte kolen aan. Nou ja, beter dat dan de roe van onze pieten zou ik denken.

La Befana komt diep in de nacht

Tegenwoordig lijkt het Piazza Navona meer op een grote kermis; er wordt veel kitsch verkocht bij de kramen, maar de kinderen kunnen ook prachtige geschenken uitkiezen bij een van de zeer dure speelgoedwinkels gelegen aan het plein. Er is volop vermaak voor de kleintjes en er wordt volop kleurrijk snoepgoed verkocht. De goede heksen zijn in overvloed aanwezig en met de laatste klap in mijn handen en de grimmige lach van La Befana in mijn oren verlaat ik het plein, terwijl kleine kinderen zachtjes het gebruikelijke liedje neuriën:

La Befana vien di notte
Con le scarpe tutte rotte
Col vestito alla romana
Viva, Viva La Befana!

La Befana komt diep in de nacht
Met haar versleten schoenen
En haar Romeinse klederdracht
Lang leve La Befana!

La Befana anno 2022

Ook dit jaar wordt het feest van La Befana gevierd in Rome. Helaas niet met de feestelijke kraampjes op het Piazza Navona, door de coronamaatregelen is de markt voor het tweede jaar op rij afgelast. Wel met een prachtig lichtspektakel: op de façades van de oude panden rond het plein worden beroemde kunstwerken met projecties getoond.

Meer reisverhalen

Reisleidster Diane
La Befana ziet er oud en verwrongen uit, heeft een flinke haakneus en een hysterische grijns op haar gezicht...